Страници

29 септември 2011 г.

бухти





Ееее,не крайно , ами много крайно време беше да ги направя :)) .
От толкова много време им се канех,пък то не бива да е нещо кой знае какво невиждано или сложно :) ,че все ги отлагах .
Най-обикновени и лесни бухти,ама......време трябва за всичко,времеееее,
даже и за едни бухти!
Съвсем скоро все пак успях да ги приготвя и днес ви ги показвам.
Е,то това е и целта на публикацията ми де :)) ,че то бухти кой не знае да си направи-усмихват се от всеки блог и не може и в моя да ги няма,нали?!:)





Бях си записала две рецепти-първата от едни много апетитни пирожки на Лабрекс,а втората - от много симпатичните бухтички на Tari Tasartir ,
макар че,както казва  Стоева,те всички рецепти за бухти са близначки :).



Продуктите са ясни,ама хайде и аз да ги спомена,да не съм по-назад  :

1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
1 бакпулвер
по 1 ч.л. сол и захар
брашно,колкото поеме за меко тесто





 Ами това е : месиш,точиш,изрязваш ( тук се изяви младша ) фигурки или режеш на квадрати/ромбове и пържиш от двете страни в не прекалено сгорещена мазнина.
Пържат се много бързо,затова си ги подгответе нарязани предварително и после само пържите,отцеждате на кухненска салфетка,и поднасяте
с пудра захар,сладко,мед,сиренце и т.н.
От същото тесто направих и няколко пирожки със сирене,които не бяха удостоени със снимка.

27 септември 2011 г.

карфиол и печена червена чушка с бешамел и сирена




Рецептата на карфиол със сос Бешамел и сирена вече я има в блога ,но днес ще я пусна отново,защото направих доста постъпкови снимки и освен това добавих към ястието печена червена чушка,която с Бешамела и сирената си подхожда идеално.




Продукти:
 
пресен карфиол - една средна главичка

3 печени червени чушки
100 гр. краве сирене
моцарела -1 топка ( 125 гр. )
40 гр. настърган кашкавал

 
за Бешамела :

500мл. прясно мляко
40 гр. краве масло 
3 с.л. брашно
сол,черен пипер, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок (може и без него),индийско орехче,мадраско къри 


 









Начин на приготвяне:


Запържете брашното в загрятото,разтопено масло.Налейте прясното мляко и сварете соса при непрекъснато бъркане.Овкусете със сол и подправки.
Накъсайте карфиола на розички .

Сварете го за 5 мин. във вряща подсолена вода,колкото леко да омекне,но да остане хрупкав и го отцедете.
В намаслена йена сложете карфиола и печената червена чушка :



                                

                                Поръсете с натрошеното сирене:

 
 


                     
                      Разпредете соса върху карфиола:






                                    Подредете резени моцарела:




Отгоре завършете с настъргания кашкавал , малко инд. орехче и къри:


 
 


  Сложете да се пече в умерена фурна ,докато кашкавала се зачерви леко.



25 септември 2011 г.

питка възелчета





Плетката на питката е по рецептата на Стаси.
В блога на Мария може да видите подробно как се оформя,подготвила е много постъпкови снимки!







Ще си запиша моите продукти за тава с диаметър 28 см. :

200 мл. прясно мляко
200 гр. кисело млако
2 яйца + 1 белтък , жълтъка + 1 с.л. олио се отделя за намазване
1 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1/2 кубче мая Юва ( 1 кубче Юва е за 2 кг. брашно )
800 гр. брашно


40-50 гр. разтопено краве масло за намазване между отделните пластове






Приготвяне:

Замесва се тесто,разделя се на 4 топки.
Всяка топка се разточва на правоъгълник.
Редят се един върху друг,помежду тях се маже с масло.
Подредените правоъгълници се нарязват напречно / на късата страна / на 7 ленти.
Всяка лента / от по 4 слоя / се усуква и увива на охлюв.
Подреждат се в намаслена и набрашнена тавичка,питката се оставя да втаса,маже се с жълтък и се пече на 170 гр. долен реотан с вентилатор.
Когато е готова се оставя да изстине върху решетка и се глазира с краве масло.





                  Със сирене също става бижу ! :))




Специални благодарности на Стаси за постъпковите снимки,защото тази плетка ми е много любима!

19 септември 2011 г.

шоколадов сладкиш с бисквити и малини






Много често ви говоря за моите любими топ десерти.
До сега в блога намериха място почти всички с изключение на два.
Днес е ред да ви покажа единият от тях. 












Продукти:

1 пакет (180 гр.) правоъгълни какаови бисквити 
100 гр. разтопено краве масло
4 яйца
3/4 ч.ч. захар / за любителите на по-сладко да увеличат на 1 ч.ч. /
50 гр. тъмен шоколад + 2 с.л. прясно мляко
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция ванилия
1 п. бакпулвер
1 ч.ч. + 3 с.л. брашно

шепа стафиди,едро натрошени орехи и 1/2 кг. малини
пудра захар за поръсване







Начин на приготвяне:

Покрийте тавичка с лист хартия за печене.
Разпределете на дъното разтопеното масло,от което предварително сте отделили 3-4 с.л.
Върху маслото подредете бисквитите плътно една до друга.





Разтопете на ниска степен на котлона отделеното масло,2 с.л. прясно мляко и  шоколада,начупен на парчета.
Отнемете съда от котлона,изчакайте леко да се охлади,и добавете захарта,яйцата /едно по едно/,есенциите,бакпулвера и 1 ч.ч. брашно.Добавете още малко в зависимост от големината на яйцата,до образуването на нормална кексова смес,този път ми трябваха още около 3 с.л.

Върху слоя бисквити се подреждат малините /може да ги поръсите с малко пудра захар,ако обичате по-сладичко/.





Върху тях поръсвате малко орехи и стафиди /по желание/.






             Заливате плодовете равномерно с кексовата смес.





 Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 гр. до суха клечка.




Оставете да се охлади,нарежете на квадрати и поръсете с пудра захар.






Лесен и непретенциозен откъм направа и външен вид,но пък невероятно вкусен сладкиш!
Благодаря на дамата за чудесната рецепта!


15 септември 2011 г.

медальони от патладжан ,печена чушка и сирена




Когато Йоли представи тази нейна много апетитна рецепта,й споделих,че ще я направя в два варианта-с патладжан и тиквичка.Но междувременно дъщеря ми се залюби с патладжана,затова пропуснах варианта с тиквичка,макар че също би било много вкусно!





Йоли,благодаря за споделената бърза и вкусна рецепта!:)


Продуктите са съвсем на око:

патладжан - обелен и нарязан на шайби
1 глава лук
1-2 с.л. гъст доматен сос или лютеница
печена чушка
1 малък домат
свежо козе сирене,кашкавал
подправки-магданоз,сушен риган,черен пипер,чесън
зехтин




Начин на приготвяне:

Обеленият и нарязан на шайби патладжан посолете и оставете за 20 мин. да си отдели горчивия сок,ако има такъв.
Може да не белите патладжана,ако кората му не ви пречи.
Аз този път реших да го обеля.
След това измийте шайбите,подсушете си,подредете ги в тава,покрита с хартия за печене.Намажете с четка всяки медальон със зехтин.
Сложетеги  да се пекат в загрята на 200 гр. фурна.
Нарежете лука и го задушете до омекване в малко мазнина.
Добавете 2 с.л. доматен сос,и оставете да покъкри,докато ароматите им се смесят и соса се сгъсти.
Оставете го леко да се охлади и към него прибавете нарязаните козе сирене,печена чушка,домат /обелен и почистен от семките/,магданоз,черен пипер,щипка сол.






Извадете запечените медальони от фурната и разпределете върху всеки от плънката,върнете във фурната. 






5 минути преди да са готови ги поръсете с настърган кашкавал,изключете фурната и ги оставете вътре,за да се разтопи кашкавала.






* Ако ще правите медальони от тиквичка,нарежете шайбите по-дебело,оваляйте ги в брашно или брашно и галета,подредете ги върху пекарска хартия.
Полейте ги отгоре с тънка струйка зехтин и ги запечете до златисто в по-силно сгорещена фурна,защото те се нуждаят само от коричка отгоре и им трябва по-малко време от патладжана.
После има сложете плънка,кашкавал и ги запечете още малко.



13 септември 2011 г.

гратен с тиквички и сирена







Още щом Танита представи рецептата и веднага попадна в списъка за правене.Не след дълго беше реализирана,но отлежаваше в черновите още от април.Крайно време е да я споделя с вас в мое изпълнение,тъкмо ще ви я припомня.
Много вкусно постно ястие се получи,както топло,така и студено!
Хапнахме си го с удоволствие,стана много ароматно и сочно!
Само че промених заглавието /с извинение към Танита/,защото запеканките ги свързвам с друг тип ястия,макар че и гратен не е точно,и кекс не е ,да кажем нещо средно .
Както и да го наречем обаче,си е чудесно!
Танита,благодаря ти за рецептата!





Продукти:

настъргани тиквички-около 300 гр.
150 гр. нискомаслена извара
1 ч.ч. натрошено сирене
100 гр. едро настърган кашкавал
4 яйца
6 с.л. кисело мляко
1-2 триъгълничета топено сирене
12 с.л. с връх брашно / аз даже смесих царевично,оризово и пшенично брашно / 
2 с.л. олио
1 п. бакпулвер
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
копър,магданоз,черен пипер

по желание 200 гр. заквасена сметана за гарниране






Настържете тиквичките и ги оставете в цедка да им се отдели водата.
В купа сложете изварата,яйцата и киселото мляко и пасирайте на гладък яйчен крем.Добавете натрошеното сирене,кашкавала,топеното сирене /на парченца/,олиото,нарязаните чесън и лук,копър,магданоз,черен пипер,добре отцедените тиквички,брашното смесено с бакпулвера и разбъркайте с шпатула.Като сложите половината брашно,останалото слагайте постепенно и колкото поеме,докато се образува не много гъста смес,малко по-рядка от сместа за кекс.Така ястието ще стане с по-сочна текстура.
Изсипете в намаслена тавичка,заравнете сместа,подредете отгоре няколко малки парченца масло и сложете да се пече на 180 гр.





             Проверете дали е готово с клечка,трябва да излезе суха.








По желание поднесете гарнирано с овкусена заквасена сметана/със сол,чесън,черен или бял млян пипер и копър/.

10 септември 2011 г.

Raspberries Crumble Bars






Отдавна се каня на  тази рецепта ,но все отлагах с надеждата да намеря пресни боровинки.
Уви,по пазара не откривам,а в Карфур цената на култивираните е ужасна.
Затова пък малините ме смайват с цена от 4 лв/кг,и то посред семптември месец.
Направих вече няколко десерта с тях,но днес ще ви покажа най-последния,сниман в разкошното сервизче ,което ми подари Катето! :)






Продукти:

за маслените трохи:

около 200 гр. масло
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 яйце
щипка сол,лъжичка канела,кора от лимон,ванилия
40 гр. орехи

за плодовия пълнеж:

около 500 гр. малини
2 с.л. натурално нишесте
сока от половин лимон
1/2 ч.ч. захар








Начин на приготвяне:

Пресейте заедно брашното,бакпулвера,солта,канелата.
Добавете захарта,яйцето,лимоновата кора и ванилията, и претрийте с ръце или в процесор,да стане на маслени трохи .
Разделете ги на 2 половини.
Орехите блендирайте на едро.
Малините разбъркайте с лимоновия сок,захарта и нишестето.
Застелете форма /моята е с размер 24/24 см./ с пекарска хартия.
Поръсете равномерно половината маслени трохи,загладете и леко притиснете към дъното.Подредете на равномерен пласт малините.
Накрая поръсете с останалите маслени трохи,в които предварително сте размесили орехите.Съвсем леко притиснете.
Сложете да се пече в предварително загрята на 170 гр. фурна,докато отгоре тестото стане златисто и хрупкаво.







Извадете формата и оставете да се охлажда върху решетка.
След 10-15 мин. освободете откопчаващия борд,за да не задушава и овлажнява излишно десерта.
Ако обичате топло маслено тесто както при стандартен крамбъл,може да консумирате веднага,например направо с лъжицата,защото иначе ще се натроши и няма да може да отрежете правилни форми, гарнирайте с топка сладолед или заквасена сметана .







Аз,както вече знаете,предпочитам масленото тесто охладено и хрупкаво.
Затова наложих на семейството нощно ембарго на сладкиша /направих го от предната вечер/ и той изкара един сън в хладилника.
Е,някое мишленце не беше устояло на изкушението и беше нахапало крайчето все пак :)) .

Нарязах на квадратчета едва сутринта и поднесох в пъстрите чинийки на Катето.







Търсих в Гугъл да разбера защо наричат така нарязаните на малки квадратчета десерти - "Bars",но не можах да си отговаря.
Но пък си харесах една друга много популярна рецепта,ще я опитам по-нататък.





8 септември 2011 г.

една затрогваща изненада - Наслада от Катерина






Скъпи приятели,
днес отново е празник в моето кулинарно кътче и най-вече в душата ми!
Поводът за днешната ми радост е един мил,трогателен подарък,който ми дойде както гръм от ясно небе,и като истинска светкавица озари сърцето ми!

Съвсем,съвсем неочаквано за мен,Катерина ми писа мийл,в който ме информира,че иска да ми изпрати нещичко по повод на нашето скорошно новодомство!
Бях силно изненадана и много очарована от тази нейна идея, и нямах търпение да го получа!




Повярвайте ми,очите ми грейнаха още щом зърнах подаръка,най-прилежно опакован в тази пъстроцветна кутия!
Катерина бе избрала за мен точно този сервиз,по който ми бяха останали очите в тази нейна публикация,и тя е запомнила това!
Освен това, както сами виждате, е подбрала салфетки,свещички и картичка в тон, и е направила един великолепен ансамбъл за нашата трапеза!
Картичката съдържа посвещение с пожелания към цялото ми семейство!





Не знам дали ще мога да ви предам с думи онова,което се вихри в душата ми в този момент,защото то е плод на две човешки емоции!
Едната е породена от независещо от Катето обстоятелство,а именно че тези дни  от свои близки хора и клиенти бях много огорчена.
Като един антипод на всичко пошло ми дойде нейният подарък-прекрасен,стилен,затрогващ и поднесен без грам корист от човек,с който също никога не съм се чувала и виждала,а само познавам от контактите ни чрез тези наши местенца.

Благословен да бъде денят,в който благодарение на Мина,създадох това кътче и успях да се сближа чрез хобито си с хора,които не само,че имат огромно,чисто сърце,но и с удоволствие подаряват частица от него на свой приятел,бил той и чисто виртуален!




Катето, мисля познава всеки един от вас и като отличен кулинар,и като естет с ненадминато чувство за аранжиране,съчетаване и подредба!
Силно емоционална,тя успява да предаде тази си страст и на другите чрез публикациите си,чрез коментарите,а сега и чрез този спонтанен израз на добрина,всеотдайност и желание да стоплиш нечие сърце!
Кате,моето успя да докоснеш и този път,но сега още по-силно, и да ме накараш да повярвам,че все пак въпреки всечкото зло,което ни задушава от всички страни под една или друга форма,има и слънчев лъч добрина и всички ние се нуждаем от нея,за да запазим човешкото в себе си.

Няма да ми стигнат думите да ти благодаря,затова приеми моите силни прегръдки и сърдечни поздрави от семйството ми,които са възхитени!





Другари,
Катето бе така мила да ме покани да се видим,когато имам път към София,така че стане ли това /дай боже скоро да е :)/ ще имаме с нея и Мина паметна среща,у-бе-де-на съм!:))




И за финал един специален поздрав :))