20 февруари 2011 г.

карфиол със сос Бешамел,сирене и моцарела









Тази много вкусна рецепта е на Бении !
Ето как я приготвих аз:

Продукти:
пресен карфиол-една малка главичка около 500-600 гр. ,може и с 1 пакет замразен карфиол
краве сирене-100 гр.
моцарела -1 топка /ако няма,може с топено сирене-2-3 триъгълничета/
настърган кашкавал - 20 гр.
за соса-500мл. прясно мляко,бучка масло колкото кибритена кутийка,3 с.л. брашно,сол,черен пипер,на върха на чаена лъжичка лимонтузу,индийско орехче,мадраско къри

Начин на приготвяне:


Пресния карфиол почистих и отделих отделните розички,сварих в подсолена вода,леко да омекне,отцедих.Ако е замразен ще му трябва съвсем малко да се попари,може и в МВ за по-бързо.В намаслена йена сложих карфиола,поръсих с натрошеното сирене.
Предварително направих Бешамела.Преди соса винаги ми ставше на бучки,което вече знам,че се дължи на това,че добавям към запърженото брашно студено,а не горещо мляко.Редно е в загрятото масло да запържите до златисто брашното,след което да добавите горещо прясно мляко,бъркайки постоянно.Следват подправките,аз добавям и лимонтузу или лимонов сок,обичам бешамела лееееко да ми киселее.
Разпределих соса върху карфиола,подредих резени моцарела,отгоре настъргания кашкавал ,поръсих с малко инд. орехче и къри.
Сложих да се пече ,докато кашкавала се зачерви леко.
Невероятно и неочаквано вкусно ястие се получи.

Моите хора у дома като чуха каква ще е вечерята съобщиха,че няма да го ядат.В крайна сметка не само,че им хареса,а и си облизаха пръстите.
Мисля,че ще си подхожда много добре с бешамела ,ако се комбинират карфиол и броколи,или карфиол и печен пипер!

2 коментара:

  1. Това със сигурност ще се пробва :) неероятно добре изглежда!!

    ОтговорИзтриване
  2. Мина,благодаря ти,наистина е много вкусно,ще се радвам да допадне и на вас!

    ОтговорИзтриване