Страници

30 юли 2012 г.

шоколадов кекс с тиквички / chocolate zucchini bread



   
В сезона на тиквичките е скучно да се влагат само в солени рецепти,нали?! :)





Ето един сочен и много вкусен вариант,с който да се подсладите!





По идея от  тук и  тук  .





Продукти :

350 гр. брашно
3 яйца
150 мл. прясно мляко
160 гр. масло
100 гр. натурален шоколад
2 с.л. тъмно какао
180 гр. захар - при мен смесени бяла и мусковадо*
1 ч.л. канела
1 п. ванилена захар
1 п. бакпулвер
250 гр. настъргана тиквичка

* с това количество захар-180 гр., кекса не е много сладък,но у нас е така,вие може да сложите колкото ви харесва на вкус,по принцип в рецептата от Златната книга е посочено 400 гр. захар,което за мен е крайно много.






Приготвяне:

Настържете тиквичката и я оставете настрани в гевгир да си отдели водата.
В тенджерка сложете млякото,шоколада,захарта,какаото и маслото и разтопете на умерен огън при непрекъснато бъркане с телена бъркалка.
Оттеглете съда от котлона и включете миксера като добавяте яйцата едно по едно.
Предварително си подгответе в една купа брашното,канелата,ванилената захар и бакпулвера .
Добавете ги на 2 пъти към яйчено-шоколадовата смес,хомогенизирайте.
Накрая сложете тиквичките,добре отцедени .





Сместа е доста.Можете да изпечете един кръгъл кекс във форма с диаметър 26 см. или в една голяма продълговата кексова форма.
Печете на 170-180 гр. ,желателно само долен реотан,за да не прегори отгоре кекса,защото печенето е малко по-продължително,проверявайте периодично ,клечицата трябва да излиза суха.
 
Аз изпекох едно малко кексче 20/11 см. в алуминиевите формички за еднократна употреба и един по-голям в метална форма за кекс с размер 26/11 см.
До снимка обаче се дореди само малкото :) .






Въпреки че пекох без вентилатор кекса се разцепи много яко :) .
Да ви призная честно  мен това не ме смущава особено от естетична гледна точка,а от вкусова пък изобщо.
Пък и често съм гледала Йоли като изпече кекс по Юлисима и накрая казва-
"Я вижте как хубаво се е пропукал.....",то значи и на моя всичко си му е наред,нали така ? :)))

Кексът видимо е много влажен и сочен,което за мен в едно такова печиво  си е много важен критерий /не обичам сухи кексове,които да ми присядат /,а ако имате резерви по отношение на това дали се усещат тиквичките в него- не,изобщо и ако у вас дегустаторите са по-консервативни спокойно можете да не обявявате какво има вътре :) .




Ако ви дойде в повече десерта можете да замразите остатъка по този начин,нарязан на филийки и затворен плътно с капак.




Когато ви потрябва кекса просто го оставете на стайна температура да се размрази.
А аз ще ви покажа в следващата публикация как оползотворих това,което прибрах в кутийката :) .



27 юли 2012 г.

на гости на Пепи Стоева

Скъпи приятели,
не мога да не споделя с вас вълнението и задоволството си от факта,че днес гостувам в блога на Пепи Стоева като нейн първи гост!
Да гостуваш в блог с утвърдена репутация,воден и списван от години с толкова много труд,последователност,креативност,завидно разнообразие и кулинарен талант ,с толкова много читатели и последователи е голяма привилегия и огромна чест за мен!
Дори още,когато бях далеч от мисълта за блог,а само надничах тук там за нещо интересно и различно,което да приготвя, съм била дълбоко респектирана от нейното богато море от рецепти и всяка една опитана от мен и семейството ми е била много точна и много вкусна.
А за онзи черен дроб с чесън и лимон сигурно още помните като ви разказах,че така ми развинти лакомията и ядох,та ядох и не можех да спра,а после чак тежко ми стана от преяждане,ама как да спреш като бе върховен....
Така е...за каквото и да ми потрабва съвет,идея или рецепта знам,че там,
в " Храна за мойте канибали" ще намеря отговор с отличен резултат.
А днес имам невероятния шанс и аз да оставя моята скромна следа с едно меню,което подбрах специално съобразно вкуса на домакинята и ще се радвам,ако последвате линка и бъдете заедно с мен гости на Пепи Стоева !
Пепи,сърдечно благодаря за поканата и гласуваното доверие,за мен те са още едно доказателство за симпатиите и взаимното уважение,което има между нас!

шоколадов тарт Татен с кайсии / Chocolate tart Tatin with apricots




С този сладкиш имам удоволствието да гостувам на страниците на блога на Пепи Стоева "Храна за мойте канибали" !


Снимката на тази рецепта бе една от първите от шоколадовата книга,която много ме впечатли.
Кайсиите изпъкваха невероятно красиво на фона на шоколадовата основа.
Понеже не бях правила до сега този всеизвестен десерт,се поразрових в кулинарното пространство и забелязах,че в почти всички клипчета и рецепти,особено чуждоезични,той се прави с многолистно тесто.
В българските блогове често присъства направен и с маслено тесто.
В Златната книга е предвидено в рецептата да се приготви домашно многослойно шоколадово тесто,което аз лично не бих се захванала да правя,защото не ми се точи,сгъва,прибира за охлаждане и изважда N пъти,а и предвидените близо 400 гр. масло за сладкиш с  диаметър 26 см. ме хвърлят моментално в лек потрес и още по-категоричен отказ от тази процедура.






Аз направих предварително кратко карамелизиране на плодовете /както видях в доста клипчета/,но сега го отчитам ненужно за кайсиите,защото те са достатъчно меки и ще се сготвят много бързо дори и само от процеса на печене.






Продукти:
за тестото:
140 гр. масло
3 с.л. бяла захар + 3 с.л. кафява захар Мусковадо
1 яйце
3 с.л. с връх какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. тъмен ром
1 п. ванилена захар
250 гр. брашно

за карамела:
50 гр. масло
1/4 ч.ч. бяла + 1/4 ч.ч. кафява захар Мусковадо

 разполовени и почистени кайсии




Приготвяне:

В купа сложете всички съставки за тестото / маслото да е студено и нарязано на парчета / и замесете маслено тесто .Аз ползвах миксера с бъркалките за тесто.Когато се образуват маслени трохи ги съберете на топка и я завийте в свежо фолио.






Приберете в хладилника за малко да стегне маслото.
В подходяща тава с не откопчаващи се стени и не залепващо покритие / може и тиган,чиято дръжка позволява поставяне във фурната / сложете маслото и загрейте на котлона да се разтопи.Поръсете равномерно със захарта и изчакайте тя да се карамелизира без да бъркате.
Подредете върху карамела кайсиите и ги покрийте с предварително разточената маслена кора.





Прехвърлете съда  в загрята на 180 гр. фурна и печете,докато бодната  в тестената кора клечица излезе суха.
Извадете тавичката от фурната.
Изчакайте 2-3 минути да се охлади и обърнете сладкиша на поднос.






Както винаги тарт Татен се препоръчва да се сервира топъл.
Може би ако е приготвен с бутер тесто-да.
Лично на мен масленото тесто ми харесва охладено.




филе от лаврак със сос Холандез и крутони от сьомга



Рецептата е специално приготвена за гостуването ми в блога на Пепи Стоева "Храна за мойте канибали" .


Продукти за 4 порции:

4 филета от лаврак / или друга риба,например пъстърва /
1 малко котлетче от сьомга / не е задължително /
подправка за риба,млян пипер меланж,сол
3-4 с.л. топено масло

700 гр. моркови,сол,2 с.л. топено масло,млян пипер меланж

за гарниране :
броколи или брюкселско зеле,аспержи,грах,спанак / по желание /

за соса Холандез :
2 жълтъка
1 ч.л. лимонов сок
сол и млян пипер меланж
2 с.л. бяло вино
4 с.л. топено масло





Приготвяне:

Нарежете сьомгата на кубчета,овкусете я с млян пипер и подправка за риба.По същия начин овкусете рибните филета .
В тенджерка нарежете морковите и ги сложете да се сварят в подсолена вода.
В друга малка тенджерка бланширайте броколите в подсолена вода,и когато омекнат веднага ги прецедете и облейте със студена вода.Овкусете ги с капки лимонов сок и 1 лъжица топено масло.






В подходяща купа сложете жълтъците и използвайте тенджерката с варящите се моркови за водна баня.Бийте жълтъците непрекъснато над водната баня,те много бързо ще си сменят цвета и ще избледнеят.Добавете сол,млян пипер,топеното масло и лимонов сок и продължете да разбивате.Разредете соса с бяло вино до желаната гъстота.
В тиган сложете топено масло и изпържете рибните филета,отцедете ги на салфетка.Накрая джъзнете за кратко крутоните от сьомга.
Когато се сварят морковите  ги отцедете,пасирайте и овкусете с млян пипер и масло.






Сервирайте рибните филета положени върху канапе от пюре от моркови,поръсете няколко крутончета сьомга,полейте сос холандез и гарнирайте с броколи.
Вместо броколи за зелената нотка в порцията могат да ви послужат сотиран грах,брюкселско зеле,задушен спанак с масло или аспержи.



сметанова погача с чедър,камамбер и гауда



С тази питка  имам удоволствието да гостувам в блога на Пепи Стоева "Храна за мой'те канибали" !






Продукти:

 за тестото:

100 мл. топла вода
20 гр. жива мая
200 гр. квасена сметана
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. зехтин
420 гр. брашно


 за пълнежа:
чедър,камамбер и гауда  /или други сирена по избор /



 босилек,риган и мащерка / или други билки по избор /



за намазване отгоре - жълтък + 1 ч.л. олио + 2-3 капки пр. мляко ,
за поръсване  - семенца мак или сусам,ленено семе,ким







Приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода.Добавете сметаната,разбъркайте.Добавете и другите продукти и половината от брашното и започнете да замесвате тестото.Добавяйте постепенно останалото брашно,докато получите нелепнещо,но меко като за козунак тесто.
Оставете го настрана да почива,покрито с кърпа да не съхне.
През това време нарежете подправките на ситно и сирената на кубчета.




Подгответе си тавичка.Аз ползвах с диаметър ф 26 ,напръскана със спрей за печене.
Разделете тестото на две части.
Първата половина разплескайте на дъното на тавичката,като се постараете да изтеглите една част от тестото настрани като малък борд.
Разпределете кубчетата сирена,поръсете подправки.




Разплескайте или разточете другата половина тесто и с него покрийте отгоре плънката.Притиснете по края да се слепят двата пласта тесто.




Покрийте тавичката със свежо фолио или кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.




Намажете с жълтъка и поръсете семена.



Печете на 170 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.





Питката стана душичка-пръхкава,мекичка,ароматна и богато гарнирана.




21 юли 2012 г.

кайсиев сладолед / apricot ice cream




След като вече ви разказах как приготвям домашен нектар за бърза консумация,от който става и чудесен айс нектар, ще споделя както ви обещах и направата на моя първи домашен сладолед.
Рецептата адаптирах от тук .






При всички случаи исках да използвам за целта кайсиевото пюре,което правя почти всеки ден .
Докато се ровех из много различни рецепти определено смятах да има жълтъци в сладоледа,но основната ми дилема бе дали сметаната да е разбита или не.
В този случай се водех от рецептите за сладолед в Златната книга на шоколада,където в нито една ( с изключение на рецептите за семифредо) сметаната не се разбива,а се загрява заедно с млякото.
Но следващия път ще проверя как стоят нещата и по другия начин,за да усетя разликата.






Продукти:

5 жълтъка
захар на вкус
250 мл. прясно мляко
500 мл. течна сладкарска сметана
50 мл. кондензирано мляко / може и без него /
2 п. ванилия

около 700 гр. кайсии
захар






Приготвяне:

Измийте,почистете и нарежете кайсиите на парчета.Посипете ги със захар на вкус и налейте кафена чашка вода.Варете на тих огън,докато омекнат и пасирайте.Оставете настрани да изстиват.




В тенджерка загрейте сметаната,млякото,кондензираното мляко и ванилията.
В купа разбийте жълтъците със захар на светла пяна.
При непрекъснато бъркане добавете към жълтъците на тънка струйка част от горещата млечна смес ,за да ги темперирате.След това налейте сместа на струя обратно в тенджерата и варете на слаб огън при непрекъснато бъркане,докато крема започне да се сгъстява и оставя следа по опакото на дървена лъжица.
Оттеглете яйчения крем от котлона и го оставете да се охлажда.Към него добавете колкото плодово пюре желаете,аз сложих на око,но приблизително около 300 мл.
Приберете сместа в хладилника докато се охлади напълно,след което я пресипете в дълбока купа,която предварително е добре да е престояла няколко часа във фризера.
Сложете купата със сладоледената смес във фризера като я изкарвате и разбърквате на всеки половин-един час ...или докато ви се занимава.
Преди сервиране оставете купата сладолед да се отпусне и поомекне,защото направо от фризера сладоледа е на камък. :))
С чаша охладен нектар много си подхождат.





А както вече казахме,от двете става много свеж айс нектар





20 юли 2012 г.

нектар и айс нектар от кайсии




 
Това бодро,лятно питиенце - айс нектара, беше много модерно в моите младини.
И не бях го консумирала май от тогава насам,но добре,че тези дни Танчето услужливо ми припомни още един вариант как да си оползотворявам невиждано изобилната до сега реколта от 2 плодни дръвчета.








Като посъбера за деня поомекналите вече плодове ги нарязвам на едро,слагам ги в тенджерка с дебело дъно,посипвам им захар на вкус,мъничко водичка на дънцето наливам и оставям да къкрят на умерен огън около 15 мин.
Дръпвам тенджерката от огъня/не си играя да махам пяната / и пасирам.
Като се охлади  готовото плодово пюре го разреждам със студена вода в зависимост от получената гъстота и нектарът е готов.







А като му сложа и малко кайсиев сладолед,за който ще стане дума в следващата публикация,ето ти тебе Айс нектар. :)





17 юли 2012 г.

билкови хлебчета без месене





 Не се подвеждайте по неугледния им вид,защото той е единствения им недостатък,гарантирам ви.
Като ги извадих от фурната се поколебах дали изобщо да ги снимам и тъкмо се канех да изтрия и постъпковите снимки,когато все пак разчупих единия хляб и като се разнесе един аромааааааат си казах - Я все пак да ги щракна няколко пъти,пък ще видим каква ще е съдбата на снимките след дегустацията.
Страхотно вкусни и ухаещи на билки хлебчета се получиха,с много мека вътрешност и хрупкави ръбчета!


 



Другото хубаво в рецептата е,че е на принципа на Кашника на Мариета и на бързото хлебче на Йоли,т.е. няма месене,точене и т.н.,няма нужда от бъркалки и хлебопекарни,само продукти,купа и шпатула.Просто един бърз и лесен хляб.
Добавете и факта,че можете да импровизирате много с рецептата като може да не слагате песто,или пък то да е някакво друго,или да го замените с маслинова паста,гъста лютеница и т.н.
Като добавки бих сложила парченца маслини или счукани орехи,сушени домати,ситно нарязана печена чушка,спанак,настърган морков и т.н.За още по-богат вкус може да се настържат разни сирена.
Като забъркате тестото също имате варианти за печене-на една цяла пърленка,или две отделни хлебчета както е при мен,или пък да разделите тестото на купчинки върху пекарска хартия и да изпечете едни съвсем небрежни и рошавки питки.А може и на мъфинки...изборът е ваш.





Продукти:

1 белтък ,жълтъка + 1 ч.л. зехтин се отделя за глазиране
150 мл. кисело мляко
1/3 к.л. бакпулвер / може и без него /
100 мл. вода
18 гр. жива мая
300 гр. / 2 ч.ч. / брашно
25 мл. зехтин
25 мл. топено краве масло
1 ч.л. сол
3 ч.л. песто Дженовезе / или Россо,маслинова паста или друго по избор,а може и без него /
пресен риган и босилек /може и сушени / ,щипка червен и черен пипер,къри


Приготвяне:

В купа сложете белтъка,леко го разпенете с вилица.Към киселото мляко сложете бакпулвера* леко да шупне и изсипете в купата.Следват солта,зехтина,маслото,маята-разтворена в топлата вода,пестото.Разбърквате с шпатулата.

                                     

нарязвате по желание пресни билки-риган и босилек :




Пресявате отгоре брашното,слагате подправките:




Хубаво обърквате всичко докато се събере на топка.




Тук е момента да кажа,че и да е по-рядка сместа хляба пак ще стане,но тогава ще е удачно да изсипете тестото в кексова форма .
Така че точното количество брашно не е чак толкова от значение.
Оформете с набрашнени ръце както ви харесва.
Аз разделих тестото на две,оформих с ръце хлебчета, леко ги резнах отгоре с ножица,намазах с жълтък и поръсих мак.





Оставят се на топло да втасат,докато си удвоят обема и се пекат на 180 гр.,при мен долен реотан с вентилатор.
Охлаждат се на решетка.

 * бакпулвера го сложих за проба да видя какво ще стане и какъв ще е ефекта,защото често виждам да го добавят в теста с мая,но аз лично не мога да отчета някаква съществена разлика.
Вие си решете дали да го сложите,може и без него.




за всички вас букетче от красивите цветенца на Пирин