хляб с айрян |
хляб,замесен с вода |
Голямо благодаря на Йоли за рецептата на това чудно хлебче,което вече е любимо у дома!
Точно от подобна рецепта имахме нужда,защото освен,че хлябът става много бързо,позволява импровизации с продуктите и подправките,а и коричката му е тънка и хрупкава,за разлика от хляба в хлебопекарната.Освен това в ежедневието предпочитам да направя малък хляб в тази форма.
Продукти:
1/4 кубче жива мая
1 ч.ч. вода или айрян
2 с.л. олио или зехтин
1/2 ч.л. захар
3/4 ч.л. сол
брашно
мак за поръсване
Предварително затоплям фурната на 50 гр.
Разтварям маята във водата,или ако ще е с айрян,в 1/2 ч.ч. вода,след което допълвам с кисело мляко.Прехвърлям в купа,добавям зехтина,сол,захар,някаква мерудия за аромат-майорана,ким,риган,сминдух,шарена сол,розмарин,чубрица.
Ако имам лимон, слагам и 1/2 ч.л. лим.сок.
Следва брашното-приблизително 2 ч.ч.Аз не го меря точно,слагам,докато стане гъсто и лепкаво,както за бърканата пица.
Хубаво разбърквам с шпатула и пресипвам във форма,предварително намаслена и поръсена по дъното и стените с мак.Заравнявам тестото и поръсвам с мак и отгоре.
Изключвам фурната,тя вече е топла,и слагам в нея тавичката да втаса хляба.
Елексир, направила се много сполучлив хляб. Поздравление!
ОтговорИзтриванеАз също опитах рецептата на Йоли. Получи се вкусен, а в същото време бърз и лесен домашен хляб.
В последно време хлебопроизводството в домашни есловия ми е страст.
Надникни при мен, за да видиш моя вариант, пък и други предложения.
Успешна нова седмица!
Привет и добре дошла тук!
ОтговорИзтриванеМного ми е приятно да посрещна както стари приятели,така и нови съмишленици!
Надникнах и много ми хареса блогът ти!
Поздравления!
Успешна и усмихната седмица и на теб!