В сезона на тиквичките е скучно да се влагат само в солени рецепти,нали?! :)
Ето един сочен и много вкусен вариант,с който да се подсладите!
Продукти :
350 гр. брашно
3 яйца
150 мл. прясно мляко
160 гр. масло
100 гр. натурален шоколад
2 с.л. тъмно какао
180 гр. захар - при мен смесени бяла и мусковадо*
1 ч.л. канела
1 п. ванилена захар
1 п. бакпулвер
250 гр. настъргана тиквичка
* с това количество захар-180 гр., кекса не е много сладък,но у нас е така,вие може да сложите колкото ви харесва на вкус,по принцип в рецептата от Златната книга е посочено 400 гр. захар,което за мен е крайно много.
Приготвяне:
Настържете тиквичката и я оставете настрани в гевгир да си отдели водата.
В тенджерка сложете млякото,шоколада,захарта,какаото и маслото и разтопете на умерен огън при непрекъснато бъркане с телена бъркалка.
Оттеглете съда от котлона и включете миксера като добавяте яйцата едно по едно.
Предварително си подгответе в една купа брашното,канелата,ванилената захар и бакпулвера .
Добавете ги на 2 пъти към яйчено-шоколадовата смес,хомогенизирайте.
Накрая сложете тиквичките,добре отцедени .
Сместа е доста.Можете да изпечете един кръгъл кекс във форма с диаметър 26 см. или в една голяма продълговата кексова форма.
Печете на 170-180 гр. ,желателно само долен реотан,за да не прегори отгоре кекса,защото печенето е малко по-продължително,проверявайте периодично ,клечицата трябва да излиза суха.
Печете на 170-180 гр. ,желателно само долен реотан,за да не прегори отгоре кекса,защото печенето е малко по-продължително,проверявайте периодично ,клечицата трябва да излиза суха.
Аз изпекох едно малко кексче 20/11 см. в алуминиевите формички за еднократна употреба и един по-голям в метална форма за кекс с размер 26/11 см.
До снимка обаче се дореди само малкото :) .
Въпреки че пекох без вентилатор кекса се разцепи много яко :) .
Да ви призная честно мен това не ме смущава особено от естетична гледна точка,а от вкусова пък изобщо.
Пък и често съм гледала Йоли като изпече кекс по Юлисима и накрая казва-
"Я вижте как хубаво се е пропукал.....",то значи и на моя всичко си му е наред,нали така ? :)))
Кексът видимо е много влажен и сочен,което за мен в едно такова печиво си е много важен критерий /не обичам сухи кексове,които да ми присядат /,а ако имате резерви по отношение на това дали се усещат тиквичките в него- не,изобщо и ако у вас дегустаторите са по-консервативни спокойно можете да не обявявате какво има вътре :) .
Ако ви дойде в повече десерта можете да замразите остатъка по този начин,нарязан на филийки и затворен плътно с капак.
Когато ви потрябва кекса просто го оставете на стайна температура да се размрази.
А аз ще ви покажа в следващата публикация как оползотворих това,което прибрах в кутийката :) .