Днес е ред на още една рецепта на Мария ,за която сърдечно благодаря!
Отдавна си я бях запазила в листата на чакащите и ми дойде добре дошла,когато си мислех с какво още да поднеса конфитюрите от сини сливи и праскови,освен с палачинки.
Друга подходяща комбинация с тези сладка би била филийка Повитица,защото тя също не е много сладка.
Продукти:
1 яйце + 1 белтък , жълтъка с 1 с.л. олио се отделя за намазване на кифличките
5 с.л. с връх захар
20 гр. жива мая или 1 п. суха
2 ванилии
щипка сол
80 гр. топено краве масло
250 мл. прясно мляко
580 гр. брашно /количеството е ориентировъчно и се преценява индивидуално за всяко замесване /
малко масло за намазване, захар и канела за поръсване
Приготвяне:
Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята,ако е кубче.Добавете и захарта,разбъркайте и тя леко да се разтвори.Следват разбитите с вилица яйце и белтък,щипката сол,ванилиите и 2/3 от количествто брашно.Започнете да месите като добавяте постепенно по малко брашно,докато тестото стане компактно и спре да лепне.Накрая на няколко порции добавете разтопеното масло и изчакайте напълно да се поемат от тестото.Ако се е отпуснало прекалено сложете още 1-2 лъжици брашно.
Покрийте тестото с прозрачно фолио или кърпа и го оставете да втаса до удвояване на обема.
Разделете на 2-3 части,за да ви е по-лесно да разточвате по-малки правоъгълници вместо един огромен.
От всяка част разточете правоъгълник.
Намажете го с масло,поръсете със захар и канела:
и завийте на руло по дължина:
На втората част добавих освен масло,канела и захар и смлени ядки:
А на третата-масло,канела,захар и какао.
Нарежете рулото на трапец или на шайби.
Подредете кифличките на разстояние,намажете ги с жълтъка,поръсете захар и оставете да втасат повторно.
Получават се 2 пълни тави,които аз изпекох едновременно на 165 гр. долен реотан с вентилатор,2-ро и 4-то ниво.
Когато са готови ги подредете да изстиват на решетка.
Моите кифлички по време на печенето леко се катурнаха :) и станаха на канелени охлювчета.
Забележка: Тези кифлички с това количество захар в тестото са едва забележимо сладки,но аз така ги исках,защото идеята беше да ги хапнем в комбинация с конфитюрите от сини сливи и праскови.
Ако ги консумирате чисти,без сладка или мед,добавете още поне 3 с.л. захар при замесването.
И нещо соленичко за баланс на кифличките,а именно любимите добруджанки ,с кашкавал .
Их, че са слънчевиии, и с какъв тен само! Само за гладни! Ай-ай, изоставам напоследък май с месенето! :)
ОтговорИзтриванеРоси, аз правя така мелчета, знаеш с много ядки и после се сиропират, затова и при тях тестото е малко по-бедно откъм захар. Но преди да ги напоя винаги си хапвам една-две, така, сухи - не си падам много по много сладкото, приличаме си тук :)
Лека нощ!
Еха, Роси, много пухкави и вкусни изглеждат! Чудесно се вписват със сладката! А добруджанките са абсолютната класика и с тази си публикация ме подсещаш, че отдавна не съм правила. :) Хубав петък ти желая!
ОтговорИзтриванеЕ, да! Естествено какво по-удачно от мириса на канелата, особено пък към сладкото от сини сливи!А какви са мекички!Превъзходни!
ОтговорИзтриванеСамо че аз ще си взема от добруджанките /соленкото ми е слабост/ :)
Спорен петъчен ден!
Нападаааааам!
ОтговорИзтриванеЛелеее,защо не си ми наблизо:(
Както съм затрупана от работа, а обожавам тестени неща, щях да ти се примоля за една ароматна закусчица!
Много са красиви охлювчетата!
Прегръщам те и ти пожелавам хубав ден:)
Роси, у вас отново ухае чудесно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и хубав петък!
Колко са пухкави кифличките, а добруджанките - идеални, Роси! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеРоси, огладнях при вида ни тези вкусни канелени кифлички и добруджанки!Много обичам тестени неща,много! Жалко, че не сме в един град...:))
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Роси, започвам с баланса:) Много ги обичам твоите добруджанки! А кифличките ги оставям за десерт, за наслада:). Красиви снимки, Роси!!! Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеАх, тези добруджанки...а и канелените кифлички ме върнаха в годините назад, когато синът ми беше на 6 и обожаваше да чете Карлсон и все искаше кюфтенцата и канелените кифлички
ОтговорИзтриванеСтрахотни кифлички и добруджанки. С удоволствие бих си ги хапнала за закуска. :)
ОтговорИзтриванеПревъзходни са ,Роси ! И много красиво изглеждат на охлювчета !
ОтговорИзтриванеХубав петък !
Какви апетитни охлювчета си спретнала, Роси! Много апетитни и атрактивни! А.... и добруджанките си ги бива!!! Страхотно изглеждат!
ОтговорИзтриванеЖелая ти прекрасен Уикенд! Прегръдки!
Роси,чудни охлювчета.В първия момент реших ,че е многолистно тесто,но когато прочетох рецептата,се зарадвах че се меси и е с мая.Харесват ми и с удоболствие ще ги направя.Добруджанките-също.
ОтговорИзтриванеПриятен ден и прегръдки!
Прелестни вкусни изкушения! Роси, ще се почерпя с по една кифличка и добруджанка! Прекрасен петъчен ден! :)
ОтговорИзтриванеДа, и на мен очите ми останаха в слънчевите снимки и прекрасния цвят на тревата!
ОтговорИзтриванеХаресват ми и двете предложения :)
Хубав уикенд от мен, Роси :)
Обичам кифлички, каквито и да са! Прекрасни! До скоро виждане! :)
ОтговорИзтриванеЕй, браво, Роси! Супер пикник си им спретнала на твоите хора - така, на слънчице, па да поседнеш, да си вземеш една/две/няколко кифлички...
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Роси, дали са кифлички или охлювчета все тая:)бих си ги хапнала с най-голям апетит да знаеш!Рецептата е чудесна!
ОтговорИзтриванеПоздрав сърдечен!
Чудесно предложение, Роси! Ароматни, пухкави и съблазнителни. Идеално предложение към сладката.
ОтговорИзтриванеКакто винаги от снимките ти лъха свежест, топлина, светлина и аромат на неповторими вкусотии.
Преградки мила Роси и пожелание за прекрасен weekend от мен & Co
Роси, страхотни са и кифличките, и добруджанките! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеО, каокви неустоими кифлички си ни поднесла, Роси! С удоволствие бих хапнала няколко със страхотните ти конфитюри...а за полянката мога само да си мечтая...
ОтговорИзтриванеПрекрасен, слънчев и усмихнат празничен ден ти пожелавам!
Роси, амбицира ме за конфитюрите.Кифличките може и по-късно, но плодовете не ще ме чакат да се туткам още.Вече нямам оправдание.
ОтговорИзтриванеИ при всичкото нямане на време това лято не съм изтървала нищо от поглед.
Поздрави!
Роси,
ОтговорИзтриванеразпъвай пак одеалото,идвам с лъжицата да похапвам от конфитюрите, ако кифличките са свършили, направо на филийка;)
Всичко е чудесно! Прегръщам те!
На всички отбили се насам сърдечно благодаря за отделеното време и мил коментар!Нали си знаете колко много ме радвате с това!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви топла,слънчева и много приятна неделя,другарчета!!!
Рос, много добре са се получили кифличките! Много се радвам, че отново си се спряла на моя рецепта, благодаря ти от сърце! ♥
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ги забеляза,Мария,и аз благодаря за хубавата рецепта!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОх, Роси, тези канелени охлювчета са ми любими! Твоите са станали чудесни!А пък снимките са перфектни!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Соня,поздрави и от мен на цялото ти семейство !
Изтриване