Страници

20 септември 2012 г.

канелени кифлички







Днес е ред на още една рецепта на Мария ,за която сърдечно благодаря!
Отдавна си я бях запазила в листата на чакащите и ми дойде добре дошла,когато си мислех с какво още да поднеса конфитюрите от сини сливи и праскови,освен с палачинки.






Друга подходяща комбинация с тези сладка би била филийка Повитица,защото тя също не е много сладка.

Продукти:

1 яйце + 1 белтък , жълтъка с 1 с.л. олио се отделя за намазване на кифличките
5 с.л. с връх захар
20 гр. жива мая или 1 п. суха
2 ванилии
щипка сол
80 гр. топено краве масло
250 мл. прясно мляко
580 гр. брашно /количеството е ориентировъчно и се преценява индивидуално за всяко замесване /

малко масло за намазване, захар и канела за поръсване




 

Приготвяне:

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята,ако е кубче.Добавете и захарта,разбъркайте и тя леко да се разтвори.Следват разбитите с вилица яйце и белтък,щипката сол,ванилиите и 2/3 от количествто брашно.Започнете да месите като добавяте постепенно по малко брашно,докато тестото стане компактно и спре да лепне.Накрая на няколко порции добавете разтопеното масло и изчакайте напълно да се поемат от тестото.Ако се е отпуснало прекалено сложете още 1-2 лъжици брашно.
Покрийте тестото с прозрачно фолио или кърпа и го оставете да втаса до удвояване на обема.
Разделете на 2-3 части,за да ви е по-лесно да разточвате  по-малки правоъгълници вместо един огромен.
От всяка част разточете правоъгълник.
Намажете го с масло,поръсете със захар и канела:




                               
и завийте на руло по дължина:





 

   На втората част добавих  освен масло,канела и захар и смлени ядки:

 

 
                         А на третата-масло,канела,захар и какао. 

 

                       
                        Нарежете рулото на трапец или на шайби.





Подредете кифличките на разстояние,намажете ги с жълтъка,поръсете захар и оставете да втасат повторно.





Получават се 2 пълни тави,които аз изпекох едновременно на 165 гр. долен реотан с вентилатор,2-ро и 4-то ниво.
Когато са готови ги подредете да изстиват на решетка.
Моите кифлички по време на печенето леко се катурнаха :) и станаха на канелени охлювчета.






Забележка: Тези кифлички с това количество захар в тестото са едва забележимо сладки,но аз така ги исках,защото идеята беше да ги хапнем в комбинация с конфитюрите от сини сливи и праскови.
Ако ги консумирате чисти,без сладка или мед,добавете още поне 3 с.л. захар при замесването. 






И нещо соленичко за баланс на кифличките,а именно любимите добруджанки ,с кашкавал .





28 коментара:

  1. Их, че са слънчевиии, и с какъв тен само! Само за гладни! Ай-ай, изоставам напоследък май с месенето! :)
    Роси, аз правя така мелчета, знаеш с много ядки и после се сиропират, затова и при тях тестото е малко по-бедно откъм захар. Но преди да ги напоя винаги си хапвам една-две, така, сухи - не си падам много по много сладкото, приличаме си тук :)
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, Роси, много пухкави и вкусни изглеждат! Чудесно се вписват със сладката! А добруджанките са абсолютната класика и с тази си публикация ме подсещаш, че отдавна не съм правила. :) Хубав петък ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, да! Естествено какво по-удачно от мириса на канелата, особено пък към сладкото от сини сливи!А какви са мекички!Превъзходни!
    Само че аз ще си взема от добруджанките /соленкото ми е слабост/ :)
    Спорен петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Нападаааааам!
    Лелеее,защо не си ми наблизо:(
    Както съм затрупана от работа, а обожавам тестени неща, щях да ти се примоля за една ароматна закусчица!
    Много са красиви охлювчетата!
    Прегръщам те и ти пожелавам хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, у вас отново ухае чудесно!
    Прегръдки, мила и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  6. Колко са пухкави кифличките, а добруджанките - идеални, Роси! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, огладнях при вида ни тези вкусни канелени кифлички и добруджанки!Много обичам тестени неща,много! Жалко, че не сме в един град...:))
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, започвам с баланса:) Много ги обичам твоите добруджанки! А кифличките ги оставям за десерт, за наслада:). Красиви снимки, Роси!!! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Ах, тези добруджанки...а и канелените кифлички ме върнаха в годините назад, когато синът ми беше на 6 и обожаваше да чете Карлсон и все искаше кюфтенцата и канелените кифлички

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни кифлички и добруджанки. С удоволствие бих си ги хапнала за закуска. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Превъзходни са ,Роси ! И много красиво изглеждат на охлювчета !
    Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
  12. Какви апетитни охлювчета си спретнала, Роси! Много апетитни и атрактивни! А.... и добруджанките си ги бива!!! Страхотно изглеждат!
    Желая ти прекрасен Уикенд! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси,чудни охлювчета.В първия момент реших ,че е многолистно тесто,но когато прочетох рецептата,се зарадвах че се меси и е с мая.Харесват ми и с удоболствие ще ги направя.Добруджанките-също.
    Приятен ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Прелестни вкусни изкушения! Роси, ще се почерпя с по една кифличка и добруджанка! Прекрасен петъчен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Да, и на мен очите ми останаха в слънчевите снимки и прекрасния цвят на тревата!
    Харесват ми и двете предложения :)

    Хубав уикенд от мен, Роси :)

    ОтговорИзтриване
  16. Обичам кифлички, каквито и да са! Прекрасни! До скоро виждане! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ей, браво, Роси! Супер пикник си им спретнала на твоите хора - така, на слънчице, па да поседнеш, да си вземеш една/две/няколко кифлички...
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, дали са кифлички или охлювчета все тая:)бих си ги хапнала с най-голям апетит да знаеш!Рецептата е чудесна!
    Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесно предложение, Роси! Ароматни, пухкави и съблазнителни. Идеално предложение към сладката.
    Както винаги от снимките ти лъха свежест, топлина, светлина и аромат на неповторими вкусотии.

    Преградки мила Роси и пожелание за прекрасен weekend от мен & Co

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, страхотни са и кифличките, и добруджанките! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  21. О, каокви неустоими кифлички си ни поднесла, Роси! С удоволствие бих хапнала няколко със страхотните ти конфитюри...а за полянката мога само да си мечтая...
    Прекрасен, слънчев и усмихнат празничен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  22. Роси, амбицира ме за конфитюрите.Кифличките може и по-късно, но плодовете не ще ме чакат да се туткам още.Вече нямам оправдание.
    И при всичкото нямане на време това лято не съм изтървала нищо от поглед.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Роси,
    разпъвай пак одеалото,идвам с лъжицата да похапвам от конфитюрите, ако кифличките са свършили, направо на филийка;)
    Всичко е чудесно! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  24. На всички отбили се насам сърдечно благодаря за отделеното време и мил коментар!Нали си знаете колко много ме радвате с това!

    Пожелавам ви топла,слънчева и много приятна неделя,другарчета!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Рос, много добре са се получили кифличките! Много се радвам, че отново си се спряла на моя рецепта, благодаря ти от сърце! ♥

    ОтговорИзтриване
  26. Радвам се,че ги забеляза,Мария,и аз благодаря за хубавата рецепта!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Ох, Роси, тези канелени охлювчета са ми любими! Твоите са станали чудесни!А пък снимките са перфектни!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Соня,поздрави и от мен на цялото ти семейство !

      Изтриване