Страници

28 май 2013 г.

Соня Шатева гостува в Кулинарен еликсир с кайсиево парфе и салата с паста




Привет,мили приятели! :)

След кратка почивка както от работа,така и от хоби заниманията ми по отношение на блога е време отново да се завърна сред вас.
След едно много зареждащо пътуване какъв по-добър начин отново да се влея в редиците на блогващите с едно  очаквано и приятно гостуване от страна на Соня и нейния прекрасен блог "Моето сладко хоби" !
Завръщайки се и отваряйки пощата намирам да ме чакат две не само изключително атрактивни и идейни предложения от Соня,но и страхотни снимки,подчертаващи вниманието и ентусиазма,с които е подходила в избора на рецепти и перфектното им изпълнение и презентиране!

Соня,трогната съм от факта,че си обмисляла идеите според моя вкус и до такава степен си ги синхронизирала с него,че се припокриват на повече от 100% :) .

Салатата е много интересна,допада ми с чудесното съчетание от продукти,пъстра и безспорно вкусна,а десерта - е там просто не можеше да бъдеш по-точна в избора - това е моят десерт,това е любимият тип десерти на моето семейство и е невероятно,че си запомнила,че у нас емблема за перфектен десерт е съчетанието от блат,много крем и плодове!

Благодаря ти за старанието,за вниманието и за топлото отношение!
Със сигурност това ще бъде едно запомнящо се гостуване !


******************************************************************************************


Здравейте, мили приятели на "Кулинарен еликсир",
днес съм на второто си гостуване и естествено съм много развълнувана!! 
Щом гостува при мен, с една перфектна торта, Роси веднага ме покани да й гостувам и аз.
За Роси и нейният чудесен блог "Кулинарен еликсир" вече писах, колко е мила и сърдечна тя, колко богато, красиво и подредено с прекрасни снимки е нейното кулинарно местенце!
Почувствах се приятно поласкана и доста развълнувана да участвам в такова представително място!
Не успях да се приготвя бързо поради моето пътуване до Португалия, за което още не съм смогнала да разкажа.После Роси също пътешества и аз имах малко време да помисля какво да направя.Нооо, оказа се много трудно, тъкмо се сетя за нещо хубаво, проверявам и при Роси вече го има! Това беше основната ми трудност - да намеря рецепта на ястие, което да не се повтаря!
 Имах идея за дълго меню, но в последствие го свих до две ястия - една салата, която може да бъде и предястие и основно ястие и разбира се десерт, къде може на гости без торта!
Постарах се да се по вкуса на моята домакиня - сирене, крем , плодове, дано да й хареса!
Соня Шатева



 Салата от паста със сос от тиквички и авокадо, пиле и манго




Рецептата е пълна импровизация.Може да както мине за салата така и за леко ястие. Много свеж и интересен вкус се получи.Тиквичката и авокадото сами по себе си са безвкусни, но в комбинация и с подправките стават много добра основа за смесване с пастата. Мангото придава свежест и екзотика заедно с целите парченца авокадо.


Продукти
За 3-4 порции                                            
·         120 г макарони (фусили)
·         1 тиквичка
·         1 авокадо
·         1 манго
·         300 г пилешко месо
(предварително сготвено на скара и нарязано на кубчета пилешко филе, може и варено)
·         100 г крем сирене или извара
·         лимонов сок от 1 лимон
·         ½ малка главичка червен лук
·         сол, черен пипер




Приготвяне





·         пастата се сварява според указанията на опаковката, като заедно с нея се вари и тиквичката
·         нарязана на 2-3 парчета  
·         макароните се прецеждат
·         тиквичката се пасира с пасатор
·         авокадото се бели и се разделя на 2 части
·         едната половина авокадо се пасира заедно с тиквичката
·         прибавя се сиренето и се пасира до получаване на еднородна смес
·         овкусява се със сол, лимонов сок (1-2 с.л. лъжици), черен пипер
·         получената паста се прибавя към макароните и се разбърква много добре
·         добавя се нарязаното месо, лукът на полумесеци и втората половина от авокадото, нарязано на едро
·         накрая се прибавя и мангото, нарязано на кубчета
·         поръсва се с остатъка от лимоновия сок и леко се разбърква





          * * * * * * * * * * ** *


     Кайсиево парфе с маскарпоне




Продукти 
за форма 18-20 см
за основата
100 г какаови бисквити
50 г масло
1 к.ч.запечени ситно смлени орехи
за сметановия слой
100 мл прясно мляко
250 г маскарпоне
200 мл течна сметана
300 г квасена сметана
500 г кайсиево сладко
(за кайсиевото сладко - 500 г кайсии и 300 г захар)
3 с.л. коняк
1 капсула ванилия
2 п.желатин
за горния слой
няколко пресни кайсии
1/2 пакет (35 г) готов кисел с порт. вкус "Кастело"
200 мл вода
оранжева боя на върха на ножа
(може да се замени с вода, захар, лимонов сок, боя и желатин)
Моята форма е диаметър 16 см и с тези продукти направих и една малка пастичка (на горната снимка)






 Приготвяне


за основата
бисквитите и орехите се смесват и се поставят в блендера и се смилат
добавя се маслото, нарязано на кубчета и се смила до получаване на мокра еднородна смес
форма с откопчаващ се пръстен се намазва с масло
сместа  се разпределя равномерно на дъното на основата като се притиска с ръце или лъжица
оставя се в хладилник да се стегне 
кайсиево сладко
кайсийте се нарязват на на едро и се посипват със захарта
варят се на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа



сметанов желиран слой
желатинът се накисва в прясното мляко, изчаква се да набъбне и с е загрява леко на МВ
маскарпонето се разбива за малко с миксера
добавя се квасената сметана и се разбива добре
изсипва се течната сметана, разбива се. Смесва се с приготвеното сладко, разбърква се.Нека да останат парченца от плодовете.
накрая се изсипва разтворения желатин, разбърква се до еднородна смес
изсипва се върху приготвената основа и се оставя в хладилника да се стегне поне за 3-4 часа
желатинов плодов слой
кайсиите се нарязват и подреждат върху сметановия слой
готовият кисел се разтваря в горещата вода, добавя се оцветителя и се оставя да изстине напълно
изсипва се върху кайсиите и се оставя в хладилника до пълното желиране

Поднася се за завършек на вечерта  с чаша хубав коняк!



7 май 2013 г.

Парфе торта ягоди и кокос-на гости при Соня в "Моето сладко хоби"











 Поканата да гостувам в блога на Соня дойде точно,когато ми се струпаха на главата ред  грижи и ангажименти.Нали знаете,има и такива моменти,когато сякаш задачите се скупчват наведнъж и ако до вчера си имал бол свободно време на разположение,то днес грам не ти остава,а пък тъкмо сега ти трябва.
Но въпреки всичко си действах с едно наум и си казвах,че при толкова категорична и толкова мила покана не мога да не намеря време да откликна.
Соня,благодаря ти за търпението,за уважението,което прозираше в поканата ти,тя наистина ме трогна и ме накара да се почувствам много специална!
Благодаря за указаната чест да бъда твоят първи гост!





 


На приятелите навярно няма нужда да анонсирам  Соня,със сигурност всички  познават нейното пъстро кулинарно кътче,но нека кажа две думи и за моите читатели ,а именно,че първото нещо,което изниква в съзнанието ми за нея е,че има едно много задружно семейство с три прекрасни дъщери и внук,с които тя и съпругът й много се гордеят!
Чрез нейните публикациите често попадах виртуално в едно красиво кътче  в Пирин,а миналото лято и съвсем реално посетихме,това е Бетоловото.
Тя е една от  първите дами,коите ме посрещнаха и анонсираха във Фейсбук при създаването на кулинарната ми страница там,за което също й благодаря.
В блога й "Моето сладко хоби",в който днес съм гост,можете да откриете наистина безкрайна палитра от вкусни предложения от почти всички аспекти на кулинарията.
Много ми допадат красивите й питки,пухкави козунаци,разнообразни ястия и афинитета към кремести десерти,които също са моя слабост.
Поради тази причина  в избора си на рецепта се спрях пак и отново на една лека и лесна торта,но пък у дома точно такъв тип десерти изчезват скорострелно,а и трябваше да остана вярна на себе си,защото въпреки гръмкото заглавие Кулинарен еликсир никога не е бил място за връткави рецепти.
И така както е лесна, какви перипетии имах с тази торта не е за разправяне,но то просто е закон неписан,че когато се стараеш най-много най не спори и все нещо ще се случи да ти тества нервната система :) .
Та има си своите неизбежни недостатъци,но и с тях не дочака утрото и бе пометена :) .
Такова дълго интро май не съм писала до сега ,но пък повода си заслужава определено,затова отново благодаря на Соня,че ми подари възможността да стана част от сладкото й хоби :) !





 


Продукти:

адаптирано от тук

размер на тортата Ф 21 

за подложката:
180 гр. какаови бисквити
3 с.л. фино смлени орехи
100 гр. масло
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар (или повече,по ваша преценка и вкус)

за белия слой:
300 мл. кокосово мляко
200 гр. квасена сметана
1 кутийка от 175 гр. Филаделфия натурална или лайт
100 мл. прясно мляко
15 гр. желатин
ванилия
пудра захар на вкус

за плодовото желе:
800 гр. почистени ягоди
200 мл. вода
захар на вкус
ванилия
20 гр. желатин

за гарниране:
няколко ягоди
малко настърган бял шоколад

100 мл. животинска течна сметана
пудра захар на вкус
1-2 ч.л. крем Оле ванилия на Др. Йоткер *

* животинската сметана не е толкова устойчива за шприцоване както синтетичната,затова се стабилизира успешно с добавянето на 1-2 ч.л. от крем Оле ванилия на Йоткер.




 


Приготвяне:

Поставете тортен ринг върху тортен поднос.
От вътрешната страна направете борд от ленти хартия за печене.
По този начин ще освободите много по-лесно тортата от ринга и няма да ви се налага да я отделяте от него посредством нож.

на подложката:
Сложете в купата на блендера бисквитите,смлените орехи,какаото и пудрата захар и смелете.
Добавете нарязаното на парчета масло и пак пуснете блендера,докато се образуват влажни маслени трохи . 
Разпределете равномерно маслените трохи в ринга и ги притиснете .
Поставете подноса в хладилника ,за да стагне бисквитената основа.

на белия крем:
Накиснете желатина в прясното мляко.
Загрейте го на ръба на котлона при непрекъснато бъркане ,докато желатина се втечни,в никакъв случай не трябва да завира.
Оставете настрани да се охлади.
Разбъркайте в купа квасената сметана,сиренето Филаделфия,ванилия и пудра захар.
Постепенно добавете при леко разбъркване кокосовото мляко.
Към тази смес добавете постепенно охладеното мляко с желатина,хомогенизирайте.
Разпределете белия крем върху стегналата вече бисквитена основа,заравнете и приберете отново в хладилника да се желира.

за ягодовия слой:
Почистете и нарежете на парчета ягодите.
Сложете ги в тенджерка заедно с водата и захар на вкус и ги поставете на котлона.
Достатъчно е леко да омекнат,а това става много бързо ( може дори да не завират) и ги пасирайте на пюре.
Накиснете желатина в няколко с.л. вода и като набъбне го прибавете към горещото плодово пюре,от неговата топлина желатинът ще се втечни.
Ароматизирайте с ванилия и оставете да се охлади.
Разпределете изстиналото пюре върху белия крем,заравнете и отново приберете в хладилника да се желира.

за украсата:
Разбийте с миксер животинската сметана с пудра захар на вкус и 1-2 ч.л. крем Оле ванилия,докато набухне.
Насипете я в пош.
Освободете тортата от ринга.
Махнете внимателно пекарската хартия.
Украсете с крема в поша,може да поставите по една цяла или срязана на две ягодка и няколко стръка мента.
По желание в средата на тортата рендосайте бял шоколад. 








След тази рецепта Кулинарен еликсир излиза в кратка почивка,ще се срещнем отново тук навярно в началото на юни.
Разбира се преди това ще направя един обстоен обход на всичко пропуснато при вас.
Месец май ми е особено любим-той ми е топ месеца от цялата година.
Гората е отново обагрена в свежо зелено ,градини и поляни- във всички багри на цветята.
Времето е идеално за разходки,за почивка сред природата,за пътувания.
Нито е студено,нито твърде горещо,лятото предстои...... изобщо месец май е началото на всичко хубаво,което сме очаквали през зимата.
Пожелавам на всички един прекрасен месец!
Прегръдка от мен и.....до скоро! :))


3 май 2013 г.

козунаци с крем сирене Филаделфия


     
   



      


Както казах и в предишните публикации за козунаци имах 2 домашни за написване от миналата година,които вече осъществих.
Междувременно си занимавах ума какво ново следва.
Много се колебах за панетоне,имам някои резерви по отношение на него,и затова ще го отложа и тази година.
Любопитството ми за шоколадов козунак бе силно провокирано от Мина,и дори един ден пазарувайки ми щукна,че освен какао и шоколад в рецептата ще включа и шоколадова Филаделфия.
Не знам защо обаче на рафта със сирената до шоколадовата Филаделфия ми се усмихна повече тази с мед.
И така....шоколадовия се очерта да остане и той като панетонето в режим на очакване,а на дневен ред бе с медената Филаделфия.
Казвам "бе" ,защото точно тази сутрин и последното крайче изчезна яко дим .
А утре е ден за козунакоправене,та ако някой като мен е в търсне на пореден вариант - да заповяда,никак няма да съжалява. :)







Продукти:

за тестото:
3 яйца + 1 жълтък , белтъка се отделя за намазване *
180 гр. захар
40 гр. масло
50 мл. олио ( моето от гроздови семки )
175 гр. крем сирене Филаделфия с мед или натурална,лайт
100 мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая Юва
около 700 гр. брашно **
есенции ванилия
есенция лимон и портокал или настъргана кора от лимон и портокал


*може и обратното,жълтъка за намазване,а белтъка в тестото

** количеството брашно е ориентировъчно и е индивидуално за всяко замесване

за плънката:
- 1 кутия български локум , 50 гр. бровинки,накиснати в 1 с.л. ром
или
- какаова плънка :
50 гр. орехи
50 гр. лешници
40 гр. начупен натурален шоколад
1 пълна с.л. какао
4 с.л. кристална захар
4 с.л. сладко
1 ч.л. канела
1 с.л. ром
прясно мляко - количеството е според гъстотата на плънката




 

Приготвяне:

на плънките:
Накиснете стафидите в ром.
Локумът нарежете на кубчета ( аз го правя с ножица ) в купичка,в която сте поставили лъжица пудра захар.Режите кубченца,разбърквате с пудрата захар да се овалят,за да не се слепват.И пак режете кубченца,пак разбърквате със захарта и така докато нарежете цялата кутийка локум. 

Какаовата плънка е достатъчна за 2 големи козунака.
Ако ползвате само половината количество,остатъка можете да замразите и използвате за пълнеж на кифлички.


За нея сложете в блендер орехите,лешниците,захарта,
какаото,канелата,начупения шоколад и блендирайте.
Добавете сладкото и рома и пак блендирайте.
Според гъстотата добавете мъничко прясно мляко - толкова,че да може лесно да се разнася плънката по тестото,но не и да е рядка,за да не го направи клисаво.

на тестото:

Стопете маслото и към него добавете олиото.

Разбийте яйцата и жълтъка заедно със захарта посредством вилица или телена бъркалка колкото да се стопят кристалите.
Разтворете маята в леко затопленото мляко.(Ако искате да я активирате добавете й 1 ч.л. брашно и щипка захар,разбъркайте ги и изчакайте да шупне.)
Хомогенизирайте крем сиренето с яйцата и захарта,накрая добавете маята с прясното мляко.

Сложете сместа в контейнера на машината заедно с настърганата кора от портокал и лимон ( или есенциите),ванилията и около половината пресято брашно.
Включете да се меси и добавяйте постепенно брашно,докато спре да маже под бъркалките и се образува стегната,не лепнеща топка тесто.
Започнете да добавяте мазнината на порции като изчаквате да се поеме изцяло преди да добавите следваща порция-така на 3-4 пъти.
Ако тестото е станало прекалено меко може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото трябва да е еластично и меко като възглавничката на ухото ви.
След края на първия цикъл месене рестартирайте програмата и пуснете още веднъж.
Оставете тестото да втаса в контейнера.
За по-бързо можете да загреете фурната до 50 гр.,да я изключите и да поставите вътре контейнера като предварително сте го покрили със свежо фолио,намазнено от вътрешната страна да не залепне тестото като се издигне нагоре.
Когато си удвои обема го извадете с намаслени ръце върху леко намазнена повърхност .

Да споделя,че до сега все се мъчех да извадя втасалото тесто с ръце,пък то като вземе да се точи,трудно ставаше,а се оказа много по-лесно само да обърна с главата надолу контейнера и да изчакам само да се свлече на плота,дори се вижда къде са били бъркалките:



Разделете тестото на две части за два големи козунака .





Всяка част на още три.



             
 Раздърпайте с пръсти на приблизителен правоъгълник.





Намажете от какаовата плънка,навийте по дългата страна на руло,осучете фитила.





Трите фитила сплетете на плитка и пренесете в тавата за печене,която предварително сте намазнили и набрашнили или напръскали със спрей за печене или покрили с пекарска хартия.




 
За другия козунак във всеки фитил сложете по 1/3 от кубчетата локум и отцедените от рома боровинки. 




 

Покрийте формичките с прозрачно,намазнено от вътрешната страна фолио и ги оставете на топло докато тестото си удвои обема отново.






Намажете с белтъка,леко разбит с вилица,поръсете захар ( може и филирани бадеми или сусам,но се слагат преди захарта,иначе няма да залепнат).
Изпечете козунаците в загрята на 170 гр. фурна до суха клечка, следете печенето и при нужда покрийте с алум. фолио,за да не прегарят.
Охладете металните форми на решетка за 3 до 5 мин. 
След това  внимателно извадете козунаците и ги прехвърлете отново на решетката, докато изстинат.
Напълно изстиналите козунаци съхранявайте увити в прозрачно фолио.









Разрязан напречно е с интересни шарки,подобни на Повитицата.





 Приятели,
искам да ви пожелая светли иблагословени празнични дни,зареждащи с вяра в доброто,с надежда и обич !