Привет,мили приятели! :)
След кратка почивка както от работа,така и от хоби заниманията ми по отношение на блога е време отново да се завърна сред вас.
След едно много зареждащо пътуване какъв по-добър начин отново да се влея в редиците на блогващите с едно очаквано и приятно гостуване от страна на Соня и нейния прекрасен блог "Моето сладко хоби" !
Завръщайки се и отваряйки пощата намирам да ме чакат две не само изключително атрактивни и идейни предложения от Соня,но и страхотни снимки,подчертаващи вниманието и ентусиазма,с които е подходила в избора на рецепти и перфектното им изпълнение и презентиране!
Соня,трогната съм от факта,че си обмисляла идеите според моя вкус и до такава степен си ги синхронизирала с него,че се припокриват на повече от 100% :) .
Салатата е много интересна,допада ми с чудесното съчетание от продукти,пъстра и безспорно вкусна,а десерта - е там просто не можеше да бъдеш по-точна в избора - това е моят десерт,това е любимият тип десерти на моето семейство и е невероятно,че си запомнила,че у нас емблема за перфектен десерт е съчетанието от блат,много крем и плодове!
Благодаря ти за старанието,за вниманието и за топлото отношение!
Със сигурност това ще бъде едно запомнящо се гостуване !
******************************************************************************************
Здравейте, мили приятели на "Кулинарен еликсир",
днес съм на второто си гостуване и естествено съм много развълнувана!!
Щом гостува при мен, с една перфектна торта, Роси веднага ме покани да й гостувам и аз.
За Роси и нейният чудесен блог "Кулинарен еликсир" вече писах, колко е мила и сърдечна тя, колко богато, красиво и подредено с прекрасни снимки е нейното кулинарно местенце!
Почувствах се приятно поласкана и доста развълнувана да участвам в такова представително място!
Не успях да се приготвя бързо поради моето пътуване до Португалия, за
което още не съм смогнала да разкажа.После Роси също пътешества и аз
имах малко време да помисля какво да направя.Нооо, оказа се много
трудно, тъкмо се сетя за нещо хубаво, проверявам и при Роси вече го има!
Това беше основната ми трудност - да намеря рецепта на ястие, което да
не се повтаря!
Имах
идея за дълго меню, но в последствие го свих до две ястия - една
салата, която може да бъде и предястие и основно ястие и разбира се
десерт, къде може на гости без торта!
Постарах се да се по вкуса на моята домакиня - сирене, крем , плодове, дано да й хареса!
Салата от паста със сос от тиквички и авокадо, пиле и манго
Рецептата
е пълна импровизация.Може да както мине за салата така и за леко ястие.
Много свеж и интересен вкус се получи.Тиквичката и авокадото сами по
себе си са безвкусни, но в комбинация и с подправките стават много добра
основа за смесване с пастата. Мангото придава свежест и екзотика заедно
с целите парченца авокадо.
Продукти
За 3-4 порции
· 120 г макарони (фусили)
· 1 тиквичка
· 1 авокадо
· 1 манго
· 300 г пилешко месо
(предварително сготвено на скара и нарязано на кубчета пилешко филе, може и варено)
· 100 г крем сирене или извара
· лимонов сок от 1 лимон
· ½ малка главичка червен лук
· сол, черен пипер
· пастата се сварява според указанията на опаковката, като заедно с нея се вари и тиквичката
· нарязана на 2-3 парчета
· макароните се прецеждат
· тиквичката се пасира с пасатор
· авокадото се бели и се разделя на 2 части
· едната половина авокадо се пасира заедно с тиквичката
· прибавя се сиренето и се пасира до получаване на еднородна смес
· овкусява се със сол, лимонов сок (1-2 с.л. лъжици), черен пипер
· получената паста се прибавя към макароните и се разбърква много добре
· добавя се нарязаното месо, лукът на полумесеци и втората половина от авокадото, нарязано на едро
· накрая се прибавя и мангото, нарязано на кубчета
· поръсва се с остатъка от лимоновия сок и леко се разбърква
* * * * * * * * * * ** *
Кайсиево парфе с маскарпоне
Продукти
за форма 18-20 см
за основата
50 г масло
1 к.ч.запечени ситно смлени орехи
за сметановия слой
100 мл прясно мляко
250 г маскарпоне
200 мл течна сметана
300 г квасена сметана
500 г кайсиево сладко
(за кайсиевото сладко - 500 г кайсии и 300 г захар)
3 с.л. коняк
1 капсула ванилия
2 п.желатин
за горния слой
няколко пресни кайсии
1/2 пакет (35 г) готов кисел с порт. вкус "Кастело"
200 мл вода
оранжева боя на върха на ножа
(може да се замени с вода, захар, лимонов сок, боя и желатин)
Моята форма е диаметър 16 см и с тези продукти направих и една малка пастичка (на горната снимка)
Приготвяне
за основата
бисквитите и орехите се смесват и се поставят в блендера и се смилат
добавя се маслото, нарязано на кубчета и се смила до получаване на мокра еднородна смес
форма с откопчаващ се пръстен се намазва с масло
сместа се разпределя равномерно на дъното на основата като се притиска с ръце или лъжица
оставя се в хладилник да се стегне
кайсиево сладко
кайсийте се нарязват на на едро и се посипват със захарта
варят се на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа
сметанов желиран слой
желатинът се накисва в прясното мляко, изчаква се да набъбне и с е загрява леко на МВ
маскарпонето се разбива за малко с миксера
добавя се квасената сметана и се разбива добре
изсипва се течната сметана, разбива се. Смесва се с приготвеното сладко, разбърква се.Нека да останат парченца от плодовете.
накрая се изсипва разтворения желатин, разбърква се до еднородна смес
изсипва се върху приготвената основа и се оставя в хладилника да се стегне поне за 3-4 часа
желатинов плодов слой
кайсиите се нарязват и подреждат върху сметановия слой
готовият кисел се разтваря в горещата вода, добавя се оцветителя и се оставя да изстине напълно
изсипва се върху кайсиите и се оставя в хладилника до пълното желиране
Поднася се за завършек на вечерта с чаша хубав коняк!