Страници

29 април 2015 г.

кокосова панакота с манго / coconut mango panna cotta








Продукти:

400 мл. кокосова сметана ( или кокосово мляко )
200 мл. течна сметана ( неподсладена )
150 мл. гъсто кондензирано мляко ( може и повече по ваш вкус )
1п. (10 гр.) желатин
1 капсула есенция ванилия
няколко капки есенция кокос

1 бр. манго
4 с.л. портокалов сок ( или вода )
1/2 п. желатин ( може и без него )











Приготвяне:



Накиснете едно пакетче и половина желатин в 30 мл. вода.
Загрейте кокосовата, течната сметана и кондензираното мляко,докато започнат да излизат мехурчета.
Дръпнете съда от котлона и добавете набъбналия желатин.
От топлината на млечната смес той ще се разтвори,бъркайте.
Ароматизирайте сместа с ванилия и есенция кокос .
Ако не ви е достатъчно сладко,може да увеличите кондензираното мляко или да добавите захар.
Разпределете млечната смес в чашки и ги приберете в хладилника,за да се желира крема.
Обелете кората на мангото и отделете месестата част,изхвърлете костилката.
Пасирайте плода на гладко пюре.
Ако не ви е достатъчно сладко,добавете малко пудра захар ( моето беше много сладко ).
Накиснете половин пакетче желатин в портокаловия сок и го разтопете на водна баня.
Добавете желатина към пюрето от манго.
Разпределете жълтия крем върху вече стегналия кокосов.
Охладете преди сервиране.
Може да не добавяте желатин към мангото,а директно да гарнирате панакотата с пюрето.







източник на рецептата

26 април 2015 г.

патешко магре (филе) с портокалов сос








 
За да ви е вкусно патешкото има две условия-да сте почитател на сочно изпечени меса и да обичате да ги комбинирате със сладко.
Сладката нотка приляга изключително добре на патешкото.
Изобщо не мога да си представя да го гарнирам например с лютеница, кетчуп или доматен сос.
Понеже патешкото е постно месо,също както свинското бон филе изисква минимално и прецизно време за топлинна обработка,ако не искаме на финала да дъвчем каиш.











Хапвала съм добре приготвено патешко магре в български ресторанти.
Както и зле приговено в една от най-емблематичните кръчми в Прага и определено бяха пропуснали тънкия момент по изваждане от фурната, поради което ми сервираха  доста сухо и жилаво филе,което се дъвчеше и преглъщаше трудно въпреки соса.
Така че имайте го предвид и бъдете на пост около печката. :)








Продукти за 2 порции :

2 броя патешки филета с кожа
черен пипер,сол на вкус,млян кориандър
2 портокала
50 мл. бяло вино или розе
30 гр. масло
1 ч.л. натурално нишесте

за гарниране - смокиново чътни 
( или сладко от смокини,боровинки,праскови,кайсии,ябълки)









Приготвяне :

Измийте и подсушете филетата.
Върху кожата направете прорези на каре без да стигате до месото.
Поръсете филетата с 2 с.л. прясно изцеден портокалов сок.
Поръсете ги с млян черен пипер и млян кориандър.
Похлупете ги и оставете в хладилника да се мариноват за час.
Извадете филетата от хладилника и ги оставете на стайна температура за 30 мин.
Загрейте фурната на 200 гр.
Загрейте тиган с тежко дъно и незалепващо покритие.
В горещия сух тиган поставете двете филета с кожата надолу.
Намалете котлона на по-ниска степен.
Запечете филетата за 5 мин.
Отлейте мазнината,обърнете филетата да се запечатат и от другата страна за 3 мин.
Посолете ги.
Прехвърлете ги в тавичка и веднага поставете във вече затоплената фурна за още 10 мин.
Извадете тавичката от фурната и оставете филетата да почиват в нея 5 мин.
През това време в малка касеролка кипнете сока от 1 портокал и виното.
Добавете маслото и изчакайте да се разтопи.
За сгъстяване добавете размитото в 20 мл. вода нишесте.
Бъркайте непрекъснато и оставете соса да поври не повече от минута.
Посолете на вкус.
Нарежете всяко филе под наклон,по-лесно е по шарката на кожата.
Подредете филето в чиния и полейте с портокаловия сос.
Отстрани гарнирайте със смокиново чътни или сладко по ваш избор.








20 април 2015 г.

пълнена круша със сирена




Няколко пъти съм гледала епизода с тази рецепта на Йоли и все я забравях до следващия път,когато я видя отново и се заканя,че ще направя.
Последният път вече взех лист и химикал,записах си каквото трябва ,сложих го на бюрото си,за да ме подсеща и номера сработи :) .








Благодаря на Йоли за поредната стрхотна рецепта!








Продукти за 4 порции :

2 големи круши ( или ябълки,праскови,смокини,кайсии)
50 гр. синьо сирене
100 гр. сирене Ементал ( или Скаморца,кашкавал,Гауда)
50 гр. меко козе сирене ( или Бри,Камамбер)
2 с.л. стафиди
2 с.л. едро счукани орехи
1 яйце
1 с.л. крема сирене
1 ч.л. галета
шепа филирани бадеми

за гарниране:
крехки листа зелена салата
репички
авокадо
прясна червена чушка
пера пресен лук

дресинг:
50 мл. салатен зехтин или олио от граздови семки
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л.  балсамов оцет
1 к.л. мед
щипка сол

за допълнителна украса и вкус - балсамова редукция







Приготвяне:

В купа смесете яйцето,крема сиренето,стафидите,орехите,галетата,
настъргания Ементал и намачканите синьо и козе сирена.
Разполовете крушите ,издълбайте семенната част и махнете централната жилка.





За да стоят стабилно им подравнете дъното като изрежете съвсем тънко кората отдолу.






              Напълнете всяка круша с плънка,поръсете филирани бадеми.






Запечете крушите в предварително загрята фурна на 180 гр. до златисто 
( около 10 -12 мин. ) .
През това време аранжирайте салатата в края на всяка чиния,в която ще сервирате крушите.
Разбъркайте продуктите за дресинга.
Поставете във всака чиния до салатата по една пълнена круша.






Полейте крушата с балсамова редукция,а салатата - с дресинга и поднесете веднага.






* Ако крушите са зимен сорт и са много твърди може предварително да ги запечете така както са издълбани и празни за около 10 мин.,после ги напълнете с плънка и запечете финално.Това важи и за пълнени ябълки.
На мен лично са ми по-вкусни когато омекнат леко и не хрускат,но пък и в никакъв случай да не са скашени.
Ако с тази плънка напълните праскови ,смокини или кайсии,те са меки плодове и нямат нужда от предварително запичане,пълнят се и се запичат директно.Същото се отнася и за по-сочен и мек сорт круши .






Изтънчено предястие,което ще бъде високо оценено от почитателите на сладко-солените комбинации! 
Сирената и плодовете са великолепен тандем както натюр,така и запечени.
Насладете се на финия вкус и аромат в компанията на чаша охладено бяло вино или розе.

19 април 2015 г.

Салата от моркови и ябълки





Преди четири години Йоли ме изкуши със съчетанието на ябълки и моркови в един невероятно сполучлив,сочен и много вкусен кекс ,който горещо ще ви препоръчам,великолепен е!
В днешната салата отново основни "герои" са ябълките и морковите,а вдъхновител е пак Йоли с прекрасната си рецепта и снимки !


Продукти:

3  моркова
1/2 кисела ябълка
20 гр. сирене Грана Падано или Пармезан
2 с.л. микс от семена

за медения дресинг:

1 ч.л. мед
1 с.л. качествен оцет
2 с.л. зехтин или олио от гроздови семки
щипка сол на вкус







Приготвяне:

Запечете семената на сух тиган .
Разбъркайте продуктите за дресинга.
Измийте морковите и ги нарежете на тънки ленти по дължина с помощта на картофобелачка.
Ако моркивите са домашни или био,те са много сочни и не толкова влакнести и може да ги сложите в салатата сурови като още докато ги режете с белачката ги подреждайте на охлювчета в подходяща купа за салата.
Ако морковите са от сорт,който аз определям като фуражен ( твърди,жилави и  на вкус са като дървени- купешките обикновено са такива ) е добре лентите да се бланшират за 1-2 мин. във вряща вода и веднага да се облеят със студена или прехвърлят в купа с лед,за да се спре процеса на готвене.
Към морковите добавете тънки резени ябълка ( подходящи са по-кисели сортове ).
Отгоре настържете на люспи сирене Грана Падано ,поръсете семената и полейте равномерно с дресинга.







След снимките ми хрумна да добавя към салатата и едно твърдо сварено яйце,чудесно се вписа в общия вкус.






Представих салатата,припомних какъв да е десерта в тон с нея,остава да помислим за основното....и като сме започнали  да готвим "Вкусно с Йоли" ,нека пак е по нейна рецепта,която е също отдавна в семейната топ-листа ,а именно руладини от свински крехки филета в сметанов сос . 




15 април 2015 г.

Бананов козунак и руло





Продукти:

за тестото:
3 яйца + 1 жълтък  размер М , белтъка се отделя за намазване
180 гр. захар
150 гр. банан ( изтеглен е без обвивката )
25 гр. прясна мая
100 мл. прясно мляко
40 мл. олио ( от гроздови семки )
50 гр. краве масло
670 гр. брашно ( приблизително количество,преценява се индивидуално за всяко замесване )
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция ванилия

плънка за козунака :
1/2 кутийка локум
50 гр. сушени плодове ,накиснати в лъжица ром
20 гр. едро накълцани орехи

плънка за рулото :
3 пълни с.л. сладко ( от сини сливи )
3-4 с.л. ситно смлени орехи
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар
1 капсула есенция ром
1/2 каф. л. канела

за поръсване :
сусам,филирани бадеми,кристална захар










Приготвяне:

Първо искам да внеса уточнение,че аз меся в хлебопекарна.Може да се замеси и с подходящ за целта,мощен миксер.За самата рецепта няма значение дали ще се замеси на ръка или с машина,важното е да осигурите на тестото продължително измесване от поне 30 мин.,което е една от основните причини за образуване на конците.

Нарежете локума на малки кубчета и го оваляйте в пудра захар,за да не слепва.
Накиснете сушените плодове в ром.
Разбъркайте съставките за плънката на рулото.
Разтопете маслото и смесете с олиото.
Ако желаете пресейте брашното ( аз този път не го направих ) .
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Можете да я изчакате да шупне като я разбъркате с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
Пюрирайте банана със захарта.
Добавете яйцата и жълтъка и отново пуснете блендера до получаване на фино,гладко пюре.
Смесете банановата смес с маята и есенциите.
Започнете да добавяте брашно на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате мазнината в тестото,което пак става на порции като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Общото измесване трябва да е не по-малко от 30 мин.
Аз меся на бързата програма като ползвам от нея само частта с месенето. Когато свърши 15 минутното месене,нулирам машината и отново я пускам и изчаквам да измеси още 15 мин.
След което спирам машината и изваждам контейнера.
Поркривам го с прозрачно фолио и го поставям на топло,за да втаса тестото до удвояване на обема.



след първото втасване



Ако се меси на ръка,тестото се поставя в много леко намазнена купа (не да плува в олио ) и се покрива пак с прозрачно фолио и оставя на топло да втаса.
Втасалото козуначено тесто се оформя на ЛЕКО намазнена повърхност с ЛЕКО намазнени ръце.
Разделете тестото на две части.
За сплетения козунак тестото се разделя на три.
С пръсти се разтеглят фитили,посипва се от локума,орехите и сушените плодове и фитилите се навиват и осукват.






Трите фитила се сплитат и се прехвърлят във форма за печене,покрита с пекарска хартия.




Другата част от тестото се разточва на приблизителен правоъгълник,
намазва се с плънката и се навиват двата насрещни края към средата ,навиването става откъм по-късата страна.






                        
Рулото също се поставя в съд за печене.





Желателно е металните форми да се покрият с пекарска хартия.
Само напръскване със спрей за печене на мен не ми върши работа и козунаците залепват зверски,защото жълтъка или белтъка, с които се глазират отгоре се стича отстрани и като се поръси и захар,която се карамелизира,само хартията спасява безпроблемното изваждане от формите.




Оформените козунаци се покриват отново с прозрачно фолио и пак се поставят на топло да втасат до удвояване на обема.
Време за втасване не се следи,важен е обема,който трябва да стане двоен.



след второто втасване



Втасалите козунаци се глазират с белтъка ( леко разпенен ) и поръсват със сусам или бадеми и захар.







Пекат се в загрята фурна на 170 гр. до суха клечка,при нужда се покриват,за да не прегорят.
Готовите козунаци се охлаждат така както са във формите върху решетка за 5 мин. и после се изваждат,за да не се спарват и пак се прехвърлят върху решетката до пълно изстиване.













Както очаквах се получиха козунаци с влажна,леко дъвчаща текстура,пак са на конци,но не прекалено влакнести ,с неустоим прекрасен дъх на печени банани ( обожавам този аромат ) в дует с ванилията,рома и канелата.
Ако ги увиете в свежо фолио,когато са напълно изстинали,се запазват влажни поне два дни.







4 април 2015 г.

крем супа от карфиол и сладък картоф





Както е изпекло навън на връх Лазаровден ,аха да си помисля и че се е стоплило.
Да,ама не е.....тази зима вярно сняг не видях,ама пък и от вятър и студ ми омръзна.
Все съм си мислела,че в началото на април няма да е време за горещи супи,обаче температурите друго сочат.
Затова съвсем уместно и на място ви препоръчвам тази крем супа -божествена е и вече тествана няколко пъти у дома.
Можете да я приготвите и с нормални картофи ,но ако ви се експериментира с батати - няма да сгрешите,защото изключително добре си подхождат с карфиола.








Продукти:

източник

около 800 гр. карфиол
1 голям батат ( сладък картоф ) около 350 гр.
2 глави лук
70 гр. краве масло
4 с.л. зехтин
1 ч.л. соев сос
2 филии хляб
сушен риган,млян черен пипер









Приготвяне:


Измийте карфиола и отделете от него 2-3 розички.
Останалото нарежете на приблизително равни парчета.Не е нужно да го разделяте на розички,защото,когато се свари всичко ще се пасира.
Обелете и измийте сладкия картоф,нарежете го на тънки шайби - около 3-4 мм. дебелина.
Задушете 1 глава ситно нарязан лук в 2 с.л. зехтин.
Залейте с 1 л. гореща вода .
Посолете и прибавете карфиола и картофа.
Намалете котлона и оставете зеленчуците да се сварят до омекване.
Когато това стане,пасирайте супата и я овкусете с млян черен пипер.
Пуснете вътре кубче масло (около 50 гр. ) и оставете да се разтопи в горещата супа.
Отделените розички карфиол нарежете на по-малки парченца и ги поставете в плитка тава,покрита с пекарска хартия.
Нарежете филиите хляб на кубчета и ги сложете при карфиола.
Задушете 1 малка глава лук в 20 гр. масло и 1 ч.л. соев сос,посолете,
поръсете черен пипер и запържете до златисто.
Прибавете карамелизирания лук в тавата при карфиола и хляба.
Поръсете щипка сол,млян черен пипер и сушен риган,полейте тънка струйка зехтин и разбъркайте всичко.
Запечете на грила на фурната като разбърквате периодично.








Сервирайте супата с крутончета,карамелизиран лук и парченца запечен карфиол.