Страници

27 януари 2013 г.

пълнени земелки



    




 Пълнена и запечена във фурната земелка е не само много любима рецепта на половинката,но и мил спомен за вкуса на едновремешните малки хлебчета-земелки.
Още  се присеща с умиление колко обичал да си купи топли земелки,да ги издълбае и напълни с шунка,кашкавал и каквото му хрумне, и да ги запече.
Аз ,в онези времена,за които той говори ,не съм го правила това упражнение.Макар че също обожавах топла земелка,аз я срязвах през средата и вътре намазвах масло или крема сирене,после мушвах я кисела краставичка,я сирене или ако е време за родителската заплата - о,радост небесна,тогава може и резен шунка,от онази на големите калъпи.
Който е далеч от онова време и няма спомени от тогава сигурно ще е безкрайно озадачен,че шунката е била такъв невероятен лукс,но да,така беше,лукс бяха не само шунка и луканка,но и банани,портокали и много други неща.
Сега на магазина има всичко,но го няма онзи благ вкус на топлата земелка.





Продукти:

8 хлебчета тип "Земелка"
1 пакет крема сирене от 125 гр.
100 гр. настърган кашкавал
40 гр. масло
1 яйце
подправки по избор,моите са-магданоз,шарена сол и кориандър



 



Приготвяне:

Разтопете маслото.
Отрежете капачетата на земелките и издълбайте вътрешността,да се образуват хралупки за пълнене с не много тънки стени,за да не се разпаднат от влагата на пълнежа.




В купичка разбийте яйцето,сиренето крема и половината масло.Добавете настъргания кашкавал,като отделите настрани около една шепичка за поръсване отгоре.Сложете подправките и около 1/2 ч.ч. трохи от издълбаната вътрешност на хлебчетата.





Намажете земелките отвън с масло,накапете по малко масло и отвътре.
Напълнете ги с плънката и изпечете в загрята на 200 гр. фурна за около 15 мин.




Накрая сложете върху всяко хлебче по една щипка настърган кашкавал и ги върнете в топлата фурна да се разтопи.Отгоре поръсете шарена сол.






Към земелките чудесно върви в зимно време млечния дип с кисели краставички







Тези пълнените на снимките са мое дело,но съм натоварена със задачата да ви похваля половинката,който също направи наскоро - снимки няма,
защото глада и времето за вечеря бяха силно напреднали,обаче с чисто сърце ви докладвам,че ги беше направил божествени!
Вместо яйце той беше сложил кисели краставички и пушено филе.



23 януари 2013 г.

мини флан с тиквички,гъби и сушени домати




 
 
Мотаеше ми се една тиквичка,която беше започнала  да се разделя с младостта си и се зачудих на какво да я направя.
Исках да е нещо свежо и вкусно, със сирена и сметана.

Колебаех се дали да изпека сместа на цяло или в малки форми ,но идеите и чудните снимки на Мари и Дими дадоха превес на второто.


Продукти за 3 броя:

2 яйца
150 гр. заквасена сметана
1/2 малка тиквичка на кубчета
3 сушени доматчета,отцедени от зехтина-нарязани
3 малки гъбки-нарязани
1 с.л. разтопено масло
50 гр. натрошено краве сирене
100 гр. настърган кашкавал
щипка сол,черен пипер и копър

1 ч.л. пармезан за поръсване на флановете отгоре

за поръсване на формичките - 1 ч.л. галета + 1 ч.л. пармезан




Приготвяне:

Смесете  галетата с пармезана:



 
     Намажете формичките с разтопено масло и ги поръсете с тази смес :



В купа разбийте с тел яйцата.
В друга купа сложете тиквичките,гъбите,сушените домати,сиренето,
кашкавала,сметаната,1 с.л. топено масло и подправки,разбъркайте.
Към тази смес добавете разбитите яйца,обединете ги.
Разпределете я във формичките и отгоре поръсете с пармезан:



             
  Запечете в загрята на 180 гр. фурна до златисто.
  При печенето ще бухнат,но после спадат.




          Щом се охладят леко, обърнете върху чинийка и сервирайте.






Мини флан,мини фритата,тимбалче или както и да се нарече няма значение,по-важното е,че е бързо,лесно,непретенциозно предястие или  направо ястие,позволява различни варианти на добавки.


20 януари 2013 г.

мини чийзкейк в МВ

   


 
 
Когато миналата есен ви представих рецептата на мини чейзкейк с малини в МВ  
отбелязах,че това е третото по ред нейно издание и че другите два варианта също са документирани.
Днес е ред да се върна на първия ми опит,датиращ от миналата зима,който като пробен бе в доста намален тираж,но за сметка на това резултата предопредели многократни и разнообразни повторения от тогава насам.






Направих ги набързо след вечеря.
Скрих ги в едно чекмедже на хладилника да не би някоя прелюбопитна душица да ги изнамери преди да са позирали :) и заспах сладък сън.
Познайте с каква мисъл се събудих- по най-бързия начин да ги накипря за снимка и с чаша сутрешно кафе да им се насладя. :))







Половинката беше във възторг от неговата полагаема чашка и в особено разочарование от количеството,защото бях направила едва 3 броя .







Продукти за 3 броя:

3 кръгли бисквити без дупка,моите бяха Пападопулу с парченца шоколад и пасваха идеално на дъното на формичките
по 1 тънко парченце масло за всяка бисквита
за крема:
200 гр. квасена сметана
65 гр. крем сирене
1 яйце
пудра захар на вкус
сок и кора от 1 мандарина
ванилов екстракт







Приготвяне:

На дъното на всяка купичка сложете по една кръгла бисквита и отгоре й парченце масло.Сложете купичките в МВ и я пуснете за половин минута да се разтопи маслото и да попие в бисквитите.

За чийз крема разбъркайте с тел крем сиренето,квасената сметана,
захарта,сока и кората от мандарината и ванилията. Добавете яйцето и разбъркайте отново.В никакъв случай не преразбивайте,защото квасената сметана ще стане рядка.
Разпределете крема в купичките и ги сложете отново в микровълновата фурна за 2 минути ( максимум 3 минути ).Мощността трябва да е намалена на около 500-700W.Важното е да наблюдавате кремовете да не завират,започнат ли да отделят мехурчета и да се стяга крема по края,а в средата още леко да трепери са готови.
Кремът ще стегне при охлаждането.
Оставете формичките да изстиват настрани,след което ги приберете в хладилника.




13 януари 2013 г.

тиквени сладки и кифлички с локум








  
  
Това са едни сладки,които отлично знам,че всички сте срещали,правили или поне опитвали.
Моята първа среща с тях бе през далечната 1988 гр. Почерпи ме Петя - моя приятелка и съученичка,бяха дело на майка й.
Влюбих се в тях от първата хапка и да си призная ми бе много трудно да си мина само с няколко.
Но нали знаете ,че все пак на гости не можете да изядете неприлично количество,затова поисках рецептата,а тя се оказа толкова елементарна,
колкото изобщо не съм очаквала.
В тестото участваха само 3 съставки-брашно,маргарин и крема сирене.
За потапянето още една,четвърта - захар.





И така ,рецептата им беше записана в тефтера ми под името "сладки Петя" .
В днешно време можете да ги срещнете под разни имена,но....за мен те мислено ще си останат "сладки Петя" .
За съжаление преди няколко години, виждайки колко голямо разнообразие предлага интернет за избор на рецепти, твърде лекомислено изхвърлих този тефтер,в който имаше много стари рецепти,записани още от майка ми,или преписани от мен  от разни стари кулинарни книжки,намерени в соц. библиотеките.
Както се оказва, и в кулинарията както и в модата всичко ново е добре забравеното старо,та съжалявам,че пренебрегнах и унищожих тези ценни рецепти и записки .







В днешната вариация аз направих някои промени спрямо основната рецепта .
Първата е,че сложих малко бакпулвер за лек обем,много добре им дойде на сладките.
Втората е,че замених  маргарина с масло,защото маргарина е продукт,
който изобщо никога не присъства в кошницата ми ,ако ви е интересно прочетете тук как се прави .Аз предпочитам да ползвам масло.
Следващата промяна бе добавката на тиквено пюре,канела и портокалова есенция.
Тази рецепта можете да направите и без тиквено пюре,като намалите брашното до нужното количество за еластично тесто,но аз реших да експериментирам основно с цел да видя дали моите хора ще усетят наличието на тиква в печивото - както и очаквах НИЩО не усетиха :) ,а те иначе мразят тиква :) ,хаха.






Продукти:

1 ч.ч. подсладено пюре от сварена тиква
225 гр. меко масло
250 гр. крема сирене
3 + 1/2 ч.ч. брашно
6 с.л. захар
1/2 п. бакпулвер
1 ч.л. канела
портокалова есенция

1 к.ч. канелена захар ( смес от захар с канела )
1 кутия локум
орехи







Приготвяне:

Предварително сварете и подсладете тиквата.Ароматизирайте я с канела и пюрирайте.За тестото ще ви е нужна 1 ч.ч. от пюрето.
За кифличките си подгответе кафена чашка орехи и ги натрошете едро.
Ломумът нарежете на 4 по дължина на всяко парченце (най-лесно е с ножица).
Мекото масло разбийте със захарта и крема сиренето на пухкав крем.
Добавете тиквеното пюре,канелата и малко портокалова есенция и пак разбийте.
Сложете на миксера бъркалките за тесто.
Добавете  3 ч.ч. от брашното и бакпулвера,и разбийте до образуване на тесто.
Добавете още толкова брашно,колкото е необходимо за еластично тесто.На мен ми  пое още половин чаша.
Съблюдавайте да не ви стане прекалено твърдо тестото и не добавяйте прекалено много брашно,за да са ви по-меки кифличките после,иначе ще са твърди и сухи като изстинат.
Увийте топката тесто в прозрачно фолио и приберете в хладилника да се охлади и стегне.Ако бързате да оформяте направете това за кратко във фризера.




На набрашнена повърхност разточете 1/3 от тестото,а останалото приберете отново в хладилника,за да не омеква.Набрашнете си и точилката.
Тестото е много приятно за работа,еластично е,не се начупва и накъсва като стандартното маслено тесто.


Оформяне на сладките:
Разточете лист с дебелина около 4 мм.
Изрежете с чаша или формичка кръгчета от тестото.



В плитка чиния сложете канелената захар ( или само кристална захар ) и топнете кръгчето тесто от едната страна.




Прегънете го на полумесец,като захаросаната страна остане отвътре.





Пак топнете в захарта и пак прегънете на две,като захарта пак е отвътре 
(а може и обратно - да остане отвън) .






         Притиснете и прищипете крайчето,за да не се отлепя при печене.






Подредете сладките на разстояние и изпечете веднага (докато не са омекнали прекалено) в загрята на 180 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.
Можете да печете по 2 тави едновременно,на 2-ро и 4-то ниво.


      
в някои сладки сложих орехи

  

Оформяне на кифличките:

Разточете част от тестото на кръгла кора с дебелина около 4 мм.
Поръсете я с канелена захар.Нарежете кръга на триъгълници като торта.
Аз режа на 12.В основата на всеки триъгълник сложете по едно парче локум и малко орехи.Можете да използвате за пълнеж вместо локум някакво сладко.





Завийте триъгълничетата на кифличка и ги поръсете с канелената захар.






    Подредете ги на разстояние и изпечете в загрята на 180 гр. фурна.





Забележка:
В оригинал рецептата съдържа 250 гр. масло (маргарин),250 гр. крема сирене и брашно,колкото поеме.Сладките се потапят в кристална захар.
Ако замесите тесто само от брашно,крема сирене и масло можете да го ползвате не само за сладки,а и за солени пълнежи,защото на вкус е универсално и неутрално.Казвам го от опит,защото от едно и също тесто съм правила и кифлички със сирене,и сладки Петя.
Вместо крема сирене можете да използвате пасирана,фина,безсолна извара или рикота.

9 януари 2013 г.

къри пиле с портокали / Orange Curry Chicken







Продукти за 2 порции:

400 гр. пилешко бон филе
1 с.л. с връх брашно
1 с.л. соев сос
50 мл. готварска сметана
50 мл. сос Екзотик
2 ч.л. медена горчица или друга по-мека
1 с.л. сос къри
1-2 скилидки чесън
зехтин или др. олио

мащерка,мадраско къри,сол на вкус и черен пипер

1 малък филетиран портокал на едри парченца 






Приготвяне:

Нарежете филето на хапки и го сложете в купичка.
Добавете към него брашното,соевия сос,1 ч.л. горчица,черен пипер и мадраското къри.Разбъркайте с лъжица.
Загрейте малко мазнина и сотирайте в нея чесъна.
Прибавете пилешките хапки и ги запържете от двете страни до златисто.




Прибавете към тях сметаната,двата соса-Къри и Екзотик,1 ч.л. горчица и кафена чашка вода ( може бяло вино ) .
Разбъркайте леко и оставете всичко да клокне под капак за 5 минути.Посолете на вкус.
Преценете сами гъстотата според вашия вкус и ако има нужда добавете още водичка или редуцирайте.
Накрая сложете портокаловите парченца в соса,разбъркайте съвсем леко,защото са нежни и ще се скашкат,оставете ги да клокнат и те не повече от минута и сервирайте поръсено с прясна мащерка.





Ястието е направо светкавично за приготвяне,и убиствено вкусно за любителите на сладко-киселите комбинации.
Избирайте по-сладки и сочни портокали.





Може да приготвите пилешкото и с ананас от консерва или пресен,но добре узрял и сочен.

6 януари 2013 г.

пурички със сладко или локум




   





Тези страхотни пурички,наричани от Пепи студентски ,си ги харесах веднага,щом ги представи. Докато се наканя да ги започна, тя още веднъж ме стрелна с тях в портокалово-локумена версия. :))

За капак и Танчето не остана назад с нейните и от толкова блогърска агитация може ли човек да не пристъпи към действие :) ?






А пък и имах две основателни причини повече да не ги отлагам.

Първата е,че ме бе налегнала бисквитена вълна ,а точно такива не бях правила -с маслено тесто,ама и с кисело мляко в него.
Втората е,че ми напомниха любимите пурички с локум,които правеше баба.Разбира се по почина на Пепи и баба слагаше свинска мас,пък и едно време у тях свинска мас винаги имаше,защото гледаха редовно по някое друго прасенце .
Аз нямам мас,а и не ми се търси за едни сладки,затова замених с масло.
Много ми харесаха пуричките,особено ако се затворят в кутия за една нощ да омекнат - стават разкошни!
Чудесен избор са за онези,които правят издалеко сладки по Коледа,защото колкото стоят по-хубави стават.





Продукти:

200 гр. масло
100 мл. олио ( за десерти ползвам олио от гроздови семки )
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
140 гр. захар
730 гр. брашно ( или колкото ви поеме,количеството е ориентировъчно )
ванилия,портокалова есенция
кора и сок от 1 мандарина

за плънката:
локум
1/2 бурканче конфитюр  + 7-8 сушени сини сливи 

пудра захар за поръсване




Ягодовото сладко  ми е от свеки,чудесно е !

 

Приготвяне:

Сложете содата в млякото,разбъркайте да шупне.
Разбийте омекналото масло със захарта.
Добавете млякото,олиото,ароматите,кората и сока от мандарината и започнете да добавяте брашно,толкова,че да омесите нелепнещо тесто.
Завийте го в свежо фолио и сложете във фризера за 15-20 мин. да стегне.
Смелете сините сливи в блендер,добавете и сладкото,обединете.
Локумът нарежете на ивици ,аз го режа с ножица.
Върху набрашнена повърхност разточете част от тестото на правоъгълен лист ( остатъка до следващото разточване дръжте в хладилника да не се отпуска),в началото на листа по ширина сложете ивица локум или пълнеж,завийте напред на рулце и го изрежете.После нарежете рулцето на пурички.
Подредете ги на разстояние в плоска тава,покрита с хартия за печене и ако сте действали бързо и тестото е още хладно изпечете веднага в предварително загрята на 200 гр. фурна.
Ако ли не - може да приберете тавата в хладилника за малко да стегнат,така пуричките няма да се разливат при печенето.
По същия или друг начин оформете останалото тесто.
Още топли веднага поръсете пуричките обилно с пудра захар.
Когато са охладени напълно можете да ги приберете в затворена метална кутия и да ги съхранявате в нея. 





Друг вариант е да намажете разточената кора с конфитюра,да я навието на руло,да го нарежете под наклон на трапец и да изпечете като бисквитките на снимките по-долу:






Днес моят баща има имен ден - да му е честит!
Да ми е жив и здрав още много години!