Страници

31 юли 2014 г.

гратен с тиквички и сирена - 2





През 2011 г. представих страхотния гратен на Танита, и от тогава многократно съм ви го препоръчвала във ФБ,защото наистина се получава много вкусен .
Днешният вариант под номер 2 е почти същия,с някои леки изменения.


Продукти:


около 500-600 гр. тиквички
4 яйца
280 гр. заквасена сметана
100 мл.  готварска животинска сметана
2-3 с.л. разтопено масло
3 с.л. царевично брашно
1/2 к.л. сода бикарбонат
1 с.л. песто Дженовезе
1 с.л. горчица
1-2 стръка пресен чесън или 2-3 скилидки
100 гр. краве сирене
100 гр. ементал
копър,сол,черен пипер,къри,листенца босилек,щипка кориандър






Приготвяне:

Разбъркайте содата бикарбонат в квасената сметана.
Нарежете тиквичките на кубчета и ги бланширайте за минута във вряща подсолена вода.
Отцедете ги добре  и ги оваляйте  в царевичното брашно.
Размесете ги леко с настъргания ементал и натрошеното краве сирене и изсипете в  намаслена керамична тавичка.
Полейте ги с малко разтопено масло,поръсете чесън.
В купа разбийте яйцата,добавете към тях сметаните,пестото,горчицата и подправките.
С тази смес залейте тиквичките.
Сложете няколко листенца босилек за аромат.





Изпечете ястието на 190-200 гр. , докато коричката отгоре стане златиста като баница. 




 

Поднесете гратена охладен и гарниран със сос от  кисело мляко,чесън и копър.




28 юли 2014 г.

хрупкава баница





Миналата седмица,завръщайки се от почивка отворих пощата на блога и видях поканата на Емилия Шикова да посетя мероприятие по презентиране на възобновеното производство на мандрата на Лакрима.
Понеже датата на събитието беше отминала,а и така или иначе не съм от София и няма как да го уважа,отговорих,че ще се огледам за техните продукти в търговската мрежа.
Любезно предложиха да ми изпратят малък комплимент от фирмата и получих много удобна пазарска чанта с лого,химикал,дъска за рязане и по пакетче краве сирене и кашкавал от серия Стандарт.







Трябва да отбележа,че у дома сиренето и кашкавала са на такава почит и повсеместна консумация,че друго има-няма,те трябва да са в наличност ежедневно.
Много ги обичаме,особено  половинката обожава сирене.
Поради тази причина сме особено критични и капризни в изискванията си и марките,които сме одобрили са единици.
Двата продукта на Лакрима  ни харесаха .
Кашкавалът не е кисел,не е тричав,не е прекалено мек,не е горчив - все недостатъци,поради които множество други  са били прокудени от пазарската ни кошница.
С една дума - става,вкусен е,лесно се реже.





Сиренето е също добро,добре узряло и може лесно да се нареже без да се разпадне.



краве сирене Стандарт на Лакрима



В едно квартално магазинче с изненада открих ,че вече са заредили освен горецитираните продукти,и овче сирене,също и краве сирене Екстра и си купих от него за сравнение със Стандарт - още по-хубаво е,компактно е,идеално се реже и порционира ,и спокойно може да се направи на хапки или да се настърже.


С добри млечни продукти как да не направиш една хубава баница.
Аз вече имам доста модели в блога,но този път реших да опитам по рецептата на Виделина .






Продукти:

3 яйца
200 гр. кисело мляко
80 гр. масло
350 гр. сирене
1/2 к.л. сода бикарбонат с няколко капки лимонов сок
1 п. кори за баница от 500 гр.







Приготвяне:

Разтопете маслото.
В подходяща купа разбийте яйцата.
Към млякото добавете содата,угасена с лим. сок ,разбъркайте го да шупне и прибавете към яйцата.
Покрийте плитка тава с хартия за печене.
Вземете два листа от корите.
Намажете върху горния от разпопеното масло.


Намажете с опакото на лъжица от плънката по целия лист.


Поръсете натрошено сирене.



Завийте около 1 см. от  крайчетата на корите навътре,за да не изтича пълнежа и навийте на руло.



Рулата подредете едно до друго в тава.



Намажете ги отгоре с масло,после и с остатъка от яйчено-млечната смес.



Изпечете баницата на 190 гр. до златисто .




Понеже у дома не всички са фенове на баниците със зелении,само на две рула сложих към плънката спанак,пресен лук и сушен джоджен .




Баницата се получи с великолепен контраст от мека сърцевина и хрускаща външна коричка.







Всички малки снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.

21 юли 2014 г.

руло с тиквичка и кашкавал







Повод за това вкусно предястие бе тази рецепта на Лети,която си бях запазила в листата много отдавна.
В процеса на приготвяне рулото претърпя известни изменения,но въпреки това сърдечно благодаря на Лети за поредната доза кулинарно вдъхновение!
Изключително лесно за приготвяне,подходящо както за предястие,така и за бърз лек обяд или вечеря.
Рецептата предполага множество вариации както в състава на омлета,така и в плънката.






Продукти:

6-7 яйца
1 с.л. горчица
1 малка или 1/2 голяма тиквичка
1 стрък пресен чесън или 2 скилидки
копър,сол,черен пипер
50 гр. настърган кашкавал (по желание)

2 с.л. зехтин
няколко лъжици лютеница ( или крема сирене )
150 гр. едро настърган кашкавал (или моцарела,скаморца и т.н.)
нарязани сушени домати, мариновани в зехтин ( по желание)




 


Приготвяне:

Настържете  тиквичката фино .
Разбийте яйцата заедно с горчицата.
Добавете настърганата тиквичка,нарязания (или пресован) чесън,копъра,сол на вкус и млян черен пипер.
Тук е момента да добавите към сместа и малко настърган кашкавал,ако желаете.
Голяма тава за печене ( тази от фурната ви е подходяща) покрийте с пекарска хартия и я намаслете с 2 с.л. олио или зехтин.
Изсипете сместа,заравнете.Постарайте се тиквичките да се разпределят равномерно.
Изпечете омлета в загрята на 180 гр. фурна до златисто (става много бързо).
Извадете тавата от фурната.
Намажете омлета с лютеница ( или крема сирене ) и поръсете с едро настърган кашкавал или подредете резени моцарела.
Навийте омлета на руло .
Поръсете го отгоре с настърган кашкавал и го запечете за още 10 мин. 




19 юли 2014 г.

браунис чийзкейк с боровинки





Рецепти за браунис чийзкейк има много .
Аз си бях харесала тази като се наложи да увелича продуктите,за да ги адаптирам за размера на моята форма.
Можело да добавя още малко,за да се получи по-висок сладкиш,но следващия път.
А такъв ще има и то не един по няколко причини.
Първата е,че поради увеличенто количество продукти пекох сладкиша повече време,но му дойде множко.Исках отгоре да се запази по-кремест и накрая на рецептата съм отбелязала как би могло да стане.
Втората причина е,че е много благодатен за приготвяне десерт,защото не изисква много време за подготовка и никакво цапане на миксери,дори не й телени бъркалки,аз действах само с шпатула.
Третата причина е,че е съчетание от други два много любими и сочни десерта - брауни и печен чийзкейк,което веднага го изпраща в графа предпочитани.
За първи път правя десерт за гости,който преди това не съм тествала и въпреки личните си бележки в посока на още по-добър резултат,бе високо оценен от останалите,които го опитаха. 
Боровинките не бяха планирани да присъстват,но пък ми застанаха на погледа,докато пазарувах ,бяха толкова свежи,сладки и едри,че би било грехота да не взема.И понеже повече ми се връзваха с ликьора Амарето,
който ми подари Ваня,той измести Бейлиса ,предвиден по рецепта.










Продукти за форма с размер 23/23 см :

източник

за брауниса :

180 гр. тъмен шоколад
170 гр. масло
170 гр. кафява захар ( може и бяла )
110 гр. брашно
10 гр.  какао
3 яйца
ванилия
1 с.л. ликьор Амарето

за чийза :

250 гр. маскарпоне
70 гр. бяла кристална захар
1 голямо яйце
1 ч.л. натурално нишесте
ванилия
1 с.л. ликьор Амарето
150 гр. боровинки (или малини,череши,вишни....)







Приготвяне:

Подходяща формичка покрийте с пекарска хартия.
Размесете брашното и какаото.
В тенджерка с дебело дъно разтопете маслото и шоколада.
Към тях прибавете захарта,разбъркайте и оттеглете от котлона.
Оставете сместа да се охлади.
Когато това стане,към нея добавете яйцата,едно по едно и разбивайте след всяко с телена бъркалка или шпатула.
Ароматизирайте с ванилията и ликьора и накрая обединете с брашното,в което сте добавили какаото.
Изсипете сместа във формичката и заравнете.
В подходяща купа разбъркайте маскарпонето с кристалната захар,ванилията и ликьора (с шпатула,не ви е нужен миксер).
Към тях прибавете нишестето и яйцето,отново разбъркайте.
Нарая следват боровинките и леко разбъркване,колкото да се разпределят в сместа.
С лъжица разсипете бялата смес върху кафявата като слагате тук-там на купчинки.
С нож направете мраморни шарки.





Загрейте фурната на 160 гр. без вентилатор и изпечете сладкиша за 45-50 мин.
Охладете сладкиша във формата,поставена да изстива на решетка.




Освободете го от нея посредством хартията и го прехвърлете в поднос.
Нарежете го вече изстинал.
В никакъв случай не го слагайте или съхранявайте в хладилника,защото шоколадовият слой ще си загуби креместата структура и ще се стегне. 








Забележка:

Аз пекох сладкиша 60 мин.,но определено му дойде в повече и то най-вече по отношение на горната коричка,където чийз сместа се карамелизира,а аз исках да остане сочна като на чийзкейк.Би било удачно към средата на печенето формата да се покрие с алум. фолио или да се премине на печене само с долен реотан.





9 юли 2014 г.

семифредо с малини и бисквити Орео





 
Продукти за две кексови форми :

500 мл. течна сладкарска сметана
5 яйца
захар на вкус
ванилия

300 гр. малини
150 гр. бисквити Орео







Приготвяне:

Застелете две форми за кекс с прозрачно домакинско фолио.
Нарежете бисквитите на парченца с остър нож.
Отделете жълтъците от белтъците.
Разбийте жълтъците с 2-3 с.л. захар,докато побелеят и станат пухкави.
Аз за всеки случай ги разбивам с миксера в тенджерка с дебело дъно , на средна степен на котлона,за 2-3 минути,колкото да минат все пак някаква термична обработка.Можете да го направите и на водна баня,но иначе е по-бързо.
В друга купа разбийте сметаната ,докато започне да стои стабилно.
Към нея добавете жълтъците,леко обединете с шпатула чрез загребване-обръщане.
Последно разбийте белтъците на сняг ,в отделна ,идеално чиста (желателно метална ) купа.
След като разбиете сметаната ,измийте добре и подсушете бъркалките на миксера.
При белтъците не трябва да попада никаква мазнина,за да се разбият на устойчив сняг.
Прибавете го в купата със сметаната и жълтъците,ароматизирайте с ванилията и внимателно обединете.
Накрая сложете парченцата бисквити и малините.
Направете няколко леки финални разбърквания,колкото да се поразмесят добавките.
Изсипете сместа във формите,заравнете я и я покрийте отгоре с прозрачно фолио.




 
Поставете семифредото във фризера да стегне.






 
Обърнете го върху поднос,махнете фолиото ,нарежете на филийки и сервирайте веднага.
Остатъка от семифредото приберете своевременно и съхранявайте във фризера.






 
 Забележка :

Добавянето на пресни плодове в семифредото се оказа не добра идея,защото какъвто и плод да се сложи,той съдържа в себе си вода и когато сладоледа замръзне,тази вода кристализира.
Замръзналите малини са доста трудни за разрязване ,а и неприятни ,защото хрускат .
Явно,че плодовете,преди да се добавят трябва да преминат лека термична обработка,за да си пуснат сока.Е,няма да се запазят свежи и в цялост,но са за предпочитане пред хрускаши замръзнали плодове.







Моите препоръки в случая са следните:

1. Не слагате изобщо плодове,семифредото дори и само с Орео ще е пак страхотно.Можете да добавите нарязан шоколад за компенсация :) ,а малините да поднесете пресни към всяка порция.
2.Разбъркайте плодовете със захар на вкус и с 1/2 п. гел фикс за конфитюри на Др. Йоткер, кипнете за кратко на котлона,колкото да се разтопи гел фикса.Не ги преварявайте ,целта е плодовете  да се запазят максимално .Оставете настрани да се охладят и ги добавете заедно с бисквитите.
3.Поръсете плодовете със захар и ги оставете да си пуснат сока.
Разбъркайте ги с 1 с.л. нишесте и ги кипнете,докато получите плодов сос,който ще добавите към семифредото заедно с бисквитите.

Следващият път аз ще заложа на вариант 2 .







8 юли 2014 г.

spaghetti alla puttanesca









В предходната публикация анонсирах,че едната консерва аншоа от Лидъл ще използвам за spaghetti alla puttanesca  по рецепта на Дж. Оливър .
Като се замисля италианската кухня е дала щедър принос в световната кулинарна класика.В така популярната рецепта присъстват каперси,които аз пропуснах,защото не обичам,но вие можете да добавите.
Препоръчва се да са изкиснати,за да не добавят допълнителна соленост и киселина към соса.






 


Продукти :

500 гр. спагети или друг вид суха паста ( може и с прясна )

400 мл. готов доматен сос за паста
2-3 скилидки чесън
2 филенца аншоа
2-3 с.л. зехтин
2 шепи нарязани обезкостени маслини
млян черен пипер
босилек
сушен риган
настърган пармезан - за поръсване
опция - каперси 





 

Приготвяне:

Сложете спагетите да се варят в кипяща,подсолена вода.
През това време пригответе соса.
За целта в малко зехтин запържете до златисто нарязания на филийки чесън.
Добавете маслините и филенцата аншоа.
След минута следват доматения сос ,черен пипер,сушен риган и нарязан на едро пресен босилек.
Ако соса се сгъсти прекалено, добавяйте му по малко от водата,в която се варят спагетите.
Отцедете пастата и я прибавете към соса,разбъркайте внимателно.
Сервирайте веднага като поръсите всяка порция с пресен пармезан и босилек.






4 юли 2014 г.

салата със сотирани чушки





Лидъл отново ме сюрпризираха с подарък,но този път буквално ме сразиха с раницата ,пълна с чудесни гръцки продукти плюс две чаши ,салфетки и прибори за пикник.
Сърдечни благодарности на екипа за изключително приятната изненада!







От понеделник ( 07.07.2014 г.) във верига магазини Лидъл предстои Гръцка седмица .
Днес получих на мейла си брошурата им - има много интересни предложения и съм сигурна,че ако се разходите до там ще си харесате доста неща.
От това,което ми изпратиха ,най-напред приготвих лятната салата на Лети,за да включа в нея маслините Каламата - много по мой вкус са,защото са хрупкавки и слабо солени.





От миналото лято колкото пъти приготвех тази салата,включително и за гости,толкова пъти благославях Лети за споделената рецепта !
Нещо разкошно е и със сигурност и през този сезон ще е най-често на трапезата у нас.
Понякога я правя само с домати,друг път и с краставици като шопска салата - всеки път е великолепна!
Аз сотирам чушките и ги оставям в тиганчето на изчакване до момента на сервиране.
Характерното в тази салата е,че когато се сотира пипера,той оцветява и ароматизира мазнината (олио или зехтин) и с нея поливам салатата - мммм,божествен аромат ви казвам !
Много повече ми харесва салатата с така приготвени чушки в сравнение с печени и белени или пък със сурови.







Продукти :

домати ( желателно розови )
червени чушки
лук - пресен или кромид (бял ,червен)
зехтин 
сол на вкус
магданоз ( по желание )
чесън ( по желание )
маслини
натрошено сирене






Приготвяне :

Измийте чушките,махнете дръжката и семките и ги нарежете на не много тънки шайби или ленти .Избирайте месест пипер,по-вкусно е с него.
Сипете в касеолка мазнина,колкото ще ви е необходима за овкусяване на салатата.
Сложете в нея нарязаните пипер и чесън, и ги сотирайте за кратко,колкото да се позапържат и да си отпуснат аромата.Леко посолете.Не ги гответе дълго,нека чушките се запазят хрупкави.
Внимавайте,защото докато се сотират пръскат доста ( аз похлупвам съда ) .








Отдръпнете касеролката от огъня и оставете настрани,докато приготвите салатата.
Нарежете доматите,поръсете ги с лук,натрошено сирене и магданоз.
Върху тях сложете сотирания пипер с чесъна и полейте салатата с мазнината от тиганчето.
Сервирайте веднага и да ви е сладко,наздраве!






За останалите продукти мога да споделя засега,че опитах чушките,пълнени с крема сирене - слабо люти са и са страшно вкусни.






Имам два вида консерва аншоа - едната е в пикантно растително масло :






а другата е с лук и магданоз, и с нея утре ще приготвя spaghetti alla puttanesca  по рецепта на Дж. Оливър.





Зехтинът  вече го тествах в салатата - страхотен е,препоръчвам ви го !




В комплекта с продукти има бяло вино и халва с бадеми , от които все още нямам преки впечатления ,





а най-много от всичко ме зарадва наличието на сусамов тахан и сега ще ви обясня защо.






Има два продукта,които мислено винаги отлагам да купя и опитам,защото съм си втълпила,че вкусово няма да ми допаднат - това са сусамов тахан и фъстъчено масло.
Дори и в момент на някаква решителност най-после да взема ,настава чудене коя марка да избера,защото обичайно в суперите има по няколко и започва едно взимане на бурканчета,четене и връщане на бурканчета, и накрая ми писва и ги зарязвам, и така до следващия път. :)
Е,явно е трябвало да се запознаем със сусамовия тахан благодарение на любезния екип на Лидъл,за което им благодаря!
Изпратеният от тях е с мед.Не знам без мед как е и що е на вкус,обаче точно този гръцкия е върховен !!
Има много благ,фин и приятен вкус и аромат,сладък е точно толкова,колкото мога да понеса,т.е. съвсем умерено и сега съм в колебания в какъв точно десерт да го вложа.
Не че не може да се маже на филийка и да се консумира и така,но този аромат трябва да бъде употребен и в нещо по-така.
Веднага на прима виста се сетих за тиквеното руло на Диди,където може да участва в крема вместо халва - ще стане великолепно!
Най-вероятно ще комбинирам нейната рецепта с една друга от листата на чакащите,но предстои да видим...

А вие не забравяйте да посетите Лидъл в понеделник,нали ?