Страници

28 ноември 2014 г.

пилешко бон филе с кисели краставички






Продукти за 2 порции:

300 гр. пилешко бон филе
1-2 скилидки чесън
мадраско къри,черен пипер,сол на вкус,зехтин
няколко кисели краставички
150 мл. готварска сметана
1 с.л. брашно
3 с.л. крема сирене
2-3 триъгълничета топено сирене
2-3 с.л. вода
40 гр. едро настърган кашкавал










Приготвяне:

Подредете нарязаните на хапки пилешки бон филенца на дъното на йенска тавичка.
Поръсете ги с нарязания на ситно чесън.
Полейте с тънка струя зехтин,посолете на вкус,ръснете малко къри и черен пипер.





Похлупете ястието с капака и сложете да се пече за около 30 мин.
В купичка сложете сиренето крема и брашното,разбъркайте.
Добавете сметаната,може и още подправки,малко водичка и хомогенизирайте.
Извадете тавичката от фурната,махнете капака,поръсете с нарязани кисели краставички,парченца топено сирене и накрая полейте със сметановия сос.Върнете във фурната за 10 мин.






Извадете тавичката отново,поръсете настъргания кашкавал и пак върнете обратно във фурната за още 5 мин. да се разтопи и запече и той.









25 ноември 2014 г.

крем супа от броколи и тиквички





Тази супа е хита на сезона у дома ,приготвяна вече няколко пъти .
Аз и госпожицата нямаме проблем с броколите,обаче половинката по презумпция ги отхвърля.
Обичайно етюда е следния:
-Каква супа готвиш ?
-С тиквички и броколи .
-Ооо,аз това няма да го ям !
-Добре :) !
 На масата :
-Я ми сипи да я опитам все пак.Мммм,че тя била много вкусна,сипи ми още една купичка :)) .









Продукти:

600 гр. тиквички
150 гр. броколи
1 глава лук
1 скилидка чесън
150 гр. крема сирене
копър,млян черен пипер
2 с.л. зехтин

по желание за гарниране: 
твърдо сварени яйца и настърган пармезан



 



Приготвяне:

Задушете лука и чесъна в зехтина.
Налейте в тенджерата 1 л. гореща вода,посолете и прибавете нарязаните  на едро броколи и тиквички.
Оставете ги да къкрят ,докато омекнат.
Изключете котлона.
Добавете крема сиренето и пасирайте супата.
Овкусете я с прясно нарязан копър и млян черен пипер.
По желание поднесете с препечени филийки или крутони,настърган пармезан и сварени яйца.



22 ноември 2014 г.

шоколадов чийзкрем с амарети





Най-първото издание на станалата ни отдавна любима рецепта на Веси представих през 2013г. с Мини чийзкейк в МВ,  който бе с аромат на мандарина.
Мини чийзкейк с малини в МВ ,публикуван през септември 2012 г.  всъщност бе третата по ред интерпретация ,на която се насладихме.
Днешната рецепта и снимки отлежават от началото на 2012 г. и се явяват реално версия номер две,която опитахме.

От изброеното видни са две неща :)
1. Че най-вероятно държа приза за тотално изоставане с публикациите в цялото блогосемейство,но колкото и да се старая успеваемостта ми е незадоволителна.Въпреки това съм постигнала завиден напредък и чакащите са намалели наполовина.
2. Че рецептата е правена в разни превъплъщения не напразно,напротив- за мен този крем е тотален разкош за небцето .
Ако трите изброени варианта са ви малко,ето четвърти-лимонов ,а защо не и пети - прасковен :) .
Със сигурност ще има  още и още,защото е в челната десятка на топ-любимите десерти и ще се прави и занапред с удоволствие.







Продукти:

100 гр. тъмен шоколад (може и млечен)
175 гр. (1 кутия ) крем сирене Филаделфия (по възможност шоколадовата ако я има още,ако ли не - с натурална)
300 гр. заквасена сметана
3 яйца
1 с.л. ликьор Амарето
ванилия
пудра захар на вкус
няколко бисквити Амарети  







Приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня и оставете да се охлади.
В купа разбъркайте заквасената сметана,Филаделфията,ванилията и ликьора Амарето.
Към тази смес добавете едно по едно яйцата.Накрая следва разтопения шоколад.
Опитайте сместа на вкус и при нужда подсладете още с пудра захар.
В керамични купички начупете по няколко бисквити на по-едри парченца:





Разпрделете шоколадовата смес по всички купички.
Слагайте по 2 купички в микровълновата и пуснете на 700W за около 3 минути .
Нужно е кремът да стегне по ръбчетата без да завира,за да не се пресече.По средата дори и да ви се струва още течен и да мърда когато го разклатите, при охлаждането ще се стегне.
Разбира се ,можете да изпечете чийза и във фурната на 160 гр.
Приберете охладените купички в хладилника и сервирайте крема след 2 часа.





Гарнирайте го с топка сладолед или розичка сметана .



19 ноември 2014 г.

карфиол,броколи и гъби с чедър




 

Продукти:

източник

около 300- 400 гр. карфиол и броколи
2-3 едри гъби
1 глава лук
1 скилидка чесън
20 гр. масло,2-3 с.л. зехтин,1 к.л. балсамов оцет,сол,щипка кафява захар
магданоз,черен пипер

за соса:

1 яйце
2 с.л. брашно
1 ч.л. горчица
200 гр. кисело мляко
30 гр. масло
сол,черен и червен пипер,къри и индийско орехче

70 гр. чедър
70 гр. краве сирене







Приготвяне:

Бланширайте броколите и карфиола ( накъсани на розички ) във вряща подсолена вода за 5 минути.
Отцедете ги и ги разпределете в подходящ съд за печене.
Задушете гъбите,чесъна и лука в малко масло,зехтин,сол,балсамов оцет и щипка кафява захар,докато омекнат и леко се карамелизират.
Разпределете ги между розичките броколи и карфиол.




Поръсете отгоре с натрошеното сирене и малко магданоз.






В купа смесете киселото мляко,горчицата,брашното,сол на вкус и подправките.
Загрейте 30 гр. масло в касеролка с незалепващо покритие,докато се разтопи.
Прибавете брашняно-млечната  кашичка и бъркайте,докато соса се сгъсти .Ако има нужда го разредете с вода или прясно мляко.
Сложете половината настърган чедър в горещия сос и разбъркайте ,докато се разтопи .
Оттеглете съда от котлона и добавете постепенно при непрекъснато бъркане разбитото яйце.




Залейте зеленчуците със соса.





Поръсете магданоз,черен пипер, останалия настърган чедър и запечете ястието във фурната.





15 ноември 2014 г.

милинки с кашкавал и сирене









Продукти :

за тестото :
300 мл. айрян
100 мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
4 ч.ч. + 2 с.л. брашно ( точното количество зависи от гъстотата на айряна)
1 к.л. захар
2 к.л. сол

за топене на топчетата:
1 с.л. разтопено масло + 1 с.л. олио

за заливката:
100 гр. разтопено масло
3 с.л. галета
2 с.л. брашно
1/2 к.л. шарена сол ( по желание )
за поръсване отгоре :
100 гр. ситно натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал








Начин на приготвяне:

Маята разтворете в прясното мляко.
Замесете еластично  тесто от посочените за него продукти.
Оставете тестото на топло да втаса,докато се удвои.
От втасалото тесто откъсвате парче и го оформяте на топче,топвате го в мазнина и го подреждате едно до друго в намаслена със спрей за печене тавичка (може да я застелете с пекарска хартия).

Поръсете с натрошено сирене в промеждутъците между топчетата и върху тях :



Оставете милинките на топло да втасат повторно.
През това време смесете продуктите за заливката  - разтопено масло,
брашно,шарена сол и галета .
Когато милинките втасат отново ги поръсете равномерно със заливката.




Отгоре разпределете настърган кашкавал и сложете да се пекат в предварително загрята на 170 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.




При мен кашкавала доста се позапече  и сложих повторно,затова стои на два цвята,ама и беше някакъв не особено топящ се.
Въпреки това милинките станаха страхотни.





11 ноември 2014 г.

кус кус с резене и скариди





  
Съчетанието резене и скариди,силно ми възбуди любопитството,гледайки предаването на Лидия,където тя приготви паста с тези продукти.
Понеже аз от известно време се бях снабдила с кус кус на Барила ,реших да направя рецептата с него.
Когато пазарувах не попаднах на хубави скариди,затова ги замених с кутийка месо от рачешки опашки.
За малко повече цвят взех една сладка жълта чушка, за оранжевата гама включих един морков,а за зелената - стрък праз жално скучаеше на плота ,така че го уважих и него :) .







Продукти за 3 порции :

100 гр. бланширани скариди или рулца от раци
250 гр. /1/2 пакет / арабски кус кус
1 свежа глава резене
1 голяма жълта чушка
1 морков
1 малък стрък праз
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин и малка бучка краве масло
сол,черен пипер,къри
200 мл. готварска сметана









Приготвяне:

Сварете кус куса във вряща подсолена вода ,докато набъбне.Приготвя се много бързо,за не повече от 5 мин.
Отрежете зелената и долната част на резенето.Разполовете го,почистете центъра,където е твърдата сърцевина и нарежете на кубчета .
Нарежете и чушката,праза, моркова и чесъна.
Загрейте зехтина и маслото и задушете зеленчуците .Посолете ги.
Прибавете 1 ч.ч. гореща вода или бульон.
Оставете зеленчуците да покъкрят,докато омекнат.Подправете ги с къри и черен пипер.
Накрая добавете сметаната,скаридите и отцедения кус кус.
Разбъркайте ястието,докато се хомогенизира,изчакайте да клокне 2-3 мин. и е готово за сервиране.
Поднесете порцията топла и поръсена с наситнените зелени листа на резенето.




9 ноември 2014 г.

мъфини с ябълки и бадемов марципан




Още от самото начало на публикацията ще предупредя,че в нея има продуктово позициониране (както е модерно да се казва напоследък:).




Изминалата седмица ми бе особено напрегната и като антидот ми подейства неочакваното посещение на куриер.Достави ми изненадващ и естетически безупречно аранжиран подарък,с който отново ме сюрпризираха от екипа на верига магазини Лидъл.




Сърдечно им благодаря и този път за полезните продукти!





Ако не бяха го направили навярно щах да пропусна момента,когато отново има зареждане на сладкарски и пекарски нещица,с които да си заредя шкафа с провизиите.
В момента има есенции,различни дребни фигурки,пръчици и стърготини за украса,пръчки канела и ванилия,звездовиден анасон,буркани с коктейлни череши,шоколадови капки и още много неща,а ето какво си купих аз:





 
Много се зарадвах на кандираните корички,защото иначе ми се налага да си доставям с куриерска пратка от сайтове,а сега са ми тук под носа.
За Коледа са подходащи за Английския коледен кейк,разни бисквити,
щолени и т.н. Пък дори и да ми останат ,имат дълъг срок,така че  за Великден са идеални за някое панетоне или козунци.





Другото,с което се запасих са глазурите,понеже са ми много удобни.
Като разтопя съдържанието в МВ ,го наливам в специално шише за декориране с накрайник,използвам колкото ми е необходимо за украса в дадена рецепта,а остатъка си остава в шишето.Втвърдява се,но при следващо ползване го потапям в съд с гореща вода и глазурата се втечнява отново.
Много по-лесно ми е така,отколкото да разтапям шоколади и кувертюри.




На днешната рецепта се спрях заради бадемовия марципан.
Предполагам ,че е супер за оцветяване,разточване и изрязване с цел украса и изработване на фигурки,но това не е по моята част.Знам обаче,че често присъства добавен в щолени и сладкиши.



Изключително на място е в тези мъфинки,защото се балансира перфектно с бадемовото брашно и ябълковите парченца,а канелата и ванилията се допълват чудесно с бадемовия аромат на марципана,който ухае на Амарето.
За да приобщя захарните фигурки към рецептата,направих розички от вкусен маскарпоне крем. 
Направи ми впечатление,че хората доста купуват от фигурките,има и други разновидности,на мен най-много ми харесаха едни зелени жабчета....






Продукти за 12-14 броя:

източник

за кексчетата:

125 гр. меко масло
140 гр. кафява захар ( може и бяла )
1 яйце
180 мл. кисело мляко
200 гр. брашно
100 гр. бадемово брашно ( или фино смлени белени бадеми )
100 гр. бадемов марципан  Belbake
1 ч.л. бакпулвер Belbake
1 ч.л. ванилена захар Belbake
1 ч.л. канела
1 ябълка ,обелена и нарязана на кубчета
1 с.л. пудра захар

за крема :
250 гр. маскарпоне
пудра захар на вкус
1 п. крем Оле ванилия (без варене)
200 мл. течна сметана Pilos 30%
1/2 ампула бадемова есенция  Belbake


по желание за украса - захарни фигурки или цветни конфети,пръчици,стърготини,перли и т.н.







Приготвяне:

Поставете хартиени капсули в гнездата на форма за мъфини.

за кексовата смес :

Нарежете марципана на кубчета и ги оваляйте в 1 с.л. пудра захар,за да не слепват. 




В купа хомогенизирайте брашното,фино смлените бадеми ( бадемовото брашно) ,канелата,ванилената захар и бакпулвера.
Разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем.
Прибавете яйцето,разбийте отново.
Прибавете киселото мляко,разбийте отново.
Прибавете сухите съставки,следва финално разбиване.
Добавете кубчетата ябълки и бадемов марципан, и разбъркайте сместа с шпатула.
Разпределете я в гнездата за мъфини и ги изпечете в предварително загрята на 170 гр. фурна до суха клечка.
Оставете тавичката за 5 мин. върху метална решетка да изстива,след което извадете мъфините от гнездата,за да не се спарват и пак ги охладете на решетка .

за крема:
Разбийте с миксер течната сметана заедно с пудра захар на вкус и крема Оле.
Разбъркайте маскарпонето с бадемовата есенция и го прибавете на порции към сметаната.
Насипете крема в пош с накрайник и го съхранявайте в хладилник,докато мъфините изстинат напълно.
Декорирайте всяко кексче с розичка крем и допълнителна цветна украса по ваше желание. 





Всички по-малки снимки можете да видите в голям формат като цъкнете върху тях.