Страници

29 май 2012 г.

какаов сладкиш с карамел и круши









Този сладкиш е какаов вариант на най-любимия на мен и семейството ми десерт,а именно плодовия сладкиш с карамел!

И,разбира се,щом ще има какао,карамел и масло няма начин да няма и ром и ванилия.
На всичко това чудесно ще прилягат крушите,а малко натрошени бадеми ще добавят още малко разкош.







Продукти:

за тестото:
5 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 с.л. тъмен ром
1 бакпулвер,ванилия
1/3 ч.ч. едро счукани печени бадеми
4 с.л. тъмно какао
1 ч.ч. + 3 с.л. бяло брашно

за карамела:
60 гр. масло
1/2 ч.ч. кафява захар Демерара
2 круши / може и други плодове -свежи или отцедени от компот /

за сиропиране:
1 ч.ч. вода
захар на вкус
1 ванилия

за карамелизираните плодове за гарниране на порциите:
2 круши
4-5 с.л. масло
3-4 с.л. кафява захар
1 ч.л. балсамов оцет
50 мл. вода





Приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта да изсветлеят до пухкав крем.Добавете останалите продукти за тестото и разбъркайте.Точното количество брашно съобразете с големината на яйцата.Нужно ви е нормално кексово тесто.Ромът може да замените с портокалова есенция или настъргана портокалова кора .

В задължително НЕоткопчаваща тавичка / моята с диаметър 26 см. / и с незалепващо покритие сложете маслото и пъхнете в загрята фурна,докато се разтопи.Поръсете дъното равномерно с кафявата захар и отново сложете във фурната да се карамелизира.

През това време обелете крушите и ги нарежете на полумесеци.
Подредете ги върху карамела.Отгоре ги залейте с тестото.
На мен при подреждането на плодовете ми останаха няколко парченца и ги нарязах вътре в тестото.Също бадемите е добре да не са смлени фино,за да се усещат.

Печете в загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Когато сладкиша е готов го похлупете с поднос и веднага го обърнете върху него,още докато е горещ,защото после карамела ще стегне и може да не се отлепи и да се начупи блата.





Ако искате да сиропирате десерта можете да го напоите с горещ сок от компот,когато вече е изстинал.
Или ако нямате компот,а на дъното на тавичката е останал карамел,го залейте с 1 ч.ч. вода,сложете една ванилия,а ако има нужда подсладете още и възварете сиропа.С горещия сироп напоявате изстиналия вече сладкиш.






За по-богат вкус при поднасянето гарнирайте с карамелизирани плодове,поръсени с щипка ароматна канела.
За тях е нужно да стопите маслото в плитко тиганче.Добавяте крушите и захарта,изчаквате да започне да къкри и да се карамелизират плодовете.
За по-бърз ефект добавете мъничко балсамов оцет-неговата киселина ще се изпари при варенето,но ще остане цвета на по-кехлибарен карамел.
Разредете соса с мъничко вода и оставете да поври още малко до желаната гъстота.





26 май 2012 г.

дип с печени чушки и варени яйца







За това вкусно предложение идея ми даде Марта,а аз от своя страна добавих още нещичко и се получи великолепно!
Марта,благодаря ти!






Продукти:

3 печени белени червени чушки
2 сварени яйца
80 гр. краве сирене
50 гр. крема сирене
4 с.л. зехтин
2 с.л. кисело мляко
2-3 сушени доматчета,мариновани в зехтин
черен пипер,шарена сол







Приготвяне:


Печените чушки нарежете на по-едро и сложете в блендера заедно с останалите продукти.





Пасирайте колкото фино ви харесва.
Добре е първоначално от зехтина и млякото да сложите половината количество и при нужда добавяйте още според желаната гъстота.
На този пастет много биха подхождали  и ситно смлени орехи.

Освен това едни добруджанки с парченца печена червена чушка  биха се комбинирали много успешно!





23 май 2012 г.

картофена тарта с лапад / спанак





Много вкусно ястие по рецепта на Нанита!






Ето моите продукти:

за картофената подложка:

5 картофа
3 яйца
2 с.л. едро настърган кашкавал
1 к.ч. натрошено сирене
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
магданоз,черен пипер

за плънката от лапад / спанак:

лапад или спанак по ваш избор-трудно ми е да назова точно количество,аз имах предварително почистен,измит и нарязан на ленти лапад,сложих 3-4 пълни шепи
2 яйца,но можеше да сложа и 3
1/2 к.ч. натрошено сирене
2 с.л. едро настърган кашкавал
50 гр. масло
2 с.л. олио
магданоз,черен пипер,джоджен
по 1 стрък пресни лук и чесън

1 пакетче от 125 гр. моцарела -1 топка

за гарниране:

200 гр. заквасена сметана или гъсто кисело мляко,сол,копър или магданоз









Приготвяне:

Обелете,измийте,нарежете на кубчета и сварете картофите в подсолена кипяща вода .
Отцедете ги,оставете леко да се охладят и ги намачкайте.
Към тях прибавете яйцата,кашкавала,сиренето,лука,чесъна и подправките,разбъркайте.
В малка касерола сложете олиото и 1/3 от маслото.Задушете в тях лапада,лука и чесъна.Добавете подправките и оставете да се охлади.Прибавете сиренето,кашкавала и яйцата.Ако смятате,че има нужда леко посолете.
С малко от маслото намажете керамична тавичка за тарта или пък откопчаваща се форма с незалепващо покритие.На дъното поръсете равномерно с 1 с.л. царевично брашно.
Разпределете картофената смес по дъното и стените на формата,която при мен е с размер ф 26. Направете борд.








В средата разпределете лападената плънка.Заравнете.
Подредете отгоре останалото масло на малки парченца.Нарежете моцарелата на шайби и ги подредете върху плънката.Поръсете с малко магданоз и сложете да се пече на около 180 гр.

Ако по време на печенето моцарелата се зачерви преди картофения борд,поктийте я с парче алум. фолио,така че борда да остане открит и да се зачерви.Или я добавете към края на печенето.







Преди да нарежете тартата изчакайте леко да се охлади.
Ястието е вкусно дори и студено.
И непременно гарнирайте с топка заквасена сметана ,овкусена със сол и копър или магданоз,пресован чесън-по желание.
Ако нямате сметана може да направите топинг от 200 гр. гъсто кисело мляко 4,5%,овкусено с 1-2 с.л. зехтин,щипка сол,копър или магданоз,чесън по желание.



21 май 2012 г.

пица с моцарела и маслини







Продукти за тестото за пица - за 2 големи,диаметър около 28 см :

1 яйце +  вода = 300 мл.
20 мл. олио или зехтин
1/2 ч.л. захар
1 пълна ч.л. сол
1/2 кубче мая
около 3 ч.ч. брашно 




на заден план лимоновия босилек от Пепи Стоева :)



за гарниране:

гъста едро смляна лютеница
моцарела
парченца маслини
тиквички,гъби или друго по избор
зехтин,сол,подправки








Приготвяне:

В мерителна чаша счупете едно яйце,разбийте го с вилица и към него допълнете вода до общо количество 300 мл.Сложете и кубчето мая и разбъркайте,докато се разтвори.
Заедно с останалите продукти замесете тесто и го оставете да втаса,докато се удвои.
Разделете го на две и разплескайте върху тавичките за пица.
Намажете тънко с лютеницата.
Аз гарнирах едната с тиквички и маслини,риган,малко сол и зехтин на тиквичките.
На другата сложих гъби и маслини,пак малко сол и зехтин на гъбите,риган.
Сложете да се пекат едновременно на 200 гр. с вентилатор.
Когато са почти готови извадете и подредете резени моцарела.
Върнете в топлата фурна да се разтопи,а ако предпочитате превключете на грил за да се запече.
Ние харесваме ръбчетата на пицата препеченки и намазани още топли със зехтин.



 




За финал искам да благодаря на Мони за букетчето от награди,които сподели и с мен-много мил жест на внимание!

18 май 2012 г.

предястие Мина




Често й говорех,че ягодите са в култ в нейното кътче и винаги така красиво ги съчетава,дори в салатите!
Под нейно въздействие направих  миналата година тази салата.
А тя на свой ред измайстори тези чудесни,свежи и пъстри рулца в отговор на моите закачки!
Обещах й,че ще ги опитам още тогава,но....доста се забавих,признавам!
Докато онзи ден,правейки салатата за вечеря се сетих,че ми се намират ягоди и е крайно време да ги завъртя.
Но при спонтанните реализации се налага да действаме с каквото разполагаме.
А аз нямах достатъчно големи слайсове шунка ,а само тези малокалибрени филенца.
Затова моето предястие е в този вид.






Продуктите са безспорно ясни и видни,в средата с лъжичка съм сложила по малко крема сирене .

Ако тази леко нетрадиционна комбинация от вкусове ви допада,можете да я доразвиете с парченце меко сирене-козе,бри,камамбер.
Или да замените ягодите с круши или смокини.
Ако предпочитате безмесен вариант за канапе може да сложите резен моцарела,скаморца или кашкавал.






Експресно, вкусно и ефектно!

Благодаря на Мина за рецептата,а на Пепи Стоева за приноса към декорацията,защото листенцата лимонов босилек дължа на семенцата,които тя ми изпрати! :))



16 май 2012 г.

шницел по виенски





Класика в жанра,нали?!
Но пък как да не му отдам заслужено местенце тук след като също е един от често приготвяните у дома месни специалитети.
Още миналата година в тази публикация ви споделих,че със същата панировка правя не само пилешко филе или бутчета ,печени във фурната,но я ползвам и за  шницелите по виенски.








Наскоро ,когато показах шоколадовите мъфини,поляти с онова прекрасно боровинково сладко,подсказано от Евка,Вени ми подхвърли страхотната идея да го ползвам и за гарниране на месно блюдо.
Не само че харесах предложението й,но още на мига се сетих за друг такъв шедьовър,който ме беше пленил при Йоли.







Накратко да спомена  продуктите :

филетирно свинско бон филе /ако ще са малки медальончета / или котлет без кост
соев сос,горчица,червен и черен пипер,мащерка,зехтин
брашно,галета,картофено пюре на люспи
яйца
масло и олио за пържене 





Не споменавам точни количества на продуктите,защото зависят от това колко шницели ще панирате.
Всеки може да ги прецени на око.

Месцето се нарязва тънко и начуква  :





Овкусява се със соев сос,горчица,червен и черен пипер,мащерка,зехтин.
Обърква се хубаво и се покрива със свежо фолио да отлежи в хладилника.

В купичка се разбиват яйцата с щипка сол на вкус.
В чинийка се смесват брашното с малко черен пипер,може и малко къри.
В друга чинийка се смесват галетата и картофените люспи.

Филето се овалва в брашното,топва се в яйцето и се овъргалва хубавичко с дружеско потупване в галетата.
Всички филенца се подготвят и тогава пристъпваме към пържене,което става доста бързо,защото месото  е тънко нарязано и добре изтънено с чукчето.
Подготвените филета могат да се загънат индивидуално в свежо фолио или да се подредят на един ред в поднос ,и да изчакват в хладилника,за да ги изпържите непосредствено преди вечерята.
В равни количества масло и олио или зехтин изпържете от двете страни до златисто.
Поднесете по желание с боровинково сладко или с разкошния черешов сос на Йоли.




14 май 2012 г.

пиле с моцарела и доматен сос



Освен свинските хапки с гъби и кашкавал у нас често се прави и се харесва това ястие.
Много е вкусно,а на всичкото отгоре не е бързо ,а направо светкавично бързо за приготвяне.
Особено,ако като мен си улесните процедурата и използвате готов доматен сос за паста.




Продуктите са:

пилешко бон филе
моцарела
доматен сос
зехтин
парченца маслини-по желание
пресован чесън-по желание
риган,къри,червен и черен пипер


Приготвяне:

Ястието може да се приготви на тиган или в тавичка,запечено във фурната.
Аз го правя по втория начин,но този път е в индивидуални керамични съдчета.

Във всяко сложих на дъното от доматения сос и поръсих парченца маслинки.







След това разположих по 2-3 бон филенца.
Поръсих ги с риган и черен пипер.






Отгоре подредих резени моцарела,поръсих още малко подправки.








Завърших с няколко капки зехтин.
Пече се в предварително загрята фурна за не повече от 30 мин.








Може да сервирате в същите съдове,но по-удобно е да се прехвърли в чинийка.






Бързо е ,нали?! :)
И е много вкусно!


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

п.п. Понеже както споменах в началото често го приготвяме и ни е сред любимите гозби,това ястие заслужаваше и малко дневни снимки :