Този сладкиш е какаов вариант на най-любимия на мен и семейството ми десерт,а именно плодовия сладкиш с карамел!
И,разбира се,щом ще има какао,карамел и масло няма начин да няма и ром и ванилия.
На всичко това чудесно ще прилягат крушите,а малко натрошени бадеми ще добавят още малко разкош.
Продукти:
за тестото:
5 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 с.л. тъмен ром
1 бакпулвер,ванилия
1/3 ч.ч. едро счукани печени бадеми
4 с.л. тъмно какао
1 ч.ч. + 3 с.л. бяло брашно
за карамела:
60 гр. масло
1/2 ч.ч. кафява захар Демерара
2 круши / може и други плодове -свежи или отцедени от компот /
за сиропиране:
1 ч.ч. вода
захар на вкус
1 ванилия
за карамелизираните плодове за гарниране на порциите:
2 круши
4-5 с.л. масло
3-4 с.л. кафява захар
1 ч.л. балсамов оцет
50 мл. вода
Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта да изсветлеят до пухкав крем.Добавете останалите продукти за тестото и разбъркайте.Точното количество брашно съобразете с големината на яйцата.Нужно ви е нормално кексово тесто.Ромът може да замените с портокалова есенция или настъргана портокалова кора .
В задължително НЕоткопчаваща тавичка / моята с диаметър 26 см. / и с незалепващо покритие сложете маслото и пъхнете в загрята фурна,докато се разтопи.Поръсете дъното равномерно с кафявата захар и отново сложете във фурната да се карамелизира.
През това време обелете крушите и ги нарежете на полумесеци.
Подредете ги върху карамела.Отгоре ги залейте с тестото.
На мен при подреждането на плодовете ми останаха няколко парченца и ги нарязах вътре в тестото.Също бадемите е добре да не са смлени фино,за да се усещат.
Печете в загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Когато сладкиша е готов го похлупете с поднос и веднага го обърнете върху него,още докато е горещ,защото после карамела ще стегне и може да не се отлепи и да се начупи блата.
Ако искате да сиропирате десерта можете да го напоите с горещ сок от компот,когато вече е изстинал.
Или ако нямате компот,а на дъното на тавичката е останал карамел,го залейте с 1 ч.ч. вода,сложете една ванилия,а ако има нужда подсладете още и възварете сиропа.С горещия сироп напоявате изстиналия вече сладкиш.
За по-богат вкус при поднасянето гарнирайте с карамелизирани плодове,поръсени с щипка ароматна канела.
За тях е нужно да стопите маслото в плитко тиганче.Добавяте крушите и захарта,изчаквате да започне да къкри и да се карамелизират плодовете.
За по-бърз ефект добавете мъничко балсамов оцет-неговата киселина ще се изпари при варенето,но ще остане цвета на по-кехлибарен карамел.
Разредете соса с мъничко вода и оставете да поври още малко до желаната гъстота.За по-бърз ефект добавете мъничко балсамов оцет-неговата киселина ще се изпари при варенето,но ще остане цвета на по-кехлибарен карамел.