17 февруари 2012 г.

плодов сладкиш с карамел - my favorite dessert и Кулинарен еликсир на една година




Ето че неусетно се изтърколи една година от създаването на Кулинарен еликсир и първата рецепта!
Забелязвам,че в много голям процент кулинарни блогове се отбелязва поредната им годишнина точно по това време-януари и февруари.
Може би защото тогава имаме  повече свободно време за престой у дома,на компютъра или край печката размятаме тигани и фотоапарати.
Днес обаче аз няма начин да не отбележа отново,че основен инициатор,подстрекател и спомоществувател на моето кътче е Мина!
Ако не беше тя да настоява толкова упорито и убедително,а и да ме напътства , още щях да отлагам или изобщо нямаше да започна.
Все си казвах - е,то пък голямата кулинарка дето съм,та чак и личен блог,и рецепти и т.н.







Но..... не съжалявам,напротив!
Защото тук намерих много приятели,с някои се запознах лично,с други надявам се предстои,с трети се чуваме по телефона,разменихме си много добри думи,похвали,пожелания,подаръци - все жестове на внимание и човешка доброта!

Кулинарен еликсир се превърна в местенцето,където споделям и празници,и делници,и където всеки ден намирам повод за ведро настроение и радост дори и да съм тъжна или да съм изморена.
Невероятно стимулиращо и тонизиращо ми действат вашите думи!
Благодаря ви,че се отбивате,че ми пишете,всичко това ми е много ценно и скъпо!





Мина,благодаря и на теб,не само за подкрепата за Кулинарен еликсир,а и за приятелското рамо,което имам винаги в твое лице!

И тъй като днес отново имам повод за почерпка на скъпи приятели тук,то няма начин да минем без десерт!


Често ви говоря за моите любими десерти.
Но не съм ви казала все още КОЙ ми е НАЙ-любимият !
Десертът с главно "Д" !







Този сладкиш няма да изненада никого,защото е много популярен,но тъй като у дома сме в единодушен възторг от вкуса му,и то всеки път,не мога да не го включа в страниците на блога.
Лесен,непретенциозен откъм направа,продукти и на вид,но може би вече сте забелязали,че аз си падам точно по такива сладости - сочни,с плодове или кремче,и задължително с количества захар,масло или шоколад в разумните граници.
Правила съм го с ябълки,праскови,сини сливи,череши,комбинация от праскови и банан, и т.н.
Практически не виждам причина да не бъде направен с всякакви плодове.

Най-любимата ми хапка е карамеленото ръбче,пропито с масло и сироп-ммммм,е голяма наслада е!
Както се очаква, и този път съм редуцирала захарта  и на нас така ни е идеален,но който си пада по по-сладичко може да я увеличи. 







Продукти:

3 големи или 4 малки яйца
1/2 ч.ч. захар / ако ще сиропирам с компот ,както е в случая, слагам 1/3 ч.ч. /
1 ч.ч. брашно / може да има нужда от още някоя лъжица в зависимост от големината и броя на яйцата /
кора от портокал и лимон
ванилия
1 п. бакпулвер

плодове по избор ,аз използвах този път белени праскови в лек сироп,отцедени

80 гр. масло
1/3 ч.ч. кафява захар / може и повече /







Приготвяне:

Подгответе си плодовете.
Разбийте яйцата и захарта до пухкав крем.Добавете брашното,бакпулвера,кората от портокала и лимона,ванилията и разбийте отново.
В тавичката,в която ще печете разтопете / трябва да е с незалепващо покритие и да не е откопчаваща / на котлона маслото.
Имате две възможности за направата на карамела.
Първата,както е в оригинал,е да поръсите равномерно захарта по дъното,върху разтопеното масло, и да оставите на котлона БЕЗ да бъркате,докато започне да се карамелизира.
Аз този път не правих карамел,а взаимствах от метода на Танита,който преди това бях видяла и в Пекарната на Джулия по Фиестата.
Като се разтопи маслото поръсих дъното равномерно с кафявата захар.
Аз сложих 1/3 ч.ч.,но може и повече,за да има повече карамел отгоре като се обърне.





Върху нея подредих отцедените плодове.





Покрих плодовете с тестото.





Сложих сладкиша да се пече в предварително загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Сладкишът се похлупва с поднос и се обръща.Аз го правя още докато е горещ,защото после карамела по дъното ще стегне и ще  залепне за тавата.
Ако по дъното на тавичката има останал карамел,налейте чаша вода и го кипнете на котлона.
С получения горещ захарен сироп ще сиропирате сладкиша,когато вече е изстинал.
Можете да сиропирате и с предварително загрят сок от компот.






Поднесете с топка сладолед,с бита или подсладена квасена сметана,с ванилов или шоколадов сос.
Дори и с нищо от прежде изброеното да не го гарнирате,този десерт пак ще остави трайна следа по небцето ви!

Опция : Преди да залеете плодовете с кексовото тесто можете да поръсите стафиди,други сушени плодове или едро счукани ядки.
Ако правите сладкиша с круши,сини сливи или ябълки,когато ги подредите,можете да ги поръсите с малко канела,тя им подхожда!





Ето го във вариант с ананас :





и със сини сливи :




с ябълки и малини :











98 коментара:

  1. Мило Еликсирче, честита първа годинка на блога! Не мога да не отбележа, че твои рецепти съм опитала много и всички са изключително добре приети у дома. Пожелавам ти да напълниш това местенце с още много вкусни идеи, а на себе си пожелавам да видя скоро тук някоя от прекрасните рецепти от новата ти шоколадова книга :)
    Много прегръдки от мен и един прекрасен ден! И отмъквам 2 големи парчета от тази сладост, за силен старт на деня! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,много ти благодаря!Много ми е драго,че опитваш от моите идейки и че са ви допаднали.Това е много стимулиращо за всеки блогър!
      По книгата ще ми се отвори много работа,смятам още утре да я подхвана :).

      Много прегръдки и от мен,мила!

      Изтриване
  2. Честит първи блогов рожден ден, Елексир! Желая ти още много спорни блогови години и преди всичко, радост и удоволстие готвейки и пишейки! Не е най-важното да е човек супер голям кулинар, ами да има желание и да прави нещата! С любов всичко изглежда по-добре!
    Ох, така хубаво си описала сладкиша, че имам чувството, че го опитах!
    Приятел ден ти желая
    Поздрави Валентина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале,съвсем си права,така е!Пък и само с практика се става добър!Много ти благодаря и се радвам,че пак ме навести!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Честит рожден ден и от мен! За тази година ти успя много! Блогът ти е един от най-любимите ми. И въпреки, че пиша и коментирам рядко - тук съм постоянене гост и те наблюдавам с любопитсво с какво пореден път радваш семейството ти и нас покрай тях :) Още много нови открития в кулинарен свят ти пожелавам!
    Поздрави,
    Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее,Юлка,много ме зарадва,че ме следиш!Винаги си добре дошла!Благодаря ти за хубавите пожелания!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Роси, честит еликсирски рожден ден! Пожелавам ти още много години да ни радваш с прекасните си рецепти и вкусни рецепти, да ни зареждаш с положителни емоции и ведро настроение!
    Вземам си парченце от този разкош, че от няколко дни го мисля и днес ти тотално ме довърши :))

    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,благодаря ти,мила!
      Не го мисли повече,действай смело и му се наслади!
      Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  5. Роси, тук сме на едно мнение - Любим сладкиш!
    Поздравявам те за Рождения Ден на " Еликсир "!
    Благодаря ти за всяка вкусна рецепта, за всяка мила дума, с пожелания за среща на живо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче,чувствата ни са взаимни!А среща ще има обезателно само да намина към София!Радвам се,че и ти имаш желание за това!
      Хубав петък!

      Изтриване
  6. Роси, честита годинка! И аз благодаря на Мина, че те е амбицирала! Блога ти е прекрасно място и аз с удоволствие се отбивам тук! А сладкиша е невероятен, ще се почерпя от карамеленото ръбче:)! Снимките са много слънчеви и създават невероятно настроение, като за празник! Прегръщам те и се радвам, че съм част от приятелите ти в кулинарния свят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Кате,наистина много го отлагах и се дърпах,ама Мина ми влезе под кожата и.....се получи все пак!А благодарение на нея имам възможност да се радвам на толкова мили отзиви,като твоите!Много ме радваш,дружке,мерси!

      Силна прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. Честита първа година на блога ти, Роси!
    Създала си слънчево местенце за споделяне и срещи.
    Относно сладкиша - този е любимият на мама, не пропуска да го направи по повод и без :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диве,мерси!
      Много ми е приятно да те срещам тук,чувствай се винаги добре дошла!
      И аз бих го правила със и без повод ,ако не бяха стотиците други рецепти,които ми се иска да опитам :)!
      Сърдечни и за теб!

      Изтриване
  8. Честит празник! Годинките да се множат! Да ни радваш все така с вкусните си предложения! Много, много усмивки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,честита първа година на блога -това е едно вълшебно място,където отсядам с удоволствие.Желая ти здрве и нови кулинарни изкушения!
      Сладкиша у разкошен....
      Прегръщам те-целувки!

      Изтриване
  9. Роси, Честита годишнина! Нека още дълги години ни радваш с вкусните си рецепти и изкушаващи снимки!

    Поздрави!

    П.П. Сладкиша го обожавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми,Живе и Петя,много ви благодаря,дами,за поздравите и пожеланията!

      Хубав петък ви пожелавам!

      Изтриване
  10. Честита годинка!Блогчето е чудесно!От както съм го открила все намирам време да поседна и да разгледам какво ново има!А сега дано е останало едно карамелено ръбче и за мен,защото точно такива сладкиши харесвам!А снимките са невероятни и направо ми приседна да ги гледам!
    Бъди здрава и винаги с ведро настроение!
    Редуцирай захарта и множи кулинарните си изкушения!
    С по малко захар те пак са много вкусни!
    Сърдечен и слънчев поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данче,радвам се,че намираш време да ме навестяваш и ти благодаря за милите думи,трогната съм!
      О,задължително я намалям,защото иначе няма да се изяде у нас,и тримата не обичаме да ни накъртва от сладост.

      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  11. Роси,честита ти годинка!
    Ти си чудесен приятел и кулинар!Радвам се, че си направила блога си, който е пълен с вкусни ястия, десерти и пити!
    Желая ти много вдъхновение и да си все така усмихната, не сме се виждали, но от всичко,което съм прочела имам такова усещане..:-))!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,благодаря ти!Надявам се скоро да имаме възможност да се видим,само малко да се постопли!
      Прегръдки и от мен! :))

      Изтриване
  12. Роси, честит рожден ден на блога! Не мога да повярвам, че е едва на 1.. Имах чувството, че е на поне на 2-3 :) Толкова много приятели, читатели, изпипани рецепти:) Пожелавам ти да стават още повече с всеки изминал ден!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зорничка,повярвай така е :).
      А многото приятели и читатели са ми най-скъпото тук!
      Много ти благодаря,дано!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  13. Честита първа годинка на блогът, Еликсир!Пожелавм ти още много годининки изпълнени с вдъхновение и кулинарни приключения! И веднага си взимам едно голямо парченце от страхотния сладкиш, който си приготвила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей,Мария,къде се губиш?Липсваш ни да знаеш!
      Много ти благодаря за пожеланията!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  14. Прекрасен пост !Учудих се ,като разбрах ,че е на една година.Рецептата е чудна и много добре поднесена,страхотни снимки!Да си жива и здрава и все така емоционална ,да ни радваш !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нелка,много ти благдаря за комплиментите и хубавите пожелания!

      Изтриване
  15. Само годинка? Имам чувството, че от повечко време те следя, Роси :))
    Честита да ти е годишнината му, мило другарче! Много се радвам, че те познавам :) надявам се до другата годинка и на живо да е.
    А до тогава ще се любувам на изкушаващите предложения, които предлагаш (и които няма да мога да направя, като този сочен сладкиш.)

    Поздрави и много усмивки през почивните дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп,и аз се надявам да се видим!Ако имате пак среща и ме поканиш обещавам да хвана влака :))!Обявила съм го на домочадието,пък и те вече знаят от коя страна се хваща черпака,така че ще се оправят.
      Ей така като ми кажеш за някой сладкиш без шоколад и направо ми скъсваш сърцето!Чак ми идва да отвъртя един и да го пратя за Ст.Загора!
      Но,знаех,че така ще кажеш,затова вече съм го подготвила и във вариант какао!
      И аз се радвам на приятелството ни,другарче!
      Много прегръдки и за теб!

      Изтриване
  16. Честит рожден ден на Кулинарен Еликсир!Страхотен блог,цветен ,вкусен и много уютен!Роси ,желая ти много кулинарни вдъхновения да изпълват твоето местенце!Да продължаваш да ни изненадваш с вкусни и красиви изкушения!
    Сладкишът е станал чудесен!Откривам, че вкусовете ни съвпадат,що се отнася до сочните десерти.
    С удоволствие се отбивам при теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира,сърдечни благодарности за пожеланията!Много ми е драго,че тук ти харесва,идвай винаги,за мен е удоволствие!

      Изтриване
  17. Еликсирче, да ИЛЯДИШ, както се казва....и ти, и блога ти!
    А този сладкиш знам от свекърва ми и също е на почит у дома. Вече така съм се специализирала, че го правя за отрицателно време и за също толкова свършва, правя го с всякакви плодове и вариации...и все е неустоим!Ако плодовете позволяват слагам и орехи, за разкош...
    И понеже идва уикенд- вкусно и усмихнато да ви е!
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей,Мария,пак ме радваш с твоя неподражаем стил,мила!
      Заслужава си правенето десерта,много е спорен,и у нас не успява да замръкне :)!
      Хубав нека бъде и вашият уикенд,дружке!

      Изтриване
  18. Честита ти годинка ,Роси ! Аз си мислех ,че си по големшка :)),пък то само годинка :)! Желая ти още много ,много по годинка :)!Винаги те посещавам с удоволствие и намирам много хубави и вкусни рецепти ! Сладкиша ти е чудесен и се черпя за празника ти веднага:)! Аз съм го правила само с ябълки ,но ще опитам и с праскови ,хареса ми :)!
    Чао и хубав ден ! Весел уикенд !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванюша,чувствай се винаги добре дошла!Много ти благодаря,радвам се,че ти допада идеята за прасковите,но можеш да го опиташ с всякакви плодове!
      Малко е блогчето на годинки,но е с много приятели за моя радост!

      Чао и хубава вечер!

      Изтриване
  19. Пожелавам ти да отбележиш още много рождени дни на този прекрасен и лъчезарен блог :-)
    Вкусния сладкиш си го снимала много красиво!
    Поздрави и хубави почивни дни, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени,благодаря ти,приятно ми е,че ти харесва тук!А комплимента за снимките особено много ми е важен,защото само така се ориентирам дали съм се справила читаво!Пък като знам ти какви правиш-още повече!

      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  20. Рос, благодаря ти за "Кулинарен Еликсир" :)
    Защото това не са само споделени, вкусни и оригинални рецепти, а това си самата ти!
    Позитивна, сладкодумна, лъчезарна!
    Сладкишът и при мен ще попадне в графа с голямо "Д"
    Топла прегръдка от мен, с пожелания за още много вкусни рецепти
    и среща "на живо"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей,душица си ми голяма ти,благодаря ти,Дани!
      Голяма прегръдка изпращам и аз,а срещата на живо е гарантирана само да има сгоден момент!

      Изтриване
  21. Еликсирче, честита годинка!
    Честити наградки!

    Радвам се, че си създала това "вкусно" местенце, където винаги се "отбивам" с удоволствие!
    Чудесен десерт и много свежи снимки.

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви,благодаря ти за подкрепата и похвалите!

      Сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  22. Честита първа годинка на блога ти, Роси!
    Пожелавам ти много кулинарно вдъхновение и още много направени вкусотии, които да споделяш с нас!
    Вземам си парченце от почерпката ;)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ели!

      Поздрави и хубви почивни дни!

      Изтриване
  23. А, аз си мислех, че Кулинарен еликсир е на много повече, а то само на една година, какво да ти пожелая освен да продължаваш все така и честно да ти кажа много ми е ведро винаги при теб и чета с удоволствие! Поздравявам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинче,много ми е приятно,че отмаряш тук и ти е интересно,винаги си добре дошла!

      Хубаво утре пожелавам!

      Изтриване
  24. Росии, честит рожден ден на Кулинарен Еликсир! Продължавай все така да ни радваш и вдъхновяваш с красивите си и вкусни изкушения! А сладкиша ми е един от любимите, винаги става и толкова сладък и сочен - точно по мой вкус!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради,много ти благодаря!
      Сърдечни прегръдки и от мен!

      Изтриване
  25. Елексир - е нашата наслада
    Елексир - душата ни сгрява
    Елексир - усминат и весел
    Елексир - другар е чудесен :)

    Честит Блогоден! Роска, някак ме провокира към стихоплетство след като видях това карамелено вълшебство, което си приготвила за този празничен ден. Не ме бива много, но е от сърце! Радвам се, че те има! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е как не те бива,Габи,че ти направо ме накара да сияя!
      Голяма изненада ми спретна с това стихче,много,много ти благодаря!Страхотно е!И аз се радвам,че се отбиваш и винаги така ведро коментираш!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  26. Мила Роси, честита годишнина! Пожелавам ти да си все така неуморна и да продължаваш да твориш, защото твоите изкушения са наистина неустоими. Ти даряваш еликсир както за небцето ни, така и за душата ни. Обожавам рецептите ти, които са точно по мой вкус, леки, вкусни и в повечето случаи лесно изпълними. Като приятел си истинско съкровище, еликсир за душата, сърцето и ума. Щастлива съм, че те познавам, макар и само виртуално.
    Сърдечна прегръдка и пожелание за един прекрасен ден и изпълнени с духовна и кулинарна наслада събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  27. Колко съм разсеяна, Роси, но така се получава, когато човек е омаян от кулинарния еликсир :). Исках да ти честитя и наградите. Винаги когато получиш награда е напълно заслужена! Пожелавам ти още много от тях!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени,както винаги не пестиш похвалите и ме радваш по своя си начин!
      Много ти благодаря,мила!Много съм научила от теб и наистина имаме съвсем сходни вкусове!
      Много сърдечни пожелания си ми поднесла,имаш голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  28. Оххх, много, много изкушаващи снимки, наистина! Аз също много обичам подобни сладкиши, а любимият ми е Тарт Татен. Само при мисълта свят ми се завива! Но да си дойдем на думата! Честита първа годинка успешна и много важна годинка! пожелавам ти да продължиш с това начинание толкова дълго, колкото ще ти достави удоволствие. Да намериш още повече приятели и изкушаващи рецепти, които да представяш! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Боряна,твоят любим още ми предстои,но подозирам,че и на мен ще ми хареса много!Радваш ме с отзивите и за десерта,и за снимките,и дано наистина имам време и занапред за това си занимание,защото най-после открих хобито си!

      Поздрави и хубави почивни дни с малката Радост!

      Изтриване
  29. Честит рожден ден на "Кулинарен еликсир" и на виновника за да го има Росето.
    Това е блога в който влизам винаги с желание и излизам с напълнени очи от видяното и усмивка от преживяното(прочетеното).
    Пожелавам ти мила Росе бъди все такава, продължавай по същата пътека тя е правилната.
    Силно те прегръщам и целувам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С теб се разбираме и с половин дума,скъпа,затова ще ти кажа само,че много си те обичам!

      Изтриване
  30. Поздравления и от мен. Ще си позволя едно допълнение. С една част от сиропа на компота сиропирам сладкиша, а останалата с една лъжица нишесте правя на крем и глазирам сладкиша отгоре.Така се подобрява и вида и вкуса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сиса,благодаря за поздрава и допълнението!Една идея в повече е винаги добре дошла!С крем вярвам ще е още по-сочен и вкусен!

      Изтриване
  31. Роси,честита първа годинка на блога! Тя като че ли е някак по-специална!
    Много елегантно е поднесен любимия ти сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди,благодаря ти!Специална е за мен най-вече,защото ви има вас и ми носите винаги хубави емоции!А този комплимент от човек,в чийто блог се чувствам толкова уютно все едно,че съм си у дома,е голяма награда за мен!

      Изтриване
  32. Честит рожден ден, "Еликсирче"!Бъди здрава, винаги позитивна, пълна с идеи и радост от всяко нещо, до което се докоснеш! Благодаря за идеите, вдъхновението и ведротата, с която даряваш виртуалните си приятели, а и да благодаря на Мина за това, че е твой ангел-подстрекател!!! Вземам си парченце от сладкиша и до нови срещи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика,колко хубаво си го написала,много ме зарадва и ти благодаря сърдечно!

      Изтриване
  33. Честит първи рожден ден на Блога Елексирче,сигурна съм,че ще има още много след него,защото този талант и тази страст не могат да останат скрити,ще очакваме нови и нови рецепти ,красиви снимки и разкошни презентации както до сега
    ти си невероятна и блога ти е едно чудесно местенце ,което посещавам с огромно удоволствие
    сладкиша изглежда просто невероятно,записвам си рецептичката и с нетърпение,ще очаквам да опитам тази прелест
    прегръдки миличка и прекрасен уикенд

    ОтговорИзтриване
  34. Мими,думите ти са чудесен страт на деня за мен!Радвам се,че тук се чувстваш така добре,винаги си добре дошла!Да ви е сладко и вкусно с рецептата!

    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  35. Давай все така миличка!Много те прегръщам и честита първа годинка! Ще има още много такива по 100!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли,благодаря ти!Много прегръдки и от мен,мила!

      Изтриване
  36. Честито и от мен , Роси! Много успехи, вкусни рецепти и слънчеви мигове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,мерси!Както винаги си моя честа гостенка и вярна подкрепа!

      Изтриване
  37. Мила Роси, честита 1 годинка на твоето,а и наше - любимо, прекрасно, вкусно и красиво местенце! Пожелавам ти още много години той да е твоето вдъхновение, твоята радост и твоята наслада! Нека приятелствата, които създаде чрез него, те правят много, много щастлива!
    А десертът, който си ни поднесла, е възхитителен - вкусен, нежен, ароматен! Снимките ти са невероятни, поздравления!
    Желая ти прекрасни почивни дни!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариета,мила моя,наистина тези приятелства ме правят щастлива и най-хубавото е,че добрият тон и позитивни емоции съществуват и на яве,когато се срещнем,а не са плод на фантазиите ни,както биха си помислили странични хора,които посещават блоговете ни!
      Всъщност ние сме реални хора и когато се видим се радваме една на друга съвсем истински и ти го знаеш!
      Много ми е драго,че се запознахме и с нетърпения чакам да се срещнем отново на пролет!
      Знаеш,че и тук много ти се радвам и си винаги добре дошла!

      Хубава вечер и от мен на цялото семейство!

      Изтриване
  38. Честит празник, Роси! Още много публикации и непресъхващо вдъхновение ти пожелвам!

    п.с.Днес на обяд хапнах такъв сладкиш при свеки :)

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря ти,Зори!
    Нищо чудно....много е вкусен и затова много популярен!

    ОтговорИзтриване
  40. Аз с малко закъснение, честит празник, Ели!
    Още много вкусни рецепти и любов към всичко, с което се захванеш :)
    Сладкишът е трепач, две мнения няма :))

    ОтговорИзтриване
  41. Честита годинка Роси! Пожелавам ти още много такива годинки да празнуваш :). Сладкиша е чудесен, вземам си с удоволствие.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  42. Ей,Роси!
    И с теб сме почти набори!!!!
    Честит празник на твоето местенце, голям кеф е да минавам насам- да знаеш;)
    Сладкишът е прекрасен, прекрасни снимки, а е толкова прасковен и навява спомени за лято;)

    Продължавай все така@!

    ОтговорИзтриване
  43. Инче,Дианка и Мъхче,много ви благодаря ,дами , за поздравите и похвалите!
    Надявам се и в бъдеще да сте ми все така приятна компания тук!

    ОтговорИзтриване
  44. Честит празник, Роси,
    каквото и да напиша, ще бъде потвърждение и допълнение на името ти:
    кратко и ясно - "Кулинарен Еликсир"!
    Сърдечни поздрави и пожелания за вдъхновение и още много публикации!
    Още едни страхотен сладкиш и чудесни снимки.
    Прегръдки и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  45. Макар и с малко закъснение - Честит рожден ден, на едно от любимите ми местенца в блогпространството :)! Мила, Роси, продължавай в същият дух да ни радваш с вкусни, интересни и красиво поднесени кулинарни еликсири!
    Сладкишът е вълшебен - изглежда толкова ароматен и вкусен! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  46. Със закъснение, но от сърце честит празник, Роси! Нестихващо вдъхновение, безброй читатели и приятели ти пожелавам от сърце!
    Сладкишът е невероятен! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  47. Честит юбилей Елексирче!!!Продължавай все да си такова слънчице, което ни огрява всички с много топлина, и ни подарява много любов и вкусни , апетитни моменти! Наистина си.... Елексирче за душата! Винаги ми е много приятно да идвам на гости в твоето вълшебно блогче!!!
    Плодовото ти сладкишче изглежда много изкушаващо,....чак до тук усещам аромата на карамел!!! Честити наградки!!! Нека ти носят много щастие и късмет!
    Желая ти една прекрасна нова седмица, изпълнена с хармония, слънце, красота, романтика и....много , много любов!!! Прегръщам те сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  48. Диянка,Яна,Ева и Албена,сърдечни благодарности,мили дами,за настроението,което ми донесохте с вашите поздрави и похвали!
    Така всеки празник е двойно по-приятен и е много стимулиращо и вдъхновяващо!

    С пожелание за усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  49. Роси, би ли ми върнала отговор на l.slokoski@goodfood.bg?
    Искам да публикувам рецептата ти в следващия ни брой :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Людмила,няколко пъти препрочетох въпроса ти,докато повярвам,че е истина!
      Отговорих ти,но и тук ще кажа,че за мен би било огромна чест и удовлетворение!

      Изтриване
  50. Ех, Роси, Честита ти първа годинка на патерици /все не съм в крак с хората :), пък и този лаптоп само ядове напоследък ми създава/. Желая ти още много години да създаваш нови, прекрасни и вкусни рецепти, да ни изкушаваш със страхотните си снимки и да намериш още верни приятели тук.
    След тестените неща, плодовите десерти са ми голямото изкушение. Страхотно ти се е получило сладкишчето, както винаги. Много апетитно изглежда и със сигурност ще го пробвам!
    Целувки и прегръдки мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елианче,много ме радваш с думите си и ти благодаря сърдечно!

      Изтриване
  51. И аз съм малко закъсняла, но за добрите чувства няма срок!
    Честита годишнина, Роси!Не съм предполагала, че пишеш само от една година!Твоят блог е сред най-любимите ми места и винаги те посещавам с любопитство( какво ли си приготвила?) и с удоволствие! Тук се зареждам не само с нови идеи , но и с настроение!
    Желая ти още много вълнуващи моменти в кухнята и зад фотоапарата за да радваш и твоето семейство и нас с нови кулинарни достижения!Прегръщам те!
    За сладкиша си знаеш:), и на мен ми е любим, снимките са великолепни, греят достойно празнични!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня,благодаряние на толкова мили думи като твоите и за мен блога се превърна в извор на настроение!Чувствай се винаги добре дошла,мила!
      Много си ме похвалила и ми е много приятно наистина!

      Изтриване
  52. Да се възмутя и тук от себе си, слънчице - как съм могла да пропусна да ти честитя на време първата годинка на изключително слънчевото ти и уютно местенце - СРАМ И РЕЗИЛ :)!!!

    Но ти знаеш, че блогът ти е празник за душата ми - и без значение дали успявам да минавам на време за всеки един от еликсирите ти - винаги си наваксвам :)) И няма защо да ми благодариш за това си творение, мила - то си е плод изцяло на артистичната ти натура и на таланта и вкуса ти към красотата!!!

    Сладкишът ти е уникален и много любим, а снимките - абсолютно неустоими!!

    Прегръщам те силно, мило другарче - и ти желая неизчерпаемо кулинарно вдъхновение и безброй положителни емоции - и още поне 100 годинки на Кулинарен еликсир!!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина,просълзи ме....извинявай,но не се стърпях да ти се похваля,защото знам,че рано или късно ще ме изчетеш за всичко пропуснато,но все пак този празник не би бил пълен без теб!
      Каквото и да си говорим в едно няма спор-че най-важното е някой да ти повярва и да те накара и теб да повярваш в себе си!
      А ти направи точно това!
      Без теб можеш да бъдеш сигурна,че и до днес нямаше да имам блог!
      Много прегръдки и от мен,вярно мое другарче!

      Изтриване
  53. Роси, моля да приемеш и моят закъснял поздрав.
    Честита първа годинка!
    Колко бързо лети времето :)
    Пожелавам ти вдъхновението и желанието да не те напускат никога, а годините и читателите да се множат постоянно!
    Десертът и на нас ни е любим :)

    Прегръдки с пожелание за хубав уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони,много ти благодаря!За уважението и вниманието няма дата,затова много се радвам,че ме поздрави!

      Прегръдки и от мен и до нова среща скоро!

      Изтриване
  54. Честита 1 годинка на блога ти, Еликсирче!
    Тук е едно чудесно място, човек да отмори, да се обогати, да се зареди с красота и вдъхновение и да оплакне очи. Винаги ми е било приятно да разглеждам твоето местенце и да опитвам, къде реално, къде виртуално от твоите рецепти.
    Пожелавам ти занапред, много вдъхновения, много реализирани рецепти, все така прекрасни публикации и снимки и само приятни емоции в блогърстването!:)
    Хубав, усмихнат и лъчезарен ден!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари,много ти благодаря!Много ми е драго,че ме посещаваш с удоволствие,винаги си добре дошла!

      Изтриване
  55. Е, има и доста закъснели поздрави!
    Честита ти първа блогогодинка, Роси! И аз мисля, че за мил и сърдечен коментар няма дата, така че се надявам да приемеш сърдечните ми пожелания по случай първия рожден ден на твоето уютно и вкусно местенце, което е като магнит за всички нас, които те обичаме и уважаваме. Макар и доста нередовна напоследък (но повярвай, не е нарочно!), твоят блог е любимият ми и затова ми е приятно да си наваксам ВСЯКА едно твоя публикация, която съм пропуснала в отсъствието си от блогопространството.
    Нека никога не те напускат вдъхновението, желанието и ентусиазма при поддържането на блога, нека се увеличават читателите, почитателите и най-вече приятелите ти и не спирай да ни радваш с нови и нови кулинарни еликсири!!
    Прегръщам те сърдечно!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони,факта,че успя да изчетеш и коментираш всичко пропуснато,което беше доста и си ми отделила толкова много време специално на мен повярвай бе оценен изключително високо!Много ми липсваше тук с твоето винаги мило и позитивно отношение и ми е много приятно,че си отново на линия в блогпространството!Винаги посрещам с охота коментарите ти,много са зареждащи с настроение и ти благодаря и аз от все сърце!
      Прегръдки,мила!

      Изтриване
  56. Открих за какво говориш!:) Роси, незнайно защо не се сетих да проверя тук, може би ,защото не е бил със сливи. Непременно ще го направя и със сироп. Представям си тогава какво ще е!!! Отново хубави почивни дни от мен, ще сложа линк в моята рецепта, като идея:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Кате,много мило от твоя страна,благодаря ти!Непременно го сиропирай следващия път,ще видиш,че е една идея по-по-най!А иначе този обърнат карамелен сладкиш е обиколил всички възможни блогове и сайтове,та е невъзможно да изброиш всичките,важното е в момента ти откъде си се вдъхновила.
      Освен това в твоето тесто има прясно мляко,което аз все се каня да приложа и вярвам,че така вкусът е още по-разкошен!
      Много хубава почивка и за твоето семейство,мила!

      Изтриване