Страници

26 декември 2014 г.

пълнозърнести погача и фугас с маслини

            


 Честита Коледа на всички!
Нека има мир,топлина,хармония и божията благодат да изпълни всеки дом и всяко семейство с обич и доброта!







 Вдъхновение за тази рецепта почерпих от Катето и Зорничка преди ...... айде няма да казвам преди колко време,че срама е голям, затова с огромно закъснение най-сърдечно им благодаря за споделените идеи!






От едно и също тесто оформих фугас и погача - е,на моя фугас прорезите слепнаха и заприлича на листо,на погачата кръста отгоре почти се заличи,изобщо външния им вид доста куца,но пък бяха уханни и много вкусни,идеални за домашната картофена яхния,на която половинът е голям фен,защото му напомняла на бабината.
                 Вярвам ,че при толкова много почивни дни ще имате време и за готвене,и за месене,и са сладко похапване.





Продукти:

1 яйце
350 мл. вода
2 с.л. зехтин
2 ч.л.  сол
1 ч.л. захар
1 п. суха мая или 1/2 кубче прясна
4 с.л. фини овесени трици
4 с.л. брашно от лимец ( може да замените с ръжено,типово,царевично или пълнозърнесто)
4 ч.ч. бяло брашно + малко за оформянето

150 гр. маслини без костилка,нарязани






   
Приготвяне:

Яйцето разбийте леко с вилица.
Добавете водата ( ако ползвате жива мая я разтворете предварително в нея ),зехтина,захарта,солта,овесените трици,брашното от лимец,маята и около 3 ч.ч. от бялото брашно.
Замесете тесто и добавяйте още толкова брашно,колкото е необходимо за нелепнеща топка тесто.На мен ми пое още 1 ч.ч. Накрая сложете маслините  и хубаво размесете да се разпределят в тестото.Оставете го на топло да втаса,покрито с намаслено свежо фолио или чиста кърпа.
Когато тестото удвои обема си отделете 1/3 от него и върху плитката тава на фурната,покрита с пекарска хартия ( при мен силиконово килимче) го разстелете на приблизителен триъгълник.




Върху още една тава върху пекарска хартия оформете от останалите 2/3 тесто топка,като пак набрашните леко.




Освете хлебчетата да втасат отново и когато са готови на триъгълника направете един надлъжен разрез и няколко напречни под наклон да заприлича на листо.Може да раздърпате леко тестото,за да се отворят добре отворите,за да не се слепят при печенето.




Върху бухналата топка тесто направете разрез на кръст.




Поръсете с риган и двете хлебчета и ги изпечете едновременно в загрята на 200 гр. фурна,долен реонат с вентилатор,фугаса на ниво 4,а питката на ниво 1.Под първата тавичка на дъното на фурната сложете купичка с вода .
След 15 мин. намалете фурната на 180 гр. и разменете местата на двете тавички.
Готовите печива охладете на решетка,за да се запазят коричките хрупкави.




23 декември 2014 г.

торта Нутела / torta de nutella








 Прекрасен и изключително нежен десерт се е приютил в днешната рецепта!
На всичкото отгоре толкова лесен и само с две съставки ( ако не броим ванилията,но тя е по моя инициатива,може и без нея ).






Насладете се на торта Нутела непременно и импровизирайте при сервирането по ваш вкус - поднесена само с пудра захар и какао или с топка сладолед,с розичка бита сметана ,полята с разтопен шоколад или ванилов сос...изборът е ваш!






Продукти за квадратна форма 20/20 см. или кръгла с диаметър 20 см. :

източник на рецептата

5 яйца размер L (може и 6 бр. )
400 гр. течен шоколад ( Нутела в случая ,но може и друг )
1 капсула есенция ванилия








 
Приготвяне :

Прехвърлете течния шоколад в дълбока купа и го затоплете леко да се отпусне,за да не е толкова плътен,така по-лесно ще може да се обедини с разбитите яйца.
Разбивайте яйцата с миксер на максимална скорост в продължение на  5 мин . ,докато се превърнат в светло жълта пухкава пяна и бъркалките започнат да рисуват шарки.
Ароматизирайте с ванилията.
Изсипете малка част от пухкавата пяна към течния шоколад и с леки,въртеливи движения чрез загребване-обръщане хомогенизирайте посредством шпатула.
По същия начин на няколко части въведете и останалите разбити яйца в течния шоколад.
Форма за печене- квадратна 20/20 см. или кръгла с диаметър 20 см. ( НЕ откопчаваща ) напръскайте със спрей за печене или намаслете и напудрете с фин пласт какао.
Изсипете сместа и изпечете тортата в предварително загрята фурна на 170 гр. без вентилатор,горен и долен реотан,за около 25-30  мин.




Оставете тортата да изстива в тавичката,след което я похлупете с поднос и я обърнете.
След като изстине напълно по желание можете да я покриете с разтопен шоколадов кувертюр .





Може да я поръсите с какао и/или пудра захар.




Не препоръчвам да я прибирате в хладилника,защото шоколадът ще се стегне и ще стане сбита,а иначе е чудно сочна и креместа.





19 декември 2014 г.

пълнени гъби със спанак,сирене и кашкавал






Продукти:

8-10 бр. едри гъби,подходящи за пълнене
1 яйце
4 с.л. сварен нарязан спанак
1 стрък пресен лук
100 гр. настърган кашкавал
100 гр. натрошено краве сирене
джоджен,млян черен пипер и сол на вкус
30 гр. краве масло
по желание за поръсване:настъргано сирене Грана Падано или Пармезан












Приготвяне:

Махнете пънчетата на гъбите и ги подредете с отвора нагоре в подходяща тавичка,на дъното на която налейте  мъничко вода (за да не се пекат на сухо).
За пълнежа обединете сотирания спанак,нарязания лук,натрошеното сирене,настъргания кашкавал,яйцето и подправки на вкус.
Във всяка гъбка поставете парченце масло.
Запечете ги за 10 мин. в загрята на 200 гр. фурна.
Извадете тавичката от фурната и сложете от пълнежа във всяка гъбка.
Поръсете пълнежа с Пармезан ( аз използвах сирене Грана Падано,което ми харесва повече от Пармезана,понеже няма толкова остър аромат) и върнете тавичката във фурната за още 20 мин,докато се изпекат гъбите и зачерви отгоре плънката.







Поднесете предястието леко топло.



15 декември 2014 г.

броколи и/или карфиол соте




Признавам си,че едва тази есен реших да опитам пресните броколи.
Не знам защо до сега съм ги отбягвала и съм взимала винаги замразени.
Оказа се,че са много крехки и много по-вкусни и се приготвят изключително бързо и лесно.
Толкова ни харесаха у дома,че с карфиола  ги редувам и ги хапваме от есента насам буквално почти всяка вечер.

С Катето се оказа,че ги приготвяме по един и същи начин,но все пак открих и си откраднах една разлика от нея- щипката червен пипер на финала.
Кате,благодаря ти!








Продукти:

1 глава броколи или карфиол ( може и смесено )
2 скилидки чесън
40 гр. краве масло
2 с.л. зехтин
сол,черен и червен пипер,копър










Приготвяне:

Накъсайте броколите (карфиола ) на розички ( не много малки,за да не се разпаднат и скашат при готвенето ) .
Има два варианта за приготвянето.
Единият е да сварите броколите (карфиола) във вряща подсолена вода до полуготовност,да ги отцедите и сотирате заедно с чесъна и подправките.
Аз процедирам по следния начин:
В дълбок тиган под капак задушавам зеленчуците с щипка сол и много малко водичка на дъното до степен на полуготовност.
Махам капака,изчаквам водата на дъното почти да изври и поливам броколите (карфиола) с 2 с.л. зехтин,прибавям маслото и нарязания чесън,поръсвам млян черен пипер.
Изчаквам зеленчуците да се зажарят отдолу и с помощта на две вилици ги обръщам да се джъзнат и от другата страна.




Поръсвам ги с щипка червен пипер и пресен копър и сервирам топли.
Понякога преди финала поръсвам зеленчуците с настърган пармезан или сирене Грана Падано .





11 декември 2014 г.

морковено руло с маскарпоне





Днешната рецепта ви препоръчвам с две ръце - рулото е страхотно вкусно,прави се лесно и бързо!
За всички,които са предубедени към добавянето на моркови в сладкиши отново ще ги уверя,че не се усещат в крайния резултат.









 

Продукти:

източник

за платката:

120 гр. ситно настъргани моркови
4 яйца
2 с.л. олио ( от гроздови семки )
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

за пълнежа:
500 гр. маскарпоне
5-6 с.л. пудра захар ( или на вкус )
ванилия
бурканче сладко ( моето е домашно от кайсии )











Приготвяне:

на платката:

Плитката тава на фурната застелете с пекарска хартия,намаслете я леко.
Разбийте яйцата и захарта на пухкава пяна.
Добавете брашното,бакпулвера,канелата и ванилията,хомогенизирайте.
Накрая следват морковите и финално разбъркване с шпатула.
Изсипете сместа в подготвената тавичка.
Изпечете платката в загрята на 170 гр. фурна за 12-15 мин.,докато стане златиста.
Извадете тавата на решетка.
Изчакайте 2-3 мин. блата да отдъхне и го навийте посредством пекарската хартия на руло.
Оставете го така,докато изстине.
Не загъвайте краищата на хартията отстрани,за да може парата да излиза.




 
на пълнежа:
Разбъркайте маскарпонето,захарта и ванилията посредством шпатула.



 



Сглобяване:
Развийте охладената платка.
Измажете я с крема и върху него в началото на рулото сложете от сладкото.
Навийте отново рулото.
Завийте го в алуминиево фолио на стегнато пакетче и го приберете в хладилника за 1 час, докато стегне крема.
Предполагам,че ще ви остане от крема,използвайте го да покриете охладеното руло отгоре и отстрани.





5 декември 2014 г.

мъфини с боровинки





Продукти:

адаптирано от тук

1 ч.ч. = 240 мл.

2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
100 мл. олио (от гроздови семки)
50 мл. портокалов сок
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия
настъргана кора от портокал
200 гр. едри боровинки  (моите бяха замразени )






Приготвяне:


Оваляйте боровинките в 1-2 с.л. от брашното ( ако използвате замразени боровинки първо ги оставете да се размразят и отстранете излишната вода).
В купа размесете останалото брашно,захарта и бакпулвера.
Разбийте за кратко яйцата с киселото мляко,портокаловия сок,ванилията и олиото.
Обединете сухите и мокрите съставки заедно с портокаловата кора.
Накрая прибавете боровинките,разбъркайте леко с шпатула.
Сложете в гнездата за мъфини хартиени капсули,напълнете ги със смес до 2/3 от обема.
Изпечете мъфините в загрята на 175 гр. без вентилатор до суха клечка.
Охладете ги на решетка.





Вместо с боровинки можете да направите мъфините с малини.
Към сместа можете да добавите 100 гр. шоколадови капки за разкош :) .


2 декември 2014 г.

пица с маслини и гъби или колбас



Продукти:

за тестото :
7 гр. суха мая
1 яйце
250 мл. прясно мляко
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
брашно,колкото поеме ( приблизително около 500 гр. )

за гарниране : 
гъст дом. сос или лютеница
гъби печурки 
шпеков салам ( или луканка,филе и т.н. )
обезкостени и нарязани маслини
настърган кашкавал
сушен риган 







Приготвяне:

Разбийте яйцето за кратко и го обединете с прясното мляко,маята,
зехтина,солта и захарта.
Добавяйте брашно постепенно на порции до нужното количество за стегната,еластична топка тесто.
Оставете тестото да втаса в купа,покрита с памучна кърпа или прозрачно фолио ( за да не съхне ) до удвояване на обема.
Втасалото тесто разпределете според наличните ви тави .
От това количество ми излизат 3 големи пици,около 32 см. в диаметър.
Намажете пиците с гъст доматен сос (аз предпочитам гъста лютеница ) и ги  гарнирайте с резени пресни гъби или колбас и маслини.
Поръсете сушен риган и настърган кашкавал.
Аз пека трите тави едновременно,на 1-во,3-то и 4-то ниво,210 гр. горен и долен реотан с вентилатор и ги размествам по време на печенето.






От Зорничка научих ценната информация,че е добре пиците да се пекат в предварително зягрята по-гореща фурна и от тогава все така ги приготвям.
Зори,благодаря ти!