19 ноември 2015 г.

кюфтета с извара





  

Тези изварени кюфтенца правя вече няколко пъти и са ни много любими.Пухкави,нежни и ухаят на понички.
Аз не ги подсолявам много,защото искам да запазят възможно най-неутрален вкус,който си подхожда идеално със смокиново чътни или някакво домашно сладко- от боровинки,сини сливи или смокини.







 

Продукти:

500 гр. нискомаслена извара
4 с.л. пшеничен грис
6-7 с.л. брашно ( количеството зависи от консистенцията на изварата )
3 яйца
щипка сол и смлян черен пипер  *
1/2 п. бакпулвер (може и без него )

допълнително:
1/2 ч.ч. брашно за овалване на кюфтетата
олио за пържене
за гарниране-сладко по избор

* аз слагам много малко сол и черен пипер,просто за акцент и подсилване на вкуса,защото обичам кюфтенцата,поднесени със сладко






Приготвяне:

Разбъркайте в купа изварата,яйцата,пшеничния грис,бакпулвера,брашното,сол и черен пипер на вкус.
Количеството брашно слагайте на порции,ще зависи от това колко ви е стегната (гледайте да не е пихтиеста) изварата.
Сложете купата в хладилника за 15 мин.
Извадете я и с навлажнени ръце оформете кюфтенца.
Поставяйте ги в плитка тавичка,поръсена с брашно.
Оваляйте ги в брашното от всички страни и леко ги приплескайте.
Оформените и набрашнени кюфтета отново поставяйте в набрашнената тавичка.
Когато всички кюфтета са оформени,приберете тавичката за час,два в хладилника,за да стегнат.
Загрейте олио за пържене в тесен и дълбок съд.
Пускайте по няколко кюфтенца ,изпържете ги от двете страни до златисто.
Имайте предвид,че се пържат изключително бързо и преди да започнете трябва всичко допълнително да ви е подготвено.
Отцедете готовите кюфтета на кухненска салфетка.
Поднесете ги със сладко по избор.
Не препоръчвам да ги консумирате горещи,по-вкусни са,когато поизстинат.





източник:  Съвременна домашна кухня

33 коментара:

  1. Роси, прекрасни кюфтенца, много апетитно зачервени! И как хубаво си ги поднесла, чудни, чудни! Усмихнат и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Теди,хубави почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Предизвикаха интерес в мен, защото са с нискомаслена извара! И аз като теб не бих посолявала много, защото избягвам солени храни! Бих сложила обаче подправки, за да са по ароматни. Благодаря ти са идеята.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,разбира се можеш да ги овкусиш както ти харесва най-много.Аз понеже ги харесвам гарнирани със сладко,затова не слагам нищо друго.Евентуално може полска сушена мащерка,че има сладникав аромат,но пак казвам индивидуално е,трябва всеки да си ги нагоди за неговия вкус.Ще се радвам да ти харесат и на теб,поздрави!

      Изтриване
  3. Разкошни са Роси! Много ми харесват, особено както предлагаш да се поднесат със сладк.. вкусни като от ресторант!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за идеята, непременно ще ги провам! Роси, ненадмината си в бързите рецепти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе,дай ми на мен бързи рецепти,хехе...уж сега имам време бол,ама не ми се ще да го прекарвам все около едното готвене.А кюфтенцата са вече неколкократно тествани,препоръчвам!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  5. Роси, много примамващи! И аз бих ги хапнала по твоя начин- с сладко или чътни :)

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, че готини, Роси! Приличат на картофени, а не са, изглеждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудни кюфтенца, Роси! Само ти можеш да докараш този перфектен златен цвят на панировката! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,благодаря ти за комплимента!За панировката заслугата е изцяло на рецептата или изварата,знам ли,но всеки път така се получават.Сърдечен поздрав и от мен,мила!

      Изтриване
  8. ПРедставям си колко добре си подхождат със смокиновото или боровинково сладко, Роси :) Така изкусителни са, особено първата ти снимка - идва ми да пресегна през монитора. Ще ги пробвам, правя аз разни с извара, но както младежът Н. казва - изварата ми била нюанс само сред другите сирена.
    Прегръдка, другарче мило и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,днес се заредих с 3 бурканчета чътни и ще се правят кюфтенцаааа,даже съм ги включила в празничното меню за НГ ,толкова ги заобичахме.Сега като казваш,и твоите съм правила,и те бяха чудесни.Ще се радвам да ви се усладят и тези!
      Прегръдка и от мен,мила и дано отпочинеш през уикенда!

      Изтриване
  9. These look delicious, I will be making them tonight.. For some reason your blog does not translate

    ОтговорИзтриване
  10. Грейнали са като малки слънчица, Роси,
    страхотна идея, рецепта и презентация....
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието,Дианка,поздрави имаш и ти от мен!

      Изтриване
  11. Просто са прекрасни - малки вкусни, уханни слънчица! Дали ще станат печени на фурна, м?! Поздрави, Росинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам идея,Нели,по-скоро мисля,че не,но ако опиташ ще се радвам да споделиш впечатления как се представят във фурната.Поздрав и от мен,мила!

      Изтриване
  12. Receta encantadora me gusta me la llevo anotada,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  13. Няколко пъти вече надничах, единия даже ги показах на господина (без да казвам с какво са, защото не обича извара). И като видя какви са златисти, а аз подсилих с " като понички", веднага се съгласи. :)))
    Ще и опитаме! Чудесни са Роска, ама наистина имаш златни ръце!
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,и аз много,много не им съобщавам състава на разни рецепти,че моите са си предубедени по презумпция,а не че са опитвали и не харесали.Така че направи половин доза,пък да видим как ще се приемат.Да ви е вкусно,мила,прегръдка голяма имаш от мен!

      Изтриване
  14. Много апетитни кюфтенца, Роси! :) Идеални са като предястие за празниците или пък основно със салатка. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Светле,със сигурност ще са в менюто за празниците,нали са ни любими.Поздрави!

      Изтриване
  15. Леле, леле, леле, Роси...
    Първо - за фантастично изглеждащите кюфтенца, за жалост се въздържам от пържено, но като нищо ще се жертвам, като се знам що за лакомия съм...:(
    Второ - това с менюто за Нова година ме уби...аз за утре нямам меню даже...(тук рева:( )
    Освен да вземеш да публикуваш тво'йто наготово:))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе,за сега съм нахвърляла идеи на един лист,да не ги забравя,но има време,може да има разместване.Тези кюфтаци обаче са със сигурност със запазено място на трапезата,а ти се прежали,и без това се пържат за отрицателно време и не стават мазни изобщо.Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  16. Роси, хубавка идейка. Аз ще ги осоля обаче, че варианта отново да ги комбинирам със сладко, не вярвам да ми донесе ползи;)Прегръдка! И благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ма как няма да ти донесе ползи,напротив,ако се дърпат останалите,ще има повече за теб :) Шегувам се,разбира се,че ще ги направиш така, както най-много ще ви харесат!И от мен имаш гуш!

      Изтриване
  17. Прекрасни снимки, Роси!! И прекрасна рецепта!! Очите ми останаха по златистия загар на тия кюфтенца - по-красиви и апетитни не съм виждала!! И аз не бих ги отказала със сладко, че мама и без друго ни е приготвила приказни сладка тази година :)
    Прегръдки, мила!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да,с онова вишневото ще са просто фантазия!Да ви е сладко,скъпа!Много и най-специални поздрави на цялата тайфа!

      Изтриване