Тези изварени кюфтенца правя вече няколко пъти и са ни много любими.Пухкави,нежни и ухаят на понички.
Аз не ги подсолявам много,защото искам да запазят възможно най-неутрален вкус,който си подхожда идеално със смокиново чътни или някакво домашно сладко- от боровинки,сини сливи или смокини.
Продукти:
500 гр. нискомаслена извара
4 с.л. пшеничен грис
6-7 с.л. брашно ( количеството зависи от консистенцията на изварата )
3 яйца
щипка сол и смлян черен пипер *
1/2 п. бакпулвер (може и без него )
допълнително:
1/2 ч.ч. брашно за овалване на кюфтетата
олио за пържене
за гарниране-сладко по избор
* аз слагам много малко сол и черен пипер,просто за акцент и подсилване на вкуса,защото обичам кюфтенцата,поднесени със сладко
Приготвяне:
Разбъркайте в купа изварата,яйцата,пшеничния грис,бакпулвера,брашното,сол и черен пипер на вкус.
Количеството брашно слагайте на порции,ще зависи от това колко ви е стегната (гледайте да не е пихтиеста) изварата.
Сложете купата в хладилника за 15 мин.
Извадете я и с навлажнени ръце оформете кюфтенца.
Поставяйте ги в плитка тавичка,поръсена с брашно.
Оваляйте ги в брашното от всички страни и леко ги приплескайте.
Оформените и набрашнени кюфтета отново поставяйте в набрашнената тавичка.
Когато всички кюфтета са оформени,приберете тавичката за час,два в хладилника,за да стегнат.
Загрейте олио за пържене в тесен и дълбок съд.
Пускайте по няколко кюфтенца ,изпържете ги от двете страни до златисто.
Имайте предвид,че се пържат изключително бързо и преди да започнете трябва всичко допълнително да ви е подготвено.
Отцедете готовите кюфтета на кухненска салфетка.
Поднесете ги със сладко по избор.
Не препоръчвам да ги консумирате горещи,по-вкусни са,когато поизстинат.
източник: Съвременна домашна кухня
Роси, прекрасни кюфтенца, много апетитно зачервени! И как хубаво си ги поднесла, чудни, чудни! Усмихнат и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Теди,хубави почивни дни ти пожелавам!
ИзтриванеПредизвикаха интерес в мен, защото са с нискомаслена извара! И аз като теб не бих посолявала много, защото избягвам солени храни! Бих сложила обаче подправки, за да са по ароматни. Благодаря ти са идеята.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи,разбира се можеш да ги овкусиш както ти харесва най-много.Аз понеже ги харесвам гарнирани със сладко,затова не слагам нищо друго.Евентуално може полска сушена мащерка,че има сладникав аромат,но пак казвам индивидуално е,трябва всеки да си ги нагоди за неговия вкус.Ще се радвам да ти харесат и на теб,поздрави!
ИзтриванеРазкошни са Роси! Много ми харесват, особено както предлагаш да се поднесат със сладк.. вкусни като от ресторант!
ОтговорИзтриванеЛучия,благодаря ти!
ИзтриванеБлагодаря за идеята, непременно ще ги провам! Роси, ненадмината си в бързите рецепти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИгличе,дай ми на мен бързи рецепти,хехе...уж сега имам време бол,ама не ми се ще да го прекарвам все около едното готвене.А кюфтенцата са вече неколкократно тествани,препоръчвам!Прегръдка и от мен!
ИзтриванеРоси, много примамващи! И аз бих ги хапнала по твоя начин- с сладко или чътни :)
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти допадат,Бети,поздрави!
ИзтриванеЛеле, че готини, Роси! Приличат на картофени, а не са, изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеТраянче,мерси,усмихна ме!
ИзтриванеЧудни кюфтенца, Роси! Само ти можеш да докараш този перфектен златен цвят на панировката! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси,благодаря ти за комплимента!За панировката заслугата е изцяло на рецептата или изварата,знам ли,но всеки път така се получават.Сърдечен поздрав и от мен,мила!
ИзтриванеПРедставям си колко добре си подхождат със смокиновото или боровинково сладко, Роси :) Така изкусителни са, особено първата ти снимка - идва ми да пресегна през монитора. Ще ги пробвам, правя аз разни с извара, но както младежът Н. казва - изварата ми била нюанс само сред другите сирена.
ОтговорИзтриванеПрегръдка, другарче мило и хубави почивни дни!
Пепи,днес се заредих с 3 бурканчета чътни и ще се правят кюфтенцаааа,даже съм ги включила в празничното меню за НГ ,толкова ги заобичахме.Сега като казваш,и твоите съм правила,и те бяха чудесни.Ще се радвам да ви се усладят и тези!
ИзтриванеПрегръдка и от мен,мила и дано отпочинеш през уикенда!
These look delicious, I will be making them tonight.. For some reason your blog does not translate
ОтговорИзтриванеMarilyn,thanks for the compliment,already working google translator.
ИзтриванеГрейнали са като малки слънчица, Роси,
ОтговорИзтриванестрахотна идея, рецепта и презентация....
Благодаря и поздрави за теб!
Благодаря за вниманието,Дианка,поздрави имаш и ти от мен!
ИзтриванеПросто са прекрасни - малки вкусни, уханни слънчица! Дали ще станат печени на фурна, м?! Поздрави, Росинка!
ОтговорИзтриванеНямам идея,Нели,по-скоро мисля,че не,но ако опиташ ще се радвам да споделиш впечатления как се представят във фурната.Поздрав и от мен,мила!
ИзтриванеReceta encantadora me gusta me la llevo anotada,abrazos.
ОтговорИзтриванеНяколко пъти вече надничах, единия даже ги показах на господина (без да казвам с какво са, защото не обича извара). И като видя какви са златисти, а аз подсилих с " като понички", веднага се съгласи. :)))
ОтговорИзтриванеЩе и опитаме! Чудесни са Роска, ама наистина имаш златни ръце!
Прегръдки, другарче!
Гери,и аз много,много не им съобщавам състава на разни рецепти,че моите са си предубедени по презумпция,а не че са опитвали и не харесали.Така че направи половин доза,пък да видим как ще се приемат.Да ви е вкусно,мила,прегръдка голяма имаш от мен!
ИзтриванеМного апетитни кюфтенца, Роси! :) Идеални са като предястие за празниците или пък основно със салатка. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Светле,със сигурност ще са в менюто за празниците,нали са ни любими.Поздрави!
ИзтриванеЛеле, леле, леле, Роси...
ОтговорИзтриванеПърво - за фантастично изглеждащите кюфтенца, за жалост се въздържам от пържено, но като нищо ще се жертвам, като се знам що за лакомия съм...:(
Второ - това с менюто за Нова година ме уби...аз за утре нямам меню даже...(тук рева:( )
Освен да вземеш да публикуваш тво'йто наготово:))
Прегръдка!
Весе,за сега съм нахвърляла идеи на един лист,да не ги забравя,но има време,може да има разместване.Тези кюфтаци обаче са със сигурност със запазено място на трапезата,а ти се прежали,и без това се пържат за отрицателно време и не стават мазни изобщо.Прегръдка и от мен!
ИзтриванеРоси, хубавка идейка. Аз ще ги осоля обаче, че варианта отново да ги комбинирам със сладко, не вярвам да ми донесе ползи;)Прегръдка! И благодаря!
ОтговорИзтриванеМа как няма да ти донесе ползи,напротив,ако се дърпат останалите,ще има повече за теб :) Шегувам се,разбира се,че ще ги направиш така, както най-много ще ви харесат!И от мен имаш гуш!
ИзтриванеПрекрасни снимки, Роси!! И прекрасна рецепта!! Очите ми останаха по златистия загар на тия кюфтенца - по-красиви и апетитни не съм виждала!! И аз не бих ги отказала със сладко, че мама и без друго ни е приготвила приказни сладка тази година :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила!!
О да,с онова вишневото ще са просто фантазия!Да ви е сладко,скъпа!Много и най-специални поздрави на цялата тайфа!
Изтриване