15 юни 2012 г.

торта с ягоди и киви





Продукти:
за блата:
2 яйца
1 с.л. олио + 2 с.л. разтопено масло
2 с.л. какао
3 с.л. захар
40 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер,ванилия





за парфето:
200 мл. прясно мляко
250 гр. маскарпоне
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. кондензирано мляко / може и повече,ако обичате по-сладко /
1 + 1/2 п. желатин
1 киви , 150 гр. ягоди




за топинга :
1 п.  ягодов кисел / от Лидъл / или 1 п. желатин + захар на вкус
400 мл. вода / или компот-тогава не се слага захар /
300 гр. ягоди







Приготвяне:

Смесете брашното,бакпулвера,захарта,ванилията и какаото.Пресейте ги.
В купа разбийте яйцата с мазнината.Добавете сухите съставки,разбийте за кратко.
Изсипете сместа в тавичка с диаметър 26 см. и изпечете в загрята на 150 гр. фурна,долен реотан.
Следете да не препечете блата / аз пекох 12 мин. /.
Оставете да се охлади на решетка.



След това поставете блата в поднос и стегнете с откопчаващ ринг.
По желание може леко да го сиропирте.





В подходящ съд загрейте млякото.
Оттеглете от котлона и изсипете вътре желатина,бъркайте непрекъснато,докато се разтопи.Оставете настрани да се охлажда.
През това време си нарежете плодовете на кубчета.
В купа разбийте сметаната до меки върхове.
В друга купа разбийте с миксер маскарпонето и кондензираното мляко.
Към тях постепенно добавете прясното мляко и продължете да рабивате на ниска скорост.
Накрая добавете към тази смес разбитата сметана и съвсем леко обединете с помощта на шпатула.Внимавайте да не спадне обема.
Прибавете плодовете,разбъркайте леко и изсипете сместа върху блата.Заравнете.
Приберете в хладилника да стегне парфето.






Когато това стане нарежете на кубчета ягодите за желирания горен слой.
Загрейте водата и в нея изсипете съдържанието на пакетчето кисел.
То съдържа всичко за леко подсладен желиран крем.Ако нямате може да замените с 1 п. желатин и сок от компот.
Разбъркайте и оставете настрани да се охлади.
Когато кисела вече не е топъл извадете формата от хладилника и подредете отгоре плодовете.
Залейте ги с лъжица с кисела.Може да не слагате цялото количество,а само колкото да се покрият плодовете.Остатъка сипете в чакши заедно с плодове и охладете да се желира.
Приберете тортата отново докато стегне кисела.
За да освободите охладената торта минете по вътрешната страна на ринга с острието на нож.


48 коментара:

  1. Чудна торта ,Роси!Свежа ,красива ,изкуснителна!
    Много ми хареса рецептата,благодаря!
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, наслада за очите и душата е това вкусно
    и красиво предложение!
    А със сутрешното кафе беше перфектната комбинация!
    Прегръдка, мила и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, невероятни снимки! А тортата е голямо изкушение, да знаеш! Прелестна! Ох, пак ги разгледах снимките - страхотни са! Приятни почивни дни, Слънце!:).

    ОтговорИзтриване
  4. Уау........, че вкусно.
    Роси, тази торта изглежда просто убийствено вкусно. Точно както ги обичам с много крем и желе. Красотааааааааа...................
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, прекрасна комбинация! Подносчето много ми хареса! само си представям каква вкусотийка е!

    ОтговорИзтриване
  6. Ехааа, Роси, чудесни снимки на чудесна торта! И добра идея за киви в крема, в тез игорещини представям си колко разхлаждаща е.
    Поставката ти с ягодки... съвсем в тон с тортата :)) много е красива!
    Хубава почивка и много усмивки през празничните дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Искам и ааааааааз :) Запази ми парченце от тази вкусотия ;)))
    Много е красива, Роси, и много вкусно изглежда:)

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятна прелест си сътворила Роси. Тортата е приказка. Направила си я отвсякъде по мой вкус... :) Идва ми да си взема парченце от монитора, толкова е съблазнителна.

    Прегръдки, мила и весели събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, много вкусно и свежо предложение!
    Парченце за мен остана ли?

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, страхотно парфе, толкова изкусително си ни го поднесла...браво! Снимките са уникални, дори и да не си гладен или пък да не обичаш сладко - моментално ще ти се прияде...
    Вярваш ли ми, че моите планове за днешния десерт бяха нещо подобно, с череши. Но...както често става - нападнахме черешите и...няма как да е парфе с костилки, нали? Затова с удоволствие ще си хапна от твоето!
    Хубави, усмихнати и прохладни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е,как да не вярвам,та нали сме си зодия и имаме толкова други общи неща,та едно парфе ли ще ни различава-и ние много ги обичаме,Ети!Дано направиш скоро да оплакнем око!

      Изтриване
  11. Много си падам по този тип тортички - леки и ароматни. Точно за горещите летни дни :)
    Роси, твоята изглежда чудесно! Имаш много сладурска поставка.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Роска, тортата е феноменална! Много обичам комбинацията киви и ягоди, снимките са страхотни но последната е уникална и не на последно място подноса, подноса е прекрасен!
    Поздрави и много топли прегръдки от Бургас!

    ОтговорИзтриване
  13. Дами,страхотно сте мили,благодаря ви за ласкавите коментари,много ме радват!

    Пожелавам на всички една много приятна,слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  14. Красота! Друго просто няма какво да се каже. Има вид на лека и ароматна торта, несъмнено и вкусът ще е такъв. От скоро и аз започнах да прави малки крачки в сладкарството и със сигурност ще черпя идеи от по-добрите като теб.
    Прекрасен неделен ден,Роси!

    ОтговорИзтриване
  15. Свежарска лятна вкусотия! Браво Рос!

    ОтговорИзтриване
  16. Ох, лелее, умирам за едно парченце от тази страхотия!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятно предложение Росе.
    Много свежо красиво и разхлаждащо.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за вниманието,момичета!
    Приятна нова седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  19. О, Роси... Без думи ме остави! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, много изкушаващо и свежо предложение.

    ОтговорИзтриване
  21. Катя и Веси,мерси!

    Благодаря и на Таня,Марта и Зори за комплиментите на пощата ми,както и предупреждението,което сте получили,махнах блога на Таня от блог рола,дано проблема изчезне!

    Хубав понеделник на всички!

    ОтговорИзтриване
  22. Ммм страхотно предложение! Много свежо и лятно!
    Поставката за торта е страхотна.



    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, прекрасна торта, поднос, рецепта, съчетание,снимки и какво още? Не можах да й си насладя в събота сутринта с кафето, но се радвам,че сега успях!
    Къде се продават тези сладки подноси? Уникален, а така добре стои тортата отгоре!...Продължавай все в същия дух!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Ах, да ми падне тая тортичка...както ми се е запалила главата от жегата! И подноса е много сладурски...Аз дирих по света и у нас за детето, нали у нас тя майстори тортите, и не намерих какъвто исках. Накрая една приятелка й подари един поднос от бохемски кристал, ама то каква торта ще сложим в него, толкова е красив-само празен да си го гледаш...Поздрави и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  25. Роси, ето сега на спокойствие, необезпокоявана от зловредни съобщения, идвам да се насладя на това творение, което вече само по снимката преглъщах;)
    Убедена съм запазила си парченце за мен;))))
    Сега като мернах и на Пепеляшка коментара, да въздъхна и аз по подноса;))))
    Чудна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  26. Леви,Мария,Марта и Таня,благодаря ви,дами!
    Подносът съм купувала преди повече от година,имаше ги по едно вреде тук-там по магазините в разни десени,но сега никъде не ги виждам,може би вече се е изчерпал този внос.Иначе беше любов от пръв поглед,а аз имам по-назад в блога снимани на него и други неща,та не е нов де.Но за ягодова торта се оказва баш на място :) .
    Мария,ти сложи тортата,пък снимай и подноса-преди и след опустошението на тортето,така ще го видим в целия му блясък.
    Най-много се радвам,че проблемът вече е отстранен и дано Таня си оправи блога,че обичах да я разглеждам и има чудесни рецепти.

    Хубаво утре ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  27. Роска, това прекрасно творение е точно като за откриване на летния сезон - лекичко и много вкусно :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,благодаря!Можем да стартираме лятото,нали?!регръдки и от мен!

      Изтриване
  28. Това определено е моята торта!!! Съблазнителна, свежа, лека, че :) и с ягодки - сбъдната мечта!!! А снимките ти са уникални - като жива е тортата :)

    Прекрасна седмица от мен!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това определено е твоята торта-съгласна съм напълно!Мина и ягоди са синоними,нали? :))
      Прекрасна и спорна да бъде и твоята,скъпа!

      Изтриване
  29. Ах, думи нямам вече :) Пpекpасно лятно и pазхлаждащо звучи. Ох, а подносът - очите ми останаха в него! Стил и класа! Поздpавления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много силни думи,много ти благодаря,Дилянче!
      Поздрави и хуаво утре!

      Изтриване
  30. Росинка, тортата е великолепна: и като вкус, и като изпълнение, и като аранжировка!!! Такива страхотни торти правиш, скоро ще трябва и аз да правя, но едва ли ще достигна твоето съвършенство.:-)))
    И аз като другите ще кажа, че подносът е уникално красив, а ти винаги съчетаваш всяка рецепта по неповторим начин и с красивите съдове, прибори, покривки, цветенца, какво друго за очакваш от човек естет.:-))) Снимките са ти толкова хубави, знаеш мнението ми за тях, не искам да се повтарям.:-)))
    Хубава, спокойна, уютна вечер и нека и цялата седмица да ти е позитивна, миличка!:-))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони,както винаги ме отрупа с овации и комплименти,благодаря ти,мила!
      Очаквам твоята,предполагам като за рожден ден ще е повече от страхотна!
      А и ти в тортоправенето си ехеее...къде,къде напред!
      Благодаря и за хубавите пожелания,ще имам нужда от тях,ти знаеш!Дано!
      Много усмихната да бъде и за теб!Прегръдки!

      Изтриване
  31. Ами аз като последна ...то всички комплименти са вече използвани и направо не зная какво да кажа Роси?
    Но е истина че всичко е естетически представено и изглежда изкусително и привлекателно!
    Невероятни снимки и голямо изкушение!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  32. Eхаааа,много нежност има в тази тортичка.И аромат и вкус-абе страхотна си е ...
    Хубав ден,Роси!

    ОтговорИзтриване
  33. Роси, изкушаваш най-безсрамно! :) Тортата изглежда направо невероятно! Много свежа и лятна, чудесна за топлите дни :)
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  34. Данче,Живе и Мира,благодаря ви!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  35. Много красива е станала тортата ти :-) Искам да попитам кивито не си ли променя вкуса в крема или сте я хапнали набързо и е нямало време да предстои в крема :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!Трябва да призная,че намирах някаква нетипична съвсем слабо горчива нотка във вкуса на крема,която много ме озадачи при все,че другите кивита,които ми останаха си бяха сладки,както и това,което нарязах.И аз все си мислех,че е от кивито,но пък на никой друг от гостите ми не му направи подобно впечатление,макар изрично да ги попитах за това,та си помислих,че аз нещо си въобразявам.
      А теб какво те наведе на тази мисъл,и ти ли имаш наблюдения от подобен характер при кивито?

      Изтриване
    2. п.п.Тортата престоя една нощ и половин ден преди консумацията.

      Изтриване
    3. Привет отново, забелязвала съм, че киви в млечни кремове придобива някак странен вкус, горчив и блудкав... Изобщо кивито е странен плод според мен готов за незабавна консумация. Имах провал с желирана торта с киви затова питам:)

      Изтриване
  36. Мащерчице,чела съм, че в кивито има ензими, които разтворят желатина и затова не се препоръчва за желиране с желатин, но пък ми хрумва да пробвам с агар-агар-той е на растителна основа, добива се от водорасли.И нещо любопитно знам, че в страните, където кивито е в изобилие го използват да налагат месото с него, за да стане по-крехко.
    Роси, извини ме мила, че отговорих тук. И къде съм гледала,че не съм видяла тази прекрасна торта!Много вкусна и свежа! И много красива!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напротив,Бети,много се радвам,че сподели интересни факти,които не знаех.Както и на Мащерка,че ми постави въпроса и сподели опит,защото наистина до последната хапка все усещах,че вкусът на крема леко се промени след като добавих плодовете.Другото,което е,че от студената сметана кремът започна да желира още докато го пълнех в ринга,а като разрязах парчето се озадачих,че не е много стегнато желето-ето от какво било-от ензимите в кивито.В такъв случай би било уместно то да се пропусне или да се замени с друг плод.Киви съм слагала в чийз,но той беше печен и там явно това не играе роля,докато в сурово състояние се получават реакции.
      Ще го имам предвид непременно,благодаря и на двете дами за полезната дискусия!
      Приятен ден!

      Изтриване
  37. Много красива и "стройна" торта си направила. Аз често пъти имам пробелми с желирането, а виждам, че ти си успяла въпреки публикуваната по-горе информация за кивито. Сигурно е било вкусно. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,благодаря ти за комплимента!
      Да,общо взето се беше желирала,но не така стегнато както ми се искаше и очаквах,но вече стана ясно,че от кивито е проблема.
      Иначе да,беше вкусна и много бързо й се видя края на тази торта.
      Поздрави от мен!

      Изтриване
  38. Чудесно свежо предложение за горещите дни!Поздравления за представянето!

    ОтговорИзтриване