26 април 2014 г.

овчарски пай







Още една рецепта от дъното на архива най-после ще види бял свят,а именно Овчарския пай.
Изключително популярен в кулинарното интернет пространство.
Основните подстрекатели за мен бяха  Танита ,Мина и Пепи,точно в този ред и почти веднага след публикуването в блоговете на последните две :)) !
Дами,поднасям колосално закъснели,но пък най-сърдечни благодарности! :)






Продукти:


150 гр. микс от пресни или замразени зеленчуци-грах,морков,чушки,а при мен е с някакъв наличен в момента китайски микс
400 гр. кайма смес
100 мл. бяло вино (при мен розе)
1 домат-пасиран
1/2 стрък праз или 1 глава лук
2 скилидки чесън
олио,магданоз,червен и черен пипер,чубрица,сол

3-4 картофа,бучка масло,малко прясно мляко или сметана,сол,черен пипер,мляно инд.орехче

кашкавал за поръсване





Начин на приготвяне:

Сварете картофите (обелени и нарязани) в подсолена вода,отцедете ги.
Пасирайте ги задено с маслото и малко прясно мляко- количеството е според желаната гъстота.
Сложете подправките.
В дълбок тиган задушете в малко мазнина праза (или лук) и чесъна.
Добавете зеленчуците,продължете да сотирате.
Следва пасираният домат,подправките.
Каймата хомогенизирайте заедно с виното да стане на кашичка и я добавете при зеленчуците.
Бъркайте сместа непрекъснато,за да стане на трохи и гответе докато соса се редуцира и остане на мазнина.
В намаслена тавичка разпределете първо каймата,заравнете.




После покрийте с пласт картофено пюре.Поръсете настъргания кашкавал и запечете в загрята фурна до златисто.







Докато ястието е топло много трудно ще оформите порция,което лично за мен не е никакъв проблем и  го сипвах направо с една дълбока лъжица.
Все пак това много зависи от гъстотата на пюрето,а моето беше доста креместо....ама пък колко беше сочно и вкусно....




33 коментара:

  1. Любимо ястие показваш, Роси! При теб, както винаги, се е получило супер апетитно, просто усещам нежния вкус на картофките и разтопения кашкавал.
    Хубава събота с много настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми хареса това ястие, когато го приготвих за първи път и отдааавна не сме хапвали. :)
    Пуквано пюре и разтапящ се кашкавал.... :) Много хубави снимки, Роси! :)
    Слънчеви почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Истинска кулинарна приказка си ни поднесла, мила!!! Много любима рецепта, приготвена и поднесена в типичния ти изкусително-елегантен стил!!!
    Прекрасни почивни дни на цялото семейство :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страхотно! Любимо ястие е и у дома!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно ароматно и вкусно предложение! Удоволствие за небцето! Усмивки и прекрасно утре, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Росинце, те хубавите неща са още по-хубави, когато са отлежали, нали знаеш? ;)
    Чудесно изглежда овчарският ти пай, повод е пак да му се зарадвате вкъщи.
    Прегръдки, другарче, и хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, като извадиш нещо от архива ще ме подлудиш! Неустоим е просто този овчарски пай и е крайно време да си го сготвя и аз, ама съм сигурна, че твоят все ще ми е пред очите:) Прегръдки, Роси и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, прекрасно изглежда и много апетитно. Направо аромата излиза от екрана! Поздравления и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. О, много обичам тава ястие! И бързо става, и е много апетитно :) То и затова така е намаляло в тавата :)
    Приятна кратка работна седмица, Роси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Овчарският пай е на голяма почит у нас. Твоят изглежда страшно вкусно, Роси! Слагала съм топено сирене на места в каймата, но не съм се сещала за кашкавал отгоре. Следващият път по твоя начин!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ви благодаря за вниманието,дами,страхотно сте мили както винаги!
    Пожелавам ви много отпочиващи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Любимо и обичано ястие, Роси и неустоимо твое изпълнение...
    Благодаря за чудесната идея,
    сърдечни поздрави с пожелания за още хубави и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Супер е овчарския пай Роси. Пухкав и сочен. Ще се пробва! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  14. sno6ti i az napravix tozi pai .trqbva da priznaq 4e tiq ov4ari znaqt kakvo da qdat

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, невероятен, аз не съм го пробвала, но като гледам твоите снимки, трябва да поправя пропуска си. Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, така прелестно ни го презентираш, че на човек да му се прище с кеф да запретне ръкави и приготви тази вкусотия....
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. И аз го презентирах у дома преди десетина дни- пожъна небивал успех. Поканиха ме на бис, но още не намирам време за второ издание. А е толкова хубав! Прегръдка, Роси, и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, как обичам овчарски пай само! И в моя блог има рецепта за него, защото както самата ти отбелязваш - рецепти много за това популярно ястие :) твоят пай изглежда толкова апетитен, а пюрето е вълшебно - кремообразно и въздушно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, прегледах снимките и рецептите на "подстрекателките" ти, но твоята снимка ме грабна с апетитното, вкусно и изкушаващо излъчване. Вчера го направих и беше одобрен от всички. Даже детето ме помоли утре пак да го направя. Благодаря ти за хубавите рецепти и изкушаващи снимки! Красимира.

    ОтговорИзтриване
  20. Много благодаря на всички за комплиментите и на опиталите рецептата за споделените отзиви!
    С пожелание за ползотворен месец май !

    ОтговорИзтриване
  21. Да споделя и аз какво се получи ;) канех се от две седмици на този Пай, е днес бе Денят.... Стана разкошен, мноого ни хареса, но понеже в последния момент установих, че нямах вино, го направих без, а към зеленчуците прибавих и бейби печурки. Много сме доволни от постигнатото. Благодарим ти, Роси !

    ОтговорИзтриване
  22. Ей това искам да "чувам" :)) ,че има доволни и вкусно похапнали приятели на блога.
    Сърдечни благодарности за доверието,проявения интерес към рецептата и споделените впечатления,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. Много вкусно се получи, стара, но златна е рецептата. Благодаря, че я сподели :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря,че отдели време да ме усмихнеш с този коментар!! :) Да ви е вкусно!Поздрави!

      Изтриване
  24. На това още му казват и "ЛАЗАНЯ ПО СРЕДНОГОРСКИ" !

    ОтговорИзтриване
  25. Готвя по тази рецепта за втори път.Много сполучлив резултат,благодаря за рецептата :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното задоволство, много се радвам, че ви харесва рецептата, да ви е сладко!

      Изтриване
  26. Прекрасна рецепта Роси,възхитена съм от начина по който снимаш,описваш,поднасяш рецептите!
    Изключително вкусни рецепти ни поднасяш!
    Много,много се радвам че се запознах със твоя великолепен блог!
    Мила Роси,желая ти успех и да продължаваш да ни представяш вкусни рецепти!
    Поздрави Рени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи и специално отношение,Рени!Сърдечни поздрави и от мен,
      Роси

      Изтриване
  27. Когато го слагаме в тава или йенско слагаме ли мазнина или вода? Да не стане сухо

    ОтговорИзтриване
  28. Да питам като го сложим цялия пай в йенско трябва ли вода или мазнина да се добави да не стане сухо

    ОтговорИзтриване