2 април 2014 г.

бързи лозови сарми






Най-правилно беше да ги именувам мързеливи лозови сарми,но....след мързеливата баница,сега и такива сарми,ще вземе да ми излезе име на мързелива булка :) , затова  ще са " бързи ".
А те наистина са такива,защото отпада туткавата процедура по попарване на листата,подготвяне на плънката и навиването им,като в крайна сметка вкуса е съвсем същия.

У дома много обичаме лозовите сарми.Всяко лято си бера или купувам подходящи за целта крехки листа,завивам ги на вързопчета по десетина листа ,по няколко вързопчета - в найлонови пликчета и хоп-във фризера.
Така през цялата година имам листа под ръка.
Не че особено ми тежи да навивам лозови сарми,но когато дъщеря ми ходеше на занималня ,там имаха обяд,за който госпожата им готвеше.
Един ден ми сподели,че тя не си играе да навива сармите,ами нарязва листата вътре в плънката.
Опитах и аз така,хареса ми и от тогава,вече повече от 6-7 години лозови сарми не навивам.







Продукти:

5-6 крехки пресни или замразени лозови листа
250 гр. кайма смес
1 средна глава лук
2-3 пресовани скилидки чесън - по желание
1 ч.ч. пасирани домати (или доматен сок )
1 ч.ч. ориз
2-3 с.л. олио или зехтин
черен и червен пипер,джоджен,копър






Начин на приготвяне:

Нарежете измитите листа на тънки ивици (с ножица е много лесно ),залейте ги с гореща вода ( колкото да ги покрие) и ги оставете да се попарят за пет минути.
През това време нарежете  лука и чесъна на ситно и го сотирайте в зехтина.
Следва ориза,ивиците лозови листа ( заедно с водата,в която са попарени) и подправките,разбъркайте.
Прибавете каймата,която предварително сте хомогенизирали с пасираните домати - така тя става на кашичка и при задушаването й се запазва на ситни трохи,а не на бучки .
Доливайте периодично по малко гореща вода или домашен бульон,докато ориза се свари и омекне.
Периодично разбърквайте леко.
Изключете котлона и оттеглете съда от огъня малко преди ориза да е поел цялата течност,похлупете и оставете настрани.






Сервирайте с кисело мляко и копър, или със сос Бешамел.

А можете така приготвения ориз да насипете в отделни съдчета ( или един голям) ,да залеете със заливка като за мусака (яйца,кисело мляко,щипка сол и брашно ),да поръсите едро настърган кашкавал и да запечете във фурната:


тези снимки са малко неугледни и без аранжировка,но са правени още преди да имам блог





16 коментара:

  1. Роси, тъкмо имам 5-6 замразени, останали лозови листа, които толкова пъти ги мисля и все не се наканвам. И ето как ще ги направя. Благдаря за хубавата идея и бързата й реализация! А и изглежда страаашно вкусно! :)
    Прегръдки, другарче, и прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, чудесна идея!
    И аз не съм много по завиването на сърми,
    а обожавам с лозов лист!
    И със заливката е страхотно!
    Прегръдка и хубаво утре, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами те много лесно се правят тия бързи сърми, правила съм това със заливката, но другият начин ми харесва, може да се ползва за гарнитура! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, чудесно си поднесла тези сарми! Мързеливи, бързи, пак си има готвене! Вкусно и различно! Понякога времето е ограничено, харесвам такива рецепти, които дават възможност да направиш и още нещо.
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Няма да ти изкарваме такова име :) Мързеливите не са мързеливи, казва една приятелка, а просто си имат много добра организация :)
    Чудесна идея за сарми! Поздравления за теб :) и за китната саксия, която е зад чинията със сарми. На мен тази година нещо не ми се въдят подправките.
    прегръдка, Роси и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, много вкусно ястие! А пък точно, защото е от мързеливичките, още по-добре :) Да си призная такива много ми допадат, а точно това, но с кисели лозови сърми, периодично забърквам и е чудно вкусно! :) Следващият път ще добавя и кашкавал по твое предложение :)
    Хубав и според ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Така ги правя и аз:) Бързо, лесно и много вкусно! Чудесни са, Роси!

    ОтговорИзтриване
  8. Не, никаква мързелана няма да те наричаме, Роси - ти просто си рационална жена, която си пести времето и нервите. :) Виж, аз нали съм си задръстена, си ги навивам прилежно като бонбончета и си ги редя, редя... та свят ми се завива. :)) Много оригинална идея! То дали са отвън или отвътре листата все тая - вкусът им няма де да избяга.
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Никак не е мързеливо, а е чудесно. Отдавна се каня да приложа и аз способа с нарязаните листа.
    Сега имам стимул от твоята рецепта.
    Много ми допада и начина по който си представила това тъй обичано и вкусно ястие.
    Пожелавам ти хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  10. Мързеливо или не, си е рецепта трепач. Сега ще се чудя къде да си търся лозови листа. Истината е, че на сарми никога не мога да се наситя, а твоите изглеждат тъкмо като за мен :P

    ОтговорИзтриване
  11. И двата варианта ще ми се усладят Роси, чудесно и много ароматно!

    ОтговорИзтриване
  12. Яяяяя че интересни идеи, Роси! Изобщо не ми е хрумвал подобен начин, а пък наистина ще е по-лесен. Благодаря за предложенията, ще пробвам!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, ти си гений! На това му казвам аз практично мислене! Много ми е мъка да завивам дребни сармички, но ето и решение! Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  14. Точно по този начин правя "мързеливи" сарми с кисело зеле. Открадвам си идеята ти /като не съм се сетила сама :) / и ще приготвя с консервирани лозови или от липа листа. И двата варианта са чудесни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички за вниманието и хубавите думи!
    По принцип не ми тежи да навивам лозови сарми,но някак свикнах по този начин и все така си карам.
    Който няма в момента под ръка замразени лозови листа,може да ползва лапад,вече изникна,предполагам и че продават по пазарчетата,пак ще стане трепач.
    Поздрави и хубава седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  16. Сега аз съм наред да пробвам тези мързеливи лозови сърмички ! :) :)

    ОтговорИзтриване