Продукти:
200 гр. натурален шоколад
200 мл. течна сладкарска сметана
100 мл. течна млечна сметана
3 големи яйца
5 с.л. пудра захар
1 капсула есенция ром
500 гр. почистени от костилките череши
1/2 п. гел фикс за конфитюри
1 капсула есенция ром
захар на вкус
Приготвяне:
Почистете черешите от костилките и ги поставете в малка тенджерка.
Поръсете ги със захар и ги оставете за няколко часа в хладилника,за да пуснат сок.
След това ги размесете с гел фикса и ги загрейте на котлона.
Гответе ги не повече от 5 мин.,колкото да се разтвори фикса и черешите да останат цели,но да са си отпуснали сока.
Ако сложите в семифредото сурови череши водата,която съдържат ще кристализира при замръзването на сладоледа и впоследствие,когато си отрежете парче,черешите вътре ще хрускат много неприятно.
Затова е добре да минат кратка топлинна обработка,за да си отделят излишната вода,но да се запазят неразварени.
Ароматизирайте ги с есенцията и ги оставете настрани да изстинат.
Форма за печене с размер 23/11 см. покрийте с прозрачно фолио.
Загрейте 100 мл. течна неподсладена сметана да кипне и с нея залейте шоколада.
Разбъркайте го,докато се разтопи.
Разбийте жълтъците с 2 с.л. пудра захар на пухкав крем.
Добавете ги към разтопения шоколад и разбъркайте.
В отделна купа разбийте студената сладкарска сметана до твърди върхове.
На няколко части я добавете посредством загребване-обръщане към шоколадовата смес.
В чиста,суха,желателно метална купа разбийте белтъците заедно с 3 с.л. захар на твърд сняг.
Бъркалките на миксера трябва да са старателно измити.
На два пъти добавете белтъците към останалата смес.
Бъркайте внимателно,за да не спадне обема.
На дъното на формата сипете малко от муса.
Подредете ред череши.
Покрийте с втори пласт мус,след което отново подредете ред череши.
Следват трети ред мус,череши и финален ред от крема.
Заравнете и завийте формата с прозрачно фолио.
Поставете семифредото във фризера поне за 4 часа.
Преди сервиране махнете горния пласт фолио.
Обърнете формата върху поднос.
Освободете сладоледа от формата.
Нарежете и сервирайте веднага.
Може да гарнирате порциите с още от останалите ви череши.
Остатъкът от десерта съхранявайте във фризера.
Шоколадовото семифредо се оказа доста неблагоприятно за снимане,
защото от температурната разлика се образува фино заскрежаване,което разваля ефекта.Този факт ми бе убягнал при снимането на предишните два вида семифредо,където поради белия цвят на десерта явно не се е забелязвало,но сега изпъкваше и много ме дразнеше :)
Когато сладоледа се позатопли скрежът изчезва.
Най-хубавото е,че за разлика от класическия сладолед тук няма кристализация,не е нужно разбиване по време на замръзването и ако обърнете внимание на някои снимки се вижда как вече шоколадовата украса се е покрила с капки вода,защото доста време сладоледа стоя на топло и въпреки това не стана на чорба.
И е божествено вкусен,опитайте! :)
Росинка, времето може да ми е малко "кът", ама и ангелите са ми слаби пред това изкушение (няма как да не коментирам)... Изглежда просто великолепно! Да не казвам снимките ти как омагьосват - толкова са красви, така добре си композирала и подредила... А да не говорим за главния виновник - прекрасно семифредо! Няма да ми стигне време да те похваля, направо взимам парченце, докато някой не ме е изпреваил. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, другарче мило!
Ооо,Гери,ама верно ми убягваш напоследък ти от полезрението,но знам,че имаш важни задачи,така че си извинена,Слънце!Благодаря ти за ласкавите комплименти,особено за снимките не очаквах изобщо,че това заскрежаване много ме изтормози,но сега съм спокойна,щом така щедро ме нахвали!Благодаря ти,мила,прегръщам те и аз!
ИзтриванеИстинско бижу, Роси! И как перфектно си го декорирала (само мога да си мечтая да успея да докарам някой десерт до съвършен вид)! Снимките също са убиец! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Аааа,Светле,много добре се справяш даже,а пък аз точно съм много небрежна по декорирането и хич нямам търпение за заигравки.Особено върху семифредо трябва да се работи бързо и каквото се е получило,това е,но съм поласкана,че ти се е харесало,благодаря ти,мила!Успешна да е седмицата и за теб!
ИзтриванеРоси, аз по спретнато и направено като на машина семифредо не бях виждала!!! Толкова е подходящо за сезона, така ме изкушава, че отивам да купя череши, че си го заплюх :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Еее,Танче,супер ще ми е драго,ако съм те мотивирала да го опитате,а за вкуса съм спокойна,наистина е блажено кремест,затова нека ви е сладко и дано го снимаш,знам,че ще го накиприш като за изложба! :)Прегръдка и от мен!
ИзтриванеМного вкусно семифредо, Роси! Снимките ти са много красиви и привличащи вниманието!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря за вниманието,Габи,поздрави и от мен!
ИзтриванеО, Роси, имай милост моля те! Такъв мързел от топлината ме е налегнал, че ще събера сили само за да си гребна от това изкушение тук, хич не ми се ще да си го приготвям сама:))) . Ей, ама като публикуваш нещо, та пред очите ми звездички заиграват:)! Великолепно предложение, скъпа! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате,гребни си,с удоволствие,мила!Голяма прегръдка и от мен! :)
ИзтриванеЛедено вълшебство с череши и шоколад ...
ОтговорИзтриванеперфектно приготвено, красиво декорирано и неустоимо апетитно представено.
Благодаря за тази фантазия, Роси, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Благодаря за комплиментите,Дианка!Хубаво утре ти пожелавам!
ИзтриванеЧудесно семифредо, Роси!
ОтговорИзтриванеИ изобщо няма да гледам ефекта на заскрежаване след
като е с шоколад и череши!
Хубава седмица от мен!
Благодаря ти,Дани,радвам се,че ти харесва десертчето,много хубав петък и на теб!
ИзтриванеОх, че хубаво!
ОтговорИзтриване:) нали,нали
ИзтриванеРоси, Роси... толкова красиво поднесено! Нека да е лято, обожавам такива вълшебства!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Ще го опитам скоро :)
Да ти е сладко,Снежи,ще се радвам да опиташ!Поздрави и от мен и благодаря!
ИзтриванеПрелестно е, Роси!! Аз пък си признавам, че скрежът при този тип десерти адски ме кефи :) създава ми усещане за нещо изкусително, ледено и освежаващо... А комбинацията шоколад и череши буквално кърти (ох, че и речник докарах!)
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица, мила и целувки от нас!!!
Аз не очаквах този "ефект" и много ме изнерви,докато снимах,но пък е вкусен без съмнение.Благодаря за топлината и отношението,мила,прекрасен петък ти пожелавам!
ИзтриванеОххх,че примамливо.......
ОтговорИзтриванеПрекрасна си,Роси!И десертът ти също:)!
Благодаря ти,мила!
ИзтриванеПрекрасно и изкусително семифредо, Роси! Идеално за горещите дни! Снимките са чудесни!
ОтговорИзтриванеПоздравления, мила!
Благодаря,Хриси,поздрави най-сърдечни!
ИзтриванеЩом е с шоколад, няма как да го подмина! Страхотен десерт, Роси!
ОтговорИзтриванеМерси,Траянка,така е,шоколадът е на почит! :)
ИзтриванеВеликолепно, Роси! Без колебание отнасям цялата чиния! Прекрасен десерт си приготвила - вкусен и изящно поднесен. Сърдечни поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и от мен за теб,Радост,и благодаря!
ИзтриванеНаправо ме удари в земята, семифредо не съм правила, но сега съм много предизвикана! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеА така,сега остава да видим и дали ще ти хареса на вкус,Линче!Прегръдка и от мен!
ИзтриванеПрекрасно ледено изкушение! Не ми пречи заскрежаването, а отлежаването. Часовете за да стегне минават много бавно. Усмивки и слънце, Роси!
ОтговорИзтриванеТака е,Теди,бавно стяга,затова можеш изобщо да не замразяваш,мусът е великолепен и така.Много ползотворен петък и на теб,мила!
ИзтриванеСъвършена комбинация на вкусове в невероятно лятно изкушение! Чуден десерт, Роси! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Еви,голяма прегръдка имаш и ти от мен! :))
ИзтриванеМи каквяото и да кажа, все ще ти е малко- комплимент след комплимент ще заръся- ти си фантастична!
ОтговорИзтриванеАпетитно, съчетало любими вкусове, с много лято..... Айде прегърни се!
Айде и ти,Марте,голяма прегръдка от мен!
ИзтриванеБраво,това нещо изглежда невероятно.Аз искам да попитам ,каква точно течна млечна сметана е използвана и тя ли се прибавя към шоколада?Благодаря предварително
ОтговорИзтриванеЗдравейте!Използвана е течна сметана на Пилос от Лидъл,която е неподсладена.Може да намерите млечна сметана и в Била,Пикадили и Кауфланд.В краен случай може да използвате само сладкарска сметана.Към шоколада е добавена млечната сметана.Сладкарската е разбита на пяна.Поздрави!
ИзтриванеО, много е прекрасническо!
ОтговорИзтриванеМерси,Веси!
Изтриване