28 март 2014 г.
блажна баница със сирене и кашкавал
Скоро не бях изваждала снимки от дълбоките архиви и точно сега ми застана на погледа ей тази баница,така че нейн е късмета да се яви на дефиле в блога :) .
Защо е блажна ли?
Ами така ми е хрумнало преди две години,когато писах черновата. :)
Или може би,защото наличието на яйца,мляко,сирене,кашкавал и масло я правят много богата на вкус .
Предполагам,че на доста от вас е любима,направена и по този начин.
У дома също отдавна е харесвана,затова с удоволствие ще я прибавя към колекцията си от баници.
Продукти:
1 пакет от 500 гр. фини кори за баница
5 яйца
50 гр. топено масло
150 гр. натрошено сирене
150 гр. кашкавал
2 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
1 п. бакпулвер
сол на вкус
по желание за спаначен вариант - спанак,сушен или пресен джоджен
Приготвяне:
В подходящи отделни съдове разтопете маслото,натрошете сиренето и настържете кашкавала.
Застелете тава с хартия за печене.
Разбийте яйцата и прясното мляко.Добавете 3/4 от маслото,брашното и бакпулвера,разбъркайте.
Ако има нужда посолете.
Върху всеки два листа точени кори поръсете натрошено сирене и настърган кашкавал и по няколко лъжици от яйчената смес.
Прегънете навътре страничните краища на листите,за да стане подгъв около 1 см. / за да не изтича плънката / и навийте двата листа на руло.
Така процедирайте с всички кори и подредете рулата едно до друго.
Нарежете баницата на парчета и залейте в прорезите и отгоре с остатъка от яйчената смес и маслото.
Изпечете на 190 гр. долен реотан с вентилатор до златисто.
Аз обикновено правя половината баница със спанак или лапад.
Процедурата е същата,но освен сирене, кашкавал и млечно-яйчена смес,поръсвам тук там и задушен в масло спанак ,овкусен с джоджен и млян черен пипер.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ех, че е хубаво. Името и е точно такова, бих казала и пухкава, като виден почитател на баниците с каквото и име да е ми харесва! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, знаеш че и у нас сме любители на баница!
ОтговорИзтриванеРядко я правя с прясно мляко, но твоята ми харесва
и в двата варианта!
Хубава вечер, мила :)
Много обичам пухкава баничка! А твоята, Роси, е точно такава - много пухкава и апетитна! И една баничка, ако не е блажничка няма да е толкова вкусна, поне според мен! :)
ОтговорИзтриванеУсмихнати почивни дни, мила Роси! :)
Роси, ами нека си е блажна. Пък ако броим калории, с едно парченце някак ще се заситим. После ще има битка с апетита, ама друг въпрос... :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, с удоволствие бих я опитала в компанията на чашка айрян. Прегръдки, другарче!
Не е справедливо да я пазиш две години, тази разкошотия, Роси -
ОтговорИзтриванеблажа или не - прекрасна и в двата варианта!
Сърдечни поздрави и хубава неделя!
Как си удържала две години? Чудесна е, а тази със зеленкото страшно ми допада :) Ама знам, че няма :) ще чакам нова партида, че да почерпиш.
ОтговорИзтриванеМного мило ми стана, като ти прочетох заглавието,Роси :) Нас с Мише ни събра една точилка, която трябваше да разточи "блага баница с често мляко" (разбирай гъсто).
Прегръдка, мила и хубав неделен ден!
Да не кажа голяма дума, че не знам дали утрото няма да е по-мъдро, но ако се събудя навреме, ще изтичам до селския магазин за кори и ще зарадвам семейството с точно тази баница. Ако не, друг път, но със сигурност@ ! Хубава неделя , Роси!
ОтговорИзтриванеЛюбопитно какво ли е казало утрото на Марта по въпроса за тази баница ;) Нашият селски магазин не продава кори за баница и нямаше да мога да си я направя и да исках... Но ми допада определено, май не съм правила вариант с прясно мляко. Трябва да е станала много нежна и пухкава. Отмятам си я за опитване :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен и приятен неделен следобед :)
Ей, като извадиш нещо от архива ще ме подлудиш! Как и защо скри тази баничка от нас, кажи ми?! Така пък вкусно да изглежда, че и за обяд бих я спретнала. Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеРосим, с тези твои блажни баници тука съвсем с о капах. А както не ям тестено, ще взема да направя изключение, ако имах поне едно парченце от тази чудесия под ръка! Прекрасни са, мила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, не ги крий тези вкусотии, облажих се с тази страхотна баница, много и отива името. Целувки!
ОтговорИзтриванеЧудна баничка е станала,Роси! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЕликсир, много ти благодаря за тази рецепта, стана страхотна баница, много вкусна и сочна. Нямах пресно мляко и го замених с кисело, спанака смесих с лапад, а към сиренето и кашкавала добавих и моцарела. Много се хареса у дома, помислиха, че корите са домашно точени, още веднъж благодаря! Извинявай, че на "ти", но често си "крада" от твоите рецепти. aneto
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря на всички за одобрението,вниманието и отделеното време да ме зарадвате с коментар!
ОтговорИзтриванеМного още има за показване,ама вече си ме знаете,че съм неспасяем случай. :)
Ане,кради си,нали са затова изложени на мегдана,дано се окажат полезни и на други. :) Много ,много ми е приятно,че си останала доволна и ти благодаря,че намина да споделиш впечатления!
Хубава нова седмица пожелавам на всички!
Роси, така ми се дояде баничка! :) Гледах си днес една стара снимка на баница с лапад, сега и твоите... Аз такива много блажни ги обичам, с много масло, сирене и изобщо с богата плънка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Роси!
Роси, баничка никога не отказвам, а твоята е прелестна! И сервирана в едни от любимите ми чинийки!
ОтговорИзтриванеУсмивки утре!
Богата баница! С прясно мляко солена баница не съм правила, обезателно ще опитам. И двата вида са толкова апетитни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Кате,Бети и Инче,много сте мили,благодаря ви,дами!
ОтговорИзтриванеПожелавам много усмихнат да е денят ви днес!
Браво баницата е страхотна невероятна Благодаря ви
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че сте останали доволни и благодаря на свой ред,че ми споделихте впечатленията си!
Изтриване