22 април 2014 г.

козунаци шоколад и сметана

комбиниран козунак шоколад и сметана

шоколадов козунак



сметанов козунак


Всяка година около Великден се опитвам да тествам нови версии на козунак,защото някак би ми било твърде скучно да замесвам все едно и също .И колкото повече опитвам,толкова се трупат в план за следващата.

Страхотният шоколадов козунак на Мина също ми беше миналогодино домашно,което смятах в настоящия сезон да напиша най-първо,но маскарпонето и кокосовия го изпревариха .
Мина,благодаря ти за поредното предизвикателство,другарче мило! 
Благодарение на теб прибавих още един неповторим вкус в колекцията козунаци!










Точно в навечерието на празника отново получих подарък,този път от любезните приятели от Др.Йоткер.

 



Освен традиционните продукти ,които присъстват винаги в шкафа ми със сладкарския антураж,отново имаше нещо ново ,а именно царевичното нишесте Gustin,пакетчета с лимонови и портокалови корички Финес и един великолепен сет от солнички и захарница с декупажна декорация,които страшно много ми харесаха.






Благодаря сърдечно на екипа на Др. Йоткер за вниманието и възможността да тествам и споделя впечатления !
Още докато видях коричките реших,че в козунака ще акцентирам на превъзходния тандем шоколад и портокал. 
Идеята ми бе за шоколадово козуначено руло с био портокалов конфитюр,който за жалост се оказа горчив и се наложи в движение да трансформирам първоначалния замисъл,но все пак успях да запазя акцента на дуета портокал и шоколад.
Нишестето все още не съм ползвала,но със сигурност ще,защото харесвам натуралните нишестета за сгъстяване на ястия и сосове,вкусът е наистина много по-приятен и фин,отколкото с брашно.






Коричките са много ароматни и въпреки,че са доста фино смлени,ще ги отличите добре в структурата на шоколадовото тесто на снимката по-надолу.
Разбира се ,винаги можете да ползвате прясно настъргана кора от портокал или лимон,но пък не е зле да имате скътано някое пакетче от тези на Др.Йоткер в резерв за неочаквани моменти.






За шоколадовия козунак ще кажа,че ми хареса на вкус мноооого повече,
отколкото очаквах.
Стана доста сладък ,но мазнината и захарта сякаш дойдоха една идея в повече за това количество мая,защото спрямо чистия козунак,шоколадовия втаса много по-бавно,дори искаше още малко втасване,но аз нямах търпение да го чакам повече и го изпекох.
Хареса ми,че е с влажна текстура,усеща се плътен,тежък.
За следващата година съм решила да направя нова проба с малки корекции за по-малко сладост,но повече обем и въздушност.












Продукти:

за козуначеното тесто:

4 яйца размер L - общо количество 240 мл.
70 гр. масло
40 мл. олио
30 гр. прясна мая или 2 п. суха на Др. Йоткер
220 гр. заквасена сметана
200 гр. захар
780 гр. брашно ( ориентировъчно количество - зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната )
1 капсула есенция ванилия на Др Йоткер
2 п. портокалови корички ( или настъргана кора на 1 портокал )
2 п. лимонови корички ( или настъргана кора на 1 лимон )

допълнително към шоколадовото тесто :
10 гр. тъмно какао на Др Йоткер
40 гр. течен шоколад Нутела
1 с.л. олио

плънка:
-за сметановия козунак - 1 кутийка български локум и нарязани орехи
-за шоколадовия козунак - шоколадови капки и кандирани портокалови корички



 







Приготвяне:

Нарежете локума на малки кубчета - най-лесно ми е с ножица,режа и овалвам в пудра захар да не слепват.
Нарежете орехите на едро.
Разтопете маслото и към него прибавете олиото.
Натрошете маята при сметаната и разбъркайте,докато се разтвори.
Разбийте с телена бъркалка захарта и яйцата,не на пяна,достатъчно е захарта да не стои на кристали.
Поставете в контейнера на машината яйцата със захарта,сметаната с маята ,коричките и есенциите,и половината количество пресято брашно.
Пуснете машината да меси и започнете да добавяте брашно на порции ,докато се образува еластична,не лепнеща топка тесто,която не маже под бъркалките.
Количеството брашно може да варира в зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната.
Следете консистенцията на тестото и преценете брашното според нея.
Започнете да добавяте на порции мазнината,лъжица по лъжица като изчаквате след всяка добавена порция тестото да поеме мазнината и тогава добавяте следващата.
Когато добавите всичката мазнина тестото ви пак трябва да не маже под бъркалките,да не се е отпуснало ,да стои мазно,но стегнато,прибрано на топка,да не се разлива по плота или в контейнера.
Ако все пак не сте успели да прецените добре тестото преди да сложите мазнината и след нея то е станало лепнещо и разплуто,аз в този случай предпочитам да добавя още лъжица,две,три брашно и след това хубаво да го измеся,докато тестото отново стане лъскаво и еластично.
В противен случай ще е невъзможно да се сплете,защото след втасването ще стане една безформена пихтия,в която нито можеш да сложиш плънка,нито да оформиш фитили.
До тук сметановото козуначено тесто е готово.
Понеже аз исках да направя за проба само един шоколадов козунак,
разделих тестото на две равни части,всяка тежеше по 780 гр.
Едната част оставих чиста,за сметановия козунак,прехвърлих я в леко намаслена купа и я покрих с прозрачно фолио да не съхне.


след първото втасване

Втората половина тесто върнах в машината и пуснах отново да се меси.
Добавих какаото и течния шоколад и изчаках хубаво да се оцвети и измеси.
Понеже този шоколад е много гъст (избрах тази марка,защото не съдържа хидрогенирани мазнини),накрая добавих 1 с.л. олио към тестото,за да стане лъскаво и еластично.
Отново подчертавам,че трябва да стои на хубаво оформена топка,без да се разлива:

преди първото втасвне

Шоколадовото тесто оставих в контейнера и също го покрих с прозрачно фолио.
Загрях фурната до 50 гр. ,изключих я и вътре поставих двата съда с козуначено тесто да втасва на топло,докато си удвои обема.
Шоколадовото тесто втаса по-бавно,затова първо оформих сметановия козунак.
Тестото за сметановия беше доста и отделих около 1/3 за малкото смесено козуначе.




По същия начин отделих малка част и от шоколадовото тесто.
В белия козунак плънката е от кубчета локум и едро нарязани орехи.
В шоколадовия - кандирани портокалови корички и шоколадови капки.

Фтилите се оформят по познатия начин.

Тестото се дели на три равни части.


Всяка се разплесква с намаслени пръсти на приблизителен правоъгълник,поръсва се плънка,завивасе на руло и се усуква фитил.





Трите фитила се сплитат.
Плитката се прехвърля внимателно в съд,покрит с хартия за печене и се покрива с прозрачно фолио.




За малкия козунак,който нарекох "Ден и нощ" в белия фитил пак има локум и стафиди,а в шоколадовия - кандирани корички и шоколад.
Поставяте ги успоредно един до друг и ги пресуквате,след което общия фитил извивате като буква S  и завивате навътре краищата да се получи осморка.





преди втасване


Трите форми,покрити с фолио да не съхнат, отново оставяте на топло да втасат,докато си удвоят обема.
Шоколадовият козунак понеже е доста утежнен,втаса по-бавно ,затова първо започнах печенето на другите два,а той изчака още малко да се вдигне и тогава го сложих и него.


след второто втасване
   

Сметановият козунак преди печенето намажете с жълтък,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко,поръсете го с филирани бадеми и захар.
Шоколадовият е намазан с леко разбит белтък ( но не на сняг ) и поръсен със сусам и захар.
И аз като Мина предпочетох да глазирам шоколадовото тесто с белтък вместо с жълтък,защото се опасявах,че при печенето като се карамелизира захарта отгоре ще изглежда прекалено черен и няма да стои добре.

намазан с белтък,поръсен и готов за печене

На малкото козуначе бялата част е намазана с жълтък,а кафявата-с белтък.


втасал и готов за печене

Козунаците се пекат в загрята на 160-170 гр. фурна,при нужда се покриват с лист алуминиево фолио да не прегорят.
Когато проверите готовността им с клечка и излиза суха ги извадете да изстиват на решетка,а по някое време ги освободете от формите да не се запарват в тях.





За да не изсъхват козунаците,когато са напълно изстинали , ги увийте в прозрачно фолио.
Може да сложите под фолиото и по едно парченце ябълка.






 

Който желае от любопитство да си направи само един шоколадов козунак,
продуктите ще са следните:


2 яйца размер L - общо количество 120 мл.
35 гр. масло
20 мл. олио
15 гр. прясна мая или 1п. суха Др. Йоткер
110 гр. заквасена сметана
100 гр. захар
1 капсула есенция ванилия на Др Йоткер
1 п. портокалови корички ( или настъргана кора на 1/2 портокал )
1 п. лимонови корички ( или настъргана кора на 1/2 лимон )
10 гр. тъмно какао на Др Йоткер
40 гр. течен шоколад Нутела
390 - 400 гр. брашно ( ориентировъчно количество - зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната )

В този случай какаото и течния шоколад смесете с яйцата,сметаната,
захарта,маята и есенциите.
Постепенно добавете нужното количество брашно и накрая въвеждате мазнината.






Всички по-малки снимки можете да видите в голям формат,ако цъкнете с мишката върху тях.

44 коментара:

  1. Роси, майстор си им, просто са невероятни!
    Христос Воскресе, другарче! От сърце желая здраве и обич на цялото ти семейство!
    Прегръдки и хубаво утре. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Во истина воскресе,Гери!
      Най-сърдечни пожелания и към теб за здраве и усмивки!
      Благодаря за комплимента,прегръдка и от мен! :))

      Изтриване
  2. Роси, чудесни козунаци!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря,мила Дани,прегръдка изпращам и аз!:))

      Изтриване
  3. Роси, честито Възкресение Христово! С пожелание за здраве и благоденствие!
    Козунаците са... нямам думи! Страхотни! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито и на теб,Светле!Много здраве и обич пожелавам!
      Благодаря за похвалата!Прегръдка и от мен! :))

      Изтриване
  4. Ох, голямо изкушение.....! :-)
    Направо съм на път да се откажа от решението си да не правя козунаци "извън" Великден.
    Страхотни са!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси,честити отминали празници!
      И на мен ми се меси и хапва,но гледам да е само около празника,че много лошо ми се лепва всяка блажена хапка :) .
      Благодаря ти,поздрави!

      Изтриване
  5. Роси, Христос Воскресе!
    Нямаш милост, от къде ги извади всичките тези козунаци. Направо си царица. Ммм представям си аромата, който се е носил. Прегръдки мило другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее,Танче,во истина воскресе!
      Това са баш празничните бройки,но беше дълга и изморителна публикация и бавно я стъкмих,та чак сега показвам.
      Прегръдка и от мен,мила!

      Изтриване
  6. Разкошни са станали! Непременно ще пробвам шоколадовия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде,да ви е сладко и да споделиш дали ви е харесал!Хубава сряда,Траянка!

      Изтриване
  7. Христос Воскресе, мила!!! Да сте ми живи и здрави и само светлина в душите и живота ви желая!!! Козунаците ти са отново неустоими!!! Майстор ненадминат си ми ти!! Чупвам си от това кокетно сплетеното черно-бяло козуначе, че очите ми неистово го го желаят :))
    Поздрави и прегръдки на цялото семейство от цялата тайфа тук!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честити отминали светли празници и на теб и семейството,скъпа!Много,много да сте здрави ви пожелавам от сърце!Не съм докрай доволна как го направих,но пък супер много ми допадна шоколадов козунак,макар че признавам,че имах известни очаквания,че може и да не се одобри,обаче свърши първи.Само още малко обем му трябва и ще е идеален.Много ти благодаря за споделената рецепта и страхотна идея!За следващата година ще отлежи онзи с шампанското :) .
      Прегръдка от мен и.....до скоро виждане! :)))

      Изтриване
  8. Роси, майстор си им, просто са невероятни!
    Мислех, че си приключила с козунаците за тази година, а то още имало :) при това шоколадови.
    Честита сряда, другарче мило :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,честит Великден,скъпа!Ти и цялото семейство бъдете здрави и благословени !
      Това са точно празничните три броя,от едно замесване,но доволно стигнаха.Няма да има други за тази година,че пак съм в прираст :)) .
      Честита и на теб,благодаря за похвалата и ти изпращам прегръдка,другарче мило!

      Изтриване
  9. Отново отлично представяне с прекрасни козунаци, Роси! Поздравления!
    Ама... все ми се иска да те попитам: толкова много козунаци правиш, че едва ли всичко се изяжда... сигурно пращаш на приятели, а? Може ли следващият път и на мен едничко, моля! Най-мъничкото. ;)
    Прегръдки и целувки за теб, мила! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее,Ирме,как най-малкото,ще е най-големия,разбира се :)) .
      Ирме,други години и повече правех,и подарявах,тази година имам повече ангажименти и толкова успях.
      Прегръдка изпращам и аз и честити отминали светли празници!

      Изтриване
    2. Ха, Роси, ти продължаваш ли...:)
      Към първото изречение от поста ти се придържам и аз, като основен източник на идеи за всякакъв вид козунаци (каквито не съм и очаквала, че съществуват!) обикновено намирам тук. Чудя се какъв ли ще е следващия. Ще чакам с интерес.
      По този повод в кръга на шегата, наскоро заплаших дъщерята, че ще им сготвя люляк, а тя ми отговори "Да, и най-добре с кисело зеле" Та макар тази комбинация да звучи наистина абсурдно, убеждавам се, че в света на кулинарията всичко е възможно!

      Изтриване
    3. Веси,идеи да искаш,мила,могат да бъдат наистина много.
      Люляка чудесно ще коригира аромата на киселото зеле :)) .
      В кулинарията можеш да срещнеш всякакви странности,но шоколадовият козунак не е от най-необичайните,опитай!
      Пожелавам на семейството ти чудесни майски празници!

      Изтриване
  10. Роси, ти си неуморен изследовател и експериментатор в областта на козунаците! :) И каквото и да правиш, винаги страхотен резултат изкарваш! И за миг не ми е минавало през ума шоколадов козунак да се спретне, а то виж какъв хубав и нестандартен се получил! Изключително съм впечатлена! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче,много ти благодаря за похвалите!Ето,от своя страна ти предавам на теб идеята на Мина да опитате шоколадов козунак.Поздрави и хубави празници!

      Изтриване
  11. Роси, ти си моят идол в областта на козунаците! Хихи :) Преди празниците направих няколко от твоите козунаци и всичките станаха прекрасни - ароматни, сочни и с много конци! И аз съм предубедена към вкуса на шоколадовия, но ти вярвам, че е чудесен, така че и него ще направя!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори,много се радвам,че са се получили козунаците и си доволна,но ти си майстор,как иначе!
      При мен любопитството беше по-голямо,отколкото предчувствието дали ще ми хареса шоколадов козунак,но се оказа,че той първи свърши :) .
      Сърдечна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  12. Ех, Роси, неизчерпаем източник на козуначено вдъхновение и майсторско изпълнение -
    не колекция, а цяла енциклопедия на тема козунаци!
    Адмирации за теб и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,много висока оценка получавам от майстор като теб,ласкаеш ме и ти благодаря!Много усмихнати празници пожелавам!

      Изтриване
  13. Направо ни скри шапката тази година на всички с тези великолепни козунаци! Ама наистина са страпотни, Роска! Царица си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Йоли,ти си ги видяла,много благодаря,така ме зарадва!Хубави празнични дни!

      Изтриване
  14. Много са хубави, Роси! И как си ги изпипала до детайл! Браво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре,благодаря ти,старая се уж,ама относно шоколадовия имам още какво да подобря!

      Изтриване
  15. Роси, откога чакам да покажеш празничните козунаци! Невероятни са! Честито Възкресение Христово! С пожелания за здраве и благоденствие! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,нали знаеш,че съм трудна с публикациите,а и тази пое много свободно време,докато я наглася.Благодаря ти,мила!Пожелавам незабравими празнични дни!

      Изтриване
  16. Невероятни са! Май ще правя козунак за Гергьовден :) Поздравлeния!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Радост!Спорно месене и весел празник!

      Изтриване
  17. Е-е, Роси, пак утрепа змея! Изобщо не се бях сещала за шоколадов козунак - направо си е ниша на пазара (-: А и тия сложни плетеници, дето ги преплиташ, абе пак шапка ти свалям (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехе,Диде,благодаря ти,но както виждаш имам другарчета-подстрекатели,които винаги ме провокират с нещо ново :) !

      Изтриване
  18. Роси, както винаги си неутразима! Твоите козунаци равни нямат, казала съм го и продължавам да го твърдя! Честит празник на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее,Линка,какъв щедър комплимент,дано го заслужавам,много ти благодаря,мила!
      Пожелавам ти много релаксиращи майски празници!

      Изтриване
  19. Роси, голям майстор си на козунаците! Все ми се прияждат покрай теб :) Този смесения особено е очарователен!
    Желая ти прекрасна пролет! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че и пъстър е като го нарежеш на филийки,Кате :) .
      Благодаря ти,радвам се,че така те провокирам!
      Прекрасни празнични дни!

      Изтриване
  20. Теб съм те признала - ненадмината майсторица на козунака. Страхотни ги докарваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом казваш,съгласявам се веднага,Марте :)) !
      Хубаво да си изкарате с дружината новата порция празнични дни!

      Изтриване
  21. Малко късно ще се включа тук, но немога да пропусна. Роси правих това бижу, Шоколадов козунак. ВЕЛИКОЛЕПЕН! Правих го във форма на козуначена пита и наистина се получи прекрасно. Безкрайно благодаря, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Късно,ама пък с какви новини се включваш,Диди....много ти благодаря за споделените радостни отзиви!Много ми е приятно да науча,че отново съм спечелила доверието ти и най-вече,че сте останали доволни,да ви е сладко!
      Прегръдка!

      Изтриване