7 април 2014 г.

козунак с кокосово мляко






Най-сърдечно благодаря на Зори за великолепната рецепта на козунак Рафаело!
За любителите на кокосовия аромат това е едно истинско блаженство!
Козунаците се получиха фантастични!
С много деликатен дъх на ванилия и кокос - умишлено не добавих аромат на цитруси,за да се усеща кокоса,защото той е нежен аромат и цитрусите биха го туширали.
Тестото се получи изключително меко,фино и сякаш с лекота поемаше още и още брашно и продължаваше да стои много пластично и нежно.
Козунаците освен че станаха с много конци,са много пухкави,меки като памук.Дори коричката им отгоре е мека,не както друг път - хрупкава и твърда.












Продукти:

3 яйца + 1  белтък ,жълтъка с 1 с.л. кокосово (или прясно) мляко се отделя за намазване
220 гр. захар
50 гр. краве масло
50 мл. олио ( от гроздови семки )
300 мл. кокосово мляко
30 гр. прясна мая ( 3/4 кубче )
капсула есенция ванилия
есенция кокос
приблизително 1 кг. брашно *

50 гр. бял шоколад с аромат на кокос 
50 гр. млечен шоколад с кокосов пълнеж

*  Брашното е ориентировъчно и се преценява всеки път индивидуално за всяко отделно замесване,защото яйцата са различно големи и най-вече има различни по гъстота кокосови млека.







Приготвяне:

Нарежете двата вида шоколад на кубчета. 


това е само млечния шоколад с кокосов пълнеж


Разтопете кравето масло и към него прибавете олиото.
Затоплете леко половината от кокосовото мляко и в него разтворете маята.Ако желаете, можете да я активирате с 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно,докато шупне.
Разбийте с телена бъркалка яйцата,белтъка и захарта,само колкото захарта да се разтвори и да не стои на кристали.
Към тях добавете маята,останалото кокосово мляко,есенциите и започнете постепенно да добавяте пресятото брашно,докато се получи хубава топка тесто,което не лепне.
Започнете да добавяте на порции мазнината като изчаквате тестото да поеме всяка порция и тогава добавяте следващата.
Ако тестото е станало прекалено меко след добавената мазнина го коригирайте с още малко брашно и хубаво измесете.
Следете консистенцията-тестото трябва да не е прекалено твърдо,защото козунаците ще станат сбити,нито прекалено разплуто и меко,защото тогава няма да ви личат плетките и фитилите и при печенето всичко ще се слее.
Покрийте тестото с прозрачно фолио ( за да не съхне ) и го оставете на топло да втаса,докато си удвои обема.За целта аз загрявам фурната до 50гр. ,изключвам я и поставям вътре контейнера ,докато тестото втаса.



тестото е вече втасало

Втасалото тесто разделете на три части според наличните ви форми.





Аз разделих на две по-големи части за два големи козунака-правоъгълен в тава с размер 30/11 см. и кръгъл в тава с диаметър 23 см. , и една малка част за по-малко козуначе.




За правоъгълният козунак разделих тестото на три,всяка част разтеглих с пръсти (аз не ползвам точилка за козунаците ) ,сложих за пълнеж от млечния шоколад,завих на руло ,което осуках на фитил.Трите фитила се сплитат на плитка.








За кръглия козунак разделих отделеното тесто на две равни части.
Разтеглих всяка на приблизителен правоъгълник,сложих плънка от бял шоколад с кокосов аромат,завих на руло,осуках фитил.Двата фитила се поставят успоредно,пресукват се и завиват на охлюв.




Малкото козуначе го сплетох пак по този начин,но понеже него го пекох отделно след големите и явно не го дочаках хубаво да втаса,и при печенето му се развали плетката,а така хубаво беше се подредило.






Козунаците се покриват с прозрачно фолио да не съхнат и отново се поставят на топло да втасат до удвояване на обема.Когато това стане ги намажете с жълтъка,смесен с 1 с.л. мляко,поръсете ги със захар,по желание сусам или филирани бадеми:









Аз този път пекох само на долен реотан без вентилатор на 170 гр.
Проверявйте за готовност с клечица и по време на печенето следете дали има нужда да ги покриете с алум. фолио,за да не прегорят.
Козунаците стават изключително фини,пухкави и меки,затова внимавайте да не ги препечете,ще станат сухи. 







Готовите козунаци оставете да се охладят във формите за 5 мин. ,поставени върху решетки ,след което ги извадете от формите (защото иначе ще се спарят от отделящата се топлина и влага) и отново сложете на решетките до пълно изстиване.











Всички малки снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете на тях.

58 коментара:

  1. Поздравления! Страшен майстор си, Роси! И благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, разкошен е станал!
    И аз тази година залагам на него и на още нещо.....
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Жестоки са, Роси!! Не мога да им се нагледам и не ми се мисли колко ароматни и вкусни са :)
    Майстор ненадминат си, мила!!!
    Прекрасна седмица ти желая :) и поздрави на цялото семейство!!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, прекрасно изглеждат! Ех, тези твои козунаци... Царица си им! :)
    Прегръдки и хубава вечер, другарче!

    ОтговорИзтриване
  5. Ммммммм, уникалнииии ! Преглъщам вече..... Ще се правят задължително, но с намалени съставки, защото за Козунаци съм винаги гладна и с дни ме боли стомах :-)
    Краси

    ОтговорИзтриване
  6. Шапка ти свалям! Изглеждат невероятно, Роси! :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, Роси, като по учебник е всичко. Изглеждат перфектни, а като любител на кокоса мога да мечтая за вкуса. Направо нямам търпение да наближава Великдена!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, прекрасни са! И сякаш ми замириса на този прелестен козунак! Толкова нежна текстура и аромат!

    ОтговорИзтриване
  9. Истински разкош са, Роси! Поздравления за майсторското изпълнение! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Просто разкошни - друго не мога да кажа. Получаваш короната:)

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, вълшебнице... Какви конци, какво чудо, какъв аромат и визия! Какви козунаци! Зори е виновна, знам:) И сега и ти след нея. Ще се пробвам с тази рецепта, дано успея:) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Красиви и сигурно много ароматни и вкусни козунаци! Бих искала да попитам белия шоколад след изпичането какъв вид придоби , защото въпросната дама която ги е правила за първи път споделя че се е карамелизирал Вие как постъпихте с белия шоколад ? Благодаря Ви .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При мен белия шоколад не се карамелизира,нито стоеше като разтопен,тук там се отличаваше с малко по-жълти петна и се усещаше,когато попадне в хапката.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора Весели Празници на цялото семейство !

      Изтриване
  13. Е майстор си ти на козунаците и това е! Чудесни си ги направила и този път, Роси! апетитно зачервени, на конци, предполагам с какъв приятен аромат си заобиколена покрай правенето им :)
    Не знам дали ще успея, но точно този кокосовия ми се иска да пробвам.
    прегръдки, мила и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Фантастични са, Роси! Вече съм абсолютно убедена, че и с вода да замесиш козунаци, и направо върху хартия без формичка да ги печеш, пак ще станат невероятни!
    Топ майстор си! Искрени поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Страшно ми харесват козунаците ти Роси, на това му се вика майсторлък! Мисля, че ще опитам кокосовия, толкова ме изкушава :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, отскоро експериментирам с твоите рецепти и съм повече от очарована! През уикенда правих козунаците с кисело мляко и какаова плънка, станаха страхотни! Сега и рецептата с кокосово мляко ще опитам :) Би трябвало и кифлички да стават с това тесто, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. със сигурност ще станат разкошни кифлички,а и по-бързо ще втасат и ще се изпекат,да ви е сладко!

      Изтриване
  17. Пробвайте с кокосово масло, хем е здравословно, хем става много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. доста е скъпо,но за идеята може да опитам,благодаря за препоръката!

      Изтриване
  18. Разкошни са всичките!Браво,Роси!

    ОтговорИзтриване
  19. Само мога да въздишам и да се наслаждавам на тази красота. Майсторка си, Роси!

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, умишлено не влизам тук преди Великден, но сега не издържах :)) Запомнила съм те с най-хубавите и апетитни козунаци! А преди Празника не меся и нали може да се досетиш как ми действа тази гледка :)
    И това ти изпълнение е достойно за аплодисменти! Браво! Точно тази рецепта записах и аз за проба, много ми хареса. Сега се чудя кой бутон да натисна, за да си гарантирам и точно такава визия като на твоите козунаци ;). Прегръдки, майсторче! И хубав днешен ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Искам още веднъж да благодаря на Зори за страхотната рецепта!Наистина с кокосовото мляко се получиха много нежни козунаци.
    Безкрайно съм поласкана от добрите думи и много,много ме зарадвахте всички с високата си оценка,благодаря ви!
    Пожелавам ви щастливи и благословени празници,дами!

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасни козунаци си направила Роси, с чудесни и подробни снимки!

    ОтговорИзтриване
  23. Депресираш ме всяка пролет;) Що не ги показваш по 5 наведнъж;))
    Роска- обожавам козунаците ти. Прегърни се от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бе,по пет наведнъж,то аз от два ставам на козунак,с пет направо ще се затъркалям,ужасно ми се лепят,пущините :) .Марте,стига ги отлага,направи на децата един хубав,домашен козунак!Прегръдки!

      Изтриване
  24. Мила моя Роси, всеки блогър има нещо, в което е много добър, в областта на кулинарията. За мен твоето амплоа са невероятните козунаци, които правиш, също като Мина. Снимките са убийствени!! Поздравявам те. От третата и четвъртата за малко да получа сърцебиене, жестоки!! Много си добра! Само мога да ти се възхищавам. Тази година ако събера кураж мисля да се пробвам на козунака със заквасената сметана по твоя (Евина) рецепта. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани,какви похвали само,страшно ме зарадва,мила,благодаря ти!Аз съм доста самокритична и в повечето случаи все нещо не ме удовлетворява напълно,но кокосовия стана толкова добре,та чак и аз си го харесах :) .А ти изобщо не се колебай,какви по-сложни неща правиш,че един козунак ли ще ти се опре :) .Спорно месене и да ви е сладко!Весел празник!

      Изтриване
  25. направих го днес . Стана разкошен ! Благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е драго,че така бързо сте реализирали рецептата и най-вече,че сте доволни и споделихте с мен отзиви,благодаря!Весел празник!

      Изтриване
  26. Роси, ти си царица на козунаците!! Какви конци, какъв аромат и рецепта, различна от традиционните! Впечатли ме много и предложението ти е страхотно! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо,Светле,как само ме ласкаеш,дано да заслужавам,благодаря ти,мила!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  27. Еха, Роси! Страхотен майстор си! Само мога да ти се възхищавам на търпението и умението (и тайничко да завиждам на хапващите около теб)...
    Хубав уикенд и прегръдки (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде,търпение нямам хич,но те козунаците като им хванеш веднъж цаката просто искат време за самия процес,най-вече за втасването.Пък и това удоволствие си го причиняваме само около Великден,та се полага известно усилие :) .Много повече ме бавят снимките и публикуването,но няма как.Щастлив Великден пожелавам!

      Изтриване
  28. Вълшебни, вълшебница си им, Роси -
    вече нямам подходящи изразни средства, за да напиша подобаващ коментар!
    Страхотна си...
    Много комплименти за теб, хубави и усмихнати цветни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От майстор като теб всеки комплимент е удоволствие,Дианка,много ти благодаря!Светъл празник пожелавам!

      Изтриване
  29. Здравейте, Роси!!! Моите поздравления за прекрасните козунаци, голям талант си трябва да се получат толкова прекрасни...Мисля и аз да се запретна да замеся един козунак в хлебопекарната:) и искам да попитам дали е по-добре част от мазнината да е свинска мас, чела съм някъде, че благодарение на нея стават по-пухкави...
    Благодаря предварително за отговора и комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за високата оценка,дано наистина да заслужавам толкова топли думи!
      Никога не съм ползвала свинска мас и не мога да споделя впечатления.А и честно казано не бих сложила,защото докато са топли може и да не се усеща,но когато изстинат все си мисля,че ще имат дъх на мас.Определено си предпочитам маслото вместо маста,но това разбира се е субективно.Ако вие имате качествена,добре пречистена мас и готвите или месите с нея, и вкусът и ароматът ви допадат,няма проблем да ги направите с мас и олио вместо с масло и олио.А специално кокосовия е толкова пухкав,че по-пухкав аз лично не съм правила,дори и с маслото беше памуче.Да ви е спорно месенето и да ви е сладко похапването!Поздрави!

      Изтриване
  30. И тук да кажа, Роси, че са ти перфектни козунаците! Чудесно оформени и много красиви!
    Предполагам в събота ще има още и няма да мога да ги видя, но след Великден ще те посетя, да видя какви козунаци си натворила :)

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря,Даре! Ако има за показване,след празника ще е.

    ОтговорИзтриване
  32. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ МИЛА РОСИ! Бог да благослови теб и хората, които обичаш за здраве и добър късмет! :)
    Не случайно те наричат и признават за супер-майсторицата на козунаците в българските кулинарни блогове.
    Това е и моето скромно мнение! Браво и Брависимо!!!
    Човек става разноглед и се многоуми, кой точно козунак от твоите да се опита да опече.
    Всички са изкусителни и оформени прекрасно. Харесва ми, че даваш подробни обяснения и чудесни илюстрации за стъпка по стъпка.
    Бъди здрава и усмихната! :) cveteto3101

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Во истина воскресе,Цвети!
      Жива и здрава бъди и ти,и благоденствие пожелавам на цялото ти семейство!
      Безкрайно много ме стоплиха думите ти,благодаря ти!
      Знаеш,че си винаги добре дошла!
      Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
    2. Христос Воскресе, Роси!
      Да сте живи и здрави всички в дома ти.
      Аз всеки ден надничам тук и така съм свикнала, че от твоя блог влизам в останалите по списъка ти. Рядко пиша, но то е поради липса на време, особено в работно такова :).
      Днес обаче специално съм тук, освен да те поздравя с Въскресение, да ти благодаря и за тази чудесна рецепта. Заплюх си я още като я видях. Чудесен козунак, много точна рецепта и описание. Не те попитах откъде е шоколада с аромат на кокос и тъй като не намерих - сложих обикновен. Много съм доволна. А по другата ти рецепта със заквасена сметана правих и миналата година и сега два пъти, единия път за нас и родителите ми, а снощи и за колегите - винаги безупречен резултат. На мен фаворит ми беше този с кокосовото мляко, но майка ми, която прави (правеше, вече е решила че не може да меси, а е само на 69!?) страхотни козунаци оцени по-високо този със заквасената сметана, рече "Ей това е козунак"!
      Та благодаря ти за всички страхотни рецепти за козунаци! Целувки, продължавай да ни предлагаш вкусотии.

      Изтриване
    3. Весинка,честит празник и на твоето семейство!Много вяра,надежда и благополучие ви пожелавам!Знаеш,че винаги се радвам да те "чуя" тук,защото на другото място вече не ми достига време да влизам.Много ми е драго,че кулинарните ти разходки започват от тук,много мило ми стана,благодаря ти!Както и за отзивите за козунаците!Радвам се,че всеки у вас е намерил своя любим вкус :) .Мама може да не прави вече,но госпожицата ти ще я отменя,тя е страхотен майстор.Прегръдки ти изпращам и ти пожелавам много успешна нова седмица,мила!

      Изтриване
    4. Веси,забравих да отбележа,че шоколад с кокосов пълнеж има в Кауфланд.

      Изтриване
  33. Mного апетитно изглеждат козунаците!Реших и аз да направя по вашата рецепта,но се оказа ,че имам само суха мая.Пробвали ли сте с нея и какво количество мога да сложа.Благодаря предварително за вниманието!

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря за комплиментите! Дано не отговарям късно,сложете от 10 до 14 гр. суха мая в зависимост от пакетчето,което имате. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей! Готино блогче , пълно с вкуснотийки !
    Козунака се получи мнооого добре ! Лек със страхотен кокосов аромат и нмоого мекичък ! Докато се сетя да го снимам и за малко да не остане нищо за снимка :) Продуктите съм ги намалил наполовина за по малък размер , но май не трябваше “)
    Поздрави !
    Емо.

    https://scontent-b-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/v/t34.0-12/10295777_720519707999435_8836281446174826880_n.jpg?oh=669cdb01d842d5ffb1538469a95dfd42&oe=536F432A

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЗДравей!Много се радвам,че си направил козунака и чак и мен ме е яд,че си намалил продуктите,но така като е бил малко със сигурност ти е бил още по-вкусен!Ти си третия мъж,който ми пише коментар под рецепта за козунаци и това е безкрайно похвално в моите очи,благодаря ти,че сподели отзиви!за жалост снимката не мога да я видя от посочения линк.
      Поздрави!

      Изтриване
  36. И година по-късно...
    Много благодаря, Роси, за прекрасната идея на козуначено-кокосов вкус - при мен вариант на руло...
    Честито Възкресение Христово, с пожелание за здраве, мир, любов и благоденствие...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито и на теб,Дианка!
      Страхотно руло си приготвила,напълни ми очите,да ви е сладко!

      Изтриване
  37. Кремена Панайотова26 април 2016 г., 14:39 ч.

    Стана пухкав и мек, но конците не са хубави и не е достатъчно сладък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремена,обичайно на 1 кг. брашно се слагат 250 гр. захар,така че търпи още малко и този,но който търси много сладки козунаци ще трябва да компенсира с добавен изкуствен подсладител.Захар не може да се слага до безкрай,защото многото захар блокира втасването и тестото изобщо няма да се надигне.За конците-съжалявам,че не са ви се получили достатъчно добри,измесването и усукването са много важни в случая,както и доброто брашно,за да се развие глутена.

      Изтриване