13 юни 2016 г.
спаначени кюфтета с извара
Продукти:
500 гр. почистен спанак
1 връзка магданоз
2 стръка пресен лук
1 -2 скилидки пресован чесън
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
300 гр. извара *
50 гр. фино настъргано сирене Грана Падано, Пармезан ( може и без него)
сол и млян черен пипер на вкус
стрък пресен джоджен или 1 щипка сушен
* изварата трябва да е стегната,а не рядка и пихтиеста,
защото сместа ще стане кашава и няма да може да оформите кюфтета
за соса:
цедено кисело мляко
копър
пресован чесън
сол
Приготвяне:
Сложете измития спанак във вряща вода за 2 мин.,докато му спадне обема.
Веднага го отцедете и облейте със студена вода.
Изстискайте го добре от излишната вода.
Нарежете лука,магданоза и пресния джоджен.
Блендирайте сотирания спанак и нарязаните зелении.
Добавете изварата и блендирайте за кратко.
Поставете сместа в купа заедно с яйцето,фино настърганото сирене,брашното,сол и черен пипер на вкус.
Объркайте сместа с шпатула .
С мокри ръце оформяйте кюфтета от сместа и ги овалвайте в брашно.
Когато сте оформили всички кюфтета, пристъпете към пърженето им от двете страни в маслена баня.
Бързо се пържат.
Отцедете ги върху кухненска хартия и подредете на един ред в широк поднос.
Сервирайте с млечен сос.
У дома подобен род кюфтенца са много любими.
Често ги приготвям и за гости,идеални са за предястие.
В такива случаи дори ги подготвям от предния ден и ги замразявам,а на другия ден пържа ,сосът също може да се направи от предния ден и съхранява в хладилника в съд с капак.
Използвам случая да отбележа,че на провелите се наскоро Кулинарни награди на Блоговодител ,"Кулинарен еликсир" отново спечели приза на журито в категория "Бързо и вкусно" .
Благодаря на екипа на Блоговодител за номинацията и организацията на това интересно събитие,както и на журито за високата оценка,с която освен,че ме изненадаха ,ми подариха толкова силна положителна емоция!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Роси, поздравления за заслужената награда!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат твоите спаначени кюфтета, подсещаш ме, че отдавна не съм правила.Само дето не съм пробвала с извара, а със сирене.
Прегръдки!
Прекрасни кюфтенца! Веднага се нареждам за една порция ;) . Честита Кулинарна награда, Роси! Всички рецепти, които показваш са много атрактивни и вкусни! Слънчево и усмихнато лято ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеВкусно и красиво...,какво да иска повече човек?! Поздрави,Елексирче!:)
ОтговорИзтриванеЧестито Росинка!
ОтговорИзтриванеПри теб винаги е вкусно! Заслужена награда миличка! Поздравления за което!
Аз съм една от хилядите надничащи в твоето блогче и черпили вдъхновение за да поднесат нещо бързо и вкусно на трапезата си!
Радвам се че те познавам лично и ти изпращам една топла приятелска прегръдка :)
А спаначените кюфтенца ще приготвя... защото са ми любими и то не само на мен ;)
Здраве и семейно щастие Роси! Целувам те!
Много обичам спаначени кюфтенца, и магданозени, и от тиквички, и от коприва..... Абе въобще щом е зелено е любимо:) Страхотна рецепта си ни представила, а и снимките са супер, поздрави!
ОтговорИзтриванеЧестито за наградата! При тебе винаги има страхотни идеи - давай все така!
ОтговорИзтриванеСнимки не коментирам, но са направо професионални...
Роска, всички май обичаме зеленчукови кюфтенца, но аз още повече обичам зелени;)
ОтговорИзтриванеПоздрави се от мен за великолепното предложение!
Честита награда,Роси!
ОтговорИзтриванеА кюфтенцата са една малка фантазия....
Роси, направо ми се прииска да си грабна!
ОтговорИзтриванеКажи ми сега, че си идвала до София и не си се обадила за среща, а...?
Благодаря на всички за поздравленията и милото отношение!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че сте тук до мен и винаги споделяте мнението си относно рецептите!
Веси,не съм идвала за жалост,нямах възможност,получих наградата по куриер.
Поздрави на всички с пожелание за прекрасно лято!