13 юни 2016 г.

спаначени кюфтета с извара





  


Продукти:

500 гр. почистен спанак
1 връзка магданоз
2 стръка пресен лук
1 -2 скилидки пресован чесън
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
300 гр. извара *
50 гр. фино настъргано сирене Грана Падано, Пармезан ( може и без него)
сол и млян черен пипер на вкус
стрък пресен джоджен или 1 щипка сушен


* изварата трябва да е стегната,а не рядка и пихтиеста,
защото сместа ще стане кашава и няма да може да оформите кюфтета 

за соса:
цедено кисело мляко
копър
пресован чесън
сол




 




Приготвяне:

Сложете измития спанак във вряща вода за 2 мин.,докато му спадне обема.
Веднага го отцедете и облейте със студена вода.
Изстискайте го добре от излишната вода.
Нарежете лука,магданоза и пресния джоджен.
Блендирайте сотирания спанак и нарязаните зелении.
Добавете изварата и блендирайте за кратко.
Поставете сместа в купа заедно с яйцето,фино настърганото сирене,брашното,сол и черен пипер на вкус.
Объркайте сместа с шпатула .
С мокри ръце оформяйте кюфтета от сместа и ги овалвайте в брашно.
Когато сте оформили всички кюфтета, пристъпете към пърженето им от двете страни в маслена баня.
Бързо се пържат.
Отцедете ги върху кухненска хартия и подредете на един ред в широк поднос.
Сервирайте с млечен сос.






У дома подобен род кюфтенца са много любими.
Често ги приготвям и за гости,идеални са за предястие.
В такива случаи дори ги подготвям от предния ден и ги замразявам,а на другия ден пържа ,сосът също може да се направи от предния ден и съхранява в хладилника в съд с капак.







 

Използвам случая да отбележа,че на провелите се наскоро Кулинарни награди на Блоговодител ,"Кулинарен еликсир" отново спечели приза на журито в категория "Бързо и вкусно" .
Благодаря на екипа на Блоговодител за номинацията и организацията на това интересно събитие,както и на журито за високата оценка,с която освен,че ме изненадаха ,ми подариха толкова силна положителна емоция!





10 коментара:

  1. Роси, поздравления за заслужената награда!
    Страхотно изглеждат твоите спаначени кюфтета, подсещаш ме, че отдавна не съм правила.Само дето не съм пробвала с извара, а със сирене.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни кюфтенца! Веднага се нареждам за една порция ;) . Честита Кулинарна награда, Роси! Всички рецепти, които показваш са много атрактивни и вкусни! Слънчево и усмихнато лято ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно и красиво...,какво да иска повече човек?! Поздрави,Елексирче!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Честито Росинка!
    При теб винаги е вкусно! Заслужена награда миличка! Поздравления за което!
    Аз съм една от хилядите надничащи в твоето блогче и черпили вдъхновение за да поднесат нещо бързо и вкусно на трапезата си!
    Радвам се че те познавам лично и ти изпращам една топла приятелска прегръдка :)
    А спаначените кюфтенца ще приготвя... защото са ми любими и то не само на мен ;)
    Здраве и семейно щастие Роси! Целувам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам спаначени кюфтенца, и магданозени, и от тиквички, и от коприва..... Абе въобще щом е зелено е любимо:) Страхотна рецепта си ни представила, а и снимките са супер, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито за наградата! При тебе винаги има страхотни идеи - давай все така!
    Снимки не коментирам, но са направо професионални...

    ОтговорИзтриване
  7. Роска, всички май обичаме зеленчукови кюфтенца, но аз още повече обичам зелени;)
    Поздрави се от мен за великолепното предложение!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита награда,Роси!
    А кюфтенцата са една малка фантазия....

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, направо ми се прииска да си грабна!
    Кажи ми сега, че си идвала до София и не си се обадила за среща, а...?

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички за поздравленията и милото отношение!
    Радвам се,че сте тук до мен и винаги споделяте мнението си относно рецептите!

    Веси,не съм идвала за жалост,нямах възможност,получих наградата по куриер.

    Поздрави на всички с пожелание за прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване