8 ноември 2012 г.

торта с круши / cake with pears









 

От няколко дни ми се въртеше в главата нещо подобно и все не можех да си харесам определена рецепта.Затова отново заложих на импровизацията по усет и се получи точно онова,към което се стремях.
Тортата е с много пръхкав блат,което се дължи на добавените пшеничен грис и царевично брашно,а същевременно се усеща сочна и влажна без да е сиропирана благодарение на олиото ( предпочитам го пред маслото ) , крушите и млечния крем.







Продукти:

за блата :
3 малки яйца
100 мл. олио
4 с.л. кисело мляко
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.л. канела
2 п. ванилена захар
1 п. бакпулвер
10 с.л. бяло брашно
6 с.л. царевично брашно
3 с.л. пшеничен грис

2 круши
2-3 с.л. едро смлени орехи

за крема :
200 мл. животинска сметана ( не набухва като растителната,но пък е сметана,а другото е синтетика ,можете да намерите със сигурност в Билла и Лидъл)
200 гр. заквасена сметана
ванилия 
пудра захар на вкус







 
Приготвяне:

на блата:
Сложете в купата на кухненския робот яйцата и захарта и разбийте на пухкава пяна.
Добавете киселото мляко и олиото,разбийте още малко,а накрая сипете сухите съставки - брашна,грис,бакпулвер,ванилия и канела.Тестото не става много гъсто,но все пак гриса ще поеме част от влагата при печенето.
Крушите обелете и належете на полумесеци.
Изрежете от хартия за печене кръг с диаметъра на тавичка с падащи стени.
Напръскайте борда и дъното със спрей за печене.Сложете хартиения кръг на дъното,притиснете го да се намасли добре и го обърнете-така ще е намазан от двете страни и ще се отдели лесно и от дъното на формата,и от блата.
Ако нямате спрей за печене намаслете с олио,но облицовайте с пекарска хартия и борда на формата.А може и само да намаслите и набрашните.

Изсипете на дъното 1/3 от сместа,подредете един ред круши,залейте ги с още 1/3 от кексовата смес,пак подредете останалите круши,поръсете орехи и завършете с последната 1/3 смес.





Изпечете блата в загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Оставете блата 2-3 мин на отворена вратичка и изключена фурна.
След това преместете формата на решетка ,след 5 мин. откопчейте борда и охладете напълно.
Отделянето на хартията става като похлупите блата с широка табла и го обърнете,махате хартията и отново похлупвате и обръщате върху подноса за сервиране.

за крема :
Разбъркайте с шпатула  заквасената сметана с половината пудра захар и ванилията.
Разбийте течната сметана да набухне и я добавете към заквасената.Обединете леко.
Нанесете крема върху тортата.



 




35 коментара:

  1. Роси, изобщо не ме интересува селска ли е или градска тортата... Обожавам всякакви тестени изделия с круши и не бих отказала едно голямо парче от твоята торта и чаша ароматен чай!

    Предадох на бебка посланието ти :))

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. "Сочна" е точното определение, Роси! И на снимките си личи влагата в нея, а колко ще е ароматна мога да си представя. И сините теменужки са й лика прилика :) Даже би ми се поискало и от тях аромат да усетя или на листенцата, които много цитрусови ми изглеждат ;)) Ох, размечтах се по нея и ще я сънувам!!!
    Лека нощ, мила и сладко утро! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми подхожда заглавие "Теменужената торта на Елексирчето", въпреки че не става ясно съдържанието, но цветето ми остава в главата...Лека нощ и сладки крушови сънища!

    ОтговорИзтриване
  4. Селска или градска тортата изглежда много сочна и вкусна! Чудесна рецепта, Роси!

    ОтговорИзтриване
  5. Торта "Роси"! Нали е твоя импровизация :)
    Превъзходно изглежда, плодова и сочна, любим вкус!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна е тортичката и със сигурност ароматна и сочна!
    Прегръщам те и си взимам парченце за сутрешното кафенце :))
    Хубав петък мила

    ОтговорИзтриване
  7. Сладко,сочно и ароматно изкушение си ни поднесла ,Роси!
    Резултата от импровизацията ти е страхотен десерт ,на който трудно може да се устои!
    Много се забавлявах с терзанията около името на тортата.
    Често изпадам в подобна ситуация.:)
    Нареждам се до Мимето за парченце.:))
    Добро и слънчево утро ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. В моите записки това ще е "Сочен кейк с круши - Еликсир" :)
    Нали така всички си записваме това, което ни харесва !
    Тортата я свързвам с отделни блатчета, че кремчета, че още други
    подробности тук-там....
    А със сутрешното кафе е повече от перфектна!
    Прегръдки, мила и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен е :) Благодарско за рецептата

    ОтговорИзтриване
  10. Много си и прилича заглавието даже :) ...направо си е торта ,при това красива !
    А колко е сочна се вижда на последната вкусна снимка :) !
    Хубав петък ,Роси ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  11. Роси:):):) Голяма сладуранка си ми ти! Давай тортата пък не му мисли толкова за името!:) Разкошна е! Ама какви размисли само! Взимам си парченце с кафенцето и ти благодаря за усмивките!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси,ама много е вкусно-круши,крем,блат....чудно....
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Разкошна торта - сочна и вкусна! Черпя се с виртуално парченце и се пренасям в сладкия свят на това изкушение! Усминат петък! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, онзи ден казах - не спирай със сладките рецепти, но днес ми иде да ти кажа да спреш най-после с тия изкушения! Много ме подстрекаваш да ям захар (не си само ти виновна де...)! :)
    Тортата изглежда прекрасно и е много красиво украсена! И искам да я направя! :)
    Хубав и сладък ден, мила Роси!

    ОтговорИзтриване
  15. Ауу каква прелест, още днес вечерта мисля да го приготвя Роска и много благодаря за рецептата, страшно вкусно изглежда!
    И много хубави снимки!
    Голяяяяма прегръдка мила Роси и много хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  16. Много, много нежна украса си сътворила, Роси! Обичам круши и съм убедена, че това, което ни демонстрираш е много вкусно!
    Чудесни слънчеви снимки за повдигане на настроението :)

    Хубав уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  17. Момичета,много ви благодаря за комплиментите и предложенията!
    Радвам се,че ви допада тортата,макар и така набързо намацана и щприцвана тук-там,че даже и на криво :),нещо ми е избягал центъра,хехе.
    Да си призная най-обичам такива украси,че за тях усилия не трябват,пък и за домашна употреба кой ти дири завъртулки :) .
    Но на вкус е един път,препоръчвам ви я,а който си я приготви-да му е вкусна и сладка!

    Приятни почивни дни пожелавам на всички!

    ОтговорИзтриване
  18. Браво Роска!Особено пък за млечната сметана направо ти ръкопляскам.Чудна тортичка си направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинка,благодаря ти,радвам се,че ме подкрепяш!

      Изтриване
  19. Росе, е такива бързи ги обичам :)Един глас и от мен за "неУгледните" (уж) торти :)
    Щом ми въздейства на сетивата значи е перфектна, мила, да знаеш! Прегръдки и хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,с теб вече нали си "говорихме" на тази тема :) .И аз като теб -цап царап и готово :) .Ако е за пред гости може и повече усърдие,но за нашата трапеза става и така.Благодаря ти за комплимента,прегръдка и от мен и хубава вечер!

      Изтриване
  20. Ау, чудесна тортичка! Лесна, ароматна, плодова, сочна и да не изреждам повече! :)
    И блата, и кремчето отгоре, и украсата - всичко е на ниво!
    Роси, прекрасни и изкушаващи снимки!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, мнооогооо ни изкушаваш с твоите десерти! Страхотни са! А пък тази торта е изцяло по мой вкус. Лек и нежен крем, ароматни круши, пухкав блат... Фантазия! Няма смисъл да се повтарям, че снимките са прекрасни. :)
    Хубава и спокойна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Тортата е страшна, заглавието е достатъчно за да ми привлече вниманието, всичко с круши е любимо! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  23. Фантазия с богат крем и круши ;) Страшна е, Роси!

    ОтговорИзтриване
  24. Как "лежерна", Роси? Украсата е повече от прекрасна! За вкуса - не се и съмнявам - предусещам едно нежно и ароматно разкошество! Благодаря за страхотното сезонно предложение!
    Поздрави и пожелания за слънчева неделя, мила!

    ОтговорИзтриване
  25. Обичам десерти с плодове и както и да я наречеш, Роси, веднага ме грабва!
    И украсата е чудничка :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  26. Щом е с плодове, значи е вкусно!А украсата си е супер, недей да скромничиш:)!Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Роси влизам с благодарности за това торте:), много вкусно и сочно. Поздрави за рецептата и от цялото фемили. Беше одобрена подобаващо и от колегите ;)
    Благодаря ти мила!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря на всички за комплиментите,много ме радват,момичета!
    Диана,изключително ми е приятно,че си опитала рецептата и че и вас ви е очаровала и споделяш моите впечатления и ти.Страхотно ме зарадва,благодаря ти,мила!

    Хубав вторник,дами! :)

    ОтговорИзтриване
  29. Звучи ми многообещаващо вкусно!! Царица си на десертите с круши, Роси :) няма никога да забравя мъфините с круши, покрай които се запознахме - и до днес са си номер едно вкъщи, та сигурно и тази торта ако опитаме - ще разбие домашната ни класация!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах,тези мъфини,какъв мил спомен са и ще останат,нали?
      Много ще се радвам да ви хареса десерта,особено на моя най-верен фен :) !
      Прегръдка за теб и мама!

      Изтриване
  30. Чудесна торта с круши, Еликсир! И името и пасва чудесно:) Не го променяй:)
    Много апетитно изглежда и много красиви снимки си предложила отново. Карат човек да преглъща, докато чете и разглежда тази публикация:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите,Дари,много приятно ми подействаха на настроението! :)

      Изтриване