Още докато ги видях в този блог,който отдавна ме е очаровал с разкошните си сладкиши,винаги представени най-подробно, си ги наумих за скорошно правене.
Много фина е текстурата,наподобяват на ореховки,отгоре са с тънка,карамелизирана,хрупкава коричка,а вътре-въздушни,ефирни и пръхкави.
Опитах ги в два варианта - с круши и без плод,но определено крушите са съвсем на място в този десерт и с тях той е великолепен!
Разбира се, не е задължително да се направят непременно с круши-ябълка,банан,сини сливи,нектарини или малини ще се впишат чудесно.
Продукти за 16 мъфина :
3 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
100 гр. бял шоколад
80 гр. масло
100 гр. сурови бадеми
50 гр. сурови орехи
5 с.л. брашно ( аз сложих 2 с.л. бяло и 3 с.л. ябълково )
1/2 ч.л. канела
ванилия
1 п. бакпулвер
1 круша или друг плод
Приготвяне:
Ядките смелете фино в блендер.
Към тях добавете брашното,канелата,ванилията и бакпулвера,размесете ги.
Разтопете маслото и шоколада и оставете леко да се охладят.
Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем.
Намалете степента на миксера и постепенно прибавете маслото с шоколада като не спирате процеса на разбиване.
Накрая добавете сухите съставки и обединете с шпатула.
Сложете във форма за мъфини хартиени капсули във всяко гнездо.
Сипете смес до 2/3 от обема.Отгоре сложете по 3 парченца плод,без да притискате,той сам ще се спусне в сместа,която е много фина.
Изпечете в загрята на 180 гр. фурна без вентилатор до суха клечка.
Следете печенето и не оставяйте мъфините по-дълго във фурната,за да не станат прекалено сухи.
След изпичането им те ще са много меки и крехки,оставете да почиват във формата и чак след 10-тина минути ги извадете внимателно и прехвърлете да изстиват на решетка.
По време на печенето са бухнали,но после спадат,защото сместа е по-рядка и рехава от обичайната кексова смес.
Ако естетически не ви допада това,че губят обема си, напълнете образувалата се вдлъбнатина с крем по ваш избор,а върху него можете да поръсите цветна захар,цветни кокосови стружки,шоколадови пръчици или да украсите с плодове и листенца мента .
Мъфините,които оставих за проба без плод ( най-предния на горната снимка),изпекох в силиконовата форма,но озадачаващо за мен за първи път нещо да залепне в нея.
Докато в хартиените капсули,които обичайно трудно се отлепят от печивото,в тях тези мъфини се отделяха много лесно.
Роси, не се уморяваш да ни изкушаваш. И така да е винаги, защото постоянно черпя хубави идеи от твоето виртуално местенце! Страхотни мъфини! Хубава и спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеЧуднички са, Роси! А от този блог каквото съм правила - все е било много сполучливо.
ОтговорИзтриванеНадявам се другата седмица да смениш насоката на ястията :) Ще се радвам, знаеш :)
Прегръдка и хубави почивни дни!
oх,страхотниии!
ОтговорИзтриванепрегръдки мила и прекрасни почивни дни
Великолепно изглеждат! Чудесно съчетание на бадеми, бял шоколад и круши!
ОтговорИзтриванеРоси, прекрасни почивни дни!
Красиви и ароматни мъфини!Много подходящо допълнение към чашата чай в това студено време! Хубави почивни дни, Роси!
ОтговорИзтриванеАроматни, красиви и със сигурност много вкусни! :) Харесва ми съчетанието на всички продукти и в скоро време ще ги направя.
ОтговорИзтриванеСлънчеви почивни дни! :)
Роси, крушите са страхотен плод в сладкиши :)
ОтговорИзтриванеИ не само там!
Чудесни мъфини, особено със сутрешното ми кафе!
Прегръдки, мила и хубаво настроение!
Чудесно ,ароматно предложение ,Роси!
ОтговорИзтриванеМъфинките са идеални ,точно по мой вкус!
Поздрави и приятни почивни дни!
Дани,Пепи,Миме,Светле,Дани,Мира,Тили и Ради,много ви благодаря!
ОтговорИзтриванеПепи,писна ли ти от десерти :) ,още малко има,но ще редувам и с нещо по твоята част за разнообразие :).
Хубава и много релаксираща събота на всички!
Шоколад и круши - страхотна комбинация! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеНаистина хубава комбинация,особено и с бадемите!Роси и чудесно си ги аранжирала!Поздрави!
ОтговорИзтриванеВдлъбнати или не, мъфинките изглеждат вкусно, много вкусно! С бял шоколад не бях пробвала, а и тази комбинация с крушата - супер!
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Роси!
Ароматни и изключително вкусни звучат тези кексчета Роси!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти чудесен есенен ден!
Целувки*)
Много хубава рецепта, Роси! Мъфинките изглеждат изкусително! И тази комбинация от ядки, круша и бял шоколад - обещават да са много вкусни. Ще ги опитам! И без това имам огромно количество круши, които се чудя как да оползотворя. Целувки!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Роси! Изглеждат много сочни. И снимките много ми харесват!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава неделя :)
Роска,много ми хареса рецептата.Предишната също.Подобни сладки и солени кексчета приготвям ежедневно за момичетата в занималнята.И все се изкушавам да добавя повечко плодове и зеленчуци.Благодаря за вариантите!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя!
Разкошна рецепта Роси, още сега мисля да ги пробвам, мисля че много ще ни харесат :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасен неделен ден :)
Рецептата е неустоима, а снимките апетитни, та апетитни. Ех, Роси, невероятна си!
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила! И хубава нова седмица!
Роси, много нежни ми се струват. Поднасянето и представянето ти също! Наистина са невероятни и със сигурност вкусни! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеАз съм за тези с крушите и в чинийките от Катето, може и с кафенце :))!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Роска!
Определено са много интригуващи!
ОтговорИзтриванеЧудесно си ги описала, Роси!
Хубава нова седмица :)
Благодаря на всички за вниманието и хубавите думи!
ОтговорИзтриванеМъфинките нямат много атрактивен вид,но пък са страшно ефирни,не изсъхнаха и на следващия ден,а най-много ми хареса тънката им,хрупкава коричка отгоре.Точно тя ме грабна от снимката на авторката на рецептата.
Хубава седмица пожелавам на всички! :)
Ооо, ново мъфиново изкушение с круши :)) ще се пробва, няма как!!!
ОтговорИзтриване:) Да ви е сладко,Мина! :))
ИзтриванеЧудесни мъфини, Роси! С банан съм опитвала, но виж с круша не съм:)
ОтговорИзтриванеЗа капсулките, и при мен понякога залепват, явно зависи от сместа. Твоите са станали супер:)
Дари,благодаря ти!
ИзтриванеНикога до сега не са ми залепвали силиконките и много се изненадах,явно трябва да се подмажат точно за тази рецепта или да се сложат хартиени капсули.