Тази рецепта си бях харесала от предаването Италианска идилия с Лидия по Фиеста ТВ.Много харесвах точно тази поредица и дамата,защото освен че всичко което приготвяше изглеждаше вкусно,но и самата тя стоеше естествено пред камерата, не беше високопарна, готвеше достъпни рецепти,тип домашни гозби и всичко представяше с една такава приятна за зрителя лекота на възприемане на рецептата.
Говоря все в минало време,защото много отдавна не съм гледала кулинарни предавания,но преди я следях редовно и макар да се редуваха серии с еднакви епизоди, не ми омръзваха.
Та в един от тези епизоди Лидия приготви 3 различни ястия с крехки скалопини.Бях го гледала толкова много пъти и все разчитах да запомня и направя,ама...... забравях,та накрая се сетих да драсна на бързо на едно листче,да ме подсеща.Имам още 2-3 такива листчета от различни предавания,ама кой знае кога ще ги огрее да ги направя и тях.
И така,докато моето листче си кротуваше в шкафа, Пепи приготви тези разкошни рибни филета,с което ме подсети да взема най-после да го направя .
Пепи,благдаря ти,другарче мое,подстрекателството е голяма работа :) !
Продукти:
1 парче около 500 гр. свинско бон филе,но може да е и пилешко или много крехко телешко
шепа обезкостени маслини*
1 лимон
малко масло и зехтин
1/2 ч.л. горчица
50 мл. бяло вино,100 мл. вода
1 ч.л. захар или мед (за балансиране на киселинността на соса)
млян пипер меланж,магданоз,щипка куркума,млян кориандър
брашно за овалване на медальоните
за мариноване на месото: зехтин или олио,соев сос,кориандър,червен и черен пипер,клончета прясна мащерка
* в рецептата на Лидия е със зелени маслини
Приготвяне:
Нарежете бонфилето на шайби с дебелина 1,5 см.
Крайчетата разрежете по дължина,но не до края и разтворете.Начукайте месото с гладката страна на кухненско чукче,колкото да го разплескате и изтъните.Не ползвайте зъбците,защото бон-филето е много крехко и няма нужда от тях,така само ще го надробите.
В купа сипете малко олио или зехтин,сложете кориандър,червен и черен пипер,соев сос.Разбъркате маринатата и сложете в нея медальоните.
Хубаво ги овъргаляйте да се овкусят от всички страни.
Отгоре поръсете няколко клончета прясна мащерка за аромат.
Не солете месото,докато отлежава в маринатата-солта извлича влагата и когато го сготвите ще бъде сухо и тричаво,а и соевия сос е съвсем достатъчен.
Покрийте месото плътно със свежо фолио и оставете да се маринова в хладилника-може до 24 часа.
В чинийка сипете малко брашно.
Оваляйте и изтръскайте медальоните от излишното.
Загрейте равни части зехтин и масло, и изпържете бон филетата на умерен огън от двете страни до златисто.Извадете ги в съд с капак и похлупете.
Забършете тигана с кухненска салфетка.
Нарежете лимона на шайби и всяка оваляте в брашно от двете страни.Изпържете и лимона в маслото.
Добавете маслините,магданоза,горчицата и виното,млян пипер меланж,куркума и млян кориандър.
Като се поизпари алкохола в соса долейте вода,леко посолете и върнете филетата в тигана да покъкрят в соса.Балансирайте киселината от лимоните със захар или мед.
Накрая сгъстете соса с бучка краве масло и поднесете веднага.
Много крехко става месцето,сочно и с интензивен лимонов дъх!
Аууу, каква изненада!
ОтговорИзтриванеНе съм си и помисляла да правя свинско така, Роси, но щом казваш, че с бонфилето става - ще ти се доверя, да знаеш.
А тези твои изглеждат невероятно апетитно!
Кажи, че не е телепатия това :) За довечера съм приготвила пилешки филета мариновани, да ги правя в маслен сос. Много го харесахме.
И минзухари си имаш? При вас не е ли есен :)
Поздрави другарче мило и хубави, спокойни почивни дни!
Тези са есенни,Пепи,и са ми много любими,но тази есен прецъфтяха много рано.
ИзтриванеКазваш значи на краставичаря краставици ще продам,а?Ураааа!Много им ходи на свинските бон филенца лимоновия маслен сос,поне на нас ни харесаха.С пиле и риба ще е най-идеално!
Ти си любител на каперсите,а доколкото си спомням към соса имаше,така че можеш да сложиш и от тях,аз знаеш не ги тача и пропуснах.
Спокойни и приятни почивни дни и на вашето фемили!
Прекрасни са! А снимкте много свежи и слънчеви!
ОтговорИзтриванеРоси,рецептата ти е превъзходна!А и е тооооооолкова лимонена :)))Прегръщам те!:))
ОтговорИзтриванеРоси, толкова хубаво ми замириса....
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!
Прегръдка, мила и хубав петък!
Чудесно и много ароматно, с толкова много подправки!Доживяхме и есенни минзухарио, при нас има кокичета:)!Поздрав и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеОле, Роси! Такава вкусотия! Направо ми се прииска да го имам в чинията пред мен! Много е хубава тази рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави и много, много усмихнати почивни дни!
Прекрасна рецепта, Роси! Вкусно, ароматно, опияняващо, с една дума вълшебно ястие, което бих опитала с удоволствие. Снимките ти отново са перфектни и удоволствие за очите!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, една прекрасна петъчна вечер и весел weekend!
Роси, аз също много харесвам доня Лидия и съм фен на нейните прекрасни гозби!
ОтговорИзтриванеТвоето филенце е много ароматно, вкусно и красиво поднесено!
Чудесни снимки!
Поздрави и хубава вечер!
От сеньора Лидия и сеньора Пепи винаги има какво да се научи.
ОтговорИзтриванеРоси, много елегантно си поднесла ястието.
Поздрави и хубав уикенд!
Е, поднесла си го както само ти можеш!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда и въобще няма съмнения за това, че е и много, много вкусно!
Спокойна нощ и прекрасни почивни дни!
Роси, не гледам Лидия, та не съм попаднала на рецептата, за съжаление! Милото не я изпуска, много си я тачи и сигурно има мнение по въпроса. Аз само си представям колко филета е сготвила тя :)) Обаче ти толкова апетитно си го приготвила и така сладко го обясняваш, че и на мен ми се дояде! Хареса ми и сервизът ти! Много е елегантен и много добре се връзва с покривката!
ОтговорИзтриванеЛека вечер и спокойни почивни дни!
Вкусно и много ароматно ухае от твоята страничка, Роси! Чудесно предложение! Хубава и спокойна вечер! :)
ОтговорИзтриванеРоси,
ОтговорИзтриванетова лимоново ароматно творение ще влезе също с личния ми списък. Много хубаво си ни го приготвила;)
А минзухарчето е чудно и малко ми е мъчно, че половин година сега ще караме без цвят по дворчета и градинки, ама пък после предполагам ще ми е много по-хубаво;))
Роси, това месце направо ме зове поименно :) Много апетитно!
ОтговорИзтриванеПрегърдки!
Роси, прекрасни снимки си направила на това ароматно ястие! Те направо ухаят! Мисля да приложа рецептата ти към нещо рибено...
ОтговорИзтриванеЖестоки са снимките ти!
Роси,твоите рецепти вминаги ми идват точно навреме!Допадна ми лимоновото сосче и цялата презентация,начело с минзухарчето!С пожелание за приятен и спокоен уйкенд!
ОтговорИзтриванеРоси и на мен много ми харесва Лидия!
ОтговорИзтриванеТвоите скалопини са станали превъзходни, много ароматни и вкусни!
Снимките са страхотни!
Пожелавам ти хубав и разпускащ уикенд*)
Ауууу Роси, прекрасни са! И аз обичам да гледам тази дама, а и доста неща съм правила по нейни рецепти. Страхотна е, както и ти мила. Флейките изглеждат умопомрачително :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Обичам лимон :) и сосове с неговото присъствие. Ще се пробва.
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Роси, Лидия е уникален кулинар, след нейните предавания съм мнооооого гладна!
ОтговорИзтриванеМесцето е апетитно и приканващо да се пробва!
Поздрави!
Роси, рецептата наистина е страхотна, представяш я перфектно, както винаги, правих я веднъж, ама така и не стигна до снимки, всички се нахвърлиха да хапват и не ми позволиха да снимам, но ще повторя някой ден! Хубав уикенд и весело предколедно настроение!
ОтговорИзтриванеО, и аз съм гледала този епизод! Чудесно ястие, Росинка, а снимките ти са все по-хубави! Този минзухар (нали е такова) къде го намери, има ли ги още :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Мммм, вкусно! Влиза в графа - да се пробва задължително! Поздрави и усмихната неделя!
ОтговорИзтриванеРоси, при теб винаги е така вкусно и красиво, думи нямам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат неделен ден:)
Роси, прекрасно изглежда! Такива снимки доказват, че при теб винаги ухае на вкусно и на... истински дом! Рецептата много ми хареса и отива в списъка на желаните :) Поздрави и уютен неделен ден!
ОтговорИзтриванеНа всички благодаря за хубавите думи,много ме радвате,момичета!
ОтговорИзтриванеИглика,радвам се,че и ти си ги правила и потвърждаваш,че комбинацията лимонов маслен сос и свински скалопини е добра!
Минзухарите са от есенните,снимах го тази есен това цветенце,много са ми любими,повече от пролетните!
Прекрасна седмица на всички! :)
Роси,изглежда просто страхотно!
ОтговорИзтриванеТолкова сочно и изкусително
гледах снимките и се облизвах
прибавям го към желани :)
хубава седмица и прегръдки ,мила
Миме,благодаря за доверието,надявам се да го оправдая!
ОтговорИзтриванеХубава да бъде и за теб,мила! :)
Ай, много неща съм пропуснала при теб, но сега наваксвам. Това ястие, което ни поднасяш е убийствено апетитно!!! Обезателно ще се пробва. Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Инче,ще се радвам да ти допадне и на теб!
ИзтриванеПрекрасно предложение, Еликсирче! Отново много красиво предложено, изисквано, примамливо вкусно:)
ОтговорИзтриванеДари,мерси!
Изтриване