31 март 2012 г.

козунак с кисело мляко и какаова плънка






След варианта с вишневото сладко идва ред на козуначето с какаова плънка.



Продукти за тестото:

30 гр. прясна мая
200 мл. кисело мляко
180 гр. захар
2 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване
2 с.л. портокалов сок
70 гр. топено масло + 40 мл. олио
около 650 гр. брашно *
настъргана кора от портокал или 1 есенция портокал
настъргана кора от лимон  или 1 есенция лимон
1 капсула есенция ванилия



* количеството брашно съобразете според гъстотата на млякото и големината на яйцата-важно е да имате меко,но нелепнещо тесто.








 за какаовата плънка :

4 с.л. сладко
100 гр. лешници + 100 гр. орехи - смлени
8 с.л. захар
2 с.л. какао
2 ч.л. ром
40 гр. разтопено масло

Блендирайте орехите и лешниците,добавете останалите продукти и пуснете още няколко завъртания на блендера да се хомогенизират.Ако сместа е гъста и трудно се разнася добавете мъничко прясно мляко.








Приготвяне:
Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към киселото мляко добавете маята и разбъркайте да се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете ванилията,корите от лимон и портокал.
Сложете около половината брашно и  пуснете машината да меси.
Добавяйте постепенно от брашното ,докато спре да маже под бъркалките.
Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Накрая може да коригирате плътността на тестото с още мъничко брашно,ако има нужда и е прекалено меко.
Като свърши цикъла месене,пуснете го още веднъж и като свърши изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на намаслена повърхност.
От това тесто може да направите 4 такива козуначета,печени в алуминиеви формички с размер 11/20 см .







Разделете го на 4 части.
После всяка на още по три.
Раздърпайте всяко парче тесто на правоъгълник,намажете плънка,навийте и осучете.Сплетете всеки три фитила на плитка и внимателно я пренесете в тавичката.
Намажете повърхността на козунаците с мъничко олио,за да не хващат кора ,завийте ги със свежо фолио и оставете на топло да удвоят обема си и да втасат повторно.
Преди печене ги намажете с жълтъка,смесен с олио и пр.мляко, и поръсете обилно със захар.
Печете на 170 гр. долен реотан с вентилатор,второ ниво, до суха клечка.
Аз не загрях фурната предварително,сложих ги и тогава я настроих на 170 гр.
Когато са готови изчакайте не повече от 5 мин. и ги извадете от формите да изстиват на решетка,защото ще се спарят,ако ги оставите да изстиват в тавичките,в които сте ги пекли.










56 коментара:

  1. Роси козунака е просто великолепен. Страшно изкушаващ с тази великолепна коричка и ароматна плънка.
    Чудесна колекция си имаш.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони,много ти благодаря!
      Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  2. Пак козунак с кисело мляко,не съм правила с кисело мляко,все със прясно.Искам да попитам траен ли е,имам предвид дали остава мек и сочен и след 3 дни примерно,ако остане де?
    Твоят Роси изглежда превъзходно,ама ще взема наистина да го пробвам!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да си представя у нас козунак да доживее 3 дни,Данче. :)
      Може би защото не правя наведнъж повече от тази доза,пък тя се изяжда от днес до утре максимум.
      От впечатленията си от питките обаче бих казала,че тестото с кисело мляко се запазва меко по-дълго от това с прясно.
      Освен това, ако е чист козунак,без конфитюр или като тази какаова плънка,ще изсъхне по-бързо,но пълнежите го правят по-влажен,така че мисля,че в този вариант ще се запази мек по-дълго време.Ако все пак искаш да си по-сигурна,като изстине напълно ги завий в прозрачно фолио или поне плътно в памучна кърпа.
      Опитай и с кисело мляко,може да ти хареса!
      Хубава вечер,мила!

      Изтриване
  3. Роси, виждам, че си вече на великденска вълна и ми харесва настроението, което внасяш с вкусните и красиви предложения по темата.
    Козунаците са страшни, чак ми се дояде, а не съм от най-големите любители на този вид сладкиши. И една чашка топло мекце... ех, мечти :)))
    С пожелание за хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, радвам се,че ти действат притегателно!
      С млекце и аз ги харча.Купешки не ям,нито разни патетонета,но като си го направя козуначе по мой вкус друго казва.
      Отпочнах ги по-отрано,защото баш за празника няма да мога да си направя.Сега ще си отядем предварително така да се каже :).
      Хубава и на теб!

      Изтриване
  4. Ех, че хубав козувак, Роси! мек, пухкав и на конци!
    Миналата година и аз приготвих с кисело мляко и стана много вкусен!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси и двата козунака са превъзходни, не знам по коя рецепта ще направя моите но със сигурност ще са твоите плънки!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са козунаците ти , Роси!Спирам с търсенето на перфектния козунак , ти ме убеди, че винаги има нещо ново и по-хубаво!Козунаците с плънка са толкова апетитно привлекателни, че май за сега са ми фаворити! Благодаря за споделените рецепти!Хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси,записах си рецептата и ако реша да правя,това ще е тази твоя рецепта.Вижда ми се страшно вкусен...много го обичам с чаша прясно мляко.Няма спиране ти казвам....
    Поздрави,миличка....

    ОтговорИзтриване
  8. Мила Роси, отново прекрасен козунак и отново много конци. А съчетанието на портокал и шоколад/какао е просто вълшебно. Комплименти, мила! Толкова е апетитен и толкова неустоим, че ми се иска за този Великден да си хапна един от твоите козунаци!

    Прегърни и нацелувай малката принцеса, прегръдки и за теб и весела неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси,страхотен е този козунак!До сега все съм го месила с прясно мляко,но тази година ще пробвам с твоята рецепта.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Чао ,Роси и както се казва тук в неделя сутрин buona domenica или хубава неделя ! А моята е хубава и вкусна от сутринта ,щото закусвам със сухари :((( ,но очите ми закусват с великолепните ти козунаци :) ! Е ,няма две мнения ....чудесни са ! Тази седмица се впускам отново в месене не козунак ,ама айде да не тръбя много и да не тръгвам с голяма кошница в гората :)), че знае ли човек дали ще я напълни :) !
    Прегръщам идеята и задачката ти с две ръце ,още повече ,че е любимата ми тема ....''книги и списания'' :) !
    Хубава неделя и Голяма прегръдка от мен !

    ОтговорИзтриване
  11. Роска, чудни козунаци правиш и успяваш да ми донесеш малко празнично настроение, че хич не съм на тази вълна :) И този и предишния ти козунак изглеждат невероятно вкусни! И снимките са чудни :) А за киселото мляко в козунака и аз съм пробвала и стават много хубави :)
    Прегръдки и топла и уютна дъждовна неделя (незнам при вас как е но тук вали като из ведро :))!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси,Мариянка,Соня,Ивана,Нели,Евка,Вени и Живе,много ви благодаря за вниманието и похвалите дами!

    Евка,тук не вали,но е мрачно и хладно.

    С пожелание за уютна,вкусна е лежерна неделя,приятели!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Елексирче, направо ме разби с този козунак!!! Изгежда толкова вкусен, че твърдото ми решение тази година да не правя козинак май взе да се разклаща!!!
    Мерси, че пое щафетата и показа книжките си!!! И честито за публикацията в GoodFood, напълно заслужена е!!
    Поздрави и приятна неделя
    Вале

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Вале!Непременно направи козунак,заслужава си!
      Приятна седмица!

      Изтриване
    2. Елексир, ще го правя, няма как! Купих всички продукти и днес ще го опитам!!! Нямам търпение! И се надявам да ми стане толкова хубав като твоя!

      Изтриване
    3. Вале,ти си способно девойче,вярвам,че ще стане!Успех и да ти е сладко!

      Изтриване
  14. Ааа, Роси, тази щафета ще е твърде издайническа за аутсайдер като мен :)))обаче ще се включа! Решено е!
    Като заглеждам как сте подхванали великденските изкушения мога само да ви се възхищавам, отстрани :)Рано ми е да се включвам в подобни занимания, но пък знае ли се, може да изненадам дори себе си :D

    Благодаря и...сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чакам да се включиш с нетърпение и благодаря!

      Изтриване
  15. Роси, отново си направила прекрасен козунак! Тази плънка трябва да се опита задължително :)
    В щафетата се включвам с удоволствие :))) Незнам дали ще успея да покажа всичко подробно, но ще опитам.

    Поздрави с пожелание за усмихнат неделен следобед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че приемаш,Тони ,а плънката наистина е много вкусна и осве това с нея козунаците остават влажни най-дълго време!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  16. Росе,само надзъртах че нямах време за писане и ахвах на козунаците ти разкошотия сестро ,друго няма какво да кажа!
    Прегръщам ти силно!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, чуднички козунаци си направила и този с шоколада, и този с вишневото сладко! И аз споделям мнението ти - няма значение млякото кисело ли е, прясно ли е, домашно приготвеният козунак винаги е страхотен!
    Страхотна библиотека си имаш :)
    Поздравления за публикацията в списанието! Как можа да не се похвалиш?
    Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми на,замълчах си,да не повярваш :)).Благодаря ти,мила!
      Усмихната и на теб!

      Изтриване
  18. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  19. ооо Елексирче,разкошно козуначе,направо му усещам аромата и ми се иска да си чупна едно парченце
    прегръдки и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  20. Еликсирче, не мога да ти насмогна на изкушенията, мила - страхотен ти е пак козунакът!!!

    Поздравления за публикацията, слънчице - пазя си списанието - да ми го подпишеш специално, като се видим някой ден :)!!!!

    А съдейки по вкусотиите, които ни показваш - както не веднъж съм ти казвала - мойеш да си издадеш собствена кулинарна книга!!! Аз си я купувам първа!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахах,ей,голяма си скица!Верно ли си го пазиш,уау,трогната съм,мила!
      За книгата обаче няма да ме навиеш...чак толкова на сериозно отказвам да се взема :)) .
      Виж за блог успя да ме убедиш и съм ти вечно признателна!
      Ние само да се видим пък...ще подпиша каквото кажеш!
      Прегръщам те и успешна седмица,Мина!

      Изтриване
  21. Роси, страшни козунаци :)Поздравления за публикацията :)
    Ще се включа в щафетата, да :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че приемаш инициативата,ще се радвам да разгледам колекцията ти от кулинарни книги,Зори!И благодаря!Хубава да е и твоята!

      Изтриване
  22. Ей, Роси, пак чуден козунак!
    МНого хубаво!
    Като издадеш книга с рецепти, да не ме забравиш- искам едно копие;)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам такива амбиции,Марта,но тя Мина може и Господ да убеди,че е хубаво в ада,в това е ненадмината!Все пак благодаря за уважението и вниманието!
      Щастливи дни и за теб и малкото племенниче!

      Изтриване
  23. Роси, разкошен е този козунак! Миналата година правих един с шоколадова плънка, и много ни хареса. Та съм сигурна за вкусовите му качества:), но вида на твоя е мечта! А шкафчето ти също е мечта:) за всеки кулинарен блогър! Особено книгата с шоколада!!! Слънчева, успешна и заредена с много настроение седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси отново чудесен козунак!Нямаш умора!А аз пак не успях да стигна до козунака...тази седмица.

      Пълна с пролетно настроение седмица ти желая!

      Изтриване
    2. Кате и Бети,благодаря ви,момичета!
      С пожелание за усмихнат понеделник!

      Изтриване
  24. Мислех да приключа с козунаците, но този така мило ме подканва да го опитам, че едва се сдържам да не замеся тестото. :)
    Прекрасен е Роси, прекрасен! Поздравления и за публикацията! Прекрасна нова седмица ти желая, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е как ще приключваш,Еви,то баш сега им е времето!
      Дано се поддадеш на порива,че такива шедьоври твориш,та е удоволствие да ги разглежда човек!
      Прекрасна нека бъде и твоята и прегръдки от мен!

      Изтриване
  25. Ех,какво изкушение ...Роси ,имай милост,толкова апетитно изглежда козунака!С богата плънка, много ароматен и с невероятна коричка!Въздържам се още от правенето на козунак,но твоите са много подстрекаващи!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира,аз тази година стартирах малко по-отрано първо,защото не съм правила от предния празник,и второ-защото на този няма да меся,та да си подложим отрано така да се каже :)).
      Имам още за показване и още се надявам да направя!
      Хубава и на теб пожелавам!

      Изтриване
  26. Роси, втори ден го гледам този разкошен козунак и едва се удържам да не грабна брашното - а уж си обещах да поспра малко преди Великден, че...не съм правила само с ксисело мляко, все с прясно, но твоят не ми дава мира, толкова е пухкав, с конци...непременно едната част от козунаците ще е по тази рецепта, благодаря ти, че я сподели!
    Сърдечни поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариетка,ще бъда много горда,ако майстор като теб почерпи идея от мен,много ти благодаря!
      Непременно ще очаквам да ми напълниш окото като знам какви страхотни ги правиш!
      Сърдечни поздрави ти изпращам и аз и хубав ден!

      Изтриване
  27. О, какво великолепие! Роси, ще ме накараш и мен да запретна ръкави, а такива тестени предизвикателства ми се виждат непосилни :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Миленка,моля те!При твоите способности и уникални торти какво е един козунак!Запрятай ръкавите,не му мисли изобщо и да ви е сладко!Благодаря ти,мила!

      Изтриване
  28. Христос Воскресе!

    Нямах търпение да споделя отзиви. Това е най - хубавият козунак, който съм опитвала. Благодаря за прекрасното подробно обяснение за приготвянето му в машина за хляб - голямо улеснение! Не обичам да меся, но това тесто беше идеално и много ми хареса, бих ги приготвила с удоволствие и без машина. Направих пълнежа със захаросани портокалови корички и орехи, а в тестото добавих и махлепи (с тази подправка свързвам козунаците). Тези дни ще го приготвя пак, ще изпробвам и другите предложени варианти! Много, ама много благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз много,ама много ви благодаря за доверието и споделените отзиви!
      Много ме зарадвахте!
      Честито Възкресение Христово и много здраве и благодат за вас и близките ви!

      Изтриване
  29. Ако мислиш, че ми стават в повече, не е така, не отказвам поредния козунак, първо, защото е невероятен, второ, защото уважавам труда ти! Перфектен е!:-)))
    Браво, Роси!
    Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,много си мила!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  30. Хора, този козунак с какво кисело мляко ще стане най-добре? Аз обикновено вземам или Верея или Боженци или Елена. С тях ок ли е?

    Ама начи... сега ми идва като дойде соботата и неделята да си приготвим едно такова козуначе и да махам с лъжицата от киселото мляко :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с трите марки ще стане,Мартин,да ти е сладко! :)

      Изтриване
    2. Още не съм го пробвал, този уикенд дано!

      Изтриване
  31. здравейте,много се възхищавам на вашите рецепти и бих искала да попитам имахте ли рецепта за козунак с пр. мляко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за топлото отношение!Да,имам с прясно мляко,това е рецептата за обикновен козунак :
      http://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/03/blog-post_9994.html
      Светли и вкусни празници!

      Изтриване