Продукти за тестото:
30 гр. прясна мая
200 мл. кисело мляко
180 гр. захар
2 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване
2 с.л. портокалов сок
70 гр. топено масло + 40 мл. олио
около 650 гр. брашно *
настъргана кора от портокал или 1 есенция портокал
настъргана кора от лимон или 1 есенция лимон
1 капсула есенция ванилия
* количеството брашно съобразете според гъстотата на млякото и големината на яйцата-важно е да имате меко,но нелепнещо тесто.
за какаовата плънка :
4 с.л. сладко
100 гр. лешници + 100 гр. орехи - смлени
8 с.л. захар
2 с.л. какао
2 ч.л. ром
40 гр. разтопено маслоБлендирайте орехите и лешниците,добавете останалите продукти и пуснете още няколко завъртания на блендера да се хомогенизират.Ако сместа е гъста и трудно се разнася добавете мъничко прясно мляко.
Приготвяне:
Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към киселото мляко добавете маята и разбъркайте да се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете ванилията,корите от лимон и портокал.
Сложете около половината брашно и пуснете машината да меси.
Добавяйте постепенно от брашното ,докато спре да маже под бъркалките.
Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Накрая може да коригирате плътността на тестото с още мъничко брашно,ако има нужда и е прекалено меко.
Като свърши цикъла месене,пуснете го още веднъж и като свърши изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на намаслена повърхност.
От това тесто може да направите 4 такива козуначета,печени в алуминиеви формички с размер 11/20 см .
От това тесто може да направите 4 такива козуначета,печени в алуминиеви формички с размер 11/20 см .
После всяка на още по три.
Раздърпайте всяко парче тесто на правоъгълник,намажете плънка,навийте и осучете.Сплетете всеки три фитила на плитка и внимателно я пренесете в тавичката.
Намажете повърхността на козунаците с мъничко олио,за да не хващат кора ,завийте ги със свежо фолио и оставете на топло да удвоят обема си и да втасат повторно.
Преди печене ги намажете с жълтъка,смесен с олио и пр.мляко, и поръсете обилно със захар.
Намажете повърхността на козунаците с мъничко олио,за да не хващат кора ,завийте ги със свежо фолио и оставете на топло да удвоят обема си и да втасат повторно.
Преди печене ги намажете с жълтъка,смесен с олио и пр.мляко, и поръсете обилно със захар.
Печете на 170 гр. долен реотан с вентилатор,второ ниво, до суха клечка.
Аз не загрях фурната предварително,сложих ги и тогава я настроих на 170 гр.
Когато са готови изчакайте не повече от 5 мин. и ги извадете от формите да изстиват на решетка,защото ще се спарят,ако ги оставите да изстиват в тавичките,в които сте ги пекли.Аз не загрях фурната предварително,сложих ги и тогава я настроих на 170 гр.
Роси козунака е просто великолепен. Страшно изкушаващ с тази великолепна коричка и ароматна плънка.
ОтговорИзтриванеЧудесна колекция си имаш.
Прегръдки!!!
Мони,много ти благодаря!
ИзтриванеПрегръдки и от мен! :)
Пак козунак с кисело мляко,не съм правила с кисело мляко,все със прясно.Искам да попитам траен ли е,имам предвид дали остава мек и сочен и след 3 дни примерно,ако остане де?
ОтговорИзтриванеТвоят Роси изглежда превъзходно,ама ще взема наистина да го пробвам!
Поздрави и приятна вечер!
Не мога да си представя у нас козунак да доживее 3 дни,Данче. :)
ИзтриванеМоже би защото не правя наведнъж повече от тази доза,пък тя се изяжда от днес до утре максимум.
От впечатленията си от питките обаче бих казала,че тестото с кисело мляко се запазва меко по-дълго от това с прясно.
Освен това, ако е чист козунак,без конфитюр или като тази какаова плънка,ще изсъхне по-бързо,но пълнежите го правят по-влажен,така че мисля,че в този вариант ще се запази мек по-дълго време.Ако все пак искаш да си по-сигурна,като изстине напълно ги завий в прозрачно фолио или поне плътно в памучна кърпа.
Опитай и с кисело мляко,може да ти хареса!
Хубава вечер,мила!
Роси, виждам, че си вече на великденска вълна и ми харесва настроението, което внасяш с вкусните и красиви предложения по темата.
ОтговорИзтриванеКозунаците са страшни, чак ми се дояде, а не съм от най-големите любители на този вид сладкиши. И една чашка топло мекце... ех, мечти :)))
С пожелание за хубава неделя :)
Инче, радвам се,че ти действат притегателно!
ИзтриванеС млекце и аз ги харча.Купешки не ям,нито разни патетонета,но като си го направя козуначе по мой вкус друго казва.
Отпочнах ги по-отрано,защото баш за празника няма да мога да си направя.Сега ще си отядем предварително така да се каже :).
Хубава и на теб!
Ех, че хубав козувак, Роси! мек, пухкав и на конци!
ОтговорИзтриванеМиналата година и аз приготвих с кисело мляко и стана много вкусен!
Поздрави и хубава вечер!
Роси и двата козунака са превъзходни, не знам по коя рецепта ще направя моите но със сигурност ще са твоите плънки!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Чудесни са козунаците ти , Роси!Спирам с търсенето на перфектния козунак , ти ме убеди, че винаги има нещо ново и по-хубаво!Козунаците с плънка са толкова апетитно привлекателни, че май за сега са ми фаворити! Благодаря за споделените рецепти!Хубави дни!
ОтговорИзтриванеРоси,записах си рецептата и ако реша да правя,това ще е тази твоя рецепта.Вижда ми се страшно вкусен...много го обичам с чаша прясно мляко.Няма спиране ти казвам....
ОтговорИзтриванеПоздрави,миличка....
Мила Роси, отново прекрасен козунак и отново много конци. А съчетанието на портокал и шоколад/какао е просто вълшебно. Комплименти, мила! Толкова е апетитен и толкова неустоим, че ми се иска за този Великден да си хапна един от твоите козунаци!
ОтговорИзтриванеПрегърни и нацелувай малката принцеса, прегръдки и за теб и весела неделя!
Роси,страхотен е този козунак!До сега все съм го месила с прясно мляко,но тази година ще пробвам с твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Чао ,Роси и както се казва тук в неделя сутрин buona domenica или хубава неделя ! А моята е хубава и вкусна от сутринта ,щото закусвам със сухари :((( ,но очите ми закусват с великолепните ти козунаци :) ! Е ,няма две мнения ....чудесни са ! Тази седмица се впускам отново в месене не козунак ,ама айде да не тръбя много и да не тръгвам с голяма кошница в гората :)), че знае ли човек дали ще я напълни :) !
ОтговорИзтриванеПрегръщам идеята и задачката ти с две ръце ,още повече ,че е любимата ми тема ....''книги и списания'' :) !
Хубава неделя и Голяма прегръдка от мен !
Роска, чудни козунаци правиш и успяваш да ми донесеш малко празнично настроение, че хич не съм на тази вълна :) И този и предишния ти козунак изглеждат невероятно вкусни! И снимките са чудни :) А за киселото мляко в козунака и аз съм пробвала и стават много хубави :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и топла и уютна дъждовна неделя (незнам при вас как е но тук вали като из ведро :))!
Роси,Мариянка,Соня,Ивана,Нели,Евка,Вени и Живе,много ви благодаря за вниманието и похвалите дами!
ОтговорИзтриванеЕвка,тук не вали,но е мрачно и хладно.
С пожелание за уютна,вкусна е лежерна неделя,приятели!
Здравей Елексирче, направо ме разби с този козунак!!! Изгежда толкова вкусен, че твърдото ми решение тази година да не правя козинак май взе да се разклаща!!!
ОтговорИзтриванеМерси, че пое щафетата и показа книжките си!!! И честито за публикацията в GoodFood, напълно заслужена е!!
Поздрави и приятна неделя
Вале
Благодаря ти,Вале!Непременно направи козунак,заслужава си!
ИзтриванеПриятна седмица!
Елексир, ще го правя, няма как! Купих всички продукти и днес ще го опитам!!! Нямам търпение! И се надявам да ми стане толкова хубав като твоя!
ИзтриванеВале,ти си способно девойче,вярвам,че ще стане!Успех и да ти е сладко!
ИзтриванеАаа, Роси, тази щафета ще е твърде издайническа за аутсайдер като мен :)))обаче ще се включа! Решено е!
ОтговорИзтриванеКато заглеждам как сте подхванали великденските изкушения мога само да ви се възхищавам, отстрани :)Рано ми е да се включвам в подобни занимания, но пък знае ли се, може да изненадам дори себе си :D
Благодаря и...сърдечни поздрави!
Чакам да се включиш с нетърпение и благодаря!
ИзтриванеРоси, отново си направила прекрасен козунак! Тази плънка трябва да се опита задължително :)
ОтговорИзтриванеВ щафетата се включвам с удоволствие :))) Незнам дали ще успея да покажа всичко подробно, но ще опитам.
Поздрави с пожелание за усмихнат неделен следобед :)
Радвам се,че приемаш,Тони ,а плънката наистина е много вкусна и осве това с нея козунаците остават влажни най-дълго време!
ИзтриванеХубава седмица!
Росе,само надзъртах че нямах време за писане и ахвах на козунаците ти разкошотия сестро ,друго няма какво да кажа!
ОтговорИзтриванеПрегръщам ти силно!
Благодаря ти,мила!И аз те прегръщам,знаеш!
ИзтриванеРоси, чуднички козунаци си направила и този с шоколада, и този с вишневото сладко! И аз споделям мнението ти - няма значение млякото кисело ли е, прясно ли е, домашно приготвеният козунак винаги е страхотен!
ОтговорИзтриванеСтрахотна библиотека си имаш :)
Поздравления за публикацията в списанието! Как можа да не се похвалиш?
Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!
Еми на,замълчах си,да не повярваш :)).Благодаря ти,мила!
ИзтриванеУсмихната и на теб!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеооо Елексирче,разкошно козуначе,направо му усещам аромата и ми се иска да си чупна едно парченце
ОтговорИзтриванепрегръдки и хубава вечер
Благодаря ти,Миме!Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЕликсирче, не мога да ти насмогна на изкушенията, мила - страхотен ти е пак козунакът!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления за публикацията, слънчице - пазя си списанието - да ми го подпишеш специално, като се видим някой ден :)!!!!
А съдейки по вкусотиите, които ни показваш - както не веднъж съм ти казвала - мойеш да си издадеш собствена кулинарна книга!!! Аз си я купувам първа!!
хахах,ей,голяма си скица!Верно ли си го пазиш,уау,трогната съм,мила!
ИзтриванеЗа книгата обаче няма да ме навиеш...чак толкова на сериозно отказвам да се взема :)) .
Виж за блог успя да ме убедиш и съм ти вечно признателна!
Ние само да се видим пък...ще подпиша каквото кажеш!
Прегръщам те и успешна седмица,Мина!
Роси, страшни козунаци :)Поздравления за публикацията :)
ОтговорИзтриванеЩе се включа в щафетата, да :)
Хубава нова седмица!
Радвам се,че приемаш инициативата,ще се радвам да разгледам колекцията ти от кулинарни книги,Зори!И благодаря!Хубава да е и твоята!
ИзтриванеЕй, Роси, пак чуден козунак!
ОтговорИзтриванеМНого хубаво!
Като издадеш книга с рецепти, да не ме забравиш- искам едно копие;)
Прегръдки и хубава седмица!
Нямам такива амбиции,Марта,но тя Мина може и Господ да убеди,че е хубаво в ада,в това е ненадмината!Все пак благодаря за уважението и вниманието!
ИзтриванеЩастливи дни и за теб и малкото племенниче!
Роси, разкошен е този козунак! Миналата година правих един с шоколадова плънка, и много ни хареса. Та съм сигурна за вкусовите му качества:), но вида на твоя е мечта! А шкафчето ти също е мечта:) за всеки кулинарен блогър! Особено книгата с шоколада!!! Слънчева, успешна и заредена с много настроение седмица!
ОтговорИзтриванеРоси отново чудесен козунак!Нямаш умора!А аз пак не успях да стигна до козунака...тази седмица.
ИзтриванеПълна с пролетно настроение седмица ти желая!
Кате и Бети,благодаря ви,момичета!
ИзтриванеС пожелание за усмихнат понеделник!
Мислех да приключа с козунаците, но този така мило ме подканва да го опитам, че едва се сдържам да не замеся тестото. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е Роси, прекрасен! Поздравления и за публикацията! Прекрасна нова седмица ти желая, мила! :)
Е как ще приключваш,Еви,то баш сега им е времето!
ИзтриванеДано се поддадеш на порива,че такива шедьоври твориш,та е удоволствие да ги разглежда човек!
Прекрасна нека бъде и твоята и прегръдки от мен!
Ех,какво изкушение ...Роси ,имай милост,толкова апетитно изглежда козунака!С богата плънка, много ароматен и с невероятна коричка!Въздържам се още от правенето на козунак,но твоите са много подстрекаващи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Мира,аз тази година стартирах малко по-отрано първо,защото не съм правила от предния празник,и второ-защото на този няма да меся,та да си подложим отрано така да се каже :)).
ИзтриванеИмам още за показване и още се надявам да направя!
Хубава и на теб пожелавам!
Роси, втори ден го гледам този разкошен козунак и едва се удържам да не грабна брашното - а уж си обещах да поспра малко преди Великден, че...не съм правила само с ксисело мляко, все с прясно, но твоят не ми дава мира, толкова е пухкав, с конци...непременно едната част от козунаците ще е по тази рецепта, благодаря ти, че я сподели!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и прегръдки от мен!
Мариетка,ще бъда много горда,ако майстор като теб почерпи идея от мен,много ти благодаря!
ИзтриванеНепременно ще очаквам да ми напълниш окото като знам какви страхотни ги правиш!
Сърдечни поздрави ти изпращам и аз и хубав ден!
О, какво великолепие! Роси, ще ме накараш и мен да запретна ръкави, а такива тестени предизвикателства ми се виждат непосилни :-)
ОтговорИзтриванеО,Миленка,моля те!При твоите способности и уникални торти какво е един козунак!Запрятай ръкавите,не му мисли изобщо и да ви е сладко!Благодаря ти,мила!
ИзтриванеХристос Воскресе!
ОтговорИзтриванеНямах търпение да споделя отзиви. Това е най - хубавият козунак, който съм опитвала. Благодаря за прекрасното подробно обяснение за приготвянето му в машина за хляб - голямо улеснение! Не обичам да меся, но това тесто беше идеално и много ми хареса, бих ги приготвила с удоволствие и без машина. Направих пълнежа със захаросани портокалови корички и орехи, а в тестото добавих и махлепи (с тази подправка свързвам козунаците). Тези дни ще го приготвя пак, ще изпробвам и другите предложени варианти! Много, ама много благодаря за чудесната рецепта!
А аз много,ама много ви благодаря за доверието и споделените отзиви!
ИзтриванеМного ме зарадвахте!
Честито Възкресение Христово и много здраве и благодат за вас и близките ви!
Ако мислиш, че ми стават в повече, не е така, не отказвам поредния козунак, първо, защото е невероятен, второ, защото уважавам труда ти! Перфектен е!:-)))
ОтговорИзтриванеБраво, Роси!
Голяма прегръдка!
Благодаря ти,много си мила!
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Хора, този козунак с какво кисело мляко ще стане най-добре? Аз обикновено вземам или Верея или Боженци или Елена. С тях ок ли е?
ОтговорИзтриванеАма начи... сега ми идва като дойде соботата и неделята да си приготвим едно такова козуначе и да махам с лъжицата от киселото мляко :D
И с трите марки ще стане,Мартин,да ти е сладко! :)
ИзтриванеОще не съм го пробвал, този уикенд дано!
Изтриванездравейте,много се възхищавам на вашите рецепти и бих искала да попитам имахте ли рецепта за козунак с пр. мляко
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря за топлото отношение!Да,имам с прясно мляко,това е рецептата за обикновен козунак :
Изтриванеhttp://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/03/blog-post_9994.html
Светли и вкусни празници!