Приятели,
отдавна имах желание да поканя да ми гостува в блога един от моите най-близки съмишленици-блогъри,а именно Вени от Страстни сладки прегрешения и още нещо...
В блогването сме "колежки" от една година,но ние с нея си комуникираме по-отдавна и през това време сме си споделяли много неща и за рецепти,и за кулинарията,за любимата ми Австрия,но най-вече за семействата,за бизките,за моменти на лични драми и на радости!
Вени е много мила и отзивчива,много чувствителна и ранима,много сърдечна и обичаща!
Страшно много кулинарен опит съм почерпила от нея,от нея съм получила много ценни съвети и знания за тайнството и технологията на козунакоправенето,на месенето на теста с мая,към които аз преди да се осмеля да започна да правя, таях невъобразим страх от провал .
Благодарение на нея и още няколко души разбрах,че печенето на хлябове,питки,тутманици и козунаци не е чак такава "мисия невъзможна",колкото страха чертаеше в съзнанието ми от дълги години.
Страшно много кулинарен опит съм почерпила от нея,от нея съм получила много ценни съвети и знания за тайнството и технологията на козунакоправенето,на месенето на теста с мая,към които аз преди да се осмеля да започна да правя, таях невъобразим страх от провал .
Благодарение на нея и още няколко души разбрах,че печенето на хлябове,питки,тутманици и козунаци не е чак такава "мисия невъзможна",колкото страха чертаеше в съзнанието ми от дълги години.
Освен това се оказа,че с нея вкусовете ни и предпчитанията към десертите и тестените абсолютно си съвпадат.И тя като мен обича обилно кремести сладкиши,не е фен на прекалено сладкото и е много умерена със захарта.
Със сигурност,ако имах възможност да опитам от приготвените от нея сладки прегрешения биха ми се усладили и биха ми легнали на небцето перфектно.
Както онази превъзходна баклава или чийзкейк,направени по нейните рецепти,или прекрасните й козунаци- винаги еталон за безкрайни конци,пухкави,мекички и с разкошни пълнежи.
Освен на кулинарни теми много по-често си комуникираме и относно преживелици около нашите семейства,и двете взаимно се радваме,когато близките ни са добре,или се подкрепяме,когато ни налегнат грижи и тревоги.
Вени е намислила да ни поизостави,приятели,но аз вярвам че ние с вас ще я убедим,че ще ни липсва много както самата тя с нейните винаги топли и ласкави коментари,така и с нейния опит и чудни рецепти!
А сега се настанете удобно и се отдайте на великолепни и.....
....Страстни сладки прегрешения при
Еликсир
Ех, как звучи само…
А и като си помисля, колко много може и
колко сладко може да се прегрешава при Еликсирчето, направо ми идва
да започна и няма да се сетя да спра. Не искате ли и вие да прегрешите с нас?
Както повечето от вас знаят, аз съм на
прага, така да се каже, да изляза в ранна "пенсия" по отношение на
блоговата ми дейност. Разбира се, не се поколебах да го споделя с вас, при което
получих направо изтрезняваща плесница. Еликсирчето, а и не само тя,
така ме скастри, публично и лично, че за сега оставям мисълта за пенсия на
малко по-заден план и ще се опитам да се взема в ръце, поне за сега.
И така, наред със скастрянето, Роси ме
покани да гостувам в нейният божествен блог "КУЛИНАРЕН ЕЛИКСИР",
който всички вие познавате прекрасно. Тя е и тази, която е причина днес да
съществува и блогът "Страстни сладки прегрешения и още нещо..." Много
лични съобщения се размениха между нас, докато се реша да направя свой собствен
блог, където да споделям с всички вас, моите любими рецепти.
Мила Роси, искам да ти благодаря
за сърдечните думи, за обичта, за помощта и за всичко, което
направи и правиш за мен. Винаги намираш
най-точните и прекрасни думи да ме ободриш, да ме мотивираш и да ми напомниш,
че на този свят има не само лошо, но и добро и си струва точно заради това
добро да продължаваме напред и да не се отказваме.
БЛАГОДАРЯ ТИ, МИЛА МИ
ПРИЯТЕЛКО! ♥ ♥ ♥
Да е на гости на Еликсир човек, е трудна
задача, много трудна. Нейните публикации са прекрасно оформени, снимките и´ са
перфектни, а кулинарните и´ творения са истински еликсир както за очите, така и
за душата, и за небцето. Еликсир,
от който, когато човек опита, се опиянява за цял живот.
Трудно е нали, трудно е да донесем със себе
си един такъв еликсир, когато сме на гости на Еликсир. Да опита до донесе човек
обаче, може винаги, нали?
Затова моят опит е в посока на една от
любимите теми на Еликсирчето,
една идея родила се в желанието ми да я зарадвам и да и´ доставя истинска
опияняваща наслада.
Покани ме приятелка добра,
на гости кафето и´ да подсладя.
А аз летях из мъглата в нощта
и не намирах пътя към стабилността,
но тя ме хвана за ръката
и ме върна на земята.
Каза ми да забравя злото
и да се съсредоточа в доброто,
че то единствено ни дава сила
да творим с усмивка мила.
Еликсир приятелко добра,
на теб посвещавам
тази сладост неустоима
с омаен крем опиянима,
за теб приготвенa от сърце
да подслади твоето небце.
ЗАПОВЯДАЙТЕ НА...
ОМАЙВАЩ БУТЕР ЕЛИКСИР
Този сладкиш е едно творение, родило се с
много любов и желание да донесе радост и истинска,страстна наслада. Той е
опияняващ, омайващ и пленяващ. Насладете се страстно, сладко и всеотдайно на
този Еликсир сред моите сладкиши.
Продукти:
1 пак. бутер тесто
250 гр суров кадаиф (ако не намерите, може
да го замените с фиде на сарми от най-финото)
50 гр масло
800 мл прясно мляко
200 мл прясно мляко за кадаифа
1 пак пудинг ванилия за 1 л прясно мляко (може
и друг пудинг по ваш вкус)
около 50 гр орехи
захар
3 пак. ванилия захар
коняк или лимон
3-4 с. л. пудра захар за глазура
Приготвяне:
Кадаифа се поставя в тава. Маслото се
нарязва на малки тънки парченца и се разпределя върху кадаифа. Пече се при 180°С,
докато се зачерви добре, като от време на време се разбърква, за да може да се
зачерви и долният слой. 5 минути преди да се е изпекъл кадаифът, се прибавят
орехите нарязани на дребно. След като се извади от фурната, веднага се залива с
200 мл подсладено прясно мляко и се разбърква.
Бутер тестото се разделя на две равни части
и се надупчва с вилица, за да не се надуе при изпичането. Пече се при
180°-200°С докато се зачерви добре. След като и бутер тестото се е охладили
напълно, се приготвя пудингът, който се прави по гъст, или пудинг за 1 л мляко
се приготвя със само 800 мл мляко. Ако сте решили да ползвате пудинг ванилия, може
да му прибавите и допълнителни аромати по ваше желание. Например
лимонов/портокалов сок или настъргана кора от тях, канела, карамфил и
джинджифил, или коняк, ром или амарето, разтворимо кафе или капучино на прах.
Възможностите наистина са неизчерпаеми. Оставям това вие сами да решите. Аз
прибавих още 3 пакетчета ванилия захар в пудинга.
За този сладкиш е добре да имате
откопчаваща се форма. В случаят аз ползвах една специална разтягаща се рамка и
една стъклена поставка, която ми служи преди всичко да режа върху нея. Аз обаче
я поставих върху голямо парче хартия и я сложих в рамката, като след това
стегнах рамката по краищата на формата. Така се получи правоъгълен съд с
необходимите на мен размери.
На дъното на съда се поставя единият блат
от бутер тестото и се сипва половината от пудинга. Отгоре се разпределя
полуомекналият кадаиф и върху него пък се изсипва останалата половина пудинг и
се разпределя равномерно върху кадаифа. Най-отгоре се поставя втората бутер
кора, като предварително се нарязва на форми
по желание (квадрати/ромбоиди) или кората може да се натроши, както аз
направих, просто за красота. Така приготвеният сладкиш се оставя за поне една
нощ в хладилника. За по-лесно отделяне на сладкиша от стените на съда, се
прекарва остър нож, който е намокрен с гореща вода.
Към пудрата захар се прибавят няколко капки
коняк, ром или лимонов/портокалов сок и с нея се напръсква сладкиша отгоре. Аз
ползвах лимонов сок, който придава от една страна много свеж вкус, от друга
убива донякъде голямата сладост на сладкиша и го прави много свеж и приятен.
Ако сте оставили кората цяла, може директно
да я намажете с глазурата от пудра захар. Може да оставите сладкиша и така, но
без тази глазура вкусът му е някак недовършен и горната част на бутер тестото е
много суха, солена и невкусна.
P. S. Кремът може
да бъде и без варене, например крем Оле на Dr. Ötker или крем от кондензирано мляко, маскарпоне,
или друго прясно сирене, но непременно с мека, креместа структура, за да може
леко да попие в бутер тестото и кадаифа и да може кадаифа да омекне колкото му
е необходимо, за да е вкусен, а бутер тестото да попие съвсем леко от кремът и
така вкусовете от крем, бутер тесто и кадаиф да се прелеят приятно и вкусно.
Първоначално бях много
песимистична към този сладкиш. От известно време обмислям как да направя
кадаифа по друг начин, че хем да е вкусен, хем да не е толкова сладък, както се
приготвя по традиция със захарен сироп. Не допусках дори и аз самата, че може
да ми хрумне един такъв сладкиш, с толкова нежен и в същото време освежаващ
вкус. Идеята ми хрумна и въз основа на това, че Роси много харесва кремести
сладкиши, но не много сладки. Така че комбинирах Росините предпочитания с моето
желание да приготвя кадаиф по един различен от традиционния начин. Така се роди
този „ОМАЙВАЩ ЕЛИКСИР“, който е едно прекрасно съчетание с кафе,
чай, мляко или сок. А според мъжете отлично би му паснала и чаша Sekt.
♥ ♥
♥
Ех, че сърдечно гости, познавам се задочно с твоята гостенка от Фейсбук и наистина си признавам, че не знаех, че зад тези вкусотии има и блог, поправям се веднага! Великолепни рецепти! Поздрави и на Вени!
ОтговорИзтриванеТози момент чаках отдавна - Роси и Вени - две ненадминати кулинарки, две прекрасни дами, готови винаги да помогнат със съвет, да споделят опит, да зарадват всеки с мили думи и приятелска подкрепа! За мен е огромно щастие да познавам и двете, да се радвам на тяхното приятелство!
ОтговорИзтриванеВени, твоето въображение няма край - способна си да измайсториш всеки път различен десерт и то какъв - хармония от вкус, аромат и съвършенство!
Роси, гостенката ти е великолепна, а двете сте невероятен тандем! Благодаря ви за хубавите мигове, които прекарвам всеки път във вашите блогове! Продължавайте да ни радвате! Прегръщам ви!
Ехе, Вени ти си надминала себе си с това поредно "креместо" творение!Толкова ванилово и с препеченото бутертесто...чудесно приключение за лека нощ!А Роси, естествено знае кой да покани:) Поздрави и прегръдка и за двете!
ОтговорИзтриванеЧудесно гостуване и страхотно приятелство! Поздравления, дами! Всичко създавате с много любов и успявате да я предадете и на нас! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеРоси, Вени, благодаря!
ОтговорИзтриванеИ тук заставам зад казаното при Вени- рано и е за пенсия;)
Прекрасен десерт, от който с удоволствие се черпя;)
Хубава вечер!
Ради и Вени, благодаря за споделеното, рано е за пенсия, а двете сте страхотен тандем, който нямате право да разваляте! Страхотно интересен десерт, страстно прегрешение с пореден кулинарен еликсир...Лека нощ!
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт, създаден с много любов!
ОтговорИзтриванеОчарователни сте и двете и продължавайте да ни радвате с поредните си интересни и вкусни неща!
Сърдечни поздрави!
Роси, ти си истински приятел, а Вени какъв десерт и стих е сътворила за теб, Еликсир за очите, небцето и душата!
ОтговорИзтриванеВени, не ни напускай ти си пълна със знания и опит, които са ни нужни!
Сърдечни поздрави и за двете, много трогателен пост!
Удивителен, затрогващ и вкусен пост!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за двете ви!
Фантастични сте момичета!
Пожелавам ви един чудесен ден!
Прекрасни дами!Каква пенсия за тези прелестни вкусотии?Я не се шегувайте!Кулинарията е докато мърдаме:)
ОтговорИзтриванеЧудесно представяне, впечатлена съм от поста!
Поздрави и за гостенката и за домакинята!
Роси! Вени! Идвам с канапетата:) Отново се е оформил страхотен купон! Вени, не знам за каква пенсия ми говориш, но в Бг се искат точки и години и то много:)и все не ти стигат, така, че задръж с блога, раничко му е:) Много се забавлявам и днес! Прекрасни сте и двете! Сладкиша е прелест! Поздравявам ви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за хубавите думи и поздравления,много сте мили,дами!
ОтговорИзтриванеНай-сърдечни благодарности към Вени за приетата покана да бъде мой гост,за специалното и топло отношение,за хубавите стихове,за прекрасния десерт,с който отново е уцелила моя вкус на 200% и най-вече,че винаги е толкова сърдечна!
Вени е от хората,които ще ми оставят винаги едни от най-хвалебствените и прочувствени коментари,с което ме кара да се усмихна дори и в най-труден и изпълнен с грижи ден!Благодаря ти,Вени!
Надявам се всички тук да са те убедили,че има смисъл да продължим да бъдем заедно!
Прегръдки за мама,Ели,Вив и Лаурент,и за теб,мила!
Здравейте, дами!
ОтговорИзтриванеДраго ми е да ви видя двечките в екип!
Вие сте дамите с най-сочните сладкиши, не мога да не се възхитя на днешното гостуване? Направо тук се получава кой е по-по-най :) сочен сладкиш.
Роси, дръпни едно "конско" и от мен, че думата пенсия не е казана с време :))
Поздрави и прегръдки и за двете ви!
Невероятно гостуване, с зашеметяваш сладкиш, нотка на прителство и божествен вкус. Поздрави и за двете! :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за домакинята и гостенката!
ОтговорИзтриванеНеизчепраеми сте на идеи и кулинарни вдъхновения!
Венета е представила невероятен сладкиш,за който я аплодирам!
Желая ви приятен ден!
Поздравления и за двечките-прекрасни кулинарки сте!Сладкиша е толкова сочен...
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Трогнахте ме двете от сърце!!! Красотата струи от вашите ръце, не спирайте да ни радвате с хубавите си произведения и бъдете сигурни, че винаги ще имате съмишленици, на които ще липсвате, ако ви няма!*
ОтговорИзтриванеМного трогателно,сърдечно и от душа!Сродните души се намират винаги.Пожелавам ви приятелството ви да продължи още дълги години и да ни радвате и двете с невероятните си рецепти.И ако още не сте се срещнали наживо,планирайте го по-скоро!Ще бъде невероятна среща!Успех мили момичета!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеРоси, още от сутринта се каня да напиша колко ми хареса публикацията ти. Прекрасна гостенка си имаш! Разгледах с интерес, макар и набързо блогът на Венета и останах очарована. Дано наистина отложи пенсионирането, че се записах да следя сладките и прегрешения :)) Сладкишът изглежда страхотно и името много му приляга. Поздрави и за двечките! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеРОси, поздравявам те за очарователната гостенка!
ОтговорИзтриванеКаквито и суперлативи да кажа за този сладкиш ще са малко!Всичко много ми допада- кремове, вкусове, съчетания от текстури! Всичко, което приготвяте и двете е много вкусно, и правите невероятни гурме изкушения!
Вени, е точно такава, каквато си я описала и се радвам, че си направи блог, където да събере прекрасните си рецепти!
Не разбирам потребността й, идеята и да "излезе в блогова пенсия" ....Не разбирам...
Вашето приятелство е доказателство за това, че няма граници за сърдечните отношения!
Пожелавам ви среши и на живо!
Чудесно приятелство и много апетитен сладкиш на твое име:) Поздрави и за двете ви!
ОтговорИзтриванеКакво да кажа след толкова комплименти не знам... Присъединявам се към всички суперлативи, изказани по ваш адрес, мили ми Роси и Вени! Прекрасни сте и това, което показвате го доказва всеки път!
ОтговорИзтриванеВени, на тебе за пореден път признавам, че оставам безмълвна пред творенията ти! А това бижу е неустоимо, мила! Страхотна си и ако вземеш да ни изоставиш, ще направиш...виж колко хора тъжни! Никаква пенсия, не те пускаме!!! ♥ ♥ ♥
Прегръщам ви силно, момичета и ми се иска да го направя скоро и на живо!
Две от любимите ми момичета от кулинарните блогове на едно място, пък и със сладко изкушение... какво повече бих могла да искам :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни сте! Прегръщам ви!
Мила Роси, ♥♥♥
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за тази сърдечна покана, която за мен е не само чест, но и приятелски дълг, който ми е светая светих. Много си те обичам! Ти си винаги толкова откровена, искрена и всеотдайна. Приятелството ни започна отдавна и съм абсолютно сигурна, че независимо какво ще реша в бъдеще, то няма да пострада в никакъв случай. Наистина ще се радвам да се срещнем, дано това се случи и когато се случи, ще е едно от онези преживявания, които ни докосват с очарованието, вълнението и душевността си. Преживяване, при което оставяме една част от нас и в същото време отнасяме една част от другият с нас. Това са онези моменти, които ни карат да се усмихваме, да ги изживяваме отново, които спират дъхът ни и не можем да кажем и дума, защото думите са безсилни и прекалено бледи и невзрачни, за да могат да опишат чувствата ни... ♥♥♥
Радвам се много, че сладкишът ти е допаднал. Мога да кажа, че и съдбата си каза думата, за да поднеса точно него при гостуването си, но това ще го обсъждаме лично. :)
Благодаря ти за всичко, мила ми приятелко!!! ♥♥♥
Поздрави и целуни Еликсир младша и и´ предай моите комплименти, като не забравиш да поздравиш и Mr. Eliksir от мен.
Целувам те и ти пожелавам лека нощ и сладки сънища.
Venetta & Co
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеДобър вечер, мили Дами!
ОтговорИзтриванеНаистина ми е невъзможно да опиша чувствата си. Знам само, че в момента съм най-богатият човек на света. Всички сте толкова мили и сърдечни, и откровено казано си представям всяка една от вас като сияещ , усмихнат и изпълнен с доброта човек. Благодаря от сърце за казаното от всяка една от вас. Думите ви ме докоснаха по особен начин и оставиха следа, която ще усещам и ще ме топли, докато мога да дишам. Когато четях коментарите ви, имах усещането, че ви гледам в очите, от които струеше и ме галеше откровено и истинско приятелство, нищо че с много от вас дори не съм разменила и дума. Усещането е великолепно,... сякаш ви познавам от години.
Благодаря на всички ви за вълнуващите ви коментари. ♥♥♥
Вие сте невероятни! Ще ви призная, че за първи път в живота си, някой успява да ме разколебае. Винаги съм решавала и на часа съм привеждала решенията си в изпълнение и никога не съм се обръщала назад. Не знам дали започвам наистина да остарявам или си давам сметка, че живота не се състои само от „да“ и „не“ и че не винаги е толкова лесно, колкото си го представяме ние "Овните" :blush:.
В момента знам само, че както обещах на Miriams (Мимето) ще изпълня обещанието си и ще и гостувам. Ще се опитам да го направя преди "края на света", но ако не успея, то след това. Тъкмо с Мимето ще дадем началото на един по-добър, по-нежен и по-перфектен свят. (Е как звучи това от устата на "Овен" само, :))) нали... Искам също да публикувам още някои рецепти, които навремето бях публикувала във форума и още не съм ги прехвърлила в блога си и тогава ако все още не съм разбрала това, което най-вече Роси ми каза, защото с нея разговаряхме доста дълго… тогава не знам. Не искам да давам повече обещания за каквото и да е, защото те за мен са закон и трябва да се изпълнят.
Още веднъж благодаря на всички ви, прегръщам ви и искам да ви призная, че много ви обичам!
Благодаря на всички,които се присъединихте към нашата компания и оставихте толкова мили думи!
ИзтриванеВени,за мен беше удоволствие и се радвам,че усети подкрепата на всички!
С пожелание за приятни почивни дни!
Много зареждаща публикация! Роси поздравления за чудесния гост. Точно така си представям Вени мила, отзивчива, чувствителна, обичаща. А този омайващ бутер десерт е истински елексир за душата :
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и за двете ви!
И тук ще изкажа възхищението си и от двете Ви!
ОтговорИзтриванеСтрахотни сте момичета!
а този сладкиш със сигурност ще се опита!!!
прегръщам ви силно!
Диди и Мария,благодаря ви,дами!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ви пожелавам! :)