22 юни 2014 г.
тиквички и картофи с кашкавал в доматен сос
Продукти:
източник
2 тиквички
3-4 картофа
200 мл. доматен сос
стрък пресен чесън или няколко скилидки
копър,черен и червен пипер
зехтин или олио
100 гр. настърган кашкавал
Приготвяне:
Тиквичките и картофите се нарязват на шайби-желателно е да са приблизително еднакво количество.
Подмажете тавичката с малко олио или зехтин.
Подредете шайбите тиквички и картофи,редувайки ги като керемидки.
Поръсете ги с чесън,копър,червен и черен пипер,сол на вкус.
Полейте зеленчуците с доматения сос и накрая с тънка струйка олио или зехтин.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио.
Печете ястието в загрята фурна на 180 гр. до омекване на картофите.
Махнете фолиото,поръсете кашкавала и запечете отново до златисто.
Опция : Доматеният сос може да се замени с 200 мл. течна готварска сметана,овкусена с лъжица горчица и лъжица крема сирене.
Опция : Вместо кашкавал ,върху зеленчуците можете да подредите резени моцарела или друго топящо се сирене.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Без картофи и ние сме опитвали, но това тук е отлична комбинация! И от хляб няма нужда. ;)))
ОтговорИзтриванеСтрахотно!
Интересно!
ОтговорИзтриванеАх,как си ги наредила! Като по конец! Страхотно Роска!
ОтговорИзтриванеММммм.... аз пък не съм подреждала в този ред. ама ще подредя. Само да привърша другата храна.
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Роси! Радвам се, че вече си добре!
Точно с картофи бис е котирала у нас тази гозба :)
ОтговорИзтриванеЧудничка е, Роси, пък и така обилно поръсена с кашаквалец....
Прегръдка, мила и хубава нова седмица!
Поредната вкусотия, Роси!
ОтговорИзтриванеХубав ден, мила!
Роси, това ми е много по вкуса! Опцията с течна сметана също много добре ми звучи!
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Роси!
Интересна, но със сигурност вкусна комбинация. Прегръдки, Роси!
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия с този кашкавал отгоре:) Хубава седмица!
ОтговорИзтриваневкусно :)
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен, Роси :)
О, непременно ще се възползвам от рецептата, Роси! Обожавам тиквички! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОх, прекрасно изглеждат, Роси! И как са запечени, как ухаят...чак до мен достига аромата им!
ОтговорИзтриванеРоси, понякога ми се иска всичките ти рецепти да отмъкна в моя блог:))), знаеш какво имам предвид - да си ги сготвя:))). Ей, откъде ги вадиш тези вкусотии, направо не мога да се начудя. Кое от кое по-изкусително. Прегръдки, мило другарче и прекрасно лято пожелавам!
ОтговорИзтриванеМного благодаря на всички за вниманието,радвам се,че тази лесна и бърза рецепта ви допада!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на дамата,която я е споделила!
Пожелавам на всички много ползотворен ден!
Чудесни тиквички, Роси! Голяма вкусотия. Благодаря за прекрасната идея! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеИ това е поредната вкусотия,Роси...Ей,страшна си !
ОтговорИзтриванеСложих да се пекат със сметана :)
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта за сезона! И както обичаме тиквички ... Записва рецептата без колебание!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Роси! Хубава лятна седмица!
Страхотно е! Много вкусно се получи, препоръчвам с две ръце :-) Благодаря ти, Роси!
ОтговорИзтриванеМного се радвам,другарчета,че ви допада рецептата на Фатима,опитайте я и вие и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на Емма и Маргарита за бързата реакция и гласувано доверие,много ми е приятно ,че споделихте!
Пожелавам на ден с повече усмивки! :)
Роси, толкова изкушаващи снимки! И звучи много, много вкусно!
ОтговорИзтриванеТочно от такива рецепти имам нужда, Роси - дето изглеждат вкусно и са лесни, че хич не ми се готви в момента (-: Мерси и за идеята със сметаната и кремата сирене - не съм пробвала така досега...
ОтговорИзтриванеДобре че вече съм обядвала ;) та успявам да се насладя на апетитните ти снимки, без да преглъщам постоянно!! Страхотна идея, Роси :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила!!
Еха, невероятно, от няколко дни го гледам това прелестното във фб, но нали Blog-ъра се скапа та сега съм върнала три дни назад, приказна рецепта, ще бъде направена, въпреки че имам съмнения, че сама ще си я ям, но това няма никакво значение! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЕ, Роси, прекрасно, със сигурност ще се прави. Чудесно е просто. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБети,Диде,Мина,Линка и Таня,много ме радвате,дами!Дано се хареса и на вас това ястие!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни на всички!
Чудесни нови предложения, Роси, свежи, апетитни и много колоритни...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесните идеи,
сърдечни поздрави, вдъхновено и хубаво лято.
Благодаря ти,Дианка,хубави летни дни и на теб!
ИзтриванеНе ми се получи. Ползвах само качествени продукти, но не се получи. Според мен трябва да се пече с фолио поне 35-40 минути и после с кашкавала.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!Съжалявам,че не сте доволен,просто е трябвало да допечете ястието до готовност на картофите и да не се водите от времето,което съм посочила аз.Обичайно не давам време и сега ще направя корекция в рецептата,защото явно,че фурните различно бързо успяват да достигнат температура и да започнат зеленчуците да се пекат,а и сортовете картофи са различни,също зависи на колко дебели шайби сте ги нарязали.Наскоро Тони ми се оплака,че е пекла нейното ястие над 1 час,което още повече ме озадачи.При всички случаи трябва да се съблюдава готовността на картофите и ако са сорт,който си знаете,че бавно омеква ще е по-добре първо да ги бланширате шайбите и така да ги подредите заедно с тиквичките.
ИзтриванеНадявам се да дадете още веднъж шанс на това ястие и да ви се получи!Поздрави!
според мен трябва да е на по-висок градус, инак и аз го пекох 1 час и 25 мин. инак е сурово
ИзтриванеЧудесно е предложението ти Роси,опитай да прибавиш към подправките и пресен италиански босилек,а вместо доматен сос или сметана може да се използва ядково мляко от пасирани в блендер накиснати орехи с вода ,с добавка на чесън.Аз от години не използвам топлинно обработени домати,винаги ми предизвикват киселини в стомаха.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошна, бърза и лесна рецепта за сезона :)
ОтговорИзтриванеЩе опитам :)
Здравейте!
ОтговорИзтриванеРецептата ме заинтригува, но имам един въпрос: говорите за доматен сос, но на снимката ми изглежда по-рядка течност, т.е. просто сок. Може би аз греша, затова моля за уточнение - дали заливката е от предварително сготвен сос, или просто от доматен сок?
Благодаря предварително! :)
Можете да използвате и готов доматен сос,аз в случая наистина съм ползвала доматен сок.Ако е много гъст соса ви,можете да го разредите леко предварително.
ИзтриванеБлагодаря за скоростния отговор! :)
ОтговорИзтриванеВъпросът ми бе провокиран не от гъстотата на заливката, а от същността и вкуса й (при соса доматите са вече сготвени веднъж) и времето за приготвянето й - все пак е по-голяма разправия да се ползва сос, отколкото пресен доматен сок.
:)
днес ще го пробвам със сметана,че имам която така стой доста време
ОтговорИзтриванеРоси, чудесна рецепта предлагаш - обожавам всичко в нея 🙂🙂🙂
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята! Прегръдки, Маги