10 април 2013 г.

гнезда с плънка от грах и лютеница



      
 

 Днешната рецепта,която се явява под №300 в блога , си харесах от Миленка !

При нея каймата и оформена на пантофки,както тя самата ги нарича,аз направих гнезда,защото по принцип  са много любими у дома.
Плънката от грах и лютеница им придаде един по-нов вкус и се оказа една много удачна комбинация.

Миленче,поредната вкусна рецепта с отличен резултат,която приготвям по твоя идея,благодаря ти!







Продукти:

около 500-600 гр. кайма смес
1 яйце
2 филийки хляб
1 стрък пресен чесън
магданоз,черен и червен пипер

за плънката: 6-7 с.л. отцеден стерилизиран грах
                      4-5 с.л. гъста,едросмляна лютеница

за поръсване:  настърган кашкавал ( аз използвах сирене Масдам )










Приготвяне:

Отделете половината белтък от яйцето в отделна чашка.
Накиснете хляба във вода и го отцедете добре.
Сложете го при каймата заедно с нарязаните чесън и магданоз,яйцето и подправките.Ако има нужда посолете и омесете.
Разделете сместа на 6-7 топки.Притиснете с пръст в центъра на всяка топка и внимателно оформете вдлъбнатина като гнездо.
Оформяйте гнездата направо върху пекарска хартия.




       
      Разбъркайте отцедения грах с лютеницата и напълнете гнездата.






С отделения белтък  посредством четчица намажете гнездата от външната страна,за да не се разпуква каймата при печене.
Сложете гнездата да се пекат в загрята на 190 гр. фурна.
Когато се зачервят и са готови сложете върху всяко гнездо по щипка настърган кашкавал,изключете фурната и върнете вътре тавичката,за да се разтопи кашкавала.
Поднесете ги топли с подходяща гарнитура или салата.






И понеже вчера  във ФБ стана дума за японска дюля,Мариянче,ето я моята,за която ти говорех :)






30 коментара:

  1. Роси, честита 300-на публикация, още много по толкова!
    И все такива вкусотии - неуморна си.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта,Роси!Изглеждат невероятно вкусни и апетитни!Пожелавам ти много пъти по 300 публикации!Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, честита публикация №300, пожелавам ти още много по триста, бъди здрава и все така пълна с обич! А гнездата са примамливо апетитни! Прегръдки и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Роска, точно си мислих да те подсетя, да покажеш твоята дюля :) Толкова е красива с какви едри цветове, когато имам къде ще си засея и аз!
    Това ястие е в синхрон с предстоящия празник, много вкусно се стича кашкавала, ама как го улавяш винаги :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, честита 300-тна!
    Очаквам с интерес следващите 300;)
    Тези гнезденца ще се харесат и на децата, затова ги записвам веднага.
    А японска дюля и аз си бях посадила(мъничика), но племенникът докато си игра да коси тревата миналата година, ми я окоси;( Завиждам ти за нея, голяма е красавица.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусни и примамливи гнезденца! Като видях дюлята ти, не знам защо си ги представих в тревата до нея :)
    Роси, чудесни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами така - склероза! :) Зазяпах се по гнездата и храста и забравих да ти честитя! Роси, пожелавам ти още много по 300 публикации, защото имаш какво да предложиш!

      Изтриване
    2. Благодаря ти,Ина,много си мила! :)

      Изтриване
  7. Честита публикация №300, Роси! :) Още поне 300 ти пожелавам! Много обичам такива гнезда, а с такава плънка не съм пробвала! :) Снимките също са чудесни!
    Прегръдка и успешен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честити 300!Нека се множат все така, от хубави по-хубави!Да ни радваш с твоите прекрасни творения, да не секва кулинарното ти вдъхновение!Поздрави!Снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни са станали! И при Милена ги гледах, и при теб, чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви за поздравленията,дами,много сте мили както винаги!

    Марте,това и на мен ми е втората засята,първата не се хвана,може би защото на това място заради тревата и нея доста я поливаме,а тя май не е много влаголюбива,но втората се прихвана и прави после едни мънички дюлки,не съм ги опитвала дали стават за ядене,по-скоро е с декоративна цел и най-вече,че цъфти рано и то с много ярки цветове.Аз я купих от Бриколаж.

    Тили,дюлките остават на клончетата чак до зимата.

    С пожелание за позитивен ден на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно изглеждат, Роси, а и кашкавалът само как апетитно се е разтекъл... ммм
    Благодаря за идеята и вкусната рецепта :)

    Усмихнат и слънчев ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честити 300, Роси! Най-малко още 10 пъти по 300! И тази рецепта не отстъпва на предлаганите от теб до сега. Изглежда изключително апетитна! Усмивки и пожелания за слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, честита 300-тна!
    Много апетитни и съблазнителни гнезденца!
    Поздрави и успешен ден! !

    ОтговорИзтриване
  14. Ина,Дани и Генка,благодаря ви!Хубав четвъртък,дами! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Оооо, някой си има юбилей :) и ни е приготвил пак нещо неустоимо вкусно и красиво поднесено!!! Честито, мила, още поне 300 пъти по 300 кулинарни еликсира да ни представиш и много положителни емоции да ти донесат!!! Гнездата изглеждат много апетитни, а снимките ти са супер свежи и красиви :)
    Прегръдки от мен и много слънчев и усмихнат край на работната седмица ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита 300-на публикация :)
    Поредната вкусна и красива!
    Успех и занапред!

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасна идея, красиво и вкусно-усещам!
    Бъдете здрава!

    ОтговорИзтриване
  18. Искам да ти открадна цъфналия храст!Ама наистина,не се майтапя.Ако изчезне ненадейно да знаеш къде да си го търсиш.

    Чудна работка пак си завъртяла,Роси.Страхотна си ми майсторица!

    ОтговорИзтриване
  19. Красота ... Честито Роси -
    страхотен избор и чудесна рецепта,
    много апетитно изпълнение и елегантно поднасяне!
    Поздравления и пожелания за още много х 300!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Росинка, толкова апетитно се е стекло кашкавалчето... Честит юбилей на публикациите!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Колко красиво е при, Роси! И храста, и гнездото - истинска наслада за сетивата. Прекрасно утре, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Номер 300 е номер 1 ! Страхотна вкусотия! А снимките с тези зелено-сини багри ме изпратиха поне на 400 км:) Японската ти дюля е много красива, пу,пу. Ще си потърся и аз, не знаех, че се казва така. Роси, хубави почивни дни, мила и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  23. Страшна вкусотийка Роси :) Пък и красива на всичкото отгоре!

    ОтговорИзтриване
  24. Много,много благодаря на всички за поздравите ,страотни сте!
    Пожелавам ви много слънчеви и позитивни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Честити 300!Това си е празник на кулинарното вдъхновение! Много още по 300 ти пожелавам, Роси!
    Много вкусни гнезденца!
    Чудесното ти е храстчето!
    Роси, хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Бети!
      Хубава да бъде и за теб! :)

      Изтриване
  26. Роси и от мен честити 300! Искам да се насладя и на следващите 300 :). Удоволствие е да влизам тук и да те чета, а и доста рецепти съм пробвала винаги с отличен резултат. Обичаме баницата ти с миш-маш, глупости... какво говоря...обожаваме я :). И тези гнезда изглеждат толкова примамливо, непременно ще се пробват. Прегръдки, мила и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди,благодаря ти за топлите думи,знаеш,че си винаги добре дошла !

      Прегръдка и от мен и успешна да ти е седмицата! :)

      Изтриване