17 април 2013 г.

козунак с цедено кисело мляко



       


    


От миналогодишната  козуначена треска ми останаха две идеи за домашно за тази година.
Първото вече си го написах с козуначената питка на Мира.
Сега си написвам и второто за козунак с цедено мляко.
За него се присетих,когато си прочетох коментара при Мира,според който идеята за такъв козунак ми е подсказала Габи.
Габи,благодаря ти !







Продукти:

4 яйца + 1 белтък  (моите бяха размер XL )
150 гр. цедено мляко
180 гр. захар
60 гр. масло
40 мл. олио
настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон
1 капсула есенция ванилия
1/2 кубче прясна мая Юва ( при маята Юва 1 кубче е за 2 кг. брашно )
около 700 гр. брашно - количеството е приблизително и се преценява индивидуално за всяко замесване

плънка: в плетеницата - сушени плодове асорти + едро нарязани орехи
            в рулото - конфитюр от сини сливи

за намаване: жълтък + 1 с.л. вода
за поръсване: кристална бяла захар и филирани бадеми

Бележка: Аз не активирам маята предварително,но който е свикнал да го прави може да сложи в тестото 1 яйце по-малко и на негово място да включи 50-90 мл. прясно мляко,в което да разтвори маята.







Приготвяне:

Накиснете сушените плодове в ром или в портокалов сок.

Стопете маслото и към него добавете олиото.

Разбийте яйцата и белтъка заедно със захарта посредством вилица или телена бъркалка колкото да се стопят кристалите.
Добавете маята и продължете да рабръквате,докато и тя се разтвори.Накрая хомогенизирайте с цеденото мляко.

Сложете в машината яйцата със захарта,млякото и маята,кората от портокала и лимона,ванилията и около половината пресято брашно.
Включете да се меси и добавяйте постепенно брашно,докато спре да маже под бъркалките и се образува стегната,не лепнеща топка тесто.
Започнете да добавяте мазнината на порции като изчаквате да се поеме изцяло преди да добавите следваща порция-така на 3-4 пъти.
Ако тестото е станало прекалено меко може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото трябва да е еластично и меко като възглавничката на ухото ви.
След края на първия цикъл месене рестартирайте програмата и пуснете още веднъж.
Оставете тестото да втаса в контейнера.
За по-бързо можете да загреете фурната до 50 гр.,да я изключите и да поставите вътре контейнера като предварително сте го покрили със свежо фолио,намазнено от вътрешната страна да не залепне тестото като се издигне нагоре.
Когато си удвои обема го извадете с намаслени ръце върху леко намазнена повърхност .






Разделете тестото на 2 или 3 части.Аз разделих на 2 за два големи козунака,но тестото дойде малко в повече за формите,затова спокойно могат да станат и 3 средни козунака.

За рулото:
Разплескайте с пръсти едната половина тесто на приблизителен правоъгълник:


Намажете конфитюр и навийте двата срещуположни края единовременно,
докато се срещнат. 





Прехвърлете рулото във формата ,която сте напръскали със спрей за печене или намазали с мазнина и поръсили с брашно,или покрили с хартия за печене.





За плетеницата:
Разделете останалото тесто на три части.
Всяка разплескайте с пръсти на приблизителен правоъгълник,разпределете отцедените сушени плодове и орехите,съберете краищата на фитила,осучете го.Трите фитила сплетете на плитка и я разположете във формата.





Покрийте формичките с прозрачно,намазнено от вътрешната страна фолио и ги оставете на топло докато тестото си удвои обема отново.
Намажете с жълтъка,смесен с вода или мляко,поръсете филирани бадеми и захар.
Изпечете козунаците в загрята на 170 гр. фурна до суха клечка, следете печенето и при нужда покрийте с алум. фолио,за да не прегарят.
Охладете металните форми на решетка за 3 до 5 мин. 






След това извадете внимателно козунаците и ги прехвърлете отново на решетка докато изстинат.


                      Аз разчупих за снимки първия още топъл.






                                


  Ето го и с отрязана филийка .






А това е рулото - него винаги го режа,че иначе ще стане мазало.   




 

61 коментара:

  1. Имах намерение тази година да тренирам, да тренирам под твое ръководство и да направя един засукан козунак за празниците. Но толкова никакво време нямам, че незнам дали и за яйца ще откъсна малко.
    Прекрасен е ,Роси. А плънката ме кара да се облизвам по никое време пред монитора! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако нямаш време хич не го започвай,Марте,защото за да стане си иска време.Макар и с прекъсвания,докато втасва и се пече пак си отиват поне 4 часа.
      Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  2. Роси, феноменално изглежда поредния козунак. Аз за малко спрях с пробите, че заприличах на козунак :)
    Поздрави и до скоро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха,и аз спирам до Великден,Мариянка,че взех да набухвам и аз :).
      Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  3. Е, Роси, може и да ти е "подсказан", но козунакът ти и този път е страхотен. Ето това са конци! Гледам го и само мога да си мечтая "И аз искам да направя такъв козунак, и аз искам ..."
    Вкусно похапване, козуначена майсторке!
    Сърдечни поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче,и аз мислех,че никога,ама никога не бих могла,че и провали имах,но с правенето идва и резултата,само трябва веднъж да започнеш.Благодаря за похвалата,сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  4. Роси, чудесни са и много хубаво си обяснила всичко!!! Аз имам пекарна и още не съм я пробвала. Тъкмо се чудех как с детето вкъщи и всички грижи около него ще правя козунаци и видях публикацията ти.
    Поздрави, Михаела!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако имаш въпроси,пиши ми и ще помагам, и много благодаря!Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
    2. И аз много благодаря за отзивчивостта!
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Роси, царица си на козунаците :)
    И този е чудесен!
    При мен, след като замеси тестото, машината не може отново да
    започне да меси, а продължава цикъла.
    Може би трябва да я изключа, преди да спре :)
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ау,Дани,как ме погали с този комплимент,трогната съм!Същото бих казала за теб,особено след последния ти бомбастичен козунак с кремче и боровинки.
      Дани,ако изключиш машината преди да спре да меси тя си запомня до къде е стигнала поне за 7 мин. и като я пуснеш пак ще продължи.Аз рестартирам от копчето за старт като го задържа,докато издаде звуков сигнал и после пак от него пускам и тя започва да меси отново.Меся на програма за бърз хляб,два пъти по 13 мин.
      Прегръдка и от мен за теб,мила!

      Изтриване
    2. Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  6. Rosi, kokyv e razmera na formite koito izpolzva6? Az imam dve takiva pravoygylni ednata e po -dyla drugata po-kysa i neznam v koq da gi napravq?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тавичката на рулото е 26/11 см.На другия е малко по-дълга и тясна,може би е 30/8 см.Тестото ще ти стигне и за двете форми,а ако остане направи малки козуначета в гнезда за мъфини.На мен ми дойде в повече тестото и доста бухна над формите,но пък така козунака става по-висок.

      Изтриване
  7. Роси, тръгвам си разплакана ;). Може ли такива вкусни и изкусителни неща да показваш. При теб всички козуначени са като от списание! Все при теб ми се случва да се пляскам през ръцете, защото сами посягат за парченце :)) Поредният разкош, какво да кажа повече! Поздрави, мила и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,засрамваш ме чак,благодаря ти!Все още не съм доволна от външния вид,но се опитвам да намеря точната формула за новата фурна,в старата ми 20 годишна Мечта по-малко кахъри имах.Поздрави,Снежи и нека ти е и на теб един усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Както винаги перфектно, Роси!при теб постепенно се събира всичко, което може да се направи като козунак!Всеки следващ все по-прелъстителен!Мога да ти подскажа, че не си правила от италианските само, ако не се лъжа!Поздравления за майсторството, възхищавам ти се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплимента,Соня,много ме радваш!
      Над панетонето все още умувам дали да го правя,макар че съм се снабдила за целта с кандирани корички и сушени плодове.Най-вероятно и с него ще си начеша крастата при следващо замесване :) .
      Освен него още една идея ми отлежава в главата,да видим дали ще се получи.
      Прегръдка и хубав ден!

      Изтриване
  9. Страхотни козунаци си направила! А още не съм пробвала...имам чувството, че нищо няма да излезе, а пък така, както си го описала не е май кой знае колко сложно...Ама наистина твоите имат много професионален вид (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде,много си мила,благодаря ти!Не е трудно,но като добиеш ориентир за консистенцията на тестото,защото то е по-същественото да стане козунака на конци.Моите изобщо не съм доволна как се получават на този етап на външен вид,но все още работя по въпроса.Добре,че поне отвътре са както ги харесвам.

      Изтриване
  10. Роси,страхотни са ти козунаците..истинско изкушение!
    Както всяка година при теб от рано започва да ухае на прясно изпечен козунак.
    Е как да не пробвам и с цедено кисело мляко,след тези разкошни фотоси.
    Поздравления за майсторското изпълнение!
    Слънчев ден ти желая и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Мира!
      Пробвай,много ще се радвам за което!
      Много слънчев и успешен ден и на теб!

      Изтриване
  11. :) Тъкмо Пепи те обвини в подстрекателство със сметана и ти веднага я замени с цедено мляко:) Роси, невероятни козунаци, какви конци, какво чудо!!! Майсторица си ми ти!!! Прегръдки, с пожелания за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,да,Кате,сметаната е много пристрастяваща,но има защо.
      Благодаря ти,мила,прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  12. Роси,козунакът е фантазия!Как и постигаш тези перфектни конци:(.....Прегръдки от мен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Миленка!
      Ами знам ли как я? :))
      Не затоплям специално у дома,не активирам маята,продуктите ми са от хладилника студени-това са нещата,които пренебрегвам,но пък меся два пъти в машината,брашното пресявам,ползвам задължително два вида мазнина-масло и олио,добавям ги както и си е по правило-след първоначалното оформяне на тестото.
      Ползвам винаги брашно на София мел Екстра,усуквам фитилите преди да ги сплета,гледам да не разточвам тестото,а само да го разплесквам,оформям с намаслени ръце на леко намазнена повърхност.
      Прегръдка и от мен и хубав ден!

      Изтриване
  13. Не е честно, Роси! Искам го, целият - фантастичен е, не направо божествен! Прегръдки, мила! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,много ти благодаря за комплимента!Прегръдка и от мен и хубав ден! :)

      Изтриване
  14. Страхотни конци!Браво Роска!Невероятен ти е козунака.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Йоли,радвам се,че така радушно ме подкрепяш!Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  15. Козуначена феерия!Роси,ненадмината си!Очаквам още предложения!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,страхотен комплимент,трогната съм и благодаря!Ще има,ще има,обещавам!Хубав ден!

      Изтриване
  16. Роси, нима наистина това е края на козунаците?
    Или само края на миналогодишните планирани :))
    Чудесни са и двата! Просто си майстор на козунаците - какъвто и да направиш, все чудесен ти става на теб!
    Поздравления!
    И прегръдка от мен с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тази седмица със сигурност,Пепи! :)))
      Уж до празника няма да правя,но доколкото се познавам едва ли.
      Много ти благодаря,мила,така ме радваш!
      Прегръдка за теб и Жул и нека е един усмихнат ден и за вас!

      Изтриване
  17. Роси, честичко поглеждам в блога ви и се радвам на вкусните неща в прекрасно изпънение. За Великден си бях набелязала рецептата за козунак със сметана, но сега този, просто ме остави без дъх.Направо е фантастичен. Голям майстор сте! Поздравления.
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,много ви благодаря за вниманието!А двете рецепти са почти идентични,така че няма значение с кое ще замесите,каквото от двете ви се намира под ръка.
      Весели празници и хубава пролет ви пожелавам!

      Изтриване
  18. Който си го може :) го може!!! Ненадминат майстор си, Роси - поздравления и за идеята, и за приготвянето, и за снимките и представянето на това кулинарно съвършенство!!!
    Поздрави и прегръдки, мила и усмихнат следобед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее,от майстор като теб ми е много драго да получа такава оценка,Мина,благодаря ти,мила!Сърдечен поздрав изпращам и аз на теб и моите приятели!

      Изтриване
  19. От няколко години меся козунаци, стават много ароматни, вкусни но никога на конци! :)
    Тази година ще се възползвам от указанията ти, дано да се получат!
    Роси, невероятен майстор си!
    Сърдечни поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,а намираш ли разлика между това,което ти правиш и това,което съм писала аз?Странно,че не ти се получават.Ако искаш пиши ми във ФБ по коя рецепта замесваш да видим ще открием ли някава разлика.
      Благодаря за похвалата и се надявам този път да се получат конците!Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  20. Росииииииииии! Истинска майсторка си, мила! Чудни козуначета спретваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иркааааа,къде се губиш?Благодаря ти,слънце! :)

      Изтриване
  21. Росинце, може ли да те помоля да ми изпратиш един мини вариант на тази красота?
    Всичките тези козуначени изкушения... Сили нямам вече. Поредният прекрасен вариант.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. След всички тези думи аз какво да кажа, като се говори за козунак, при теб е мястото. Красота, от снощи се облизвам и заобикалям, но отворих и преглъщам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, страхотен козунак, поздравления! За мен това е трудно, но може и да се престраша да опитам по твоята рецепта. Благодаря за споделеното!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотен е, страхотен! Само да имах едно парченце от този вкусен козунак сега...
    Усмивки, Роси! ツ

    ОтговорИзтриване
  25. Цар си на козунака Роси, аз ще плакна очички тук при теб, на мен така или иначе не ми се полага козунак :))
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  26. И от мен въздишки по този страхотен козунак!Какви конци само!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Роси, вече съм изчерпана откъм суперлативи,
    но ти си знаеш - МАЙСТОРКА!
    Поредният великолепен козунак - като вид, плънка и резултат.
    Адмирации за теб,
    сърдечни поздрави и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. Ехааа, Pоси, започна се вече козуначената вълна! Pазкошни са, и плетеницата, и pулото, бpаво! И аз почивните дни ще напpавя, че ме съpбят pъцете вече!
    Спокоен и слънчев уикенд, мила!

    ОтговорИзтриване
  29. Не знам кой те е подсетил, Росинка, ама ти благодаря, че реализира идеята, за да ми направиш вечерта :) Много хубаво печиво, а конците... Ахх, конците! Представям си вкуса му!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря сърдечно на всички за комплиментите и вниманието,много ме зарадвахте,дами!
    Вашата висока оценка наистина е много мотивираща!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Весели и светли празници, Роси!
    :)

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте, днес направих козунак по тази рецепта. Прекрасен е!

    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,благодаря ви за споделеното задоволство от рецептата,изключително много ме радвате!

      Изтриване
  33. НАПОСЛЕДЪК ВСЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ФОРУМИТЕ СЕ СРЕЩАТ РЕЦЕПТИ ЗА КОЗУНАЦИ ПРАВЕНИ С БРАШНО СОФИЯ МЕЛ ЗА БАНИЦИ.каква е разликата от другите брашна и дали да не рискувам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да рискувате,може да вземете кое да е брашно на София мел,все ще станат.Разликата е в пепелното съдържание и количеството белтъчини.

      Изтриване