от тази страна е тиквеника...... |
....а от тази - щрудела с ябълки и круши |
Днес ще споделя моя начин за правене на тиквеник.
Става много плодов,мек,усещането за плънка доминира над това на корите,много сочен е и то без да е сиропиран.
В една тава комбинирах два варианта-5 рула с тиква или иначе казано-тиквеник , а за не любителите на тиквеник направих 2 рула с настъргани ябълки и круши.
Единственото,което отличава този тиквеник от класиката е наличието на сливов конфитюр в плънката,който много променя вкуса и определено ми бе трудно да различавам кои парчета са с тиква и кои - с ябълки и круши. По забавното е,че половинката,който не обича тиквеник не правеше разлика и си хапна без възражения,хехе... )
Продукти:
1 п. кори за баница
100 гр. орехи
100 гр. стафиди
настъргана тиква или ябълки,круши - около 500 гр.
80 гр. топено масло
захар на око и на вкус
канела,ванилия
1 ч.ч.конфитюр по ваш избор
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Настържете тиква или ябълки и круши.
Смесете ги с ванилия,канела и захар в количество по ваша преценка .
Орехите счукайте на едро.
Вземете първите два листа,намажете ги тук там с конфитюр,
разпределете тиква ,орехи и стафиди,поръсете топено масло и канела.
Ако ви се вижда малко захарта може да поръсите по още 1 лъжица и завийте на руло.
с тиква |
с ябълки и круши |
Подредете рулата едно до друго.
Намажете ги с останалото масло и изпечете в загрята на 190 гр. фурна с вентилатор.
Печете около 45 мин. ако е тиквеник,ако е щрудел с ябълки и круши може и 30 мин.
По някое време може да покриете с фолио,за да не прегори.
От ябълките и крушите ще има няколко лъжици отделен сок - НЕ го изхвърляйте,а с него напръскайте горещия щрудел след изпичането и го завийте с памучна кърпа да омекне.
След 10-тина минути поръсете обилно с пудра захар.
щрудел с ябълки и круши |
Роси, чудесен щрудел-ароматен, сочен, цветен!
ОтговорИзтриванеНе зная как ще съм по Новогодишните празници и искам от сега да ти пожелая здраве и късмет през новата година! Много усмивки и вдъхновение!
И весела и незабравима новогодишна нощ!
Роси, чудесно и ароматно предложение!
ОтговорИзтриванеЩе предпочета с крушите и ябълките :)
И аз за Бъдни вечер правих сладка баница с червено цвекло и
стана страхотна!
Прегръдки, мила и хубаво настроение!
Дани,винаги ме шашваш с нестандартните си решения,дано ни представиш тази удивителна баница!
ИзтриванеРоси, с голямо удоволствие бих хапнала и от двата вида - така апетитно си ни ги поднесла, че едва ли има някой, пък било то и тиквенико-не-обичащ-мъж :), да не се възползва!
ОтговорИзтриванеПлатото е много изискано и елегантно, имаш прекрасен естетически вкус!
Поздрави и пожелания за спокойна, топла и уютна съботна вечер!
Ети,за естетическия вкус и избора на плато заслугата е на Мина,наистина е невероятно нежно и красиво и ми е много мил подарък от ния!
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи и комплименти,мила!
Роси, чудесна идея ми даваш за оползотворяването на огромните количества сливов конфитюр, умела маскировка на тиквеника си сътворила! Спокойна събота и весела подготовка за посрещането на Новата година!
ОтговорИзтриванеРоси, чудни рецепти! Бих си опитала и от двете! Весело посрещане на новата година, много здраве и прекрасни мигове! Благодаря ти за хубавите пожелания!
ОтговорИзтриванеМного хубава идея, Роси! Ще се възползвам:)
ОтговорИзтриванеizglezhda strahotno, Rosi!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа и весело посрещане на 2013-та Роси! Пожелавам здраве, щастие и много топлина в дома ви!
ОтговорИзтриванеБлогър ме изхвърля и чак сега успявам да оставя коментар. Интересен щрудел:)
Дани,Ети,Траянка,Ради,Игличе,Бети и design elements,много ме радвате с похвалите си,благодаря ви!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви много вълнуващо новогодишно тържество!
аууу какъв е пъстър! И богат! И много, много апетитен!
ОтговорИзтриванеКак си се сетила?! Тиквеник девойчето поне яде, за нас по-скоро ябълката трябва да скрия :)
Хубав неделен ден ти пожелавам, другарче мило, преди голямата Новогодишна подготовка :)
Каквото и да скриеш няма да личи,така че действай и дано ви се хареса,Пепи!
ИзтриванеМиналата година се подготвях,шетня голяма беше,гости много,тази година само с една прическа ще се подготвя :))) .И без това за толкова почивни дни ми дойде в повече престоя около печката :) .
Весело посрещане у вас,мила!
Роси, много интересен вариант на тиквеник! не би ми дошло на ум да добавя мармалад или някакъв конфитюр. И изглежда не само сочен, но и много вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Пожелавам ти весели празници!
Нинче,пробвай и такава версия,обещавам да не съжаляваш! :)
ИзтриванеИ аз ти ожелавам хубави и усмихнати празници!
Роси, фантастичен е! Аз не съм от големите любители на чистия тиквеник и затова от твоето предложение направо ми светнаха очите!:) Наистина вкусен! Супер идея! Весело посрещане на Новата година!
ОтговорИзтриванеКате,щом моя половин,който не кусва тиква яде ,значи има надежда и за теб :) .
ИзтриванеНадявам се да ти хареса!
Весело посрещане и на теб! :)
Хапвам и от двата :), а тази новост с марамалада ми хареса много ! Чудесни са ,Роси !
ОтговорИзтриванеИ нали знаеш ,че всеки майстор си има майстора :) та така и твоят съпруг си е намерил майстора за тиквеника :)!
Желая на теб и чудесното ти семейство весела и незабравима новогодишна нощ и щастлива 2013 ! С прегръдка !
Хехе,много добре казано,Ванюша!
ИзтриванеТе с дъщеря ми за много неща са предубедени,че не ядат,ама после друго става :)) .
Всички пожелания да ти се връщат стократно,благодаря ти!
Чудесни са, а идеята за конфитюра прегръщам и правя още днес!Поздрави и Весели празници!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти допада идеята,Соня,дано ви е харесал моят вариант!Весела новогодишна нощ!
ИзтриванеОбичам щрудели всякакви, така че не бих отказала едно-две парченца и от твоите предложения и как да откажа, като са толкова апетни...
ОтговорИзтриванеВесело послещане на 2013 г. :)
Благодаря,Ина,весело тържество и на теб пожелавам!
ИзтриванеСтрахотна идея с този мармалад!Много хубаво изглеждат!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря,Наталия!
ИзтриванеХубава неделна вечер!
Ооооо, това с конфитюра ще се пробва задължително след празниците :) нямаш милост ти с твоите вечни неустоими изкушения!!!
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата Година и много поздрави на цялото семейство, мила!!!
Целувки :)
:)) Кой го казва! Гледам,че и при теб изкушенията нямат почивен ден,ей сега отивам да оплакна око по баклавата ти!
ИзтриванеНадявам се да ви хареса тиквеника,да посрещнете новата година с усмивка и надежда да е по-добра и успешна!Прегръдки за цялото фемили от мен! :)
Роси, много често се изумявам от факта, че без да се познаваме реално много неща правим по доста сходен начин :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно :)
Прегръдка от мен и успешна нова година ти пожелавам!
Зори,най-вероятно имаме сходни вкусове,които ни водят до еднакви идеи.
ИзтриванеИзпращам прегръдка и аз с пожелание за незабравимо новогодишно тържество!:)
Идеята за добавка на конфитюр много ми допада! А иначе и аз смесвам плодове в щрудели - ябълки, круши, дюли,тиква - става невероятно ароматно!
ОтговорИзтриванеРоси, сърдечни прегръдки и весело посрещане на Новата година!
Тили,благодаря ти!
ИзтриванеЧестита Нова година, Роси!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Роси!
ОтговорИзтриванеЩастие, любов, благоденствие и много осъществени мечти, ти пожелавам.
Прекрасно предложение, цветно и ароматно, а с толкова любими продукти не се съмнявам, че е и много вкусно.
Честита Нова 2013 година Роси! Да има много здраве, щастие, късмет, любов и благоденствие в дома ти! За много години!
ОтговорИзтриванеКате,Мони и Габи,честита нова година и на вас!
ОтговорИзтриванеНай-мили пожелания за здраве,щастие,успехи и много обич!
Направих щрудела с ябълки, перфектен е, най-вкусният щрудел, който съм опитвала. Поздравления, Роси! Но понеже съм си мързелива втория път, като го правих, малко опростих рецептата: ябълките нарязах на тънки полумесеци като за пай и естествено трябваше да ги сложа само в началото на кората, отгоре конфитюра и орехите... и от всичко по много, само захар не сложих. Щруделът пак стана много сочен и с много силно усещане за ябълки и конфитюр, аз сложих от боровинки. Ще опитам да направя и тиквеника. Още веднъж Благодаря, Роси, за прекрасното предложение!
ОтговорИзтриванеМного ме зарадвахте с тези отзиви,благодаря,че наминахте да споделите!
ИзтриванеОсвен това идеята за резени ябълки е страхотна,така ще се усещат много по-осезаемо плодовете!
Аз последния път като правих тиквеник освен конфитюр,тиква, ядки и стафиди,сложих и парченца локум-стана върховно,майка ми много го хареса и тя направи после тиквеник със сладко,орехи и локум.
Ако харесвате локум ви препоръчвам да сложите.
Поздрави! :)