15 април 2015 г.

Бананов козунак и руло





Продукти:

за тестото:
3 яйца + 1 жълтък  размер М , белтъка се отделя за намазване
180 гр. захар
150 гр. банан ( изтеглен е без обвивката )
25 гр. прясна мая
100 мл. прясно мляко
40 мл. олио ( от гроздови семки )
50 гр. краве масло
670 гр. брашно ( приблизително количество,преценява се индивидуално за всяко замесване )
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция ванилия

плънка за козунака :
1/2 кутийка локум
50 гр. сушени плодове ,накиснати в лъжица ром
20 гр. едро накълцани орехи

плънка за рулото :
3 пълни с.л. сладко ( от сини сливи )
3-4 с.л. ситно смлени орехи
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар
1 капсула есенция ром
1/2 каф. л. канела

за поръсване :
сусам,филирани бадеми,кристална захар










Приготвяне:

Първо искам да внеса уточнение,че аз меся в хлебопекарна.Може да се замеси и с подходящ за целта,мощен миксер.За самата рецепта няма значение дали ще се замеси на ръка или с машина,важното е да осигурите на тестото продължително измесване от поне 30 мин.,което е една от основните причини за образуване на конците.

Нарежете локума на малки кубчета и го оваляйте в пудра захар,за да не слепва.
Накиснете сушените плодове в ром.
Разбъркайте съставките за плънката на рулото.
Разтопете маслото и смесете с олиото.
Ако желаете пресейте брашното ( аз този път не го направих ) .
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Можете да я изчакате да шупне като я разбъркате с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
Пюрирайте банана със захарта.
Добавете яйцата и жълтъка и отново пуснете блендера до получаване на фино,гладко пюре.
Смесете банановата смес с маята и есенциите.
Започнете да добавяте брашно на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате мазнината в тестото,което пак става на порции като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Общото измесване трябва да е не по-малко от 30 мин.
Аз меся на бързата програма като ползвам от нея само частта с месенето. Когато свърши 15 минутното месене,нулирам машината и отново я пускам и изчаквам да измеси още 15 мин.
След което спирам машината и изваждам контейнера.
Поркривам го с прозрачно фолио и го поставям на топло,за да втаса тестото до удвояване на обема.



след първото втасване



Ако се меси на ръка,тестото се поставя в много леко намазнена купа (не да плува в олио ) и се покрива пак с прозрачно фолио и оставя на топло да втаса.
Втасалото козуначено тесто се оформя на ЛЕКО намазнена повърхност с ЛЕКО намазнени ръце.
Разделете тестото на две части.
За сплетения козунак тестото се разделя на три.
С пръсти се разтеглят фитили,посипва се от локума,орехите и сушените плодове и фитилите се навиват и осукват.






Трите фитила се сплитат и се прехвърлят във форма за печене,покрита с пекарска хартия.




Другата част от тестото се разточва на приблизителен правоъгълник,
намазва се с плънката и се навиват двата насрещни края към средата ,навиването става откъм по-късата страна.






                        
Рулото също се поставя в съд за печене.





Желателно е металните форми да се покрият с пекарска хартия.
Само напръскване със спрей за печене на мен не ми върши работа и козунаците залепват зверски,защото жълтъка или белтъка, с които се глазират отгоре се стича отстрани и като се поръси и захар,която се карамелизира,само хартията спасява безпроблемното изваждане от формите.




Оформените козунаци се покриват отново с прозрачно фолио и пак се поставят на топло да втасат до удвояване на обема.
Време за втасване не се следи,важен е обема,който трябва да стане двоен.



след второто втасване



Втасалите козунаци се глазират с белтъка ( леко разпенен ) и поръсват със сусам или бадеми и захар.







Пекат се в загрята фурна на 170 гр. до суха клечка,при нужда се покриват,за да не прегорят.
Готовите козунаци се охлаждат така както са във формите върху решетка за 5 мин. и после се изваждат,за да не се спарват и пак се прехвърлят върху решетката до пълно изстиване.













Както очаквах се получиха козунаци с влажна,леко дъвчаща текстура,пак са на конци,но не прекалено влакнести ,с неустоим прекрасен дъх на печени банани ( обожавам този аромат ) в дует с ванилията,рома и канелата.
Ако ги увиете в свежо фолио,когато са напълно изстинали,се запазват влажни поне два дни.







37 коментара:

  1. Роси, невероятна козуначена фея си!!!
    Трябва цяла година козунаци да правя, за да опитам от всичките ти уникати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси,благодаря ти,много си мила!

      Изтриване
  2. Помислих си, че тази година не си показала козунаци :)
    Но ти отново ни показваш поредното изкушение!
    Ние имахме една "Чайка", която печеше безотказно поне 30 години.
    Със сегашната си фурна и аз не мога на моменти да се оправя, защото нямам само долен реотан.
    Но козунаци пека на средна скара на 160 градуса, без вентилатор.
    Не знам защо не го обичам този вентилатор :)
    И в началото слагам фолио отгоре.
    Хубав ден, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,имах два нови от тази година-с фъстъчено масло и панетонето .Искаше ми се и този бананов да направя,уж го бях отложила вече за следващата година,но половинката възрази,че му дошли малко направените и си поиска,та му излезе късмета с тези двата. :))
      И аз така като теб ще опитам следващия път,на средната скара,все ми се струваше,че ще се вдигнат много нагоре,но явно точно по средата ще им дойде добре,за да не ми се припичат отдолу.А вентилаторът е хубаво нещо,обаче питки и козунаци набухват много и започват да се пукат,защото тестото отгоре бързо хваща кора,и с кексове и мъфини така става и гледам да пека без него.
      Хубав ден да е и за теб,Дани! :)

      Изтриване
  3. Онемях, огладнях, обезумях от тези козунаци, Роси! Невероятни меко казано са, мила! Майсторка си им голяма! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее,ама как ме погали с тези комплименти,благодаря ти,Еви!Прегръдка и от мен,мила!

      Изтриване
    2. i az pravq ama tova momi4e me e otminalo ,prekrasno e .4e spodelqte takiva vkusnotii!

      Изтриване
    3. Приятно е да прочетеш подобни коментари,благодаря ви най-сърдечно!

      Изтриване
  4. Много усмихнат последния ти козунак, Роси:)! Прекрасни са и двата!
    А притесненията и ядовете около фурната са ми познати, пека ли нещо съм като квачка около пиленцата си, все там се въртя:)!
    Прегръдка! Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ваня!Аз уж за повечето неща съм й свикнала на моята фурна,само с козунаците не мога да си намеря точното решение.С вентилатора бързо се изпичат,обаче плетки,млетки,всичко заминава :)
      Прегръдка от мен и хубав ден и за теб да е! :)

      Изтриване
  5. След толкова козунак по празниците, мислех, че няма да ми се прияде, ама не! Толкова са апетитни, че ми иде веднага да направя рулото, Роси:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами хайде де,колко му е да го врътнеш в твоите специални купи,Траянче :))

      Изтриване
  6. Еее Роси, вълшебница си ми ти! Ама какви са пухкави, ароматни и вкусни и какви изкушаващи снимки си им направила... Ако ти е останало парченце, кажи, ще долетя:))) Голяма прегръдка от мен, майсторка си на тези неща!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,точно парченце е останало,пазя го,идвай!Милото си го хапва бавно и с удоволствие и все още е мек и сочен.Голяма прегръдка изпращам и аз! :)

      Изтриване
  7. С каквото и да ги замесиш козунаците си, мила - все са си прекрасни, апетитни и с конци!! Който си го може, го може - майстор ненадминат си!! Със сигурност ще пробваме и банановото ти козуначено изкушение :)
    Поздрави и прегръдки и целувки за госпожицата!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От майстор като теб подобни комплименти са ми много ценни,благодаря ти,скъпа!Целувки за цялото семейство и се надявам при вас нещата да са добре!!

      Изтриване
  8. Аз се нареждам до първия козунак :) с локума. Много обичам козунаци с локуми.
    Страхотни, вкусни и апетитни са и двете предложения, Роси! Всепризнат майстор си ти на козунака и ето че и за тези празници ни изненадваш с нов вкус.
    А Мечтата е мечта :) и на мен ми липсва понякога. И все още работи с всичките си функции на село на приличните 30 години.
    Прегръдка от мен, мила и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,благодаря ти за високата оценка и похвали,дано съм ги заслужила,мила!
      С Мечтата бях толкова свикнала,че с години не я смених,защото си знам,че свикнеш ли си на една фурна,не е работа да дириш нова.
      Още си работи и моята,без грешка е,ама сега други я ползват.
      Много хубава вечер на цялото семейство и целувки от мен!

      Изтриване
  9. Роси, отново си надминала всякакви очаквания! Страхотни козунаци :) И въпреки че съм толкова преяла от тях по Великден, ако имаше от твоите, нямаше да ги споделям с никого! :)
    Поздрави и усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,аз умишлено задържах темпото с козунаците тази година,но някои не са съгласни с намаленото козунакоправене и си поискаха още,та затова са и тези,вече финални за тази година.
      Поздрави и усмивки и от мен за теб!

      Изтриване
  10. Роси, щом с моите козунаци успях да привлека вниманието на любимия (нали не ги обичал уж), представям си сега с тези бананови творения какво ще е... Обожава банани, та затова. ;) Прекрасни козунаци, отново много оригинална идея! И как хубав с ги снимала, няма начин човек да остане безразличен. :)
    Прегръдки най-сърдечни и хубави пролетни дни, Росинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа,Гери,този номер го знаем с не обичането на уж.
      Всичко ще му се услади,имай търпение,едно по едно.
      У дома колко пъти обявяват,че нещо си няма да хапнат,пък после допълнително искат.
      А с козунаците си вече печен майстор ти,оттук нататък ти пожелавам безброй експерименти и варианти да опитате!
      Хубави пролетни дни да има и за теб,мила и силна прегръдка от мен! :)

      Изтриване
  11. Какви апетитни козунаци Роси! Какви ли не варианти си опитала :) явно много, ама много обичате да хапвате козунаци!
    Тази година и аз не останах доволна от печенето. Останах с впечатлението, че печенето във форма е причината. И аз като теб ги допичах 10 минути отдолу, докато за малко да ми прегорят. Миналата година, като ги пекох само върху пекарска хартия и директно върху ламарината на първа позиция (от3) станаха като от каталог. Почвам да си мисля, че тези форми запарват козунака и не може да се изпече едновременно отвън и отвътре.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичаме ги,Жани,но правя само около Великден и после изобщо не се сещам за козунаци.
      Вярно е,че във форма се изпичат по-бавно,особено рулото се наложи да допека след сплетения,заради пълнежа,просто тестото расте нагоре и докато се изпече изцяло отнема време.
      Обаче пък така най-добре личат конците,защото козунаците имат височина.
      Трябва за следващата година да направя един сплетен без форма,да видим ще ми се разлее ли много.Аз работя с малко по-меки теста и може да стане така,но ще видим какво ще стане.
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  12. Ако има енциклопедия за козунаци, то мястото е в твоя блог, Роси - ненадмината -
    впечатляващо изобилие от идеи и рецепти, майсторско замесване и оформяне,
    ефектна визия и неустоимо апетитно представяне... И тези са разкошни!
    Благодаря за удоволствието и много, много комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,толкова много хвалебствия,поднесени от изкусен майстор като теб ме изпратиха буквално в облаците,благодаря ти от сърце!

      Изтриване
    2. Реших да се присъединя точно тук, защото Дианка е казала това, което мисля и аз.
      Роси, думата козунак винаги я свързвам с теб - винаги ми се получават твоите перфектно, почнах вече и да импровизирам по тях. И тези ме изкушиха, ще спретна май рулото, да знаеш!

      Изтриване
  13. И аз искам да опитам от всичките ти предложения , Роси! Кое от кое изглежда по-апетитно! аз май не успях да се наситя на козунаци тази година! ще взема да си приготвя отново! Благодаря за рецептата! Ще ти се доверя отново! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,дано го направиш и споделиш впечатления,бих се радвала изключително много!Прегръдка от мен!

      Изтриване
  14. Най-откровено признавам, че откакто преди две години правих твоя козунак със сметана, а след това опитах и от другите рецепти, вече не си и помислям да търся на разни други места! При това изобилие от предложения отново имаш различен козунак! И много да се помъча, не ми е възможно да си представя какъв ще е следващият :)
    Майстор от най-висока класа си, Роси! От идеята през изпълнението чак до крайния резултат!
    Изпращам ти искреното си възхищение и благодарност, защото от време на време се случва у дома да си поискат козунак без да е Великден и аз вече съм много отзивчива и им предлагам различни варианти :)
    Поздравления, Роси! Хубави, усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче,благодаря ти за доверието и пълната кошница комплименти,с която ме зарадва изключително много!
      Следващият вече е в главата ми и е само за експериментатори,но нека първо стане,а това ще е чак следващата година :) .
      Да ви е сладко и вкусно всеки път ти пожелавам от сърце!
      Хубави почивни дни и на теб,мила!

      Изтриване
  15. А беше обещала да не ме мъчиш тази година;)
    Отново козуначена приказка, Роси!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее,обещах ,ама оставя ли ме милото да не меся,малко му били и си го поиска. :))
      Прегръдка и от мен,Марте,и хубав уикенд с много слънце и усмивки!

      Изтриване
  16. Роси, прекрасни козунаци, много красиви и ароматни! Много оригинална идея отново!
    Пожелавам ти много слънчеви пролетни дни, изпълнени с много настроение и поводи за усмивки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Светле,нека и за теб пролетта е слънчева,усмихната и носеща удовлетворение!

      Изтриване
  17. Роси, ти си като енциклопедия, събрала най-невероятните козунаци! Ето сега и този с банан! Представям си аромата и вкуса и непременно ще приготвя! Всичко, което си показала е чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ароматът наистина е страхотен,може би защото аз много харесвам да ми ухае на печиво с банани,ще се радвам да го направиш и дано ти хареса и на теб,Бети,благодаря за комплимента!
      Живот и здраве,за следваща година вече имам две нови идеи.
      Поздрави и хубави пролетни дни!

      Изтриване