Според правописния речник е мармАлад.
Но според книгата Съвременна домашна кухня от 1969 г. е мармЕлад. :)
Другото,което ми направи впечатление в тази книга е,че вместо шоколадов или шоколадова, там се казва шоколадЕН (крем например) или шоколадЕНа ( торта например) .
Вече съм споделяла,че книгата я имам от майка ми,която нямам идея защо изобщо я е купила при пложение,че никога не я е ползвала ,за да разнообрази традиционните рецепти,с които сме израстнали.
Предполагам,че най-вероятната причина е била някоя дълга опашка,на която са се били наредили за нея в далечните соц. времена,нали тогава всичко ставаше с опашки и записвания,а майка ми имаше ли нейде опашка,не я пропускаше,дори и нещото дефакто да не й трябва. :)
Та ,то и при мен доста време отлежа по шкафовете,докато не ме тресна изневиделица кулинарна муза и ето,че все повече се зачитам в старата книжка.
За сладкиша хем ми се искаше тестото да е класическо маслено,хем да опитам и варианта с кисело мляко,както е по рецепта.
Предположих,че с олиото и с млякото тестото няма да е достатъчно хрупкаво,както ми се иска да е,затова замених течната мазнина с масло.
Получи се точно това,към което се стремях - хрупкав,ронлив сладкиш ,с не много сладка кора и сочен,сладък пълнеж.
Продукти:
източник на рецептата
за тестото:
200 гр. захар ( може и повече )
200 гр. кисело мляко
125 гр. масло
2 големи яйца
1 п. бакпулвер
1 п. ванилена захар
1/2 ч.л. канела
600 гр. брашно
за пълнежа:
1 ч.ч. гъст мармалад,сладко,конфитюр ( моят от сини сливи )
1 ч.ч. фино смлени орехи
3 пълни с.л. кокосови стърготини
Приготвяне:
Поставете всички продукти в дълбока купа ( маслото трябва да е меко ) и разбийте с миксера и бъркалките за тесто.
Отделете 1/3 от тестото.
Завийте и двете парчета тесто в прозрачно фолио и ги приберете в хладилника ( или фризера за по-бързо ) да стегнат.
Когато са достатъчно охладени,извадете голямото парче тесто.
Разточете го на набрашнена повърхност .
Форма за печене на тарта напръскайте със спрей за печене или намаслете и напудрете с брашно.
Разположете разточения кръг тесто.
Притиснете го добре към дъното и стените и изрежете излишното.
В купичка разбъркайте сладкото,смлените орехи и кокосовите стърготини.
Разпределете равномерно плънката по дъното на тартата.
Извадете от хладилника добре охладената 1/3 от тестото .
Настържете я върху плънката.
Ако ви е трудно настъргването на тестото и то омеква,овалвайте го в брашно,стържете,пак овалвайте и пак стържете-така ще ви е по-лесно.
Изпечете сладкиша в загрята на 200 гр. фурна до златисто.
Оставете го да изстине напълно на решетка,след което го освободете от формата и прехвърлете в поднос.
Поръсете обилно с пудра захар .
Това ще го пробвам задължително! И аз се зачитах тези дни в същата книга - бабата на моя приятел я има. :) Определно има интересни неща - харесала съм си една супа от череши. :) А за сладкиша - прекрасен е, Роси! Както съм насъбрала различни мармалади, конфитюри и т.н. (така и не разбирам разликата), сега му е времето.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели и хубава вечер, другарче мило! :)
Гери,както винаги си много мила,благодаря ти!
ИзтриванеПрочетох рецептата за супата и ще очаквам да споделиш отзиви,когато ги има вече на пазара.
А сладкиша да ви е сладък и вкусен на теб и половинката ти!
Сърдечна прегръдка и от мен,другарче!
Мале, мале! Какви са тези предизвикателни сладкиши :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Ееее,Жани,доживях да се "видим" пак !
ИзтриванеКъде се изгуби и ни забрави толкова време?
Ще се радвам да си отново активна с твоите чудесни рецепти!Поздрави!
Такива са любимите сладкиши на Роби, ама им казва кростати :)! Тестото е различно, но направата е почти същата! Страхотен сладкиш се е получил,Роси! И красиво, елегантно сниман!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Хубава вечер!
Ваня,никак не се изненадвам,че Роби харесва сухи сладкиши,както ти самата сподели наскоро.Явно това е характерно за италианското сладкарство.
ИзтриванеДокато бяхме в Рим,в хотела всяка сутрин на закуска имаше освен всичко друго кексове и кростати.А аз също много обичам кростатите.При теб съм виждала безброй варианти и все страхотни!Благодаря ти,прегръдка и от мен!
Роси, сладкишът е перфектен! Изглежда много апетитен! Имам смътен спомен, че съм го виждала и аз, някъде из старите книги :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Спокойна вечер!
Всичко или почти можеш да срещнеш в старите книги,Танче.Аз затова толкова често взех да преглеждам моята,че е и бая дебеличка,има материал за работа.
ИзтриванеХубаво утре,мила!Прегръдки на малката!
Роси, спомням си времето, когато този сладкиш беше на мода :)) Така и никога не го направих, защото все се намираше някой да почерпи. Щом е със сладко от сини сливи, силно се изкушавам да го направя. Само трябва да ревизирам бурканите в мазето :) Твоят изглежда страхотен на снимките!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Снежи,точно защото наскоро ме почерпиха на едно гости с този сладкиш и се сетих да го направя и включа в блога.
ИзтриванеДа ти е сладко!
Хубава и успешна седмица и на теб!
Иии, вярно ,че имаше такъв сладкиш. Не помня изобщо ни рецепта, ни продукти, но като видях разреза и се присетих. Ех, Роси, къде ме върна ти, в първи клас:))) Страхотен е, мила! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате,благодаря ти!Прегръдки изпращам и аз! :)
ИзтриванеНяма значение дали е мармелад или мармалад - направила си разкошен сладкиш! Имам смътния спомен, че и мойто мамче в активния си кулинарен период правеше такъв сладкиш, но това беше толкова, толкова отдавна...И аз съм се зачела в момента в едни стари архивни тетрадки, но нещо съм навлязла в кулинарен зимен сън, та ще видя кога пак ще се разготвя (-;
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната седмица, Роси!
Предполагам на пролет,Диде,като те полазят гости :) .
ИзтриванеХубава седмица да ти е и на теб!
Чудесен ти е сладкиша, Роси! И аз имам тази книга от баба, интересни неща има в нея и ми е приятно да разглеждам какви неща са били на мода едно време. :)
ОтговорИзтриванеМного добре си го съчетала с мармалад от сливи! :)
Усмихнат ден! :)
Лошото е,че има много малко картинки,Светле,иначе това което е било на мода тогава,на мода е и сега :) .Благодаря ти за вниманието!Приятен ден ти пожелавам и аз!
ИзтриванеМного любим ми е този сладкиш!
ОтговорИзтриванеНачина по който си го приготвила ми допадна.
Абсолютно съм убедена ,че е разкошен на вкус!
Прекрасен ден ти желая ,Роси!
Мира,спомням си и твоя,също беше чудесен!
ИзтриванеБлагодаря ти,прекрасен ден и на теб!
Любим сладкиш и в нашето семейство, Роси,
ОтговорИзтриванетвоето изпълнение изглежда вълшебно - много вкус, аромат и неустоима визия...
Благодаря за споделената идея и рецепта, сърдечни поздрави и усмихнат ден!
Дианка,много си мила,благодаря ти!
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен!
Изглежда не само фантастично, но и изключително апетитно. Няма как да го подмина и да не грабна едно парче с кафето, Роси. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеГрабвай,Еви и да ти е сладко!Прегръдка имаш и ти от мен!
ИзтриванеРазкошен сладкиш е станал,Роси! Прилича малко на немския линцер, който много обичам. Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТраянче,напълно си права,линцера си е точно това,независимо дали отгоре ще е цяла кора,решетка или настъргано тесто.Успешна седмица и на теб!
ИзтриванеЧудно изглежда, Роси! Да имах сега едно парченце под ръка... :)
ОтговорИзтриванеХубав ден и прегръдки!
Нали,нали....и аз това казвам,Кате,ама няма вече :) .
ИзтриванеХубав и успешен ден и на теб!
Чудесен е сладкиша, Роси! бих си хапнала парченце с голямо удоволствие, без значение дали е с мармалад, или мармЕлад :) но интересно, наистина в старите книги има доста думи, които се разминават от сегашния правописен.
ОтговорИзтриванеВажното е, че вкуса не се променя с времето - старите рецепти са уникално вкусни и запомнящи се.
Прегръдка, мила и хубав ден!
Така е,Пепи,думите се менят,но рецептите ,които са станали класика са винаги на почит.
ИзтриванеМного успешен ден и на теб,скъпа и с повече усмивки да е!
Роси, неустоим сладкиш си направила за пореден път. Ммм ще се почерпя със следобедното ми кафенце а на теб прекрасен ден и прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Таничка!Хубава сряда!
ИзтриванеМного,ама много големи благодарности Роси..Припомни ми тази рецепта по много красив начин,виден опт чудесните фотоси!Прекрасен сладкиш,сътворен от първокласен кулинар!
ОтговорИзтриванеО,какви похвални думи,трогната съм,Миленка,и благодаря на свой ред!
ИзтриванеЧуден е сладкишът, Роси! Дали с мармЕлад или пък с мармАлад, няма да остане! Или вече свърши? :)
ОтговорИзтриванеЕдинствено трябва да внимаваме да не бъркаме марла/елад с конфитюра, когато се снимаме :)
Много хубава и сладка вечер, Роси!
Свърши,Албенче,троха не остана.
ИзтриванеМного приятен ден и на теб!
Имам много стари кулинарни книги, но мисля че тази я нямам, Иначе и аз съм се редила с мама и баба по опашки за книги, от предният ден знаехме кои заглавия ще пристигнат в книжарницата и даже бяхме от онези с връзките, на които запазваха екземпляри, когато не успявахме да се доберем в точния момент. :) Рецептата я имам не помня от къде, но и аз не съм я пробвала още. То са толкова много, че не знам ще имам ли време да тествам всичко, което ме е впечатлило ;)
ОтговорИзтриванеИзглежда идеално сладкишът ти, Роси! Точно такъв, хрупкав, деликатно подсладен е и по моя вкус. Черпя се едно парченце за сутрешното кафе.
Лека нощ, мила и прекрасно утре! :)
Ирме,аз имам само тази,но тя е и без това достатъчно дебела и със страшно много рецепти.
ИзтриванеА иначе да ти призная,добре,че нямаме време да опитаме всичко,което ни впечатлява,че ще стане страшно :) .
Прекрасен ден и на теб,Ирма!
Страхотен е , Роси! Много ми допадат такива сладкиши, но все не ми се занимава с тестото! Обаче, както ти си го описала, ми се вижда много лесно, благодаря! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗанимавка е настъргването,че тестото е малко по-меко и е по-трудно да го настържеш в сравнение с класическото маслено тесто,което в хладилника стяга на камък.Но като го овалвах периодично в брашно,му намерих цаката и на това.Далеч по-лесно е да се направят ленти,които да се кръстосат на решетка отгоре.
ИзтриванеАз много обичам такива десерти,защото хрупат като бисквити,слепени с мармалад .
Надявам се да доставиш тази сладка радост и на твоя половин!
Поздрави,Соня!
Роси, преглъщам пред монитора, нямаше да ми се опре парченце, с мармалад или мармелад, без значение.....страхотно изглежда, прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Игличе,прегръдка и от мен!
ИзтриванеО, тази книга и мама я има!!! Отваря я само, ако в Чолчева няма подсказка как се прави нещото, което в момента я чуди :) :) Класики са си тези книжки! Трябва някой път да бъдат преиздадени със снимка към всяка рецепта, защото на мен лично, книжки без картинки не са ми интересни... ;)
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш си избрала, Роси! Помня баба го правеше понякога. Мисля, че тя слагаше мармалад от шипки. Благодаря ти за този спомен!
Прегръдки от мен и усмихната вечер :)
Правила съм го и с олио, както е рецептата /нали съм от "онова" време ! /, но с масло определено е по-вкусен. И обичам да си "чопля" запеченката коричка отгоре, най-вкусна ми е ! :)
ОтговорИзтриванеРоси, изглежда зашеметяващо!
Поздрави!
Роси, грабна ме коричката и сладкия пълнеж! Толкова апетитно си го снимала, че ще има да го сънувам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, вълшебен сладкиш, поредното твое изкушение което показваш!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер :)
Мармалад или мармелад, няма значение.
ОтговорИзтриванеВажното е, че сладкишът е страхотен.
Изкусителка си ти, Роси, изкусителка. Голяма при това.
Пожелавам ти хубава вечер.
Разкошно изглежда, Роси! Видя ли думата мармалад винаги се сещам за кралицата( освен за вица :)
ОтговорИзтриванеЗащо пък да не мармалад днес ( все ме подтиква натам)
Поздрав!
Що ми се струва, че писах дълго под този мармЕ(А)лад;)? Както и да е- нямам спомен за подобен сладкиш в детството, но пък това не означава, че няма да проверя за какво иде реч. Изглежда прекрасно и много вкусно, Роси. Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за хубавите коментари,дами,и отделеното време да ги споделите с мен!
ОтговорИзтриванеХубав петък и уикенд на всички!
Направих го!
ОтговорИзтриванеПропуснах орехите, че не ми се занимаваше да чупя и чистя :)
Но и така си е вкусен! Ще го покажа някога:) в ""Гответес мен", като сваля снимките!
Весинка,много ти благодаря,че намина да споделиш!Радвам се,че ви е допаднал сладкиша!Ще се опитвам да наминавам там в отчетната,дано не го пропусна.Хубава нова седмица!
Изтриване