3 май 2012 г.

мини флан с чушка,кашкавал и сирене






Продукти за 6 броя в стандартни гнезда за мъфини:

3 яйца
3 с.л. квасена сметана
5-6 с.л. натрошено сирене
5-6 с.л. едро настърган кашкавал
2 печени червени чушки-нарязани
парченца маслинки
магданоз,шарена сол,черен пипер,малка бучка масло







Приготвяне:

Разбъркайте в купичка всички продукти без маслото.
Във всяко гнездо сложете на дъното малко парченце масло.
Отгоре допълнете до 1/2 от обема на гнездото с яйчена смес.
Завършете с още по едно малко парченце масло.
Сложете формата в плитка тава,защото докато се пекат фритатите бухват и може да потече масло извън гнездата.
Подходящи са силиконовите форми.
Може да печете и в отделни порцеланови купички или метални форми за мъфини с незалепващо покритие,които трябва да намажете с масло и да поръсите с пармезан или галета - така ще се получи хрупкава коричка отстрани и отдолу.




63 коментара:

  1. Роси, тъкмо се оглеждах за твои публикации:) и ти ми поднасяш тази красота! Много вкусни фритати, а и интересни в тези мъфинови форми! Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,нямаше ме на линия тези дни,малко селски релакс,но не в наше село :) .
      Благодаря ти,радвам се,че ти харесват!Поздрав и от мен!

      Изтриване
  2. Останал ми е точно един буркан печени червени чушки, Роси, тъкмо се чудех как да го сготвя така, че да не остане :)
    Чудесно предложение - с твоята и още една идея, която имам за чушките, ще го оползотворя!
    Прегръдки и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Миме!
      В бързината е много подходящо за лека вечеря,да ви е сладко!
      Хубав ден и за теб,мила!

      Изтриване
  3. Къде де изгуби, приятелко? Да не покори Италианските градове? Фритатите са чудни!
    Пролетно настроение!
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Де тоз късмет,Мария? :)
      В тези активни месеци много скъпи билетите,но пък може да изпадне нещо изневиделица :) .
      Пролетно,та чак лятно стана настроението,благодаря ти!
      Поздрав и за теб!

      Изтриване
    2. E, Роси- жалко, мислех наистина че си яхнала метлата за Италия!Нищо де, живот и здраве да има, пък Италията си седи на мястото и чака.
      И едно уточнение- лалетата в моя блог са си от мойта градина, и понеже всяка година по това време пускам нещо с тях, мислех си, че на всички е известно това..те наистина са си моя голяма гордост и развлечение!
      Хайде, весели празници и да ви е вкусно Гергьовското агнешко!
      Мария

      Изтриване
    3. Хахаха...яхнала съм я аз,ама защото още не съм отишла! :)
      И има за какво да са ти гордост лаленцата,Мария,приказни са,очите ми останаха в тях и се върнах да ги разгледам пак!Имаш страхотни екземпляри!Вадиш ли грудките като прецъфтят?
      Вкусно агънце с руйно вино да има и на вашата трапеза!

      Изтриване
  4. Роси, тъкмо се зачудих къде се изгуби и ти се появи с тази чудесна идея. Ще си запиша рецептата и другата седмица, докато почиваме далеч от градската суета ще изненадам половинката! Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, толкова много ми липсваше!
    И аз от известно време се каня да направя фритата, но все не и идва ред. Този мини вариант много ми хареса.
    Поздрави и усмивки и не се загубвай пак!

    ОтговорИзтриване
  6. Прелест - предястие,а защо не и основно :Р Особено за обичащите яйчни фантазии :Р
    Поздрави, Роси

    ОтговорИзтриване
  7. Питах се, дали не се измори след тази чудесна серия козунаци :)
    А ми замириса на лято с тези печени чушки /моите във фризера, свършиха/
    И толкова ми се прияде...
    Прегръдки, миличка и се радвам на релакса ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиво и апетитно изглеждат тези фритати,Роси.
    хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, страхотни са! Много вкусни ще да са тези фритати, като гледам продуктите... Като ги направя, обаче, ще добавя и някакъв колбас :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Телепатия!!!Имам остатък от заквасена сметана,печени чушки във фризера и се появява Кулинарния елексир!!!
    Роси, страшна си!

    ОтговорИзтриване
  11. Нашето момиче се завърна, недей така липсваш на аудиторията! Страхотни сладури си забъркала. Вкусно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Роска, пак изкушения мила нямаш спиране.
    Прекрасни са и фритите и снимките ти.
    ЦЕЛУВКИ!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусни и чаровни Фритати Роси!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Аууу страхотни са тези фритати. Още довечера ще ги пробвам. Благодаря ти мила за рецептата. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви ,момичета,за похвалите и най-вече ме радвате,че съм ви липсвала!Ще се постарая да наваксам пропуснатото при вас и благодаря за вниманието!
    Хубав петък на всички пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  16. Роси,и на мен много ми харесват тези вкусотийки-ама направо двойна доза ще правя,че формата ми е с 12 мъфина.
    Друго си е на село,а и то чуждо,а?
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе,така е,хубаво е малко да сменим селата :) .
      Къщата беше страхотна,времето също,тишина като на село....абе както си требе!
      Надявам се да ти харесат фритатките!
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  17. Роси, чуднички са тези мъничета!
    Напоследък все се чудя какво бързо да приготвя за ядене и твоята рецепта много ми допада. Още тези дни ще ги забъркам.
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  18. Chudni sa:) moje li da mi poqsnite 4e ne6to ne mi qsnoo brashno slagali se v produktite i kak se pravqt gnezdata?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В рецептата няма брашно,защото фритата е вид омлет,но по-дебел и пухкав.
      Така изпечени във форми за мъфини приличат на такива,но всъщност нямат брашно.Ако все пак ви се вижда странно може да сложите брашно и набухвател,но тогава ще имате солени мъфини.
      Гнездата не се правят,става дума за гнездата на стандартна тавичка за мъфини.Може да се изпекат и в метални шоли за крем-карамел,в керамични купички,дори в гювечета,но тази смес сигурно ще стигне за 2-3 гювечета.

      Изтриване
  19. Бързо, лесно и вкусно - идеално за предстоящите горещи дни, Роси! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Еви,напълно си права!Леко за хапване и лесно за приготвяне.
      Хубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  20. Moje li kato napravq smesta i napravo v tavichka za6toto nqmam formi kupi i takiva raboti?Blagodarq predvaritelno

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,може да изпечете сместа наведнъж,вижте как в тази друга моя рецепта за фритата:
      http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/09/blog-post_06.html

      Ако нямате такъв тиган,който после да може да сложите във фурната сложете всичко в тавичка с незалепващо покритие и печете във фурната,докато стегне.Няма да му трябва много печене,това е един вид дебел,пухкав омлет.
      Дано ви хареса!

      Изтриване
  21. Роси, тъкмо мислех, че си на почивка от козуначената кампания, то и това предложение може да се тълкува така - все пак е соленко. Допада ми това, че бързо се приготвя и няма нужда от дълго включване на фурната.....въпреки, че тази вечер захладня и отваря ищах за печене....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Тъкмо и на вас дадох почивка,Иглика!Че ви изтормозих май с тези мои козунаци.
      Да,бързичко стават,без много суетене и с каквото има из хладилника.
      Не всякога ни се занимава с нещо връткаво и това е точно за такъв момент.Дано ти хареса!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Не си ни уморила нас, чудя се как ти не се умори с толкова много видове, а и ти се възхищавам на дресировката на домашните - никакво ядене преди фотосесия. Ето с това аз не съумявам да се справя никак, а фритатите харесвам много, в най-различни разновидности. Ако успея скоро да снимам един вид, ще споделя...

      Изтриване
  22. Хей, Роси,
    аз съм голям почитател на такива неща- правя подобни с повод и без повод;)
    Прекрасна хапка солено след серията ароматни козунаци!
    Много хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Благодаря ти,Марта!
      Много хубав нека бъде и твоят!

      Изтриване
  23. Благодаря за отговорите,още утре сутрин ще ги направя,нали може без сметана или ако има нещо друго не знам и аз,иначе ще ги изпеча в чашки от крем-карамел и чашките в тавата и отиват да се печат
    Оле извинявам се ама съм малка и за първи път ще правя такива фритати:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В чашките ще е супер,само предварително ги намажи с масло и пораси с брашно или галета.
      Сметаната замени с много гъсто кисело мляко,но вместо 3 сложи 2 лъжици от него.
      Нищо,че си малка,важното е мерака да е голям!Да ти е сладко!

      Изтриване
    2. A voda trqbva li da se sipe v tavata?

      Изтриване
    3. Не,не трябва. :)
      Тавичката ще ти е просто за подложка да изваждаш купичките наведнъж.

      Изтриване
    4. Sega gi slojih da se pechat dano da stanat vkusni i hubavi:)))

      Изтриване
  24. Роси, прекрасно предложение! Много красиво и вкусно! Както винаги отново ни изненада приятно!

    Прегръдки и весели събота и неделя, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Вени!
      Весели почивни дни и за твоето семейство!

      Изтриване
  25. Много ми допаднаха тия соленки мъфини!Колко много думи ми се изплъзват и даже не съм ги чувала.фритати, на какъв език е това?Не ще да е на български,но какъвто и да е изглежда много апетитно и ще се пробва непременно.
    Благодаря за идейката и приятни почивни дни Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данче,права си,много чуждици има в кулинарията,а понякога едно и също се нарича по няколко начина.
      За мен фритата е ястие с яйца и млечен продукт с добавка на още нещо за по-интересен и богат вкус-например колбас,сирена,зеленчук.
      Имам една рецепта,записана на лист от М. Киарело,подобна е,той пък му казва на това клафути.Но аз клафути го свързвам към всичко това да има и мъничко брашно.
      Името няма особено значение,все пак трябва да има някакво заглавие за ориентир.Важното е да му е вкусно на човек.Дано ти хареса!
      Приятни нека бъдат и твоите!

      Изтриване
  26. Роси, отбивам се с удоволствие да се порадвам на новата рецепта и слънчицето, дето е пекнало при теб.До трохичка съм изчела козунаците и съм в очакване на летните ти подвизи!
    Весел Гергьовден и много вдъхновение ти желая и те прегръщам от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили,много ме зарадва присъствието ти тук отново,благодаря ти,че си ми отделила време!
      Весел празник и на вас и прегръдки!

      Изтриване
  27. Роси, голяма вксуотия :) ще се възползвам от предложението ти :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори,благодаря ти!Дано ти хареса!
      Хубав празник ви пожелавам!

      Изтриване
  28. Роси,страхотни бонбонки са това! Чудна работа! Веднага ги захващам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че ти предизвикаха интереса,Йолинка,да ви е сладко!Хубав празник!

      Изтриване
  29. никога не сум яла такива "солени мъфини" рецепрата изглежда много вкусна и задължително ще я пробвам при първа възможност

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ти харесат!Приличат на мъфини,но имат вкус на пухкав омлет.
      Поздрави!

      Изтриване
  30. Вчера ги направих станаха вкусни
    Честит Гергьовден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че сте ги харесали!
      Честит празник и на вас!

      Изтриване
  31. Великолепни са! Обичам подобен род рецепти. Несъмнено са много сочни и вкусни, освен и бързи :)

    ОтговорИзтриване
  32. Ах, Роси, ти се изгуби нещо, и аз мислех , че си заминала някъде, а то и в блогорола нещо не ми се явяваш:(Изпуснала съм няколко прекрасни публикации!
    Не знам какво е фритата, ама това , което предлагаш е супер!Радвам се , че те има!Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нормално е Соня,и на мен ми се случва често.Сега например на Мимето не ми се актуализират публикациите.Много е неприятно,но добре,че е временно.
      Благодаря ти,радвам се,че все пак ме навести!
      Фритата е вид яйчено ястие,вид по-дебел пухкав омлет.
      Хубава нова седмица ти пожелавам и аз :) !

      Изтриване
  33. Ах, какви са кокетни тези малки фритати! Изглеждат неустоимо вкусни! А и ти така си ги накиприла, пак с твоите снимки, които такъв апетит отварят, че е противопоказно да се гледат в определени часове на денонощието.:-)))
    Приказно вкусни изглеждат и заминават директно в списъка на нещата, които ТРЯБВА да се направят.:-))
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както винаги ме обсипа с комплименти,мерси,Мони!
      И...дано ти допаднат и на вкус освен на вид!

      С пожелание за успешен ден!

      Изтриване