Продукти за 6 броя в стандартни гнезда за мъфини:
3 яйца
3 с.л. квасена сметана
5-6 с.л. натрошено сирене
5-6 с.л. едро настърган кашкавал
2 печени червени чушки-нарязани
парченца маслинки
Приготвяне:
Разбъркайте в купичка всички продукти без маслото.
Във всяко гнездо сложете на дъното малко парченце масло.
Отгоре допълнете до 1/2 от обема на гнездото с яйчена смес.
Завършете с още по едно малко парченце масло.
Сложете формата в плитка тава,защото докато се пекат фритатите бухват и може да потече масло извън гнездата.
Подходящи са силиконовите форми.
Може да печете и в отделни порцеланови купички или метални форми за мъфини с незалепващо покритие,които трябва да намажете с масло и да поръсите с пармезан или галета - така ще се получи хрупкава коричка отстрани и отдолу.
Отгоре допълнете до 1/2 от обема на гнездото с яйчена смес.
Завършете с още по едно малко парченце масло.
Сложете формата в плитка тава,защото докато се пекат фритатите бухват и може да потече масло извън гнездата.
Подходящи са силиконовите форми.
Може да печете и в отделни порцеланови купички или метални форми за мъфини с незалепващо покритие,които трябва да намажете с масло и да поръсите с пармезан или галета - така ще се получи хрупкава коричка отстрани и отдолу.
Роси, тъкмо се оглеждах за твои публикации:) и ти ми поднасяш тази красота! Много вкусни фритати, а и интересни в тези мъфинови форми! Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеКате,нямаше ме на линия тези дни,малко селски релакс,но не в наше село :) .
ИзтриванеБлагодаря ти,радвам се,че ти харесват!Поздрав и от мен!
Останал ми е точно един буркан печени червени чушки, Роси, тъкмо се чудех как да го сготвя така, че да не остане :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение - с твоята и още една идея, която имам за чушките, ще го оползотворя!
Прегръдки и хубав четвъртък!
Благодаря ти,Миме!
ИзтриванеВ бързината е много подходящо за лека вечеря,да ви е сладко!
Хубав ден и за теб,мила!
Къде де изгуби, приятелко? Да не покори Италианските градове? Фритатите са чудни!
ОтговорИзтриванеПролетно настроение!
мария
Де тоз късмет,Мария? :)
ИзтриванеВ тези активни месеци много скъпи билетите,но пък може да изпадне нещо изневиделица :) .
Пролетно,та чак лятно стана настроението,благодаря ти!
Поздрав и за теб!
E, Роси- жалко, мислех наистина че си яхнала метлата за Италия!Нищо де, живот и здраве да има, пък Италията си седи на мястото и чака.
ИзтриванеИ едно уточнение- лалетата в моя блог са си от мойта градина, и понеже всяка година по това време пускам нещо с тях, мислех си, че на всички е известно това..те наистина са си моя голяма гордост и развлечение!
Хайде, весели празници и да ви е вкусно Гергьовското агнешко!
Мария
Хахаха...яхнала съм я аз,ама защото още не съм отишла! :)
ИзтриванеИ има за какво да са ти гордост лаленцата,Мария,приказни са,очите ми останаха в тях и се върнах да ги разгледам пак!Имаш страхотни екземпляри!Вадиш ли грудките като прецъфтят?
Вкусно агънце с руйно вино да има и на вашата трапеза!
Роси, тъкмо се зачудих къде се изгуби и ти се появи с тази чудесна идея. Ще си запиша рецептата и другата седмица, докато почиваме далеч от градската суета ще изненадам половинката! Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеРоси, толкова много ми липсваше!
ОтговорИзтриванеИ аз от известно време се каня да направя фритата, но все не и идва ред. Този мини вариант много ми хареса.
Поздрави и усмивки и не се загубвай пак!
Прелест - предястие,а защо не и основно :Р Особено за обичащите яйчни фантазии :Р
ОтговорИзтриванеПоздрави, Роси
Ммм...вкусничко!
ОтговорИзтриванеПитах се, дали не се измори след тази чудесна серия козунаци :)
ОтговорИзтриванеА ми замириса на лято с тези печени чушки /моите във фризера, свършиха/
И толкова ми се прияде...
Прегръдки, миличка и се радвам на релакса ти!
Много красиво и апетитно изглеждат тези фритати,Роси.
ОтговорИзтриванехубава вечер мила
Роси, страхотни са! Много вкусни ще да са тези фритати, като гледам продуктите... Като ги направя, обаче, ще добавя и някакъв колбас :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Телепатия!!!Имам остатък от заквасена сметана,печени чушки във фризера и се появява Кулинарния елексир!!!
ОтговорИзтриванеРоси, страшна си!
Нашето момиче се завърна, недей така липсваш на аудиторията! Страхотни сладури си забъркала. Вкусно! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоска, пак изкушения мила нямаш спиране.
ОтговорИзтриванеПрекрасни са и фритите и снимките ти.
ЦЕЛУВКИ!
Много вкусни и чаровни Фритати Роси!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Аууу страхотни са тези фритати. Още довечера ще ги пробвам. Благодаря ти мила за рецептата. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви ,момичета,за похвалите и най-вече ме радвате,че съм ви липсвала!Ще се постарая да наваксам пропуснатото при вас и благодаря за вниманието!
ОтговорИзтриванеХубав петък на всички пожелавам!
Роси,и на мен много ми харесват тези вкусотийки-ама направо двойна доза ще правя,че формата ми е с 12 мъфина.
ОтговорИзтриванеДруго си е на село,а и то чуждо,а?
Хубав ден!
Живе,така е,хубаво е малко да сменим селата :) .
ИзтриванеКъщата беше страхотна,времето също,тишина като на село....абе както си требе!
Надявам се да ти харесат фритатките!
Усмихнат ден!
Роси, чуднички са тези мъничета!
ОтговорИзтриванеНапоследък все се чудя какво бързо да приготвя за ядене и твоята рецепта много ми допада. Още тези дни ще ги забъркам.
Прегръдки и пожелания за хубав уикенд :)
Chudni sa:) moje li da mi poqsnite 4e ne6to ne mi qsnoo brashno slagali se v produktite i kak se pravqt gnezdata?
ОтговорИзтриванеВ рецептата няма брашно,защото фритата е вид омлет,но по-дебел и пухкав.
ИзтриванеТака изпечени във форми за мъфини приличат на такива,но всъщност нямат брашно.Ако все пак ви се вижда странно може да сложите брашно и набухвател,но тогава ще имате солени мъфини.
Гнездата не се правят,става дума за гнездата на стандартна тавичка за мъфини.Може да се изпекат и в метални шоли за крем-карамел,в керамични купички,дори в гювечета,но тази смес сигурно ще стигне за 2-3 гювечета.
Бързо, лесно и вкусно - идеално за предстоящите горещи дни, Роси! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Еви,напълно си права!Леко за хапване и лесно за приготвяне.
ИзтриванеХубав уикенд и на теб!
Moje li kato napravq smesta i napravo v tavichka za6toto nqmam formi kupi i takiva raboti?Blagodarq predvaritelno
ОтговорИзтриванеДа,може да изпечете сместа наведнъж,вижте как в тази друга моя рецепта за фритата:
Изтриванеhttp://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/09/blog-post_06.html
Ако нямате такъв тиган,който после да може да сложите във фурната сложете всичко в тавичка с незалепващо покритие и печете във фурната,докато стегне.Няма да му трябва много печене,това е един вид дебел,пухкав омлет.
Дано ви хареса!
Роси, тъкмо мислех, че си на почивка от козуначената кампания, то и това предложение може да се тълкува така - все пак е соленко. Допада ми това, че бързо се приготвя и няма нужда от дълго включване на фурната.....въпреки, че тази вечер захладня и отваря ищах за печене....
ОтговорИзтриване:)) Тъкмо и на вас дадох почивка,Иглика!Че ви изтормозих май с тези мои козунаци.
ИзтриванеДа,бързичко стават,без много суетене и с каквото има из хладилника.
Не всякога ни се занимава с нещо връткаво и това е точно за такъв момент.Дано ти хареса!
Сърдечни поздрави!
Не си ни уморила нас, чудя се как ти не се умори с толкова много видове, а и ти се възхищавам на дресировката на домашните - никакво ядене преди фотосесия. Ето с това аз не съумявам да се справя никак, а фритатите харесвам много, в най-различни разновидности. Ако успея скоро да снимам един вид, ще споделя...
ИзтриванеХей, Роси,
ОтговорИзтриванеаз съм голям почитател на такива неща- правя подобни с повод и без повод;)
Прекрасна хапка солено след серията ароматни козунаци!
Много хубав уикенд ти желая!
:)) Благодаря ти,Марта!
ИзтриванеМного хубав нека бъде и твоят!
Благодаря за отговорите,още утре сутрин ще ги направя,нали може без сметана или ако има нещо друго не знам и аз,иначе ще ги изпеча в чашки от крем-карамел и чашките в тавата и отиват да се печат
ОтговорИзтриванеОле извинявам се ама съм малка и за първи път ще правя такива фритати:)))
В чашките ще е супер,само предварително ги намажи с масло и пораси с брашно или галета.
ИзтриванеСметаната замени с много гъсто кисело мляко,но вместо 3 сложи 2 лъжици от него.
Нищо,че си малка,важното е мерака да е голям!Да ти е сладко!
A voda trqbva li da se sipe v tavata?
ИзтриванеНе,не трябва. :)
ИзтриванеТавичката ще ти е просто за подложка да изваждаш купичките наведнъж.
Blagodarq
ИзтриванеSega gi slojih da se pechat dano da stanat vkusni i hubavi:)))
ИзтриванеРоси, прекрасно предложение! Много красиво и вкусно! Както винаги отново ни изненада приятно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и весели събота и неделя, мила!
Благодаря ти,Вени!
ИзтриванеВесели почивни дни и за твоето семейство!
Много ми допаднаха тия соленки мъфини!Колко много думи ми се изплъзват и даже не съм ги чувала.фритати, на какъв език е това?Не ще да е на български,но какъвто и да е изглежда много апетитно и ще се пробва непременно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идейката и приятни почивни дни Роси!
Данче,права си,много чуждици има в кулинарията,а понякога едно и също се нарича по няколко начина.
ИзтриванеЗа мен фритата е ястие с яйца и млечен продукт с добавка на още нещо за по-интересен и богат вкус-например колбас,сирена,зеленчук.
Имам една рецепта,записана на лист от М. Киарело,подобна е,той пък му казва на това клафути.Но аз клафути го свързвам към всичко това да има и мъничко брашно.
Името няма особено значение,все пак трябва да има някакво заглавие за ориентир.Важното е да му е вкусно на човек.Дано ти хареса!
Приятни нека бъдат и твоите!
Страшно апетитно, Роси!
ОтговорИзтриванеМерси,Траянче!
ИзтриванеРоси, отбивам се с удоволствие да се порадвам на новата рецепта и слънчицето, дето е пекнало при теб.До трохичка съм изчела козунаците и съм в очакване на летните ти подвизи!
ОтговорИзтриванеВесел Гергьовден и много вдъхновение ти желая и те прегръщам от сърце!
Вили,много ме зарадва присъствието ти тук отново,благодаря ти,че си ми отделила време!
ИзтриванеВесел празник и на вас и прегръдки!
Роси, голяма вксуотия :) ще се възползвам от предложението ти :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Зори,благодаря ти!Дано ти хареса!
ИзтриванеХубав празник ви пожелавам!
Роси,страхотни бонбонки са това! Чудна работа! Веднага ги захващам!
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че ти предизвикаха интереса,Йолинка,да ви е сладко!Хубав празник!
Изтриваненикога не сум яла такива "солени мъфини" рецепрата изглежда много вкусна и задължително ще я пробвам при първа възможност
ОтговорИзтриванеДано ти харесат!Приличат на мъфини,но имат вкус на пухкав омлет.
ИзтриванеПоздрави!
Вчера ги направих станаха вкусни
ОтговорИзтриванеЧестит Гергьовден
Много се радвам,че сте ги харесали!
ИзтриванеЧестит празник и на вас!
Великолепни са! Обичам подобен род рецепти. Несъмнено са много сочни и вкусни, освен и бързи :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Ина!
ИзтриванеАх, Роси, ти се изгуби нещо, и аз мислех , че си заминала някъде, а то и в блогорола нещо не ми се явяваш:(Изпуснала съм няколко прекрасни публикации!
ОтговорИзтриванеНе знам какво е фритата, ама това , което предлагаш е супер!Радвам се , че те има!Поздрави и хубава неделя!
Нормално е Соня,и на мен ми се случва често.Сега например на Мимето не ми се актуализират публикациите.Много е неприятно,но добре,че е временно.
ИзтриванеБлагодаря ти,радвам се,че все пак ме навести!
Фритата е вид яйчено ястие,вид по-дебел пухкав омлет.
Хубава нова седмица ти пожелавам и аз :) !
Ах, какви са кокетни тези малки фритати! Изглеждат неустоимо вкусни! А и ти така си ги накиприла, пак с твоите снимки, които такъв апетит отварят, че е противопоказно да се гледат в определени часове на денонощието.:-)))
ОтговорИзтриванеПриказно вкусни изглеждат и заминават директно в списъка на нещата, които ТРЯБВА да се направят.:-))
Прегръдка от мен!
Както винаги ме обсипа с комплименти,мерси,Мони!
ИзтриванеИ...дано ти допаднат и на вкус освен на вид!
С пожелание за успешен ден!