29 ноември 2011 г.

баница на охлювчета




Начина на оформяне на тази баница ми се беше запечатал в идейния план доста отдавна,още когато го видях тук.
И когато ми останаха кори от наложената баница,която ще ви покажа по-нататък, се замислих дали да не направя пак любимите ни
банички-мъфини, или да експериментирам с нещо ново,а именно  баницата на Лео.






В нейната рецепта е с кисело мляко,майонеза и т.н.
Правила съм баница с тези продукти,харесвала ми е и с майонеза.
Но този път реших да пробвам без мляко,само яйца и газирана вода.





Продукти:

5 яйца
1/2 бутилка от 250 мл. газирана вода
7 листа фини точени кори
40 гр. масло
300 гр. натрошено краве сирене
50 гр. настърган кашкавал
шарена сол





Начин на приготвяне:

Подгответе си тавичка,моята е с диаметър 26 см.,като я напръскате със спрей за печене,или я намаслите и набрашните,или застелете с пекарска хартия.
Аз лично със спрея се родих.Понякога ползвам хария,ако искам да пренеса лесно печивото после в друг съд,различен от тавата,в която пека или пък за да я предпазя от надраскване при нарязване.
Но...да се върнем на баницата.
Разтопете маслото,в купа натрошете сиренето,в друга купа разбийте яйцата с щипка сол и газираната вода.


Върху всеки лист поръсете сирене


Навийте на руло


Подгответе си  всички листи на рула



Нарежете ги с ножица на еднакви парчета


Подредете парчетата вертикално в тавичката,като охлювчета:





Залейте ги внимателно с яйчената смес,като използвате лъжица и сипвате във всяко охлювче /целта е да не смачкате височината на рулата/,
поръсете кашкавала и разтопеното масло.
Печете в предварително загрята на 180 гр. фурна.


Разбира се,като всяка баница с готови кори,и тази е супер лесна за приготвяне,а в резултат - убийствено вкусна!









24 ноември 2011 г.

Повитица / Povitica Bread








Изобщо не можах да се справя с превода на заглавието на тази рецепта.
За жалост и преводача на Гугъл не ми помогна в това отношение,но това е без всякакво значение пред вкуса,който е.........невероятен!









Ако кликнете на линка сами ще се уверите,че пред тези снимки трудно можете да останете равнодушни или да държите рецептата дълго време на позиция "предстояща".
Още докато я видях и при първа възможност я направих.







Изключително лесен,но пък много ефектен и вкусен сладък хляб се получи.
Не е сладък колкото обичайно правите козунаците,обаче който иска може да добави повече захар и така почти да влезе в тяхната графа.






В случая идеята е да си направите нещо близко до техния аромат и вкус,но за двойно по-кратко време,защото няма да месите толкова много,а освен това захарта и мазнината са много по-малко и втасването е съответно по-бързо.
А нуждата от още една идея сладост можете отлично и много подходящо да компенсирате като си резнете филийка и си я намажете тънко с любимо сладко или мед,както направихме ние.
Ами това е.....с чаша топло мляко или чай ......... ще се потопите в една истинска кулинарна нирвана!









Продукти:

за тестото:
1/2 ч.ч. / 120 мл /  прясно мляко
2 яйца
1-2 с.л. топено краве масло
1/2 кубче мая
3 с.л. захар
щипка сол
ванилия
брашно,колкото поеме за меко,но нелепнещо тесто

за плънката:
1+3/4 ч.ч. смлени орехи
1/4 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. топено краве масло
1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
екстракт ванилия,канела,какао - по 1 ч.л.

за намазване отгоре:
белтък
4 с.л. захар









Начин на приготвяне:

От посочените продукти замесвате тесто и го оставяте да втаса.
Орехите смилате в кухненския робот и хомогенизирате с останалите продукти за плънката.
Разточвате тестото на една голяма правоъгълна кора /е,моята е далеч от правоъгълна де :) / .За да ви е по-удобно навиването,разточете на памучен чаршаф или покривка,като преди това  поръсите обилно с брашно или пудра захар,за да не залепва тестото.
Разпределяте равномерно плънката.




Навивате на руло по ширината.





Леко изтегляте рулото да се издължи още повече,но внимавайте да не го сплескате или скъсате.
По принцип по рецепта в подготвена за печене правоъгълна тавичка за кекс/козунак трябва да поставите рулото така,че краищата да излизат равномерно навън от формата.После да ги завивиете отгоре,като втори етаж.В моята форма обаче пасна като започнах с края от единия ъгъл и завих на охлюв,докато свърши рулото:






Оставяте на топло да втаса отново,после мажете с белтък,поръсвате обилно захар и печете.







Първо 10 мин. на 100 градуса,за да постигнете максимален обем,и след това увеличавате на 160 гр.,докато боднат в средата дървен шиш излезе сух.
Аз пека  само на долен реотан с вентилатор,така не се налага да покривам печивата.











19 ноември 2011 г.

Quick Christmas Trifle и Наслада с Катерина

Скъпи приятели,
както вече знаете,в моето кътче е истински празник,когато имам гост.
А днес съм поканила една не само моя,но съм убедена и ваша любимка-
Знам,че всички вие сте съпричастни на прекрасното й кулинарно кътче и със сигурност я познавате отлично.
Това,което мога да подчертая са моите лични впечатления от контактите ми с нея,а именно,че е една невероятно харизматична личност,много лъчезарен,топъл,коректен и безкористен другар.
Винаги намира мила дума да ме зарадва,винаги е сред първите ми раннобудни приятелчета,които ме посрещат тук с чаша ароматно кафе, и ми оставят частица радост с посланието си.
А блогът й е синоним на безграничната фантазия за аранжиране,съчетаване и представяне на страхотно вкусните й рецепти!
Всяка нейна публикация с изящно и богато декорирана трапеза буди възхищение!
Толкова открита и откровенна,че ни допусна до дома й,разходи ни виртуално в него,представи ни семейството си,приятелите си!
Онова,което винаги ме е впечатлявало най-дълбоко е любовта и разбирателството в нейния дом!
И когато се чухме по телефона в един тъжен за мен момент,думите на подкрепа от Катето ми подействаха страхотно тонизиращо и бяха повод за важна равносметка.

Кате,благодаря ти за всичко,а днес си отново добре дошла тук,
като мой специален гост!

Приятели,
насладете се на рецептата,която Катето е подбрала специално за този повод ,а след нея тя е оставила едно послание към мен и всички вас!




        

   Quick Christmas Trifle на Гордън Рамзи

Продукти:

250 гр. маскарпоне
200 мл.течна сладкарска сметана
4-5 филийки панетоне
пудра захар,канела
амарето
ванилов сладолед
черен шоколад






Начин на приготвяне:

Изсипете сиренето в купа и добавете 5-6 с.л. пудра захар,поръсете с канела и сипете 20гр.амарето.С помощта на тел разбийте енергично.
Нарежете кекса на кубчета,сложете ги в купа и ги поръсете с амарето.Разбъркайте ги хубаво да поемат ликьора.
Разбийте сметаната и я добавете към маскарпонето,като разбърквате енергично.
Подгответе си чаши.
Сложете част от крема на дъното на чашата.
Отгоре сложете от кубчетата панетоне.
Сложете отново пласт крем и отново панетоне.
Преди сервиране гарнирайте с топка сладолед,поръсете с пудра захар и настърган черен шоколад!





 " Приятелството (макар и виртуално),е едно от най-хубавите неща,които могат да се случат на един човек!
Понякога то ни сполетява неочаквано ,без да го търсиш и искаш!
Так се получи между нас  с Роси - в точния момент,без никакви ангажименти,без условия и натрапчивост!
Просто сходни души!
И точно тук искам да кажа:
Ние трябва да сме всеотдайни и добронамерени с хората с които контактуваме.
Когато я няма тази безкористност,се появяват лицемерието и лъжите и смисъла на приятелството се губи!
Призовавам всички блогъри-бъдете честни и откровени хора-това е просто хоби!
Не чакайте някой да коментира вашите публикации,за да коментирате и вие!
Коментирайте това,което ви харесва-така ще се почувствате щастливи!
Който ви харесва,ще бъде ваш последовател,независимо от всичко останало!
Не се взимайте много на сериозно!
Живота е кратък и колкото повече позитивизъм,хубави емоции и приятели имате,толкова по-хубаво и по-лесно се живее!
Роси,радвам се,че те открих,заобичах те още от коментара ти,в който ме заплашваше,че ще ме убиеш за едни чинии:))) !
Толкооова се изплаших,че реших да ти ги изпратя:))) .
И това,беше началото на едно прекрасно приятелство:))) !! "

17 ноември 2011 г.

брауни с орехи и ананас





Рецептата за това брауни си харесах от Сабинка още щом ни го показа.
А и как иначе,при тези нейни изкусителни снимки и толкова красиво аранжирана маса!






Продукти:

80 гр. тъмен шоколад  75 % какао
1 с.л.  какао на прах
150 гр. масло
5 яйца
1/2 ч.ч. захар / или повече - по ваш вкус /
1 ч.ч. брашно
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция ром
1/2 п. бакпулвер
1/2 каф.ч. едро нарязани орехи / или лешници,бадеми /
1 ч.ч. дребно нарязани парченца ананас от компот /или друг плод по избор/






Начин на приготвяне:

В тенджерка с тежко дъно разтопете маслото и шоколада,начупен на парченца.
Добавете какаото и захарта,разбъркайте.
Следват яйцата - едно по едно.След всяко яйце сместа става по-гъста и лъскава.
Добавете есенциите,орехите,ананаса и брашното,размесено с бакпулвера.
Разбъркайте с шпатула,не е нужен миксер.
Готовата смес изсипете в намаслена ,не залепваща форма и изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 160 гр. до почти суха клечка.





За този вид сладкиши е много важно текстурата да се запази леко влажна.
Аз, понеже бях заета и с друго,леко изтървах момента ,но поне сърцевината се запази сочна.


Сабина,благодаря ти за рецептата,много ни хареса!

11 ноември 2011 г.

млечен дип с кисели краставички




Идеята за този дип дойде с чудната салатка с извара на Вики!

За приготвянето му използвах:

400 гр. фина кашкавалена извара
1 п. крема сирене
1 парче краве сирене / голямо колкото кремата /
зехтин
скилидка чесън
3 кисели краставички
шепа настърган кашкавал 
200 гр. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус





Всичко се блендира и е готово за хапване.
Гъстотата варира според желанието и целите ви,за коректив ползвайте количествата зехтин и кисело мляко.
Дипа може да се намаже на солена бисквитка,препечена филийка или 
на къшей топла погача , да се напълнят с него  фунийки от слайсове шунка или кашкавал,фунийки от бутер тесто,воловани,солени кошнички от маслено или парено тесто,солени еклери,да се гарнират варени яйца,да слепите картофени палачинки,или като солен пълнеж за традиционни палачинки.






Разбира се,може да се поднесе и като салата, краставичките могат да са на малки кубчета или настъргани,а киселото мляко да бъде само няколко лъжици,за да остане сместа гъста и да се оформя на топки с лъжица за сладолед.
Не на последно място с добавка на варени яйца-блендирани,на кубчета или настъргани -по ваш избор,както е по рецепта на Вики, ще е невероятно вкусно!

Изобщо поле за импровизации има пре голямо!


Още един вариант,който правя за този млечен дип:

крема-сирене
краве сирене
кисело мляко
зехтин
скилидка чесън /понякога/
горчица
кисели краставички

С дипа можете да приготвите и това лесно и много вкусно предястие:





Разполовявате твърдо сварени яйца,изравнявате отдолу дъното на лодките,за да стоят стабилно и да не се обръщат, и гарнирате по 1 лъжичка млечен дип.



8 ноември 2011 г.

кашник




Ако искате бързо да имате на трапезата си пръхкава погача,ви предлагам тази много лесна и невероятно вкусна рецепта на Мариета!
Няма да ви е нужно да цапате контейнера на машината ,нито ръцете си и да месите тесто.
Достатъчни са ви купа и шпатула.







Продукти:

3 яйца +  1 белтък ,жълтъка +1 с.л. олио отделете за намазване
20 гр. жива мая
250 мл. айрян
40 гр. разтопено краве масло
3 ч.ч. + 1 с.л. брашно
1 ч.л. сол
1/2 каф. л. захар
150 гр. сирене
2 с.л. белени слънчогледови семки
сусам,магданоз,сминдух,шарена сол







Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и с 1 с.л. от него намажете с четка форма за печене,поръсете дъното и стените й с брашно .
В дълбока купа сложете яйцата и айряна,в който сте разтворили маята,добавете солта,захарта,пресятото брашно.
Сложете подправки по ваш вкус,при мен нарязан пресен магданоз,сминдух,шарена сол и малко слънчогледови семки.
Разбъркайте сместа с шпатула,докато се образува гъсто,лепкаво тесто.
Накрая прибавете натрошеното сирене и разбъркайте отново.Желателно е сиренето да е сухо като консистенция,иначе ще ви направи кашника глетав.
Изсипете сместа в тавичката,заравнете и намажете с жълтъка,смесен с олиото.
Поръсете отгоре сусам.




Оставете кашника да втаса,докато удвои обема си.
Изпечете до суха клечка.
Аз пека на 170 гр. долен реотан с вентилатор.





Мариета,благодаря за тази чудесна рецепта!








4 ноември 2011 г.

крамбъл с малини,нектарини и сини сливи






След като в последните публикации имаше хлебче , супа и основно ,
май е ред вече за десееееерт :)).

Днес ще ви покажа как премина моята първа среща със сладкото изкушение,наречено крамбъл.







Хареса ми - много лесен,бърз и задоволяващ своевременно нуждата от нещо за душата и небцето!









Продукти:

100 гр. масло
1/3 ч.ч. захар
6 бисквити - натрошени
шепа едро счукани орехи
1п. ванилена захар
2/3 ч.ч. брашно

малини,сини сливи и нектарини (или други плодове по избор)







Начин на приготвяне:


Намажете с масло керамични купички.А може да изпечете десерта и в цяла форма.
Подредете на дъното  плодовете,до 2/3 от обема на съда.

Смесете натрошените бисквити,орехите,брашното,маслото,захарта и ванилията като ги претривате с пръсти да се образуват маслени трохи.
С тях поръсете равномерно плодовете така че да ги покрият.

Сложете формичките да се пекат,докато трохите се зачервят,а плодовете отдолу омекнат.


                   Сервирайте крамбъла още топъл с топка сладолед:




                 


Или с лъжица заквасена сметана:





Аз,разбира се,го харесах и студен,отлежал в хладилника :) .