15 март 2013 г.

Торта с целувки от тефтера на мама - Диляна гостува на Кулинарен еликсир






Днес отново имам удоволствието да  представя гост в моя блог и това е Диляна.
Посрещам я с добре дошла и с огромна благодарност за труда ,старанието,отделеното време и топлото чувство на споделено взаимно внимание!
Диляна  в момента е много натоварена професионално,с много дълги работен ден и седмица, и въпреки това отдели от малкото си свободно време за почивка да подготви рецепта,с която да ми гостува!
Чак ми е съвестно,че така присърце чувстваше през цялото време ангажимента и той не й даде мира,докато не го осъществи!
От всички нейни торти в колекцията й най-много ми грабват окото тези с меченцата и с рисуваните с пош рози.
Сякаш прочела мислите и предпочитанията ми е избрала точно този метод на декорация-така нежен и ефирен!
Страхотно пухкава,креместа,сочна и много вкусна торта е донесла Дилянка,
нека й се насладим и да я подкрепим за първото й блогърско гостуване!

***************************************************************************************


"Това е първото ми гостуване в блог. Толкова е вълнуващо за мен и се чувствам изключително горда и поласкана, че Роси ме покани да стана част от нейния кулинарен еликсир.  За първата си поява като гост исках да направя нещо интересно и рядко срещано из интернет пространството. 
Лъвица съм все пак, дай ми на мен предизвикателства :) .
 А предвид факта, че Роси твори истински вълшебства във всяко кулинарно направление, задачата ми стана още по-сложна. Каква рецепта да избера за достойно представяне?!
 Реших, че трябва и да е нещо типично за моите  кулинарни приключения - торта или рецепта за 90-дневната диета.
 За съжаление гостуването ми съвпада с един изключително тежък за мен в служебно отношение момент и  нямах  никакво време да експериментирам. В крайна сметка заложих на една рецепта за торта от тефтера на моята майка. Дали, защото пазя прекрасни детски спомени, свързани с тази рецепта, или защото на фона на еднотипните купешки торти отпреди 25 години, тази торта ми изглеждаше като висш пилотаж в сладкарството, но до ден днешен за мен тя си остава една от най-вкусните торти, които съм опитвала. Направила съм съвсем мънички промени в оригиналната рецепта, които по никакъв начин не променят крайния резултат, само обогатяват вкуса.
 Надявам се Роси да я хареса и, разбира се, да реши да я опита.
 И така, за да не стане публикацията ми с обем на дипломна работа /че аз като започна да пиша, спиране нямам/, преминавам направо към рецептата.
 Дадените количества са за торта с диаметър 22-24см.


                                        Торта с целувки от тефтера на мама




 

Продукти:
За блата:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
ванилия
За сиропиране:
1ч.л. нес кафе
1с.л. захар или на вкус
100мл. гореща вода
50мл. вино Марсала
Крем 1:
125гр. краве масло на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
4 жълтъка
ванилия
Крем 2:
4 белтъка
4-5 с.л. пудра захар
1 ч.ч. кристална захар
И освен това 1 пакет целувки /около 100 грама/.





Начин на приготвяне:

Тортата е с класически пандишпанов блат. 4 белтъка се разбиват на сняг с 1 ч.ч. захар. Внимателно се добавят жълтъците, ванилията и пресятото брашно, и блатът се изпича в застлана с пекарска хартия форма на умерена температура до суха клечка. След пълното му изстиване /най-добре да отлежи поне една нощ/, блатът се разрязва хоризонтално на две части. За тази торта ни е необходима само едната половина от блата. Втората успешно може да замразите и да използвате за следващата си торта по тази рецепта;)
Всички съставки за сиропа се смесват и опияненото кафе се оставя да изстине.
Крем 1:
Жълтъците се разбиват на водна баня до побеляване с 3-4 с.л. от пудрата захар. Съдът, в който ги разбиваме не трябва да допира водата и водата не трябва да ври. /Целта ни не е торта с омлет, а просто жълтъците да са минали някаква термична обработка. Признавам си, че преди истериите с птичия грип и когато съм използвала яйца от сигурен източник, съм пропускала тази стъпка. За ваше успокоение, обаче, не я пропускайте!/
Маслото се разбива с останалата пудра захар на крем, като внимателно се добавят жълтъците и ванилията.
Крем 2:
Белтъците се разбиват на твърд сняг с пудрата захар. Кристалната захар се карамелизира и се оставя да "дръпне" за 1-2 минути. Поизстиналият, но  все още течен карамел се излива внимателно на тънка струйка в белтъчния сняг, като разбиването продължава до леко охлаждане и получаване на лъскав карамелен крем.
Блатът се напоява с изстиналото кафе. /Може да не се наложи да използвате цялото количество кафе, блатът трябва да е добре напоен, но не и кашнат./ Намазва се с масления крем, нареждат се целувките. Добре е празните места между целувките да се запълнят с натрошена целувка. Тортата се измазва отгоре и отстрани с карамеления крем.
В оригиналната рецепта се приготвя и крокан /карамелизирани и натрошени орехи/, с който се наръсва обилно тортата. Обикновено не пропускам тази стъпка, но в този случай ми се прииска да си поиграя с шприца и поръсих тортата единствено с малко нес кафе през цедка. Ако си падате по убийствено сладките торти, добавете и крокан!
Ами, това е от мен. Споделих любимата си торта, която няма вид като за корица на списание, но пък вкусът ѝ компенсира това дребно несъвършенство. Комбинацията между сочния блат, хрупкавите целувки, нежния маслен и ароматния карамелен крем е просто неустоима.



За мен беше чест и удоволствие да съм твой гост, Роси! Благодаря ти!

34 коментара:

  1. Леле, тази торта е такова блаженство... Толкова е красива и специална. Ако някога се наема да я приготвя, определено ще е за много специален случай. Красота!
    Роси, чудесна гостенка си имаш. Поздравления и за двете!
    Прекрасен ден, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Благодаря от сърце! Толкова се развълнувах от всички хубави коментари, че без да искам си изтрих първата благодарност (blush)

      Изтриване
  2. ..Бяхме на бригада през лятото на 1985 година и лелята на едно от момчетата му беше донесла такава торта - превъзходна! От тогава може да се каже, че издирвам рецептата й. Благодаря ви, мили дами! Да сте живи и здрави!
    /А тортата ще почака в моя тефтер за след Великден! Мисля, че дори и да не яде човек, а само да я направи за своите близки - то просто няма как да не си оближе пръстите,.. нали? Завършвам с намигване./
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата изглежда невероятно, представям си разкошния вкус, струва ми се трудна, но ще се наема да я направя някой хубав ден. Благодаря за това изкушение и предизвикателство и на двете ви, хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много нежна торта и чудесна гостенка!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодарности и за домакинята и за гостенката за споделеното удоволствие! Фантастично предложение, толкова нежна и ефирна е тази торта! Пожелавам и двете ви прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета, много ми е приятно да изпия чаша кафе във вашата компания, а с парче удивителна торта - разкошът е пълен. Благодаря и на двете за компанията и споделената рецепта! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна торта! Много нежна и елегантна! А пък щом е от кулинарния тефтер, няма как да не е много вкусна и да не присъствала често на празници и делници! :)
    Поздрави и пожелания за слънчеви почивни дни (напук на лошите прогнози за времето)! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много ефирно и нежно гостуване -
    прекрасна торта и чудесен тандем!
    Наслаждавам се на страхотната торта и отивам да разгледам неустоимото лимоново сладко ...
    моите поздравления за двечките.
    Усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Тортата изглежда страхотно, със сигурно ще я изпробвам, но имам въпрос - отгоре леко запечена ли е на фурната или с горелката или кремът се оставя както е?
    Благодаря много на двете и ви желая хубав уикенд!
    Тони Атанасова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не съм запичала крема допълнително. Карамелът го стяга достатъчно и не се втечнява като обикновения белтъчен крем. Благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  10. Хейййййййй..... че красива тортичка! Представям си.... колко е вкусна! Прекрасна госенка, прекрасен избор!!Нека и Уикенда да е прекрасен за двете ви и... късмета да е с вас! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  11. Дилянче, уникална рецепта, тортата изглежда превъзходно и с това коняче в компания още по-добре. Да си призная поради неправилен превод в едно списание имах провал с един блат с омлет ;)!
    Роска, бургаската група е много силна, Дилянка е прекрасен гост!
    Поздрави и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  12. Момичета, много се вълнувам и ви благодаря на всички от цялото си сърце за хубавите думи! С такава прекрасна домакиня, гостуването ми беше изключително приятно и емоционално! Пожелавам на всички удивителни почивни дни, усмихнати и споделени с любими хора!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна торта! Ще я направя някой път, а засега ще си мечтая за това сочно креместо парченце.
    Поздравления за ползотворното гостуване :)
    И пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошна торта!!! Страхотно гостуване и представяне! Дами, вие сте невероятни! Удоволствие е, да си изпия следобедното кафенце с вас! Много емоция има тук, Роси, Дилянка, някак струи от всякъде! Прегръщам ви и желая прелестен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Жестока торта!!! И невероятно представяне - момичета, вие сте истински феи на добрия вкус и доброто настроение!!! Благодарности за прекрасното изживяване, което сте ни подготвили заедно :)

    Поздрави и прегръдки и за двечките!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Уаууу, каква торта само!
    Роси, страхотна ти е гостенката! Поздравления за избора ти, а на нея за времето, което е отделила за гостуването! Откакто си направи блога я "следя" Дилянка, но не знаех за страничката и във ФБ, а там какво е изобилие само! Отивам да разглеждам.
    Поздрави и на двечките ви и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Много вкусно, нежна и семпла торта!
    Приятно гостуване!
    Поздрави и на домакинята и на гостенката!

    ОтговорИзтриване
  18. Мариянче,права си,Бургаската група грешка нямате,особено на тортения фронт трудно ще се намери отбор-опонент!
    Благодаря на всички,които не спестихте добра дума за Дилянка и така й стоплихте сърцето,а тя със сигурност го заслужава!Толкова пъти ми писа,че не ме е забравила за поканата,но че е много заета и почти без никакво свобоно време.Тя наистина съпреживя това гостуване и вълнението й е искрено!
    Дилянче,едно голямо благодаря поднасям още веднъж!
    А когато ми изпрати снимките първото,което си помислих е-о,точно тези рози ме бяха омагьосали в колекцията ти!А второто-ако тази торта беше наистина пред мен нямаше да посягам за виличката,а направо-бух в пухкавото кремче щях да си топна муцунката :) .

    Със сигурност усмихнахте деня ни,дами,нека и вашите почивни дни бъдат много позитивни!

    ОтговорИзтриване
  19. Разкош….толкова е нежна, толкова красива:)
    Поздравления момичета!

    ОтговорИзтриване
  20. Два пъти се опитвам да вляза днес тук, но след като разгледах страничката на Диляна и се върнах за рецептата, не успях..Но сега пък на спокойствие се насладих на страшно вкусната торта!
    Спомням си и аз в детските години този белтъчен крем.Аплодисменти за представянето!

    Поздрави и на двете ви! Много приятно гостуване, Роси!

    ОтговорИзтриване
  21. Аз се нахвърлям в тази пухкава красота без подкана, макар и малко невъзпитано да звучи, но наистина тортата е прелест;)Роси, и ти както винаги, подбираш невероятни гости!
    Хубав уикенд и на двете!

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасни - и тортата и гостенката и домакинята ! Комплименти за красивата торта ,Диляна ! Роси , гостите ти пристигат винаги с чудесни рецепти !
    Хубав уикенд и на двете ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  23. Много красива торта,като за гостуване на прекрасно кулинарно място.Поздравления за времето и усърдието и на двете неуморни кулинарни вълшебници!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Ох, целувки... от кога им се каня и сега пред мен цяла торта! Страхотна, божествено сладка е! И гостенката ти, Роси е прекрасна! Определено компанията много ми допада и бих се присъединила към вас, момичета!
    Поздрави и много целувки!

    ОтговорИзтриване
  25. Такъв гост бих искала на живо, Роси :) Това виртуалното не го признавам :)) Чудесно представяне! Сърдечни поздрави и за двечките! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Красива торта! Прекрасна гостенка имаш, Роси! И аз като Елти искам такъв гост на живо :D

    ОтговорИзтриване
  27. Дами,благодаря ви,радвам се,че моята гостенка ви допада,както и тортата й!
    С пожелание за приятна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  28. Тортата си е за списание!Роси,разбирам защо са те пленили тези рози,наистина е много красиво!Поздрави и за двете ви мили дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Наталия!Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  29. Роси, чудесна гостенка си имаш, и с какъв разкошен подарък е дошлааааа, нямам думи.
    Непременно ще я пробвам.
    Хубава седмица и на двечките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Насе,хубава седмица и на теб! :)

      Изтриване