Привет,мили приятели! :)
След кратка почивка както от работа,така и от хоби заниманията ми по отношение на блога е време отново да се завърна сред вас.
След едно много зареждащо пътуване какъв по-добър начин отново да се влея в редиците на блогващите с едно очаквано и приятно гостуване от страна на Соня и нейния прекрасен блог "Моето сладко хоби" !
Завръщайки се и отваряйки пощата намирам да ме чакат две не само изключително атрактивни и идейни предложения от Соня,но и страхотни снимки,подчертаващи вниманието и ентусиазма,с които е подходила в избора на рецепти и перфектното им изпълнение и презентиране!
Соня,трогната съм от факта,че си обмисляла идеите според моя вкус и до такава степен си ги синхронизирала с него,че се припокриват на повече от 100% :) .
Салатата е много интересна,допада ми с чудесното съчетание от продукти,пъстра и безспорно вкусна,а десерта - е там просто не можеше да бъдеш по-точна в избора - това е моят десерт,това е любимият тип десерти на моето семейство и е невероятно,че си запомнила,че у нас емблема за перфектен десерт е съчетанието от блат,много крем и плодове!
Благодаря ти за старанието,за вниманието и за топлото отношение!
Със сигурност това ще бъде едно запомнящо се гостуване !
******************************************************************************************
Здравейте, мили приятели на "Кулинарен еликсир",
днес съм на второто си гостуване и естествено съм много развълнувана!!
Щом гостува при мен, с една перфектна торта, Роси веднага ме покани да й гостувам и аз.
За Роси и нейният чудесен блог "Кулинарен еликсир" вече писах, колко е мила и сърдечна тя, колко богато, красиво и подредено с прекрасни снимки е нейното кулинарно местенце!
Почувствах се приятно поласкана и доста развълнувана да участвам в такова представително място!
Не успях да се приготвя бързо поради моето пътуване до Португалия, за
което още не съм смогнала да разкажа.После Роси също пътешества и аз
имах малко време да помисля какво да направя.Нооо, оказа се много
трудно, тъкмо се сетя за нещо хубаво, проверявам и при Роси вече го има!
Това беше основната ми трудност - да намеря рецепта на ястие, което да
не се повтаря!
Имах
идея за дълго меню, но в последствие го свих до две ястия - една
салата, която може да бъде и предястие и основно ястие и разбира се
десерт, къде може на гости без торта!
Постарах се да се по вкуса на моята домакиня - сирене, крем , плодове, дано да й хареса!
Салата от паста със сос от тиквички и авокадо, пиле и манго
Рецептата
е пълна импровизация.Може да както мине за салата така и за леко ястие.
Много свеж и интересен вкус се получи.Тиквичката и авокадото сами по
себе си са безвкусни, но в комбинация и с подправките стават много добра
основа за смесване с пастата. Мангото придава свежест и екзотика заедно
с целите парченца авокадо.
Продукти
За 3-4 порции
· 120 г макарони (фусили)
· 1 тиквичка
· 1 авокадо
· 1 манго
· 300 г пилешко месо
(предварително сготвено на скара и нарязано на кубчета пилешко филе, може и варено)
· 100 г крем сирене или извара
· лимонов сок от 1 лимон
· ½ малка главичка червен лук
· сол, черен пипер
· пастата се сварява според указанията на опаковката, като заедно с нея се вари и тиквичката
· нарязана на 2-3 парчета
· макароните се прецеждат
· тиквичката се пасира с пасатор
· авокадото се бели и се разделя на 2 части
· едната половина авокадо се пасира заедно с тиквичката
· прибавя се сиренето и се пасира до получаване на еднородна смес
· овкусява се със сол, лимонов сок (1-2 с.л. лъжици), черен пипер
· получената паста се прибавя към макароните и се разбърква много добре
· добавя се нарязаното месо, лукът на полумесеци и втората половина от авокадото, нарязано на едро
· накрая се прибавя и мангото, нарязано на кубчета
· поръсва се с остатъка от лимоновия сок и леко се разбърква
* * * * * * * * * * ** *
Кайсиево парфе с маскарпоне
Продукти
за форма 18-20 см
за основата
50 г масло
1 к.ч.запечени ситно смлени орехи
за сметановия слой
100 мл прясно мляко
250 г маскарпоне
200 мл течна сметана
300 г квасена сметана
500 г кайсиево сладко
(за кайсиевото сладко - 500 г кайсии и 300 г захар)
3 с.л. коняк
1 капсула ванилия
2 п.желатин
за горния слой
няколко пресни кайсии
1/2 пакет (35 г) готов кисел с порт. вкус "Кастело"
200 мл вода
оранжева боя на върха на ножа
(може да се замени с вода, захар, лимонов сок, боя и желатин)
Моята форма е диаметър 16 см и с тези продукти направих и една малка пастичка (на горната снимка)
Приготвяне
за основата
бисквитите и орехите се смесват и се поставят в блендера и се смилат
добавя се маслото, нарязано на кубчета и се смила до получаване на мокра еднородна смес
форма с откопчаващ се пръстен се намазва с масло
сместа се разпределя равномерно на дъното на основата като се притиска с ръце или лъжица
оставя се в хладилник да се стегне
кайсиево сладко
кайсийте се нарязват на на едро и се посипват със захарта
варят се на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа
сметанов желиран слой
желатинът се накисва в прясното мляко, изчаква се да набъбне и с е загрява леко на МВ
маскарпонето се разбива за малко с миксера
добавя се квасената сметана и се разбива добре
изсипва се течната сметана, разбива се. Смесва се с приготвеното сладко, разбърква се.Нека да останат парченца от плодовете.
накрая се изсипва разтворения желатин, разбърква се до еднородна смес
изсипва се върху приготвената основа и се оставя в хладилника да се стегне поне за 3-4 часа
желатинов плодов слой
кайсиите се нарязват и подреждат върху сметановия слой
готовият кисел се разтваря в горещата вода, добавя се оцветителя и се оставя да изстине напълно
изсипва се върху кайсиите и се оставя в хладилника до пълното желиране
Поднася се за завършек на вечерта с чаша хубав коняк!
Росии, добре си дошла, как се радвам да те видя отново тук!
ОтговорИзтриванеОчаквам всички красоти, които си намислила да ни покажеш, а сега искам да те поздравя за гостенката. Както и нея, разбира се. Толкова ми беше вкусно и приятно гостито ви, че не ми се тръгва...
Сърдечни поздрави и хубава вечер желая и на двете!
Очите ми остават в парфето!
ОтговорИзтриванеСтрахотно гостуване на Сончето!
Поздравления за гостенката ти и за теб, Роси и добре дошла :)
В очакване съм на пътеписа :)
Прегръдка и лека нощ, мила!
Роси, чудесно е денят ми да започне с една такава красива презентация!
ОтговорИзтриванеПоздравления за гостенката ти!
За мен пастата е чудесна с тези любими продукти!
А парфето е толкова красиво....
Прегръдки и за двете вис пожелание за усмихнат ден!
Браво на Сончето! Много интересна салата и един наистина спиращ дъха сладкиш! Красив, емоционален и вкусен пост се е получил, Роси! То всички постове при теб са такива, но имам нужда да ти го казвам отново и отново. Сърдечни поздрави за слънчевата домакиня и перфектната гостенка! Прегръдки и за двечките!
ОтговорИзтриванеПрисъединявам се към компанията с най-голямо удоволствие! Много ви харесвам! Салатката е интересна, сладкиша е разкошен и неустоим, а вие сте невероятни! Прегръдки и за двете ви!
ОтговорИзтриванеЧудесно гостуване и разкошни вкусотии!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Роси и браво на гостенката ти!
ОтговорИзтриванеЛеко и вкусно меню е подготвила Соня, като много ме изкушава да опитам тортата! Дано само тази година ми върви повече от миналата с кайсиите! ;)
Хубаво, весело лято, момичета! Прегръдки за вас!
Добре си дошла Роси, много красиво и вкусно гостуване от страна на Соня! Пастата е много апетитна и интересна, но това е точно в стил на Соня, непременно ще я опитам, тортата е перфектна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и за двечките!
И аз не мога да откъсна очи от парфето!!! Поздравления и за двечките за колоритното и ароматно пиршество, което сте подготвили за сетивата ни!!!
ОтговорИзтриванеП.П. И специални прегръдки и целувки за пътешествениците :) вече ни липсвахте!!!
Роси, винаги е красиво, вкусно и уютно при теб, а Сончето е спретнала прекрасна торта. Няма как да не започна от нея като виден любител на сладките произведения :) Хубава и усмихната вечер!
ОтговорИзтриванеМинавам да благодаря още веднъж на Роси за възможността да гостувам в този прекрасен кулинарен кът!И естествено да видя как върви с отзивите!Благодаря на всички приятели, направо ми пораснаха криле,не съм очаквала толкова много комплименти и похвали!Благодаря!
ОтговорИзтриванеБраво,браво,браво!!!Браво и на двете!Страхотни сте,истинско удоволствие ми доставихте!
ОтговорИзтриванеИстинско пиршество за сетивата - невероятно приготвени и поднесени ястия. Поздрави сърдечни и за двете! :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и за двете пътешественички и отлични кулинарки!!! Парфето просто ме грабна с първата снимка!Много добро съчетание и изпълнение. Поздравления! Обожавам да чета пътеписи и с нетърпение ще очаквам да разкажете и двете без изключение за пътуванията!Роси, за тебе се отнася.Пусни поне 2-3 снимчици,поне във фейса,защото разказваш добре!Ще чакам репортажите...Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за двете! Соня, страхотно гостуване!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поздравления и за двете, страхотни сте! Това парфе е прелестно! Роси, чакаме "отчета" за пътуването! Прегръдки, момичета!
ОтговорИзтриванеХм, Роси, поскитори ти и сега няма кой да ти сготви, а?;)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се завърна. След това вкусно гостуване на Сончето, чакам разкази в картинки от разходките ти;)
Големи прегръдки и хубава вечер!
Соня,още веднъж поднасям комплименти за перфектното представяне и искрено съжалявам,че не мога да опитам от този разкош на часа,но ще ги опитаме и двете!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,че откликна на поканата и така мило си подходила към нея!
На всички благодаря за приветствията!И вие ми липсвахте и имам още малко задачки,но се надявам скоро да ви наваксам и посетя във вашите виртуални кътчета,приятели!
За онези,които очакват поне малко разказ този път ще ги изненадам :) .
Прегръдка от мен за всички вас,лека нощ и нека имаме едно хубаво и ведро утре!
страхотни предложения!
ОтговорИзтриванеПарфето определено ми спечели симпатиите!
Срахотни домакиня и гостенка!
поздрави
Много приятно гости! Поздравления за домакинята и гостенката! Разкошно парфе! Поздрави и на двете!
ОтговорИзтриванеМими и Мари,благодаря ви!Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавите рецепти.Парфе доста често правя в различни комбинации и винаги придава един по уникален вкус на десертите.По този начин хе бях опитвала и се радвам че попаднах сега тук. Идва коледа и според мен това ще е перфектен екзотичен десерт,малко по различно от това,което сме свикнали да приготвяме.И салатата както и вие пишете..." Много свеж и интересен вкус се получи.Тиквичката и авокадото сами по себе си са безвкусни, но в комбинация и с подправките стават много добра основа за смесване с пастата. Мангото придава свежест и екзотика заедно с целите парченца авокадо...." мангото е уникален плод който правилно приготвен може да стане любим вкус.
ОтговорИзтриване