3 май 2013 г.

козунаци с крем сирене Филаделфия


     
   



      


Както казах и в предишните публикации за козунаци имах 2 домашни за написване от миналата година,които вече осъществих.
Междувременно си занимавах ума какво ново следва.
Много се колебах за панетоне,имам някои резерви по отношение на него,и затова ще го отложа и тази година.
Любопитството ми за шоколадов козунак бе силно провокирано от Мина,и дори един ден пазарувайки ми щукна,че освен какао и шоколад в рецептата ще включа и шоколадова Филаделфия.
Не знам защо обаче на рафта със сирената до шоколадовата Филаделфия ми се усмихна повече тази с мед.
И така....шоколадовия се очерта да остане и той като панетонето в режим на очакване,а на дневен ред бе с медената Филаделфия.
Казвам "бе" ,защото точно тази сутрин и последното крайче изчезна яко дим .
А утре е ден за козунакоправене,та ако някой като мен е в търсне на пореден вариант - да заповяда,никак няма да съжалява. :)







Продукти:

за тестото:
3 яйца + 1 жълтък , белтъка се отделя за намазване *
180 гр. захар
40 гр. масло
50 мл. олио ( моето от гроздови семки )
175 гр. крем сирене Филаделфия с мед или натурална,лайт
100 мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая Юва
около 700 гр. брашно **
есенции ванилия
есенция лимон и портокал или настъргана кора от лимон и портокал


*може и обратното,жълтъка за намазване,а белтъка в тестото

** количеството брашно е ориентировъчно и е индивидуално за всяко замесване

за плънката:
- 1 кутия български локум , 50 гр. бровинки,накиснати в 1 с.л. ром
или
- какаова плънка :
50 гр. орехи
50 гр. лешници
40 гр. начупен натурален шоколад
1 пълна с.л. какао
4 с.л. кристална захар
4 с.л. сладко
1 ч.л. канела
1 с.л. ром
прясно мляко - количеството е според гъстотата на плънката




 

Приготвяне:

на плънките:
Накиснете стафидите в ром.
Локумът нарежете на кубчета ( аз го правя с ножица ) в купичка,в която сте поставили лъжица пудра захар.Режите кубченца,разбърквате с пудрата захар да се овалят,за да не се слепват.И пак режете кубченца,пак разбърквате със захарта и така докато нарежете цялата кутийка локум. 

Какаовата плънка е достатъчна за 2 големи козунака.
Ако ползвате само половината количество,остатъка можете да замразите и използвате за пълнеж на кифлички.


За нея сложете в блендер орехите,лешниците,захарта,
какаото,канелата,начупения шоколад и блендирайте.
Добавете сладкото и рома и пак блендирайте.
Според гъстотата добавете мъничко прясно мляко - толкова,че да може лесно да се разнася плънката по тестото,но не и да е рядка,за да не го направи клисаво.

на тестото:

Стопете маслото и към него добавете олиото.

Разбийте яйцата и жълтъка заедно със захарта посредством вилица или телена бъркалка колкото да се стопят кристалите.
Разтворете маята в леко затопленото мляко.(Ако искате да я активирате добавете й 1 ч.л. брашно и щипка захар,разбъркайте ги и изчакайте да шупне.)
Хомогенизирайте крем сиренето с яйцата и захарта,накрая добавете маята с прясното мляко.

Сложете сместа в контейнера на машината заедно с настърганата кора от портокал и лимон ( или есенциите),ванилията и около половината пресято брашно.
Включете да се меси и добавяйте постепенно брашно,докато спре да маже под бъркалките и се образува стегната,не лепнеща топка тесто.
Започнете да добавяте мазнината на порции като изчаквате да се поеме изцяло преди да добавите следваща порция-така на 3-4 пъти.
Ако тестото е станало прекалено меко може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото трябва да е еластично и меко като възглавничката на ухото ви.
След края на първия цикъл месене рестартирайте програмата и пуснете още веднъж.
Оставете тестото да втаса в контейнера.
За по-бързо можете да загреете фурната до 50 гр.,да я изключите и да поставите вътре контейнера като предварително сте го покрили със свежо фолио,намазнено от вътрешната страна да не залепне тестото като се издигне нагоре.
Когато си удвои обема го извадете с намаслени ръце върху леко намазнена повърхност .

Да споделя,че до сега все се мъчех да извадя втасалото тесто с ръце,пък то като вземе да се точи,трудно ставаше,а се оказа много по-лесно само да обърна с главата надолу контейнера и да изчакам само да се свлече на плота,дори се вижда къде са били бъркалките:



Разделете тестото на две части за два големи козунака .





Всяка част на още три.



             
 Раздърпайте с пръсти на приблизителен правоъгълник.





Намажете от какаовата плънка,навийте по дългата страна на руло,осучете фитила.





Трите фитила сплетете на плитка и пренесете в тавата за печене,която предварително сте намазнили и набрашнили или напръскали със спрей за печене или покрили с пекарска хартия.




 
За другия козунак във всеки фитил сложете по 1/3 от кубчетата локум и отцедените от рома боровинки. 




 

Покрийте формичките с прозрачно,намазнено от вътрешната страна фолио и ги оставете на топло докато тестото си удвои обема отново.






Намажете с белтъка,леко разбит с вилица,поръсете захар ( може и филирани бадеми или сусам,но се слагат преди захарта,иначе няма да залепнат).
Изпечете козунаците в загрята на 170 гр. фурна до суха клечка, следете печенето и при нужда покрийте с алум. фолио,за да не прегарят.
Охладете металните форми на решетка за 3 до 5 мин. 
След това  внимателно извадете козунаците и ги прехвърлете отново на решетката, докато изстинат.
Напълно изстиналите козунаци съхранявайте увити в прозрачно фолио.









Разрязан напречно е с интересни шарки,подобни на Повитицата.





 Приятели,
искам да ви пожелая светли иблагословени празнични дни,зареждащи с вяра в доброто,с надежда и обич !

38 коментара:

  1. Благодаря, на теб също Светли празници, Роси!
    Да ти кажа честно, мислех, че си приключила с козунаците. Или поне тайно се надявах.
    Когато някой ден се срещнем на живо, моля те, носи в ръце козунак :) така ще те позная на секундата :)
    Прегръдки мила, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей,закачке,разсмя ме с глас! :))
      Не съм,не съм,но утре смятам да финализирам за тази година.
      Ние само да дойде ред да се срещнем,Пепи,ще се познаем от раз :) .
      Прегръдка и от мен,другарче мило!

      Изтриване
  2. Страхотен и този , като всичките ти други козунаци !
    Весели Великденски празници ,Роси ! Здраве и благоденствие !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ванюшка,както винаги си много мила!Много здраве и благодат и на твоето семейство!

      Изтриване
  3. Росинце, неуморна си. Какви красоти и вкусотии са твоите козунаци... Голяма магия.
    Светли празници и на теб, и на цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  4. Уникално вкусно изглежда, Роси! Видът му е страхотен! :)
    Светъл и чудотворен Великден!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, бях сигурна, че ще "изскочи" нещо ново от теб!
    И съм сигурна, че козунакът е чудесен!
    Това "упражнение" с обръщането на контейнера го практикувам отдавна :)
    Прегръдки, мила, и спорна събота в "козунакоправенето"!
    Светли и благословени празници!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, чудех се какъв козунак ще представиш точно за празника, и ето! Отново много вкусна и изкушаваща изненада!
    Весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, този с шоколада е разкош! Почти всяка година правя с шоколад или какао и много ги обичаме с децата:), разбира се твоята плънка е съвсем различна. А и козунакът ти, така разчупен е толкова изкусителен, че ми ми се щеше тези 300-400 км дистанция да бяха поне без една нула:):):). Вълшебница си ти! Да не говорим, че отново ме изненада приятно с тази медена Филаделфия! Светли и благословени празници, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересна рецепта :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, уникални козунаци! Толкова пухкави и какви големи конци имат! И аз след малко запрятам ръкави с майка ми и се почва с голямото месене. :)
    Прекрасни празници! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошни! Майсторка си ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни, както винаги, Роси-
    знаеш моето мнение за кулинарните ти умения и
    в частност за козунаците - ненадмината!
    Светли и благословени Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, невероятен майстор си, думи нямам! Просто перфектен козунак, с конци, а плънката.....разкош! Пожелавам ти светли и благословени дни, здраве и благоденствие за семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Изпревари ме, Роси! Исках да направя козунак с крема сирене, но поради служебни ангажименти не успях, но пък след твоя опит, задължително ще опитам, макар и след Великден. Разкошен е!
    Светли. пълни с обич и усмивки празници пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, направо ми иде да вляза в екрана на компютъра и да си отчупя от твоите козунаци. Приказни са. Весели и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, Роси.. козуначената ти одисея днес се пренесе и в моята къща :)
    Голяма драма, голямо месене, сега като се изпече ще видим докъде я докарах..
    Твоите козунаци до един са прекрасни, най-богатия избор от рецепти, шапка ти свалям!
    С пожелания за красиви празници и до скоро!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  16. Безмълвна съм пред таланта ти, мила!!! Уникален завършек за тазгодишния козуначен сезон - истинска перла в короната!!!
    Светли и благословени празници за цялото семейство и от нас и много поздрави и целувки специално за Дани!!!! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасна плитка Роси ! Чудесен козунак :) Аз тази година с плитката се изложих малко, не ми се получи като миналата година и за това преминах на друг вариянт :) Ти си просто невероятен човек… всички видове козунаци са в твоето блогче :) Красиви и вкусни !Поздравления!
    Весели и светли празници Роси, пълни с топлина и уют !

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, поредното ти интересно и вкусно предложение за козунак! Чудесна рецепта и майсторско изпълнение!
    Сърдечни поздрави, весело и вкусно изкарване на празниците!

    ОтговорИзтриване
  19. Разкошен козунак Роси :)
    Светли празници, много здраве, щастие и любов в домът ви!

    ОтговорИзтриване
  20. И тази година ще съм на твоите виртуални козунаци, Роска! От глупости по-рано и пътуване по-късно , пак н остана време. Но да знаеш-фаворит си ми сред козуначките;)
    Прегръдка и весел празник!'
    Христос Воскресе!

    ОтговорИзтриване
  21. Честит Празник, Роси! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Най-после смених виртуалното хапване на козунаци с реално :) Хубав Великден, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  22. Христос Воскресе!
    Много здраве и щастливи мигове в сърцата и дома ви. Весели празници изпълнени с много настроение!

    ОтговорИзтриване
  23. Честито Възкресение Христово, Роси! Здраве, щастие и благодат да царят в дома ти, а слънчевото настроение те съпътства през цялата година!

    ОтговорИзтриване
  24. Христос Воскресе!
    Този с шоколадовата плънка ми е тотален фаворит, много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  25. Христос Воскресе, Роси! Желая ти здравето, щастието, благоденствието да изпълват дома ти.
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  26. Христос Воскресе!
    Светли и усмихнати празнични дни, Роси.
    Козунакът се е получил направо вълшебен, само мога да си представя колко е вкусен.

    ОтговорИзтриване
  27. Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие! Честит празник, Роси!

    ОтговорИзтриване
  28. Невероятен е козунака,Роси!
    Честито Воскресение!
    Много здраве,светлина и благоденствие на цялото семейство!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  29. Честито Възкресение Христово на всички мои приятели!
    Сърдечни благодарности за поздравленията,комплиментите и топлите думи,страхотни сте както винаги!
    Приемете моите извинения за отсъствието ми във вашите блогове,надявам се скоро да имам вече повечко време и да си наваксам всичко пропуснато!
    Прегръдки и нека последният празничен ден ви бъде хубав,усмихнат,слънчев и релаксиращ!

    ОтговорИзтриване
  30. Христос воскресе!
    Мила Роси, пожелавам на теб и твоето семейство светли празници!
    Козунакът е страхотен!
    Пожелавам ти хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Роси, честито Възкресение! Много обич и светлина в дома ти!
    Страхотни, невероятни козунаци! :)

    ОтговорИзтриване
  32. Честит Празник, Роска! Не е честно, тъкмо мислих, че съм приключила с козунаците и ти представяш тази красота, не мога да чакам до другата година :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  33. Разкошотия,Росииии-отивам да слагам плънката-вече ми втасаха....
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря,че намина да ми споделиш,Живе!Да са ви вкусни и сладки!

      Изтриване
  34. Голяма си майсторица, Еликсир! Козунаците ти изглеждат страхотно. Явно ги умееш. А този горе направо се кипри с розовите си цветчета.

    ОтговорИзтриване