Както казах и в предишните публикации за козунаци имах 2 домашни за написване от миналата година,които вече осъществих.
Междувременно си занимавах ума какво ново следва.
Много се колебах за панетоне,имам някои резерви по отношение на него,и затова ще го отложа и тази година.
Любопитството ми за шоколадов козунак бе силно провокирано от Мина,и дори един ден пазарувайки ми щукна,че освен какао и шоколад в рецептата ще включа и шоколадова Филаделфия.
Не знам защо обаче на рафта със сирената до шоколадовата Филаделфия ми се усмихна повече тази с мед.
И така....шоколадовия се очерта да остане и той като панетонето в режим на очакване,а на дневен ред бе с медената Филаделфия.
Казвам "бе" ,защото точно тази сутрин и последното крайче изчезна яко дим .
А утре е ден за козунакоправене,та ако някой като мен е в търсне на пореден вариант - да заповяда,никак няма да съжалява. :)
Продукти:
за тестото:
3 яйца + 1 жълтък , белтъка се отделя за намазване *
180 гр. захар
40 гр. масло
50 мл. олио ( моето от гроздови семки )
175 гр. крем сирене Филаделфия с мед или натурална,лайт
100 мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая Юва
около 700 гр. брашно **
есенции ванилия
есенция лимон и портокал или настъргана кора от лимон и портокал
*може и обратното,жълтъка за намазване,а белтъка в тестото
** количеството брашно е ориентировъчно и е индивидуално за всяко замесване
за плънката:
- 1 кутия български локум , 50 гр. бровинки,накиснати в 1 с.л. ром
или
- какаова плънка :
50 гр. орехи
50 гр. лешници
40 гр. начупен натурален шоколад
1 пълна с.л. какао
4 с.л. кристална захар
4 с.л. сладко
1 ч.л. канела
1 с.л. ром
прясно мляко - количеството е според гъстотата на плънката
Приготвяне:
на плънките:
Накиснете стафидите в ром.
Локумът нарежете на кубчета ( аз го правя с ножица ) в купичка,в която сте поставили лъжица пудра захар.Режите кубченца,разбърквате с пудрата захар да се овалят,за да не се слепват.И пак режете кубченца,пак разбърквате със захарта и така докато нарежете цялата кутийка локум.
Какаовата плънка е достатъчна за 2 големи козунака.
Ако ползвате само половината количество,остатъка можете да замразите и използвате за пълнеж на кифлички.
За нея сложете в блендер орехите,лешниците,захарта,
какаото,канелата,начупения шоколад и блендирайте.
Добавете сладкото и рома и пак блендирайте.
Според гъстотата добавете мъничко прясно мляко - толкова,че да може лесно да се разнася плънката по тестото,но не и да е рядка,за да не го направи клисаво.
на тестото:
Стопете маслото и към него добавете олиото.
Разбийте яйцата и жълтъка заедно със захарта посредством вилица или телена бъркалка колкото да се стопят кристалите.
Разтворете маята в леко затопленото мляко.(Ако искате да я активирате добавете й 1 ч.л. брашно и щипка захар,разбъркайте ги и изчакайте да шупне.)
Хомогенизирайте крем сиренето с яйцата и захарта,накрая добавете маята с прясното мляко.
Сложете сместа в контейнера на машината заедно с настърганата кора от портокал и лимон ( или есенциите),ванилията и около половината пресято брашно.
Включете да се меси и добавяйте постепенно брашно,докато спре да маже под бъркалките и се образува стегната,не лепнеща топка тесто.
Започнете да добавяте мазнината на порции като изчаквате да се поеме изцяло преди да добавите следваща порция-така на 3-4 пъти.
Ако тестото е станало прекалено меко може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото трябва да е еластично и меко като възглавничката на ухото ви.
След края на първия цикъл месене рестартирайте програмата и пуснете още веднъж.
Оставете тестото да втаса в контейнера.
За по-бързо можете да загреете фурната до 50 гр.,да я изключите и да поставите вътре контейнера като предварително сте го покрили със свежо фолио,намазнено от вътрешната страна да не залепне тестото като се издигне нагоре.
Когато си удвои обема го извадете с намаслени ръце върху леко намазнена повърхност .
Да споделя,че до сега все се мъчех да извадя втасалото тесто с ръце,пък то като вземе да се точи,трудно ставаше,а се оказа много по-лесно само да обърна с главата надолу контейнера и да изчакам само да се свлече на плота,дори се вижда къде са били бъркалките:
Разделете тестото на две части за два големи козунака .
Всяка част на още три.
Раздърпайте с пръсти на приблизителен правоъгълник.
Намажете от какаовата плънка,навийте по дългата страна на руло,осучете фитила.
Трите фитила сплетете на плитка и пренесете в тавата за печене,която предварително сте намазнили и набрашнили или напръскали със спрей за печене или покрили с пекарска хартия.
За другия козунак във всеки фитил сложете по 1/3 от кубчетата локум и отцедените от рома боровинки.
Покрийте формичките с прозрачно,намазнено от вътрешната страна фолио и ги оставете на топло докато тестото си удвои обема отново.
Намажете с белтъка,леко разбит с вилица,поръсете захар ( може и филирани бадеми или сусам,но се слагат преди захарта,иначе няма да залепнат).
Изпечете козунаците в загрята на 170 гр. фурна до суха клечка, следете печенето и при нужда покрийте с алум. фолио,за да не прегарят.
Охладете металните форми на решетка за 3 до 5 мин.
След това внимателно извадете козунаците и ги прехвърлете отново на решетката, докато изстинат.
Напълно изстиналите козунаци съхранявайте увити в прозрачно фолио.
Разрязан напречно е с интересни шарки,подобни на Повитицата.
Приятели,
искам да ви пожелая светли иблагословени празнични дни,зареждащи с вяра в доброто,с надежда и обич !
Благодаря, на теб също Светли празници, Роси!
ОтговорИзтриванеДа ти кажа честно, мислех, че си приключила с козунаците. Или поне тайно се надявах.
Когато някой ден се срещнем на живо, моля те, носи в ръце козунак :) така ще те позная на секундата :)
Прегръдки мила, Роси!
Ей,закачке,разсмя ме с глас! :))
ИзтриванеНе съм,не съм,но утре смятам да финализирам за тази година.
Ние само да дойде ред да се срещнем,Пепи,ще се познаем от раз :) .
Прегръдка и от мен,другарче мило!
Страхотен и този , като всичките ти други козунаци !
ОтговорИзтриванеВесели Великденски празници ,Роси ! Здраве и благоденствие !
Благодаря ти,Ванюшка,както винаги си много мила!Много здраве и благодат и на твоето семейство!
ИзтриванеРосинце, неуморна си. Какви красоти и вкусотии са твоите козунаци... Голяма магия.
ОтговорИзтриванеСветли празници и на теб, и на цялото ти семейство!
Уникално вкусно изглежда, Роси! Видът му е страхотен! :)
ОтговорИзтриванеСветъл и чудотворен Великден!
Роси, бях сигурна, че ще "изскочи" нещо ново от теб!
ОтговорИзтриванеИ съм сигурна, че козунакът е чудесен!
Това "упражнение" с обръщането на контейнера го практикувам отдавна :)
Прегръдки, мила, и спорна събота в "козунакоправенето"!
Светли и благословени празници!!!!!!
Роси, чудех се какъв козунак ще представиш точно за празника, и ето! Отново много вкусна и изкушаваща изненада!
ОтговорИзтриванеВесели празници и на теб!
Роси, този с шоколада е разкош! Почти всяка година правя с шоколад или какао и много ги обичаме с децата:), разбира се твоята плънка е съвсем различна. А и козунакът ти, така разчупен е толкова изкусителен, че ми ми се щеше тези 300-400 км дистанция да бяха поне без една нула:):):). Вълшебница си ти! Да не говорим, че отново ме изненада приятно с тази медена Филаделфия! Светли и благословени празници, мила!
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта :) Весели празници!
ОтговорИзтриванеРоси, уникални козунаци! Толкова пухкави и какви големи конци имат! И аз след малко запрятам ръкави с майка ми и се почва с голямото месене. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни празници! :)
Разкошни! Майсторка си ти!
ОтговорИзтриванеПрекрасни, както винаги, Роси-
ОтговорИзтриванезнаеш моето мнение за кулинарните ти умения и
в частност за козунаците - ненадмината!
Светли и благословени Великденски празници, Диана
Роси, невероятен майстор си, думи нямам! Просто перфектен козунак, с конци, а плънката.....разкош! Пожелавам ти светли и благословени дни, здраве и благоденствие за семейството ти!
ОтговорИзтриванеИзпревари ме, Роси! Исках да направя козунак с крема сирене, но поради служебни ангажименти не успях, но пък след твоя опит, задължително ще опитам, макар и след Великден. Разкошен е!
ОтговорИзтриванеСветли. пълни с обич и усмивки празници пожелавам! :)
Роси, направо ми иде да вляза в екрана на компютъра и да си отчупя от твоите козунаци. Приказни са. Весели и светли празници!
ОтговорИзтриванеРоси, Роси.. козуначената ти одисея днес се пренесе и в моята къща :)
ОтговорИзтриванеГоляма драма, голямо месене, сега като се изпече ще видим докъде я докарах..
Твоите козунаци до един са прекрасни, най-богатия избор от рецепти, шапка ти свалям!
С пожелания за красиви празници и до скоро!
Целувки!
Безмълвна съм пред таланта ти, мила!!! Уникален завършек за тазгодишния козуначен сезон - истинска перла в короната!!!
ОтговорИзтриванеСветли и благословени празници за цялото семейство и от нас и много поздрави и целувки специално за Дани!!!! :)
Прекрасна плитка Роси ! Чудесен козунак :) Аз тази година с плитката се изложих малко, не ми се получи като миналата година и за това преминах на друг вариянт :) Ти си просто невероятен човек… всички видове козунаци са в твоето блогче :) Красиви и вкусни !Поздравления!
ОтговорИзтриванеВесели и светли празници Роси, пълни с топлина и уют !
Роси, поредното ти интересно и вкусно предложение за козунак! Чудесна рецепта и майсторско изпълнение!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, весело и вкусно изкарване на празниците!
Разкошен козунак Роси :)
ОтговорИзтриванеСветли празници, много здраве, щастие и любов в домът ви!
И тази година ще съм на твоите виртуални козунаци, Роска! От глупости по-рано и пътуване по-късно , пак н остана време. Но да знаеш-фаворит си ми сред козуначките;)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и весел празник!'
Христос Воскресе!
Честит Празник, Роси! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Най-после смених виртуалното хапване на козунаци с реално :) Хубав Великден, мила! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе!
ОтговорИзтриванеМного здраве и щастливи мигове в сърцата и дома ви. Весели празници изпълнени с много настроение!
Честито Възкресение Христово, Роси! Здраве, щастие и благодат да царят в дома ти, а слънчевото настроение те съпътства през цялата година!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе!
ОтговорИзтриванеТози с шоколадовата плънка ми е тотален фаворит, много ми харесва!
Христос Воскресе, Роси! Желая ти здравето, щастието, благоденствието да изпълват дома ти.
ОтговорИзтриванеСветли празници!
Христос Воскресе!
ОтговорИзтриванеСветли и усмихнати празнични дни, Роси.
Козунакът се е получил направо вълшебен, само мога да си представя колко е вкусен.
Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие! Честит празник, Роси!
ОтговорИзтриванеНевероятен е козунака,Роси!
ОтговорИзтриванеЧестито Воскресение!
Много здраве,светлина и благоденствие на цялото семейство!
прегръдки
Честито Възкресение Христово на всички мои приятели!
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за поздравленията,комплиментите и топлите думи,страхотни сте както винаги!
Приемете моите извинения за отсъствието ми във вашите блогове,надявам се скоро да имам вече повечко време и да си наваксам всичко пропуснато!
Прегръдки и нека последният празничен ден ви бъде хубав,усмихнат,слънчев и релаксиращ!
Христос воскресе!
ОтговорИзтриванеМила Роси, пожелавам на теб и твоето семейство светли празници!
Козунакът е страхотен!
Пожелавам ти хубава седмица!
Роси, честито Възкресение! Много обич и светлина в дома ти!
ОтговорИзтриванеСтрахотни, невероятни козунаци! :)
Честит Празник, Роска! Не е честно, тъкмо мислих, че съм приключила с козунаците и ти представяш тази красота, не мога да чакам до другата година :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошотия,Росииии-отивам да слагам плънката-вече ми втасаха....
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
А аз ти благодаря,че намина да ми споделиш,Живе!Да са ви вкусни и сладки!
ИзтриванеГоляма си майсторица, Еликсир! Козунаците ти изглеждат страхотно. Явно ги умееш. А този горе направо се кипри с розовите си цветчета.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Марта,много топли думи!
Изтриване