24 март 2014 г.

козунак с маскарпоне





С тези козунаци с маскарпоне се занимавах през последните два отминали уикенда ,като и двата пъти имам забележки по отношение на външния вид.
То и без това на мен рядко ми се получават с хубава,равномерна оплетка,но добре поне,че на вкус са точно такива,каквито харесваме-

с влажна текстура.
Ако ги опаковате с прозрачно фолио,когато са напълно изстинали,
гарантирам,че ще са чудесни,влажни и меки повече от 48 часа.
Козунаците с това количество захар не са много сладки,можете да компенсирате със сладка плънка,локум,сушени плодове или да увеличите захарта,но аз не бих рискувала с повече от 50 гр. допълнително.




Продукти:

3 яйца размер L + 1 белтък ,жълтъка се отделя за намазване
250 гр. маскарпоне
60 гр. масло
40 мл. олио
100 мл. прясно мляко
200 гр. захар
25 гр. прясна мая
820 гр. брашно - приблизително количество,преценява се индивидуално за всяко замесване
есенция ванилия
есенция портокал ( или настъргана кора от портокал)
настъргана лимонова кора  или есенция лимон
1 с.л. прясно изцеден лимонов (или портокалов) сок






Приготвяне:

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята.
По желание можете да я активирате с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар.
Разтопете маслото и към него добавете олиото.
Разбийте яйцата и захарта с тел,докато захарта се разтопи.
В контейнера на хлебопекарната сложете яйцата със захарта,маскарпонето,маята с прясното мляко и половината брашно ,и пуснете да се меси.
Добавяйте постепенно още брашно ( аз го пресявам с чаша-сито направо над контейнера ),докато тестото стане компактно и спре да маже под бъркалките.
Започнете да добавяте към него лъжица по лъжица от мазнината,докато се усвои цялото й количество.
Ако има нужда добавете още малко брашно,за да получите еластично,не лепнещо тесто.
Изчакайте цикъла месене да приключи,нулирайте машината и я пуснете отново да измеси тестото още веднъж.
Изключете машината ,извадете контейнера,покрийте го с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.





Втасалото тесто оформяйте с леко намаслени ръце на леко намаслена повърхност.
Разделете тестото на две части.
Първата част разделете на 3 топки.
Всяка топка разтеглете с пръсти.




Намажете сладко и завийте на руло.





Осучете фитила.




От трите фитила сплетете плитка и я прехвърлете в правоъгълна форма за печене,която сте напръскали със спрей,или сте покрили с пекарска хартия или сте намаслили и набрашнили.




Втората половина тесто можете да оформите по същия начин или да разделите на 6 топки.




Всяка топка оформяте на фитил,който осуквате.
Сплитате фитилите по този начин.




 
в клипчето можете да видите как се сплита-много е лесно


Покрийте оформените козунаци с прозрачно фолио,за да не съхнат и ги оставете на топло да втасат,докато си удвоят обема.





Намажете с жълтъка,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко и поръсете обилно с кристална захар.
Изпечете козунаците до суха клечка в предварително загрята на 175 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.
Ако има нужда,по време на печенето можете да ги покриете с алум. фолио,за да не прегарят.
Готовите козунаци охладете на решетки.



първа партида

втора партида



62 коментара:

  1. Какво да кажа освен , който си е майстор си е майстор!

    ОтговорИзтриване
  2. Така ми се хапват вече козунаци, че нямам търпение да си припомня вкуса им!
    Чудесни са, Роси! Несъмнено си майстор на козунаците!
    Прегръдка и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Светле и да ти е сладко началото на козунаците за тази година!
      Успешна седмица и на теб! :)

      Изтриване
  3. Хайде, започваш пак с моята мъка, Роси :)
    Знаеш, че не се хващам да ги меся :)
    Ти си им майстор, Роси! Мислех, че след миналогодишните със сметана няма как да има по-добри, но явно съм грешала.
    Страхотни са и тези! Точно влажни, не сухи козунаци.
    Прегръдка, мила и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам,Пепи,ама да ти кажа и аз на ръка не се хващам,че искат бая месене и накрая едва два броя.С машината е лесно.Благодаря ти за похвалите,а знаеш,че тази година с други грижи съм заета,та няма да има козуначена серия като друга година,макар идеи да имам винаги 2-3 в аванс.Прегръдка и от мен и хубава отпуска да ти е,другарче мило!

      Изтриване
  4. Чудесни са, Роси!
    И много сложни плетки, мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила Дани,а плетката е много лесна ,само изглежда сложна.
      Прегръдка изпращам и аз !

      Изтриване
  5. Е, няма спирка, все усъвършенстваш! Прекрасни са отново! Хубав празник утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Соня!Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  6. Ох, Роси, ти си царица на козунаците! Толкова интересни предложения имаш винаги! Тази година бях решила да правя този със заквасената сметана, но май ще правя този.
    Тестата определено са ти стихия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле,каква титла ми даваш,Вики,благодаря ти!Едва ли я заслужавам,но пък няма как да не съм поласкана!Започни със сметановия,макар че мен ако питаш с каквото и да замеся,все са ми вкусни и почти еднакви :) .

      Изтриване
    2. Който го може, си го може, Роси :) Аз с каквото и да замеся, от всичките си цели два опита, такива не мога да ги направя :)
      Прегръдка за теб!

      Изтриване
    3. Вики,и моите първи два не бяха такива,чак от третия взе да става работата,така че няма да се отказваш,ще му свикнеш на козунака,бъди сигурна.Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  7. Е, нямаш спиране! Просто бях сигурна, че тези дни ще предложиш поредната козуначена иновация. Много хубав и изкушаващ резултат! Работя върху короната за мисис Козунак и така като гледам нямаш много голяча конкуренция. Е, можеш да ми се подмажеш с едно парче от ей този хубавец по-горе;) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа,имам спиране,имам :) .Тази година няма да прекалявам като друг път,Нели,можеш да отдъхнеш и да работиш спокойно върху короната,със сигурност има и по-заслужили от мен при толкова много отлични майстори,в това число и ти!Парченце вече няма,но от следващите-непременно!Хубав ден!

      Изтриване
  8. Какво да кажа, Роси?!
    Царицата на козунаците си ти!
    Плънки, уплетки, текстура, вкус-всичко е толкова красиво и апетитно!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, толкова се отплеснах с козунаците, че забравих да те поздравя!
    Честит празник, да си здрава, усмихната и много обичана майка и съпруга!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Бети,много си мила!
      Честит празник и на теб с най-добри пожелания!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Невероятен е станал, Роси! Честит празник днес с това изкушение:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Траянче,честит и на теб,мила!

      Изтриване
  11. И аз ще напиша - царица си на козунаците, Роси,
    отново прекрасни предложния - Комплименти за теб!
    Поздрави и честито Благовещение днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди,от майстор като теб такъв комплимент не може да не ме ласкае,благодаря ти!Честит празник и на твоето семейство!

      Изтриване
  12. Е-е, Роси, като я подкараш тази тема ставам разногледа (-: Аз все още само си се каня да правя сама козунак, а пък при теб винаги изглежда фасулска работа със зашеметяващ резултат...Е тая плетка, дето е леко квадратна - респект, майсторе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехе,фасулска е,наистина и плетката е много лесна,Диде,важното е обаче веднъж да си пребориш страховете,да започнеш и да не се отказваш при провал.Да знаеш аз колко сигурна бях,че никога не би ми се получила ни питка,ни козунак,че и първия ми какъв провал беше,но с правене,питане,четене и помощ от добри майстори стана работата.Веднъж да му хванеш цаката и можеш да си замесваш с каквото си наумиш.Като мен-все ме ръчка за нови версии. :)
      Следващите две вече са ми в главата,но тази година май няма да е.

      Изтриване
  13. Е, Роси, ще се прави и вкъщи козунак с маскарпоне! След като миналата година когото черпих с козунака със сметана, правен по твоя рецепта, всеки остана очарован, то сега как да пропусна! И аз ще се присъединя към другите - царица си на козунаците! Искрени поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да ви допадне и този,Албенче и да ви е сладко!Поздрави!

      Изтриване
  14. Чудни са и двата, Роси! Знам от мин. год. какъв хубав стана този със сметаната по твоя рецепта, колко му е да опитам и с маскарпоне:)!
    Честито Благовещение! Прегръдки! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си в рая на маскарпонето,Ваня,сигурна съм,че ще стане чуден и благодаря ти за доверието и похвалите!Честит празник и на твоето семейство!

      Изтриване
  15. Ново и интересно предложение и отново зашеметяващ резултат!
    Честито Благовещение, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито и на теб,Инче!Много ти благодаря!

      Изтриване
  16. Е майсторка си и това е! Чак тук ми ухаят козунаците - пухкави, на конци, да си отчупиш, да затвориш очи...браво!
    Може ли подробности за сплитането с 6 фитила - много интересно изглежда.
    Прегръдки и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ети,какви думи само...и то от един от най-добрите майстори на питки и козунаци,много ме ласкаеш,трогната съм и благодаря!
      Плетката е много лесна,можеш да я видиш тук:
      https://www.youtube.com/watch?v=u7D8PSBsy1M#t=21
      Прегръдка имаш и ти от мен!

      Изтриване
  17. На мен пък никога не ми се получават с равномерна плетка, нито питки, нито козунаци, но пък са винаги много вкусни:). Страхотни са ти козунаците, Роси, като наближи Великден и с удоволствие надзъртам тук:). Честито Благовещение, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това ми е и на мен все проблема,Кате,да им се запази плетката,но рядко ми се получава,пък и обичам по-меки и пухкави теста,а при тях хубава плетка не се запазва за сметка на добър обем.Важното е,както казваш,да са вкусни.
      Честит празник и на твоето семейство,мила!

      Изтриване
  18. Невероятен е, Роси! Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Еви!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  19. Имаш и от мен едно "невероятно" Роси!
    Майстор си!
    Честито Благовещение с най-добри пожелания мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря,Дани!
      Честито Благовещение и на теб и семейството!

      Изтриване
  20. Роси, ако мога и един такъв козунак да завъртя, ще съм предоволна. :) Прекрасни са, наистина! :)
    Поздрави сърдечни, другарче, и усмихнати прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как няма да можеш,не си рекла,Гери.Захващай се,ако имаш питанки-насреща съм.Благодаря ти,мила сладурке,прегръдка и от мен!

      Изтриване
  21. Започна се :) Козуначената работилница на Еликсирчето отвори врати :)
    Страхотен е станал, Роси! Как хубаво е бухнал и имам усещането, че долавям аромата през монитора.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехе,започна се,ама тази година ще е кротко,Снежи,няма да ви "моря" като миналата.
      Благодаря ти,мила,поздрави най-сърдечни и от мен!

      Изтриване
  22. Еликсирче, изглежда превъзходно! Толкова ми харесва идеята за маскарпонето, че още тази неделя ще го спретна и ще споделя за резултата. Решила съм да правя някой от твоите козунаци за Великден, само че хич не знам кой да избера! Всички изглеждат пре-въз-ход-но! Уникални! Но, стартирам с този. Лек ден, Снежана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,ако искаш стартирай със сметановия,той е вече повсеместно изпробван.На мен с каквото и да замеся,все са ми козунаци,просто някои са някак по-влажни и се запазват такива по-дълго.Благодаря за доверието,надявам се да го оправдая и да ви е сладко!

      Изтриване
  23. Роси, на мен и толкова няма да ми се получи плетката. Уникален е козунака, представям си как ухае. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа,ще ти се получи,не бой се!Толкова е лесна.За уханието-да,аз слагам много аромати,обичам козунака да ароматизира къщата още докато се пече :) .Прекрасен ден и на теб,Танче и благодаря!

      Изтриване
  24. Много,много благодаря на всички ви за вниманието,похвалите и пожеланията!
    Честито Благовещение и на вас,приятели!И честита първа пролет!Пожелавам ви много здраве,благополучие,късмет ,да ви е пълно и в торбата,и в сърцето!
    Моля да ме извините,че тези дни не успявам да ви навестя по вашите местенца,други грижи и ангажименти имам,надявам се скоро да успея,че ужасно много съм пропуснала.
    Тази година няма да правя козуначена фиеста по разни причини ,макар че идеи не липсват,но време няма.
    Прегръдка за всички и ви пожелавам много щастливи пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  25. Роси царица си на козунаците, всяка година ме изкушаваш с твоят козуначен маратон :) Сега обаче ще пробвам точно тази твоя рецепта и ти благодаря за идеята как да ми свърши работа пекарната, без отново да ми втаса така козунака, че после един месец да не мога да си я почистя от тестото :))) Козунаците ти са фантазия и се надявам и аз да постигна успех :)
    Прегръдки и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам успех,приятно правене на козунаци и сладко да похапнете!Много прегръдки за моите любими кукли!

      Изтриване
  26. Ех, това Роси,бе! :) Една фурна да си отвориш за козунаци и няма да сбъркаш :)
    Прекрасен козунак си направила отново, мила! Черпя се с наслада и от този!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха,Ирме,мъжа ми каза същото като отчупи първото парче козунак :) .
      Прегръдка и от мен и ти благодаря!

      Изтриване
  27. Започна ли ме?;) Пожелай ми време да опитам... или да почакам до пенсия, когато може би ще се поосвободя;)
    Чуден е, Роска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти веднъж да се наканиш да започнеш и ако не се получи от първия път да не се отказваш.От там нататък кой не е хванал,той не се е научил и е страшен благодат да замесиш козунак,да го оформяш и да ти ухае докато се пече.Ако ти останат някой ден 4 часа-подари на семейството си този аромат :) .Ако не-на пенсия ще идваш у нас,да месим заедно :)
      Поздрави,миличка!

      Изтриване
    2. Хаха, 4 часа! После трябва да се самообеся или да изчезна безкрайно, както казваше един мургав събрат в Тубата;)
      Иначе заради удоволствието после и докато се пече се чудя дали не си струва поне да изчезна безкрайно;))) Поздрави, Роска, надявам се тази година да намеря време и сили някой ден до Великден!

      Изтриване
    3. Марте,все някога ще намериш време,сигурна съм,поне за проба.А под 4 часа имай предвид,че няма 4 часа да му се занимаваш нон-стоп,просто процедурата трае толкова,защото има две втасвания и печене+замесването и оформянето,но ти докато втасва и се пече не си ангажирана с козунака,освен от време навреме да хвърляш по едно око как върви процеса.За замесването се надявам да имаш някаква помощна машинария,защото на ръка си е вече наистина труд.Не че маса хора не меси козунаци на ръка,но аз не съм.

      Изтриване
  28. Роси, и аз да се наредя на опашката с хвалебствията :) Невероятен козунак! Само си представям вкуса му! Определено го записвам и ще го приготвя! Благодаря ти за споделената рецепта и ти пожелавам усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,много си мила,благодаря ти и да ти е сладко!Щастлив уикенд!

      Изтриване
  29. Божествени са, Роси!!! И аз тази година не успявам да пробвам нови пред-великденси рецепти и вече съм решила кои ще приготвям за празниците, че и в Пловдив ще пращам :), но си нямаш идея как ме изкушаваш да пробвам и твоя вариант с маскарпоне :)
    Хубав петъчен следобед ти желая, мила - и изпълнени с настроение почивни дни!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина,а аз от миналата година се каня на твоя шоколадов козунак и да видим ще успея ли да го приготвя за този Великден.Знам,че с каквото и да направиш,ще са ти чудни и много майсторски козунаците,мила!Много прегръдки изпращам на цялото ви семейство!

      Изтриване
  30. Еликсирче, направих го! Стана уникален! С конци и всичко. Мъжо каза, че е най-вкусния козунак, който е ял някога, а той е адски адски капризен! Това е моята рецепта за козунак за Великден,хич няма и да пробвам други, а за раздаване ще направя със заквасената сметана, че идва по-бюджетно. Благодаря ти! Ето го https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10201426497216109&set=a.3925819635680.2129764.1585340674&type=1&theater , само ми се поразсипа сладкото, а сложих по-малко от теб, добавих и малко бадемки. Другия път по-добре ще запечатам фитилите, за да не излиза. Лек и усмихнат ден! Снежана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,колко приповдигнато звучиш,да знаеш-много ме зарадваха отзивите ти и благодаря!
      Снимката не мога да видя,а много ми се искаше,затова бих помолила да я споделиш на страницата на Кулинарен еликсир във ФБ,благодаря!
      Спорно месене и светли празници ти пожелавам!

      Изтриване