10 февруари 2015 г.

пилешко филе по френски






  

     Миналата седмица получих покана да се участвам в блог предизвикателството на Bonduelle и Kikkoman ,приготвяйки рецепта,в която са включени два техни продукта - стерилизирани печурки на Bonduelle и соев сос от Kikkoman .







От много години съм почитател на двете марки,особено на Бондюел съм голям фен и винаги предпочитам техните продукти,когато имам избор.
Особено стерилизирания грах ми е фаворит и ползвам само него,защото е добре сварен и има леко сладникав вкус.
Стерилизирани печурки по принцип не купувам често,защото обичайно са с оцет и ми киселеят неприятно.Тези на Bonduelle  нямат оцет и ми харесаха .







Продукти:

3 броя пилешки филета (около 500 гр. )
3 с.л. соев сос Kikkoman
сушен риган,млян черен пипер и къри
1/2 буркан стерилизирани печурки Bonduelle
1 средна глава лук

за майонезата:
1 яйце
100 мл. салатен зехтин ( или друга растителна мазнина )
2 ч.л. медена горчица
щипка сол
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

(ако нямате пасатор може да използвате готова майонеза)

за поръсване :
150 гр. едро настъргана Скаморца ( или друго пушено сирене или кашкавал)









Продукти:

За майонезата сложете зехтина,яйцето,горчицата,солта и лимоновия сок в дълбок и тесен съд ( обичайно към пасаторите се продават такива ) .
Поставете пасатора до дъното на съда,пуснете и изтеглете бавно нагоре.
Майонезата е готова буквално за 10-15 секунди.





Намажете тавичката,в която ще печете ястието тънко със зехтин.
Разрежете всяко филе през средата,но не до края и го разтворете.
Подредете трите филета,намажете ги с по една супена лъжица соев сос Кикоман,поръсете ги с млян черен пипер и щипка къри.




Отгоре подредете шайби лук,а върху тях - резени гъби.
Поръсете от сушения риган.





Покрийте гъбите с майонеза.




Поръсете с настърганото сирене.




Аз налях и половин кафена чашка вода около филетата да не се пекат съвсем на сухо.

Похлупете съда ( удобно е да печете в йена с капак или ако е друг съд като моя ползвайте само капака на йената ) и печете ястието в предварително загрята фурна на 180 гр. с вентилатор за около 35 мин.
Махнете капака и запечете за още 5-10 мин. до златисто.








Ястието  вероятно наистина е присъщо за френската кухня,но аз попаднах на него,докато си търсех подходяща рецепта при руско говорящите кулинарки.
Оказа се,че сред тях то е популярно като "мясо по французски".
Среща се приготвено с пилешко или крехко свинско ( много подходящо ще е свинското бон филе или контра филе) .
Задължително присъстващи в компилацията са месото,лука, майонезата и кашкавала,а добавките могат да са гъби както в моя случай,някъде слагат тънко филетирани картофки,сотирани настъргани моркови,шайби ананас или домат.
На места лукът вместо суров е предварително задушен,също разновидност е месото предварително да се запечата за кратко и тогава да се подреди в тавичката и запече.
Може да се ползва само майонеза или в комбинация със сметана.
Която и версия да си харесате,едно е сигурно - това е една много бърза,
лесна и вкусна рецепта,особено подходяща за сухи меса,защото ги запазва сочни.








48 коментара:

  1. Много апетитно пилешко месце, Роси! Сигурна съм, че у нас ще бъде оценено подобаващо и скоро ще го спретна на човеците - правя подобно, но виж, лук никога не съм слагала суров, а виждам, че доста го харесват.
    Ще споделя пак :)
    Лека нощ и хубава сряда, мила Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да ви хареса и със суров лук,Пепи,ти си по принцип фен на карамелизирания,но дано и така ви се понрави!Прегръдка,другарче мило, и да ви е сладко!

      Изтриване
  2. Роси, успех в предизвикателството! Пилето изжглежда много апетитно :)
    И аз харесвам продуктите на двата марки, особено зеленчуковите миксове на "Бондюел".
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира,благодаря!Надявах се да кажеш дали наистина това ястие е присъщо за френската кухня.
      Миксовете ползвам постоянно,последно вчера вечер и днес пак,винаги имам под ръка за екстремни ситуации.Хубава седмица и на теб и целувки на Клои!

      Изтриване
  3. Чудесно е запечено, Роси!
    И изглежда много апетитно :)
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ти хваща окото,Дани,хубав ден пожелавам и аз! :)

      Изтриване
  4. Роси,тъкмо си направих кафе, а вече за обяд започнах да мисля.
    Как хубаво са се запекли филенцата, разкошни, разкшни са просто!
    Това и със свинско ще е бомбастично. Записвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А,Марийче,на теб като любител на фр. кухня сигурно ще ти се понрави много.Със свинско ще го опитам и аз без съмнение.С крехко бон филенце,мммм.Очаквам да споделиш отзиви и да ви е сладко!

      Изтриване
  5. Много добре си се справила с предизвикателството, Роси.
    Ще знам за граха, че е хубав, т.к. купувам често за салата и все не успявам да намеря подходящ.
    Спрях се на този от Лидл, но ще опитам и на Бондюел.
    Предложението е супер. Поздрави за идеята.
    Прегръдки и усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,благодаря за комплимента!
      Съвсем искрено и без грам комерсиалност горещо препоръчвам техния грах,аз купувам само Бондюел,защото хич не обичам като ми се падне някой недосварен или скашкан.Надявам се и ти да останеш доволна!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  6. Роси, това ястие изглежда великолепно! Консервирани гъби не използвам по същата причина, но задължително ще пробвам на Бондюел, щом казваш, че не са кисели. Страхотно сте го изтанцували с Кикоман и Бондюел:)! Може ли да се включа и аз:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не,не са кисели,миличка,опитай гъбките и ти,а за танца нали знаеш-с огромно удоволствие! :))

      Изтриване
  7. Голяма вкусотия си създала, Роси! Непременно ще ги пробваме, да знаеш:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви се услади,Траянка,поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  8. Роси, чудно месенце. Благодаря за идеята. Подобно ще приготвя днес за вечеря. Нямам всичките продукти, но това не ми пречи да импровизирам...
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Импровизацията е задължителна,Аля,а и в тази рецепта има поле за действие,да ви е сладко,прегръдка и от мен!

      Изтриване
  9. OOOO! Страхотна идея, Роси! Вариант за сочнички пилешки гърди. Ще се тества, благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще ме зарадваш,Вики,вкусно похапване пожелавам ! :)

      Изтриване
  10. Роси, мисля, че вече няма и спомен от тази вкусотия, но пък не пречи да си помечтая, нали? ;)
    Страхотно си съчетала продуктите и съм много "за" домашната майонеза.
    Прегръдки, другарче, и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,не мечтай,а подреждай една тавичка филенца,мила и ще ви кажа Наздраве с твоето момче! :)
      На домашна майонеза се каня отдавна и от Пепи,наскоро и от Люси,накрая гледах един епизод от поредицата на Гордън Рамзи по 24 китчън и си харесах салата Цезар,та реших най-после да й се насладя в дом. условия.Добре ама той разби всичко с телта,а на мен пусто не ми се сгъстява и тогава извадих пасатора и работата заспа.От тогава и салата правя често,каня се даже да я снимам за блога някой път,и майонеза се научих да си правя.Не че е било трудно,но все не се наканвах да го сторя,понеже по принцип рядко ползвам,но ми хареса и то много.
      Прегръдка и от мен,сладко,малко другарче!

      Изтриване
  11. Невероятна вкусотия си сътворила, Роси!!! Истински талант си ми ти, мило другарче - и как апетитно си ни го поднесла това френско бижу - достойно за менюто на Мишлен стар ресторант!!
    Поздрави и прегръдки, мила :) и хубав остатък от седмицата ти желая!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как само ме изчетка,мила,погали ме с думи,благодаря ти от сърце!Хубав четвъртък и на теб и цялата тайфа! :)

      Изтриване
  12. Много апетитно предложение, Роси! А с този разтопен кашкавал отгоре... Фантазия! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Светле,поздрави и от мен!

      Изтриване
  13. Страхотно предложение -
    много апетитно, вкусно и по френски изискано...
    Успех, Роси!

    ОтговорИзтриване
  14. Много апетитно ястие, Роси! Със сигурност ще си приготвя това френско предложение :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами тогава да кажа предварително Наздраве,мила,и да ви е сладко! :)) Надявам се да щракнеш едно фото :))

      Изтриване
  15. Пилешка приказка......Ще се възползвам от идеята,Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С което много ще ме зарадваш,Миленка,защото често си "открадвам" от твоите идеи и ще ми е драго да върна жеста!

      Изтриване
  16. Разкошно и вкусно предложение! А и така апетитно си го поднесло, че не може да му се устои!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Инче,поздрави и хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  17. Роси, изглежда умопомрачително вкусно! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оценявам високо комплимента,Еви,голяма прегръдка и от мен! :))

      Изтриване
  18. Роси,влюбих се :))
    така апетитно се е разтопило кашкавалчето,мммм
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да бъде не само любов от пръв поглед,а и от първа хапка,Миме,да ви е сладко!Прегръдки!

      Изтриване
  19. Ах, Роси, Роси..много пъти съм казвала и ще повторя, много ми допада вкусовете, които използваш в ястията си. Знам, че ако трябва да ме гощаваш някой път, няма начин да се мръщя и да направиш нещо, което да не харесам. разбира се и това ястие не се отличава! Голяма вкусотия! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,от мен пилешкото,от теб тортичката и сядаме на масата :)) .Благодаря ти за радушното отношение!Прегръдка изпращам и аз!

      Изтриване
  20. О, Роси, много ми е по вкуса това френско чудо!
    Поздравления и за поканата и изпълнението!

    ОтговорИзтриване
  21. ⋰˚هჱミ
    Passei para uma visita.
    Prato delicioso, com frango... mas muito sofisticado!

    Bom domingo!
    Beijinhos.
    ❤♡ه° ·.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви,Инес,но само ви изглежда дълга рецептата,всъщност се приготвя много бързо!Поздрави!

      Изтриване
  22. Направих рецептата 2 пъти, толкова много я харесаха всички вкъщи, че само повтаряха ммм, колко е вкусно... Благодаря! Първият път я направих с пилешко бон филе, а вторият със свинско месо от врат. Със свинското стана по-вкусно по мнението вкъщи, но предполагам зависи от вкуса на всеки човек. Единственото подобрение, което добавих е да си задуша лука втория път, защото иначе ми стоеше суров. Добавих и шайби от малък домат. Отново ви поздравявам, страхотен кулинар сте! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и ви благодаря за споделените отзиви и за комплимента,дано да го заслужавам наистина!
      И ние го опитахме втори път,предстои да го публикувам във варианта със свинско и ананас.
      Радвам се,че сте адаптирали рецептата към вашия вкус,това е най-важно!От мен идеята,а от вас възможността да я претворите по начин,който най-много ще ви хареса,което сте и направили,моите поздравления!Да ви е сладко!Поздрави и хубав четвъртък!

      Изтриване
  23. Много ми харесва майонезката върху месцето и под кашкавалчето. Сигурно се топи в устата!

    ОтговорИзтриване
  24. Така е,Лучия,крехко и сочно се запазва месцето, ще се радвам да опиташ и ти!

    ОтговорИзтриване
  25. За първи път правя ястие по рецепта от вашият блог. Пилешкото филе стана чудесно, много крехко и вкусно! Благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря,че наминахте да споделите, винаги ми е много интересно как някой друг е оценил рецептата, радвам се, че сте останали доволни! Поздрави!

      Изтриване