9 март 2014 г.

Талиатели Карбонара,кулинарни впечатления от Рим и ...Лидъл България :)





 Тази публикация бях подготвила за финална виртуална разходка из Вечния град,след 4-те части,които споделих миналата година с вас.
Все нещо друго я изпреварваше и тя все си стоеше на изчакване,докато в петък не получих подарък с продукти от Лидъл България изцяло от репертоара на тяхната Италианска седмица.
Сърдечно благодаря на екипа им за вниманието,за милото писмо,мартеничка и чудесните продукти.
С днешната публикация ще споделя впечатленията си от онова,което успяхме да дегустираме в Рим ,а също и от продукти,които можете да откриете в Лидъл,когато отново имат седмица на италианската кухня .






Едни от любимите ми кулинарни предавания са тези на Лидия и Дейвид Роко по Фиеста ТВ.
Италианската кухня ми е много на сърце и тръгвайки за Рим бях абсолютно убедена,че няма начин да не е размазващо вкусно.Дори и в капаните за туристи.
Да,ама не!
Не смятам,че аз съм станала чак толкова критична в оценките си,просто скромният ми кулинарен опит не ми позволява да изпадам във възторг как да е и тук в България,а и навън.
В продължение на 5 дни все нещо им куцаше и все повече затвърждаваше убеждението ми,че комерса е отнел заслужената слава на италианската кухня до такава степен,че не само я дискредитира,но направо я прави не вкусна (меко казано ).

Когато ви представих първа част на виртуалната разходка из вечния град ,Ивана сподели,че не е ходила в Рим и е любопитна за мнението ми за италинаската кухня.
Мила Ваня,като един отлично шлифован нейн познавач,съм убедена,че и ти няма да я харесаш. :)
Разбира се, въпреки разочарованието ми съм далеч от мисълта,че италианската храна не е невероятно вкусна.
Просто е трудно да се натъкнеш на нейната автентичност в един град,в който от орди туристи и амбулантни търговци не можеш да откроиш италианец,камо ли заведение с типичната им кухня, в което се хранят предимно италианци,а и местата за хранене са толкова много,направо безброй.
Има ги,разбира се,но са  малка част на общия фон,особено пък в близост до забележителностите - трудна работа.



спагети Карбонара - доста символична порция :)

тирамису

torta della nonna
доста посредствена пица с прошуто
пица с тиквички ( във ватиканските музеи )
saltimbocca alla romana
лазаня

най-ужасната pizza quattro stagioni   :-(


Последният ни ден все пак бе ползотворен и в кулинарно отношение, и попаднахме на онова,което очаквах през цялото време - една простичка,но неимоверно вкусна храна.
И то в заведение тип храна за дома,където можеш да хапнеш и на крак под зоркия поглед на собственика - възрастен италианец :) - е ,можело значи и да е вкусно,и да е на половин цена и порцията да е двойна!


лазаня Болонезе - мнооого вкусна беше


Вечерта минахме покрай едно скромно,не претенциозно местенце,в което видях през прозореца,че съдържателите са семейство италианци и посетителите в голямата си част са такива и сладко си посръбваха минестроне.
А,викам си,ето това ни трябва.
Пусто не предлагаха пица,а дъщеря ми се беше заинатила,че финално иска  да вечеря точно това,сякаш не беше яла пица в Рим ката ден .
Компромисно седнахме в съседна тратория,за наш късмет с добра кухня и се насладихме  на най-вкусните за целия ни 5 дневен престой пица и домашна паста ,както и тирамису,пана кота и шоколадов мус:


прясна домашна паста spaghetti aglio olio
прясна домашна паста spaghetti marinara


тирамису
пана кота с шоколадов сос



Въпреки,че не съм страстен почитател на сладоледа , от италианското джелато останах очарована навсякъде,където опитахме.
Едно от емблематичните места е  Джолитти.




                     

Италианската кухня може да присъства и на вашата трапеза,ако се абонирате за бюлетина на Лидъл,които периодично имат седмица на италианската кухня .
От продуктите,които ми изпратиха мога да ви уверя,че тирамисуто по нищо не отстъпва на това,което опитахме в Рим,много интензивно се усеща  виното Марсала,което всъщност придава очарованието и характерния вкус на този невероятен десерт.





Другото,което приятно ме изненада,бе готовият сос Карбонара.
Признавам си,че бях с големи резерви,защото съм купувала готов сос Карбонара на други марки и са меко казано отвратителни.
За моя радост,сосът на Лидъл е страхотен и с него приготвих една фантастично вкусна и експресно бърза паста .







Талиатели Карбонара

Продукти за 3 порции:

1 бурканче сос Карбонара
300 гр. паста талиатели
1 яйце ( по желание за още по-богат вкус )
прясно настърган пармезан






Приготвяне:

Сложете пастата да се вари във кипяща подсолена вода.
През това време в подходящ съд загрейте соса Карбонара.
Разпенете в купичка едно яйце и с непрекъснато бъркане го добавете към горещия сос.
Оттеглете соса от огъня.
Прецедете готовата паста и запазите отделената вода.
Върнете талиателите в съда,където сте ги варили и към тях добавете топлия сос Карбонара.
Разбъркайте леко и ако има нужда добавете малко от водата на пастата.
Поднесете талиателите топли ,гарнирани с прясно настърган пармезан.
Можете и да не слагате яйце в соса,той е достатъчно вкусен и без него.






Другото,което опитахме и то съвсем натюр е този колбас-вкусен е и се бели много лесно :






Искам да ви споделя и кои са онези продукти,които винаги си купувам,
когато пазарувам от Лидъл ,защото не ми е много на път и затова отида ли,не пропускам да си взема на първо място сирене Скаморца.
От всички възможни вериги маркети там е на най-добра цена и с невероятен вкус,много ми е любимо това сирене.


сандвич със сирене скаморца от Лидъл

Не пропускам да си взема и от тяхното сирене Качота - то е като нашия кашкавал,лесно топящо се сирене,особено за пици и лазаня е фантастично.


в тази рецепта ползвах моцарела и качота




 

Харесват ми техните маскарпоне,сметана,бонбони и шоколади,а от пекарската витрина непременно взимам топли кроасани и хлебчета с гауда.


сиренето на тази снимка също е от Лидъл,с поръска от ядки и ананас

Още нещо,което винаги си взимам,ако ми е свършило са тези кисели.




Сега у дома имах за снимка само от червения,но има и жълт.
Тях ги ползвам за заливка на желирани торти.
Представляват желатин,смесен със сладкарска боя,аромати и захар.
С червения кисел съм приготвяла ето тази торта например ( логично го ползвам за желиране на червени плодове ) ,




а с жълтия,който е лимонов,съм правила ето тази торта ( ползвам го за желиране на светли плодове ( круши,ябълки,праскови) :




           Единственото място ,където открих фелд пак е Лидъл :




Накрая за финал на днешната италианска разходка съм оставила едно от най-романтичните и емблематични места в Рим - фонтанът Треви .



                 

Малките снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.

32 коментара:

  1. Роси, невероятно пътуване и споделени с нас вкусотии! Не ми остана време за Лидл тази седмица, но при теб се насладих на всичко:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Роси, мога да ти кажа, че тази разходка ми беше от най-итересните ти, защото ярко прсъства твоето си мнение, а това за мен наистина е важно. :) Всичко е чудно, ама по-вкусни са твоите творения, убедена съм. :)
    Прегръдка, другарче, и дано на следващото ти пътуване да разказваш колко преркасна е била тамошната кухня. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,много ми е драго,че ти е било интересно,благодаря ти!
      Със сигурност италианката кухня е страхотна,но не й където отбиват номера,а това е в голямата част от случаите.Не че и тук всеки ресторант ни е по вкуса и пак си имаме любими и такива,които не струват.
      Прегръдка и от мен и хубава неделя!

      Изтриване
  3. От големите вериги харесвам най-много Лидл :) поздравления за хубавия подарък.
    Когато пътуваме желязното ни правило е да се храним там където се хранят местните и да поръчваме това, което поръчват и те :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори,Лидъл най не ми е на път и когато го посещавам е специално,защото на там съм тръгнала ,ама и добре се зареждам като знам,че по-рядко ходя.
      Това правило е желязно,права си,но в Рим трудно проработи,защото ние всеки ден имахме плътен график с места за разглеждане и колкото и да се стараехме да не сядаме баш на топ-местата,нямаше как да губим часове в търсене на нещо автентично,пък и моите хора като ги подпре глада,няма много време да избор :) .

      Изтриване
  4. Ех, Роси, върна ме отново там, беше ми много приятно - благодаря ти...
    Поздравления за чудесния подарък, разкошни предложения, снимки и коментари.
    Сърдечни поздрави, хубава вечер и успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ти донесох хубави спомени,Дианка и благодаря!
      Хубава неделя пожелавам!

      Изтриване
  5. Роси, чудесен подарък и си оползотворила от продуктите в изкусителни предложения!
    Приятна вечер и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Инче!Да,изненадващ и вкусен подарък беше,добре го оползотворихме.
      Приятна и отпочиваща неделя!

      Изтриване
  6. И аз си имам определени стоки, заради което сутрин, преди работа минавам през Лидъл :) една от тях (последно в четвъртък сутрин) беше бутертестото им. А Скаморца-сиренето този път го отпуснаха три седмици на прИмоция. И него харесвам.
    Много добре си използвала подаръка, Роси :) и чак ми стана смешно на какви пици и и паста сте попадали в Рим.
    Прегръдки, другарче мило и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо да не повярваш,нали?Бях се отчаяла,Пепи,че тези хора ще ме оставят с лоши впечатления,но все пак бяхме компенсирани накрая с добри попадения.
      А за Лидъл ти си късметлия,направо до вратата ти е. :)
      Прегръдка и от мен и много приятна неделя!

      Изтриване
  7. Роси, страхотна публикация! Много обичам да чета за различни места, които са в туристическия ми списък и си чакат ред. Намирам за полезно това, което си споделила. Благодаря ти!
    Спагетите са страхотни. Лидъл са направили чудесен подарък на доста блогъри, като гледам. Това е чудесно и поздравявам тях, и теб за хубавото оползотворяване :) Аз основно пазарувам в Лидъл, едно, че ми е на удобно място, друго, че харесвам нещата, които се предлагат там. Не съм купувала Качота, записвам си го. От киселите на мен пък ми е любим зеленият, с аромат на цариградско грозде :) Иначе италианската седмица я уважихме подобаващо :)
    Поздрави и прегръдки, мила! Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,пожелавам ти бързо да върви списъка с планираните за посещение дестинации!
      Верно,че имаше и зелен кисел,ама него не съм го тествала.
      Сиренето Качота ми се наби на вниманието от поредицата предавания с дона Лидия по Фиеста тв.
      Прегръдки и от мен и много приятна неделя!

      Изтриване
  8. М-м, много хубав пост си написала, Роси! Ам'чи тя тая пица quattro stagioni изглежда направо плачещо катастрофално - ужас! Обаче наистина се вижда разликата между мъничките по-домашни заведения и туристическите капани. Не съм ходила до Рим - била съм в Милано и две други по-малки градчета, но наистина го има тоя елемент с кулинарния шок. Понеже съм почитател на карпачото - ами трябва да кажа, че на две места в Милано си бях поръчала и освен с астрономическата цена, нямаше с какво друго да го запомня. В Пловдив, в ресторант Унико правят такова карпачо, пък и не само, че направо ти прави кеф да седнеш и да хапнеш...
    А спагетите са ти фантастични - и аз много ги обичам така!
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде,като имаш предвид,че пък точно нея вечер колко обикаляхме да не попаднем пак на дърво и случихме на най-голямото,кухната пеше плачевна.
      А иначе разочарования винаги можеш да имаш,и тук,и навън,че даже и в най-любими и изпитани места понякога.
      Спагетите наистина станаха много вкусни,този сос много ми допадна и е супер бързо за приготвяне.
      Хубава неделя,Диде!

      Изтриване
  9. Много интересни впечатления от кулинарно естество за Рим, Роси! Не съм била и не съм си представяла, че като тръгне човек натам, трябва да се зареди с доста резерви за предлаганите по ресторантите ястия ... Но когато тръгна, ще следвам съветите ти и ще търсим семейни ресторантчета :) Мерси за съветите :) А твоите талиатели карбонара са тези, които бих хапнала с удоволствие!
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,това за Италия е зедължително,Албенче,трябва да се сяда,където се хранят местни,стига да ги откриеш,че както казах,особено в радиуса на центъра, от туристи и търговци повече няма.Сто процента има и добри местенца ,ама те местните там си ги знаят.Аз по принцип обичам да проучвам добри места за хранене предварително,но в Рим е океан от заведения,къде ти ще се лутам да търся точно определено.

      Хубава неделя!

      Изтриване
  10. Роси, много ми беше интересно да прочета впечатленията ти от Италия. За съжаление, на много места първо е печалбата и след това качеството на предлаганите ястия, особено когато преобладаващите клиенти са минаващи туристи. Рядко пазаруваме от Лидъл, но много мило от тяхна страна. Иначе скаморцата е любима и на нашия мъник и това си е неговия кашкавал. Много харесваме сос карбонара, така че със сигурност ще опитаме и този продукт.

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пети,препоръчвам ти соса с чисто сърце,много е вкусен и си заслужава,на тримата ни хареса единодушно!
      В Рим до голяма степен са го обърнали на конвейр-малки маси,клиентите на гъсто,бързо вземане на поръчките,бързо обслужване,бързо приготвена храна на две,на три,бързо ти взимат парите и застоиш ли се повече ти носят следващата гарафа с вода,което означава-или порачвай,или ставай. :)
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  11. Е, на това му се казва кулинарно пътешествие! Страхотна публикация, вкусна храна, интересен текст, придружени от прекрасни снимки от Италия. Браво, Роси! Честит подарък мила, оползотворила си го по най-добрият начин! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Кате,много си мила!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  12. Роси, потопих се в атмосферата на Италия и ми се отрази много добре. Благодаря ти, мила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е,много се радвам за което,Танче! :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Роси, след като сподели пътешествието си в Италия, което така интересно представи и на мен ми липсваха впечатленията ти от италианската кухня. Изчетох всичко с интерес. Не съм била в Италия, но където и да съм опитвала италиански сладолед, в италианска джелатерия съм била очарована.
    И аз съм доволна от сметаната, маскарпонето, маслото, от замразените плодове в Лидъл. От там си вземам и редуцирано балсамико. Харесват ми и тематичните им седмици. Споменала си, че си купувала от там фелд, аз не съм попадала. Струва ми се беше писала веднъж, че си видяла и ревен.... Ще се радвам да имат по-често.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,знаеш ли,че минахме покрай онези сладоледи, за които ми писа и ми изпрати линк?
      Наистина местенцето,близо до фонтана Треви,е кокетно отвън и привлича погледа и като нищо можеше да сме сред ужилените с голяма сметка.А иначе сладоледа им не е скъп и е разкошен.
      Ох,чак ми се прияде като се сетих. :)
      Понеже ходя радко в Лидъл,може и по-често да са имали фелд,но аз случих само веднъж и не съм виждала никъде другаде,а с ревена е бил някой друг,това нещо само на рецепти съм го срещала все още,обаче в главата ми се върти сякаш пост на Руми-Лулу в тази връзка.

      Изтриване
    2. под сладоледа им не е скъп имам предвид общо за Рим,не в конкретното злощастно заведение,там изобщо не надникнахме :)

      Изтриване
  14. Е, Роси, ти уби змея с лопата!!!!
    Думи нямам, само знай, че съм силно впечатлена!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Снимките,които сте качили са ужасно вкусни.Направили сте страхотни торти.Надявам се да продължите традициите и да ни споделяте рецептите си.Някои казват че в Лидъл не може да се намери кой знае колко качествени продукти.Но според мен си има и своите големи плюсове особено стоките които са сладки.Има толкова богат асортимент които са качествени и пресни, а цените са им супер, като на едни вафли излизат по няколко стотинки бройките.Има си и промоции .Другото,което ми харесва е че си имат всяка седмица различни кулинарни ястия от света.Всички ние сме силно впечатлени!!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Имоите впечатления са, че италианските ястия приготвяни у нас са по-хубави от местните :)
    доказано твърдение е, че италианските пици са най-лоши именно в Италия, ха-ха-ха
    Вашите творения са много по прекрасни дори само на снимка. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление е така :) .
      Голям туристопоток,малки квадратури на заведенията,от които се мъчат да изцедят максималното,хората са наблъскани на миниатюрни масички,обслужват светкавично,за да може по-бързо да те нахранят с набързо приготвена,не качествена и не вкусна храна, и да ставаш,за да идва следващия.Това е разбира се в центъра,вечер,когато сядахме в близост до хотела беше спокойно.Благодаря ви за комплиментите!

      Изтриване