У дома сме големи любители на паста и ризото.
Днес ви представям лимоновото ризото на Дани-много ароматно,със свеж дъх на лимон!
Дани,благодаря за рецептата,много ни хареса!
Продукти:
1.5 ч.ч. ориз ,моят е "Балдо"
кората на един лимон + сока от половинката
1 стрък пресен лук
1 малка глава стар лук ,аз сложих бял
2 скилидки чесън
1 ч.л. горчица
10 гр. масло ,зехтин,черен пипер,къри,сол на вкус
пармезан или сирене за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган загрейте няколко лъжици качествен зехтин и задушете в него лука,чесъна и лимоновата кора.После добавете ориза и го запържете,докато стане проздрачен.Сложете сока от лимона,горчицата,подправки и сол, и 2 ч.ч. гореща вода или домашен бульон.Намалете котлона и бъркайте от време навреме,като доливате по малко вода или бульон,докато ориза се свари колкото ви харесва,аз го обичам хубаво сварен и в никакъв случай преварен или ал-денте.
Накрая добавете бучка масло и разбъркайте.
Сервирайте ризотото веднага,поръсено с пармезан,а на мен лично всякакво ризото най-добре ми се връзва с настъргано краве сирене.
Много вкусна,макар и семпла като продукти рецепта,с цел да изпъкне вкуса и аромата на зехтин,масло и лимон.
Дани предлага към тази комбинация и аромат на прясна мента,ако ви допада може да я добавите и нея!
В дълбок тиган загрейте няколко лъжици качествен зехтин и задушете в него лука,чесъна и лимоновата кора.После добавете ориза и го запържете,докато стане проздрачен.Сложете сока от лимона,горчицата,подправки и сол, и 2 ч.ч. гореща вода или домашен бульон.Намалете котлона и бъркайте от време навреме,като доливате по малко вода или бульон,докато ориза се свари колкото ви харесва,аз го обичам хубаво сварен и в никакъв случай преварен или ал-денте.
Накрая добавете бучка масло и разбъркайте.
Сервирайте ризотото веднага,поръсено с пармезан,а на мен лично всякакво ризото най-добре ми се връзва с настъргано краве сирене.
Много вкусна,макар и семпла като продукти рецепта,с цел да изпъкне вкуса и аромата на зехтин,масло и лимон.
Дани предлага към тази комбинация и аромат на прясна мента,ако ви допада може да я добавите и нея!
Изглежда невероятно това ризото, прекрасно!
ОтговорИзтриванеЧакай да въздъхна, че си представих лимоновия аромат, който се е носил в кухнята ти! Чудесно си се справила, поздравления :)
ОтговорИзтриванеРоси, ризото е страхотно, 100% ще го опитам. Под секрет :)да ти споделя, месото се маринова от гостуването на Пепи, а утре ще меся питката възелчета-стискай палци! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеОооо, това ризото от тогава му се каня още :)
ОтговорИзтриванеМай ще ми дадеш тласък да го правя :)
Много апетитно изглежда!
Поздрави и хубави събота и неделя на теб!
Роси,
ОтговорИзтриванерадвам се че ви се е харесало !
Страхотни снимки!
Прегръдки и слънчев ден!
Това ризото изглежда страхотно!ОБичам и ризото и ломонов аромат и ще си го приготвя!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки Роси!
Слънчев уикенд ти желая!
Дани Динева,благодаря ти!У нас ризотото под всякаква форма е на почит,а това наистина е много вкусно и ароматно!
ОтговорИзтриванеИнче,лимонът придава страхотна свежест и аромат на ястието!Все повече го възприемам и в солени рецепти,не само в десерти,където ми е любим!
Мариянче,няма нужда да стискам,ти си великолепен кулинар и ще ги направиш страхотни и двете,убедена съм!Чакам снимки,еййй!И да ви е сладко!
Пепи,прави се за нула време,дай му шанс,ще ви хареса!
Дани,аз ти благодаря,че сподели с нас вкусната си рецепта,чудничко си хапнахме!
Приятни почивни дни,момичета!
Бетинка,благодаря ти,много си мила!
ОтговорИзтриванеНе го пропускай непременно и да ви е сладко!
Сърдечни поздрави!А сега отивам да видя какво ново при теб!
Роси, много интересна рецепта!Не съм правила ризото досега, може би това трябва да е първото, което да опитам:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Прекрасно е, Роси! Много ароматно и поднесено толкова елегантно... Прегръдки с пожелания за хубави почивни дни! :)
ОтговорИзтриванеМного е хубаво ризото! Чак усещам аромата му. Ще се проба обезателно.
ОтговорИзтриванеИ аз се присъединявам към тези,които ще го пробват!
ОтговорИзтриванеСъмнение нямам никакво относно вкуса!
Превъзходен стайлинг и снимки Роси!
Прегръдки,хубав уикенд и поздрави в къщи!
Ех, че свежо и апетитно изглежда.
ОтговорИзтриванеЕликсирче, ризотото е поднесено толкова примамливо, че ми идва да протегна ръка към тази виличка от дясно и да си похапна.:)
Приятни почивни дни!!!
Много свежо предложение, само се чудя с какво допълнително да го поднеса на домашните, че ще кажат, че гарнитурата е ясна, а какво е основното:))) иначе аз много обичам ризото във всичките му форми, мога да си го хапвам постоянно просто ей така.
ОтговорИзтриванеEликсирче, много красиво поднесено ризото! Букетчето от теменужки е страшно сладурско!
ОтговорИзтриванеАз никога не съм правила ризото, но определено го поставям в "списъка", който напоследък все повече набъбва.
Поздрави и хубав уикенд!
Момичета,много ви благодаря за хубавите коментари за ястието и снимките!Дейставате ми много стимулиращо!:))
ОтговорИзтриванеВсички,които все още не са правили ризото да знаят,че много са изпуснали,защото е вкусно,много бързо се приготвя и дава голямо поле за имправизации с продуктите.Аз не помня от кога не съм готвила ориз във фурна,винаги го правя на ризото.
Едилинче,можеш да го поднесеш като гарнитура на някаква пилешка порцийка.
Хубава вечер,мили дами!
Елексирче, докато четох публикациата и ми зауха на ризото и лимон ... ще се пробва, красиви снимки!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и много усмивки :)
Щом "ала Дани" е гарантирано,
ОтговорИзтриванечудесен избор, поднасяне и снимки -
красиво, ароматно и вкусно.
Поздрави и хубава неделя, Диана
Много вкусно изглежда! Снимките са много примамливи:)
ОтговорИзтриванеЕликсирче, много ароматно оризче си сготвила. С дъх на лимон:) А снимките са супер!
ОтговорИзтриванеЕвка,Дианка,Нели и Ани,много ви благодаря за похвалите ,момичета,както за ястието,така и за снимките!Даже за снимките съм още по-радостна да науча,че са ви харесали,защото се усланям само на вашата преценка,че съм се справила добре!
ОтговорИзтриванеПоздрави на всички!:)
Еликсирче,благодаря и на теб и на Дани за рецептата-на всички много ни хареса.Пак ще се прави-по принцип обичаме ориз,но този ни стана фаворит.
ОтговорИзтриванеЛека вечер-прегръдки!
Това ризото наистина е разкош!
ОтговорИзтриванеВече го опитахме!
Благодаря на теб и Дани за рецептата!
Сърдечен поздрав, Еликсирче!
О, аз някакси съм го пропуснала преди това ризото, но сега вече няма да му се размине!! Еликсирче, умопомрачително вкусно изглежда, а снимките ти са буквално неустоими!!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица ти желая!!
Изглежда страшно ароматно и изкусително! Задължително ще го опитам и аз, заразително е :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Това ризото много примамливо, гледам доста дами са се закачили вече с/на него, мммм, страхотна стръв :Р а аз си падам и по оранжево, хихи а днес си взех същите салфетки :)))
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрави, Роси!
РОСИ, винаги като ти видя моравата и приготвените неща, направо ме зашеметяват.
ОтговорИзтриванеМного хубава идейка си ни поднесла, а снимките ти отново са уникални!
Силно те прегръщам!
Живе,ей такива новини най-много ми сгряват душичката!Много се радвам,мила!
ОтговорИзтриванеМина,Леви,Диве и Здравче,много сте мили,момичета,благодаря ви!Който реши да си го сготви-няма да съжалява и да му е вкусно!
Диве,и аз много залитнах по оранжевото,да не ти разправям колко свещи си накупих в този цвят :)).Салфетките са сладурски,нали?!
Хубава вечер на всички!
Роси, най-напред: толкова нежно и красиво е онова, което виждам на снимките!!! Второ, оризът е любимото ми вариво, ако зависеше от мен, досега всички вкъщи щяха да са с дръпнати очи:-)))) (сигурно понякога прекалявам с ориза). Мога да си представя, колко добре се комбинира лимона с оризчето.... Вку-со-ти-я!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и поздрави!
Мони,и ние сме му големи почитатели и ризото се готви често у нас,пък и варианти много,а и бързо става.Радвам се,че ти допада рецептата на нашата обща любимка Дани!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен и хубава вечер!