За днешното супер сочно и вкусно пилешко кулинарен старт ми даде рецептата на Веси и с удоволствие й поднасям сърдечни благодарности !
Тя е заложила на крехко,домашно телешко месце,но ако и вие като мен трудно намирате такова,рецептата е универсална и приложима и към пилешко и свинско ( например бон филе ) .
Продукти за 3 порции :
650 гр. пилешко филе
3-4 с.л. брашно
марината:
2 с.л. соев сос,2 с.л. зехтин,млян черен пипер,къри
за гарнитурата:
1 голяма тиквичка или 2 по-малки
1 ч.л. балсамов оцет (или соев сос)
копър,скилидка чесън,сол на вкус
3 с.л. зехтин
за соса :
2 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
100 мл. бяло вино
100 мл. вода ( или домашен бульон)
1 с.л. натурално нишесте ( ползвам Густин на Йоткер )
сол,черен пипер,индийско орехче,къри
3 - 4 с.л. заквасена сметана ( или течна готварска )
Приготвяне:
на пилешкото :
Подгответе пилешките филета като ги изтъните до 1 см. дебелина.
Смесете продуктите за маринатата и към нея добавете месото.
Не слагайте сол,соевият сос е достатъчен.
Оваляйте пилешките филета в брашно от двете страни ,изтупайте ги да падне излишното и ги изпържете в равни количества зехтин и масло.
Отцедете ги върху кухненска хартия.
на гарнитурата и соса:
Нарежете тиквичката на пръчици и я сотирайте в зехтин заедно с 1 нарязана скилидка чесън.
Добавете 1 ч.л. балсамов оцет или соев сос за по-бърза карамелизация.
Не ги гответе прекалено дълго,запазете тиквичките леко хрупкави.
Извадете ги с решетъчна лъжица и на тяхно място добавете горчицата и виното,предвидени за соса.Ако има нужда,капнете още малко зехтин.
Разтворете нишестето в 100 мл. студена вода и го прибавете към соса.
Овкусете със сол,черен пипер,индийско орехче,къри.
Когато соса придобие нужната гъстота,отдръпнете съда от огъня,добавете заквасената (а може и течна) сметана,разбъркайте .
Оформете порция от пилешкото филе,полято със сос и гарнирано с пръчици тиквичка ,които може да поръсите с малко копър.
Чудесен сос и още по-чудесно е пилешкото, Роси!
ОтговорИзтриванеТиквичките най-вероятно ще прескоча, но пилешкото с този сос ще опитаме :)
Прегръдка, Роси и хубава съботна вечер!
Много вкусно изглежда, а сосчето е супер! Хубаво предложение, Роси!
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелание за хубава съботна вечер!
Браво, Роси! Мнооого си бърза!
ОтговорИзтриванеМного вкусен вариант на рецептата, вложила си доста от себе си, ще опитаме и твоя начин непременно.
За снимките и представянето какво дакажа, освен, че се чувствам засрамена....:))) Чудесно поднесено и снимано!
Росинка, прекрасно е това пиленце... Даже май го предпочитам, защото и аз не случвам на хубаво телешко. Поздрави и за двете ви с Веси! :)
ОтговорИзтриванеРоси, гледката която наблюдавам е меко казано апетитна!
ОтговорИзтриванеУсещам аромата и хрупкавата коричка на това пиленце!
Поздрави!
Изглежда толкова вкусно, че едва ли има някой, който да му устои, Роси! Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеМного обичам този сос и го комбинирам предимно със свинско, но ще опитам и с пилешко! Прекрасно предложение, Роси! Поздрави сърдени!
ОтговорИзтриванеПоредната ти прекрасност с пилешко месце! След вълшебството с бадеми, това е следващият фаворит! Прегръдки, изкусителке!
ОтговорИзтриванеМного ме заинтригува с тази рецепта, Роси - едва ли ще й устоим дълго, преди да я пробваме :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила - и прекрсна нова седмица ви жевлая!!!
Благодаря ви,дами,както винаги сте много мили!
ОтговорИзтриванеНие вчера повторихме рецептата,толкова много ни хареса,този път в соса имаше и гъбки!
Рецептата влиза в графа-бързо,лесно и мнооого вкусно!
Хубава сряда,момичета!
Сосче,месце,че и с гъби-е на това не се устоява...Роси,крехко телешко едва ли ще открия,но с пилешко ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и от мен!
Живе,много ще се радвам и вие да опитате гозбата,да ви е сладко!Хубаво утре ти пожелавам!Поздрави на Ради!
Изтриване