11 август 2014 г.

чийзкейк с халва в чаши




Чийзкейк без печене,порциониран в чашки е много хитра,бърза,лесна и практична идея.
Ако със същата технология и съставки приготвите един цял чийзкейк,преди сервиране ще ви трябва много повече време да отлежи в хладилника,за да стегне толкова задоволително,че да може да се реже на парчета .
Това е,разбира се,при положение,че не се използва желатин,на което в случая аз държах.






За решението десерта да е в чашки основна доза кулинарно вдъхновение почерпих от Еви,Тики и Бети
Много идеи ми минаха през главата,докато реша как да оползотворя сусамовата халва от гръцката седмица на Лидъл.
Свежите плодове ,които ми попаднаха,докато пазарувам, финализираха окончателния ми избор.
Ако не намерите сусамова халва можете да използвате и друга, или пък да я елиминирате изцяло и да подсладите крема само със захар или мед.





Продукти за 12 броя :


за крема:  
500 гр. маскарпоне
350 гр. заквасена сметана
250 гр. рикота
200 гр. сусамова халва 
мед на вкус
ванилия

за подложката:
80 гр. карамелизирани фъстъци
80 гр. едро смлени орехи
12 бр. бисквити Белвита ( или други пълнозърнести )
40 гр. масло




пресни плодове за гарниране








Приготвяне:

на подложката:

Сипете в купа едро смлените орехи.




Върху тях - карамелизираните фъстъци.




Пасирайте в блендер бисквитите заедно с маслото до маслени трохи .




Прибавете и тях в купата и разбъркайте.




на крема :

Блендирайте халвата и рикотата до фин крем.
Прехвърлете сместа в купа и добавете маскарпонето,заквасената сметана,мед на вкус и ванилия.
Разбийте с миксер до пухкав крем.

На дъното на всяка чашка сипете по 3 пълни с.л. от сместа за подложката.
Притиснете с дъното на друга чаша,за да се пресоват трохите .






Сипете върху тях крем и подредете плодове.





Охладете десерта преди сервиране.




27 коментара:

  1. Много интересна и интригуваща небцето ми комбинация! Чудесни снимки и идея, Роси!
    Галетът също ми хареса много и аз съм си набелязала нещо такова с тиквички, но да видим...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен летен десерт!
    Снимките са толкова апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Така си подредила,че човек да го е страх да посегне......Прекрасен десерт,Роси!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, много, много интригуващ десерт! Аз обожавам халва и комбинацията ми допада! Обичам десерти в чаша и една от причините е, че желатинът може да се пропусне, а и самият вид и усещане, които дава тази красота в чашата! Прекрасно!
    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда и звучи облизващо!!! А тази халва в крема, ме хахна и събуди любопитството ми. Трябва да е много приятно. Ще опитам някой път, само да имам халва.
    Усмивка от мен, Роси :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно кремче предлагаш, Роси! Подобен, но с обикновена халва е любимият на мъжът ми, но виж със сусамова никога не съм се сещала да опитам. А иначе два пъти купувам от шоколадовата сусамова паста и веднъж от медената и ги изяждаме светкавично. С тях мисля, че пак ще се получи, нали? Ще го направя в твоя вариант и съм сигурна, че ще спечеля целувка :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Усмихват ме коментарите и се радвам на вниманието ви,дами,благодаря ви!
    Снежи и Тики,аз по принцип не обичах халва и даже не бях обърнала внимание,че има слънчогледова и сусамова.Мисля че на слънчогледовата казват тахан халва.Та,точно тя ми е извънредно сладка,но и тежка и мазна.Тази сусамовата от Лидъл пак е сладка,но пък има много благ аромат и вкус,пък и аз харесвам сусам.Първоначалната ми нагласа беше в крема да сложа точно сусамовия меден тахан,но пък заключих,че халвата ще даде същия вкус и затова извадих нея от шкафа.Разбира се,би станало разкошно и с медения сусамов тахан,а и с шоколадовия.За медения аз все още си упражнявам мозъка в какъв точно десерт ми се хапва.
    Снежи,освен целувката ще има и доволно мъркане ,убедена съм!
    Моите хора не се спуснаха на халвата натюр,обаче в млечното кремче даже не съм сигурна дали разбраха,че я има. :)
    Да ви е сладко!
    Хубав ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Много, много интересна идея да комбинираш със сусам, Роси! И през ум не би ми минало :) Просто чудесно лятно предложение! Приятна и спокойна лятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Росинка, аз си умирам за тахан халва, много обичаме... Ама и чийзкейк много обичаме. :) Хайде, познай сега дали ми харесва десертът ти - мнооого! :)
    Да ви е сладко, прергъдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Обичам халва и то много....А чашките с този крем направо са трепач!

    ОтговорИзтриване
  11. Е това не съм го пробвала! Изглежда чудесно! Прегръдки Роси*)

    ОтговорИзтриване
  12. This looks so delicious!!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  13. Я? Каква идея? Май не съм срещала никога такава. И сега определено съм заинтригувана какво носи халвата на един чийз;) Определено ще разуча;) Прегърни се, Роска!

    ОтговорИзтриване
  14. Ето още една рецепта ,която те гъделичка да я опиташ! Снимките са изкушаващи, а съставките интригуващи!

    ОтговорИзтриване
  15. Най-най любимият ни чийзкей е без печене, а ти си го обогатила в тази рецепта, украсила, придала си му нов, невероятен вкус и визия. Не м ие идвало на ум да добавя халва, но ще опитам:) Страхотна си, Роси, адмирации!

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, идея си нямаш колко ми хареса предложението ти, особено с този вкус на халва...

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятен десерт, вкъщи се приема много добре и без бисквитена основа, а щом е в чаши, изчезва веднага. Прегръдки, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ето защо нямало ягодки в Кауфланд! Ама и без ягоди го вземам този чуден летен чийз!

    ОтговорИзтриване
  19. Сърдечни прегръдки за всички,които отново ме навестихте и ме зарадвахте с коментарите си,благодаря ви!
    Пожелавам ви успешна сряда!

    ОтговорИзтриване
  20. Как си ги строила само и виждам моята чашка ме очаква :)! Чудесни десертчета, Роси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Нели,поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  21. Обичам халва с кисело мляко :) предполагам, че съчетанието с рикота ще бъде много по-вкусно.
    Чудесни десерти, Роси, ако з наех, че има, бих поела веднага, да почерпиш с едничко :)
    Прегръдка и хубав утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
  22. Роси, този десерт звучи главозамайващо вкусно! Обожавам всякакви комбинации със сирена, така че, няма да пропусна да го опитам. Благодаря за рецептата! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  23. Неустоими са снимките, Роси - идва ми да захапя монитора :)!!! Не се съмнявам колко е вкусно кремчето - с тая вкусна подложка от ядки и тия изкусителни съставки!!! Младежът у нас изяде медения тахан с лъжицата, докато го усетя, но шоколадовият му се опря нещо :) та сега му мисля къде да го вложа...
    Прекрасна вечер ти желая и поздрави на семейството!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Радост,Гери,Живе,Кате,Марте,Нат,Кате,Веси,Еви,Зори,Пепи,Люси и Мина,голяма прегръдка за всички от мен!Много ви благодаря за вниманието!Пожелавам ви хубав петък и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  25. Роси, много оригинална и свежа идея! Така предизвикателно си поднесла това вкусно десертче!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче,бих се радвала да се хареса и на вас!Прегръдка и от мен!

      Изтриване