Продукти:
източник
за подложката :
100 гр. масло
1 яйце + 1 белтък (размер М)
1/2 к.л. сол
2 ч.ч. брашно
1 с.л. кисело мляко
за пълнежа :
200 гр. рикота
80 гр. настъргана скаморца ( или кашкавал )
4 с.л. ситно настърган пармезан
1 с.л. галета
1 скилидка пресован чесън
копър,листенца босилек,сол,черен пипер и смлян сушен кориандър
1 тиквичка
1-2 с.л. зехтин
за намазване:
1 жълтък,смесен с 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио
Приготвяне:
на масленото тесто:
От всички възможни начини,които съм опитвала да направя маслено тесто,най-лесен,бърз и без изобщо да се цапам е следния.
В купата на блендера сложете брашното,солта ,яйцето и белтъка.Нарежете маслото на едри кубчета и го прибавете в купата.
Пуснете блендера.Първо ще започнат да се образуват сухи трохи,които постепенно ще станат по-влажни и маслени.Накрая трохите ще започнат да се събират по стените на купата ,докато стане топка тесто.Ако яйцата ви са по-големи може да няма нужда от допълнително добавяне на нещо за спояване.Ако обаче като при мен трохите стоят все още сухи и не се събират на топка,добавете 1 с.л. кисело мляко или студена вода.
Съберат ли се трохите на купчинка спрете блендера и прехвърлете тестото в прозрачен найлонов плик.Така както е в плика допълнително с ръце оформете тестото да стане на компактна топка и го приплескайте на плоска питка,за да ви е удобно за разточване и изтъняване.
Приберете го в хладилника да стегне за около 30 мин.
на плънката :
В купа разбъркайте рикотата заедно със скаморцата,пармезана,пресования чесън,галетата,ако има нужда щипка сол и подправките.
Нарежете тиквичката на шайби,които подредете върху кухненска хартия да престоят 10-15 мин.,докато си пуснат водата .
След това ги прехвърлете в купа и ги оваляйте с 1 с.л. зехтин.
Разточете масленото тесто на набрашнен плот ,на кръгла кора с дебелина 5 мм .
Прехвърлете го върху лист пекарска хартия и с нея го приплъзнете в плитка тава.
В средата на кръга разнесете плънката като оставите не намазани около 2 см. по края.
Подредете шайбите тиквичка върху пълнежа и прегънете краищата на маслената кора навътре.
Намажете борда с жълтъка,смесен с 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио.
Изпечете галета до златисто в предварително загрята до 200 гр. фурна.
Разрежете и сервирайте галета охладен.
Може да полеете тиквичките с тънка струйка качествен зехтин.
Нали разбираш сега, че аз трябва да пробвам твоя вариант, ти - моя :)! Изглежда страхотно, Роси!
ОтговорИзтриванеЧудесен ти е галета, Роси! Личи си отново колко много харесваш тиквички под всякаква форма :)
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от предложението със сигурност, но с патладжани :)
Прегръдка и хубав неделен ден!
Аз съм"ЗА"всички галети,но за този съм"ЗА,ЗА,ЗА":)))))
ОтговорИзтриванеПрекрасна си,Роси!
Майсторски галет, Роси, изглежда чудно! И как би ми допаднал на вкус....
ОтговорИзтриванеС пожелание за прохладен и усмихнат ден
М
Обичам тиквичките в този вариант. Много красиво ти се е получил галетът, Роси, примамващи цветове. Like!!
ОтговорИзтриванеРоси, изглежда много, много изкушаващо! Бих си хапнала цял един такъв! Ще се възползвам от рецептата. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного изкушаващо, вкусно и красиво!
ОтговорИзтриванеРоси, това не е само по моя вкус, ами е двойно по моя вкус! И така златисто си го изпекла... Чудно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Аз съм малко на "ВИЕ" с галетите след един несполучлив на вкус опит, но твоя е така примамливо зачервен и изкушаваш! Прекрасен е ,Роси!
ОтговорИзтриванеРоси, страшно изкушаващ галет! Тъкмо по наш вкус. Правя подобен поне веднъж седмично. Последният път добавих домат на шайби и домашно песто от босилек след като го извадих от фурната.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и успешна седмица!
Чуден е, Роси - представям си как се преливат и допълват вкусовете!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за всички и прекрасна нова седмица, мила :)
Видях подобен галет при Нели, явно сте били на една вълна двете, но и твоя Роси е много изкушаващ - с любими тиквички!
ОтговорИзтриванеМного лятно предложение, Роси! Вкусно, красиво и лесно за приготвяне. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,момичета,мили и внимателни сте както винаги!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав изпращам на всяка от вас!
Чуден галет! Имам още тиквички и ще се възползвам от рецептата :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко,Даре!
Изтриване