3 август 2014 г.

ризото с пиле,яйца и зеленчуци








  

Продукти за 3 порции:

1 ч.ч. ориз
2 яйца
200 гр. пилешко бон филе
1 ч.л. мека горчица
1 с.л. соев сос
1 с.л. брашно
1 тиквичка
1 червена чушка
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
зехтин,черен пипер,мадраско къри
бучка масло и 50 мл. готварска сметана 







Приготвяне:

Измийте и отцедете ориза.
Нарежете пилешкото бон-филе на малки хапки и добавете към него горчицата,соевия сос и 1 с.л. брашно,разбъркайте.
Тиквичката и чушката нарежете на по-едри кубчета,лука и чесъна-на ситно.
Яйцата посолете,сложете им черен пипер и ги разпенете с вилица .
В силно загрят тиган с незалепващо покритие капнете малко зехтин,
изсипете яйцата и когато стегнат леко, ги разбъркайте енергично да станат на хапки.
Прехвърлете ги в купа с капак.
Налейте малко зехтин и сотирайте пилешките късчета от двете страни,докато станат златисти-пилешкото бон филе е изключително нежно месо и се нуждае от не повече от 5 минути, за да е готово.
Прехвърлете и него в купата при яйцата,затворете ги плътно да се запазят топли.






Продължете със сотиране на тиквичките в малко мазнина до златисто.
Нека огъня е силен,за да се джъзнат бързо.
Отделете ги и тях в отделен съд ,леко ги посолете.
Запържете лука,чесъна и чушката, докато омекнат.
Добавете ориза.Запържете го и него,докато стане прозрачен.
Налейте около 2-3 ч.ч. гореща вода  ,посолете,сложете подправки-черен пипер,къри.
Намалете котлона и оставете ориза да къкри под капак на слаб огън,докато  почти поеме всичката вода.
Когато това стане му добавете парче масло и малко готварска сметана,
разбъркайте.
Добавете тиквичките,яйцата и пилешкото месо,обединете леко и сервирайте веднага,докато е още топло.
Този начин на приготвяне ви дава възможност да отделите една част и да сервирате ястието без пилешкото,ако на някой му харесва безмесния вариант.
Тиквичките ,сготвени по този начин се запазват  хрупкави.
Ако ги готвите заедно с ориза ще се скашат и ще имат  вкус на варени.




17 коментара:

  1. Перфектна вечеря,Роси!Много ми харесва комбинацията ориз-яйце(да са живи и здрави китайците,че ме образоваха:))и задължително ще "открадна"идеята ти:)!Прегръдки,магьоснице!

    ОтговорИзтриване
  2. Приемаш ли гости, Роси? Много вкусно с сготвила! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, отново красива гозба в изискан сервиз и греещи снимки!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, чудесна вечеря! И много питателна, и вкусна, и какво ли още не... Да ви е сладко вкъщи! Прегръдки, другарче. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ще си бодна няколко да знаеш:))) отново страхотна вечеря поднасяш, Роси! Прегръдки и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкош в чиния:) Хубава седмица, Роси!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересно и вкусно - и красиво поднесено!!! И аз си бодвам от това разкошество, Роси :) А снимките пак са ти неустоимо красиви!!
    Прегръдки от нас и прекрасна седмица на всички!!! <3

    ОтговорИзтриване
  8. На ризотото не му харесвам особено леко разкашканата консистенция. Ама твоята тук изглежда съвсем стегната, като за мен и съчетанието със сигурност ще ми хареса! Поздрав, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е хубав оризът, Марте, става кремообразно, но е не и разкашкано :)
      Арборио, или Карнароли са основните сортове за ризото :)

      Изтриване
  9. Роси, отново запленяващо предложение, интересна комбинация. Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Вкусно, ароматно и много красиво, Роси! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Това ризото много ще се хареса в къщи, Роси! Чудесна рецепта ни предлагаш, никога не бих се сетила да добавя яйца към пилешките хапки :)
    Прегръдка и хубава вечер, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви за поощрителните думи,дами!
    Да,това ризото е взаимствано от китайските ресторанти-не казвам китайската кухня,че не съм запозната с нея и доколкото знам от брат ми,който я е опитвал няколко пъти на местна почва-не съвпада с това,което ни приготвят в тукашните заведения за китайска храна.
    По-скоро направих някаква компилация между италианско и китайско.
    Надявам се рецептата да се хареса и на вас!Да ви е сладко!
    Хубаво утре на всички!

    ОтговорИзтриване
  13. Това ризото съм пропуснала, но вече е в списъка за приготвяне. Много, много ми хареса идеята и ще я пробвам. За съжаление моя ориз никога не се получава пухкав, но все ще си го хапнем :))
    Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди,най-добрият ориз за ризото е Арборио,продават малки разфасовки и можеш да пробваш с него.Да ви е сладко,мила!

      Изтриване
  14. И това ястие много ми хареса :) Отбелязвам си го и него :)

    ОтговорИзтриване