23 август 2015 г.

кюфтенца с босилеково песто и доматен сос





Още когато видях рецептата и снимките на Катето бях сигурна,че ще направя ястието много скоро.
Така и стана,но снимките отлежаха до днес.
Много обичам босилеково песто и приветствам всяка гозба,в която е вложено.
А днешната е страхотно вкусна!
Кате,благодаря ти за поредното кулинарно вдъхновение!







Продукти:

500 гр. кайма смес
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 ч.л. песто Дженовезе (босилеково песто)
2-3 с.л. галета
млян чирен пипер

1 чаша доматен сос
половин чаша вода
шепа настъргано сирене (предпочитам Грана Падано)







Приготвяне:

Омесете каймата с пестото,галетата,млян черен пипер,пресования чесън и настъргания лук.
Намажете подходяща тавичка със зехтин.
Оформете малки кюфтенца.
Разредете доматения сос с вода до подходяща гъстота и полейте с него кюфтенцата.





Поръсете ги с настърганото твърдо сирене и печете ястието в умерена фурна до готовност.
Поръсете всяка порция с прясно скълцан босилек.






През лятото и есента вместо с готов доматен сос, можете да направите ястието с домашно приготвен от пасирани сладки,добре узрели домати,лук,чесън,зехтин,сол,щипка захар и босилек.






13 коментара:

  1. Роси, куфтенцата ти са неустоими! В нашия дом са на голяма почит всички гозби с кайма и при всички положения още тези дни ще напълня тавата с това вкусно и предполагам много ароматно ястие. Харесва ми идеята с пестото в каймата.
    Благодаря ти за споделената вкусна рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни кюфтенца, и много лесни и бързи! Правила съм подобни, но с наситнени зелении. Чудесна е идеята да се добави песто, а снимките са много изкушаващи! Весела и успешна нова седмица, Роси!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм им се огледала, чудя се кога? Важното е, че като свърши лятото и спрем да скитаме, ще знам какво да приготвям. Прегръдка, Роси.

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че вкусни и апетитни са станали, Роси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Както каза Йоли в едно от предаванията си - кюфтенцата са любима храна на всяко семейство, независимо от начина на приготвяне. :) Е, твоят начин е чудесен даже! Да ви е сладко, Росинка!
    Много хубава седмица и на теб, а аз изпращам слънчеви усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, интересни кюфтенца, ще ни се харесат така.

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитни кюфтенца, Роси! Пък и с малко сос :) заради което ще се харесат на големите у нас. А на мен пък - ззаради пестото в каймата. Ще ги пробваме задължително. А бройката същата ли трябва да бъде в една чиния :)))
    Прегръдка, другарче мило и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  8. Лесна и вкусна рецепта........Прекрасни снимки,Роси!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама не мога да ви смогна на кюфтенцата, кои от кои по-ароматни и вкусни! Така е, като наведнъж всичко пропуснато искам да видя.. :)
    Прекрасни са, Роси! И с едно меко, топло хлебче за соса...ммммм!
    Поздрави сърдечни от мен, другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Интересна идея. Песто съм ползвала в салата, тесто, паста, но това е много интересна идея къде другаде мога да го използвам. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за коментарите и проявения интерес към рецептата ,както и на Катерина за прекрасната идея!
    Хубави да са за всички последните почивни дни на август !

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно изглеждат тия кюфтенца, Роси - чак ме е яд, че не мога да ги спретна веднага...

    ОтговорИзтриване
  13. Наистина заслужават внимание,Мина,непременно ги опитайте и вие,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване